Koper

Koper je jedan od najvećih gradova u Sloveniji i najvažnije naselje Obalno-Kraške regije, odnosno Slovenačkog primorja.

Grad koji Italijani nazivaju Kapodistrija je upravno sedište istoimene opštine, glavna pomorska luka i jedino veće primorsko naselje u državi.

Samo 20 kilometara od Kopra nalazi se čuveni Trst, dok je glavni grad Slovenije, Ljubljana udaljen gotovo petostruko više.

Grad je smešten u zalivu Jadranskog mora, velikim delom se nalazi u obalnom pojasu dok je gradski obod smešten u pobrđu, koje zatvara zaliv i ravnicu sa istoka i juga.

Kao naselje je prvi put pomenut u doba stare Grčke, pod nazivom „Aegida“. Značaj grada je porastao tokom Velike seobe varvara, kada je postao sklonište za tadašnje stanovnike „Tergestee“, današnjeg Trsta.

Gotovo osam vekova je bio deo Mletačke republike, kada je dobio italijanski karakter za razliku od slovenačke baštine koja ga je okruživala. Nakon 1979. godine ulazi u sastav Habzburške monarhije, sve do 1918. kada je pripao Italiji.

Završetkom Drugog svetskog rata bio je prvi deo Slobodne Teritorije Trsta, da bi 1954. godine pripao Jugoslaviji i tadašnjoj Socijalističkoj Republici Sloveniji.

Istorijski gledano Koper je naselje sa italijanskom većinom, međutim danas u njemu živi skoro 24.000 ljudi, a 75% su Slovenci.

Gradi najveći prihod ima od luke, koja je značajna za vodeni saobraćan prema jugoistočnoj Evropi, dok je u poslednje vreme postao i veoma atraktivna turistička destinacija.

Preliminarno takmičenje u grupi D biće organizovano u Areni Bonifika, kapaciteta 5.000 posetilaca. Hala je deo sportskog kompleksa koji sadrži atletski stadion, fudbalski stadion i zatvoreni bazen. Sama Arena je kompletno preuređena za potrebe Evrobasketa.