Nova vest
Košarka

Ponedeljak, 26.08.2013.

16:41

Španija za istoriju

Dvostruki uzastopni šampioni Evrope u Sloveniju stižu u pokušaju da uradi ono što je pošlo za rukom dvema državama koje više ne postoje, SSSR i SFR Jugoslaviji.

Izvor: SV

Autor: SV

Default images

To je osvajanje trećeg Evrobasketa u nizu, međutim put će biti nešto teži nego prethodnih godina, ne zbog nešto većeg kvaliteta protivnika, već zbog psihološkog pritiska koji je na izabranicima novog selektora Huana Antonija Orenge.

Osvajanje srebra na Olimpijadi u Londonu okarakterisano je kao neuspeh, te je sa pozicije prvog stručnjaka smenjen Serđo Skariolo, čovek koji je zaslužan za četiri medalje sa pet poslednjih takmičenja, što svetskih, što evropskih, što olimpijskih.

Orenga, nekadašnji centar šampionske generacije Real Madrida nema iskustva sa seniorskim reprezentacijama, a na sve to stigli su i otkazi Pau Gasola, Felipea Rejesa, Huana Karlosa Navara, Serža Ibake i Nikole Mirotića.

Bez obzira na nedostatak igrača koji jednim potezom mogu da reše utakmicu, Španija je i dalje prvi favorit za osvajanje šampionata jer u sastavu ima, možda trenutno, tri najbolja plejmejkera iz Evrope, Rikija Rubija, Serhija Ljulja i Hosea Kalderona.

Takođe, očekuje se da „target man“ bude mlađi brat Gasol, Mark, koji je prošlu sezonu NBA lige završio sa titulom najboljeg defanzivnog igrača i uz to finaliste Zapadne konferencije sa Memfis Grizlisima.

Značajne role očekuju i igrače na krilnim pozicijama, Rudija Fernandesa, Fernanda San Emeterija i Viktora Klavera, dok se najveći problem nameće na mestima pod košem, gde pored pomenutog Marka Gasola nema izrazito kvalitetnog košarkaša.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

0 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve