Jesenice

Upravno sedište opštine Jesenica je istoimeni grad, smešten na severozapadu države, blizu granice sa Austrijom.

Naselje koje je do 19. veka smatrano selom danas ima oko 14.000 stanovnika, nalazi se usred alpskog planinskog masiva, severno od grada su Karavanke, a južno Julinajski Alpi.

U središtu masiva, dolini reke Save Dolinke smešten je grad, koji je zbog takvog reljefa veoma izdužen.

Nekadašnje alpsko selo je na značaju dobilo izgradnjom veoma važne železničke linije, nakon čega je zgrađena i topionica što je dovelo do masovnog naseljavanja.

Nakon Drugog svetskog rata dogodio se pravi procvat cele regije, nakon je eksploatacija rude nastavljena i na nova dva polja. Čeličane u Jesenicama su postale oslonac novooformljene Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije. U zlatnom dobu, sredinom sedamdesetih godina 20. veka čeličane su zapošljavale preko 8.000 ljudi.

Grad je tada počeo da poprima današnji oblik, izgrađen je veliki broj kulturnih, sportskih, obrazovnih i medicinskih objekata, kao i značajna saobraćajna infrastruktura.

Raspad nekadašnje zajedničke jugoslovenske države promenio je ekonomske uslove poslovanja, tako da jeseničke čeličane nisu mogle da održe korak sa modernom zapadnom industrijom. Ipak, uz pomoć resursa Evropske unije u nekadašnjem industrijskom srcu grada izgrađen je gradski centar sa dva velika šoping centra.

Najnoviji projekti uključuju obnovu delova starog grada, kao i radove na sportskim centrima i obrazovnim ustanovama.

Dvorana Podmežkla potpuno je renovirana za potrebe Evrobasketa i u njoj će se igrati utakmice prve faze u grupi B. Objekat je zvanično otvoren 1978. godine, a 1997. i 2010. su kapaciteti prošireni tako da sada on može da ugosti oko 5.500 ljudi.

Domaćin u Podmežkli je Hokejaški klub Akroni Jesenice, a ledenu površinu će prvi put zameniti parket na ovogodišnjem Evropskom prvenstvu.