Nova vest
Košarka

Ponedeljak, 26.08.2013.

16:40

Boštjan Nahbar - slovenački Bodiroga

Nekadašnja NBA zvezda u poznim košarkaškim godinama igra profesorski, bez previše trčanja i naprezanja, ali sa zavidnim nivoom inteligencije i osećajem za igru.

Izvor: SV

Autor: SV

Default images

Da ga čeka sjajna karijera videlo se 2000. godine, kada je iz Olimpije prešao u Beneton iz Treviza, tako postavši najmlađi strani igrači u italijanskom šampionatu, što je deceniju ranije bio Dejan Bodiroga.

U reprezentativnoj karijeri se ne može pohvaliti uspesima nekadašnjeg kapitena Jugoslavije, ali je zato stigao do NBA lige i to kao 15. pik na draftu 2002. godine, ispred igrača kao što su Tejšon Prins, Karlos Buzer ili Luis Skola.

Ipak, za tri godine u matičnim Hjuston Roketsima nije se previše naigrao, dobijao je svega nešto manje od deset minuta po utakmici, da bi prelaskom u Nju Orleans ta brojka duplirana, a i broj poena, 8,1 po meču.

Transfer u Nju Džersi Netse bio je krajnji izbor u želji da ostavi malo dublji trag u NBA i donekle je uspeo, u svoje poslednje dve sezone igrao je preko 20 minuta po utakmici uz skoro deset poena i 3,5 skokova.

Unosna ponuda Efes Pilsena vratila ga je u Evropu 2009. godine, međutim izostale su partije na nivou NBA igrača, kako u turskom klubu, tako i kasnije, u ruskom Uniksu. Odlazak u Brose Baskets pokazao se kao pravi potez, u nemačkom klubu je dobio lidersku ulogu koja mu omogućava da u 33. godini ostvaruje najbolje proseke u karijeri, 16,1 poen za 26, 7 minuta po meču u Evroligi.

Njegova najveća snaga je polivalentnost i iskustvo, naročito u današnjoj brzoj i pomalo nekontrolisanoj košarci. Sa kvalitetom šuta dvojke igra na poziciji trojke, dok veoma opasan može biti kao lažna četvorka, izlazeći van linije za tri poena i šireći odbranu protivnika.

Igra slovenačke reprezentacije će u velikoj meri zavisiti od njegove motivisanosti, a prema onome što je prikazivao u pripremnom periodu, spreman je za najviše ciljeve.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

0 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve