Nova vest
Košarka

Četvrtak, 22.08.2013.

17:22

Ljubljana

Ljubljana je glavni grad Slovenije, nalazi se u centralnom delu države, takozvanoj ljubljanskoj kotlini i prema popisu iz 2011. godine ima 270.000 stanovnika.

Izvor: SV

Autor: SV

Default images

Grad je podeljen na 17 opština, od kojih su najveće Šiška, Bežigrad, Vič, Moste-Polje i Centar.

Ljubljansko polje je tokom vekova bilo večita raskrsnica puteva između Alpa, Krasa i Panonije ka Jadranu i dolinom Save prema Balkanu te Zapada, odnosno Italije.

Naziv grada navodno potiče od nemačke reči Lajbah (nem. Laibach), koja je prvi put pomenuta 1144. godine, da bi nešto kasnije ime evoluiralo u Slovenačku Luviganu.

Ljubljana se sa razlogom može nazvati i raskršćem kulturnih tokova. Pored Narodne galerije Slovenije i Moderne galerije Ljubljane, u Metelkovoj ulici nalazi se veliki kontrakulturni centar, paradoksalno, u nekadašnjem kompleksu koji je bio u vlasništvu Jugoslovenske narodne armije.

Pored više od 30 hektara parkova Ljubljana ima veoma lepo očuvanu staro gradsko jezgro, u kojem se izdvajaju Biskupska palata uz 1512. godine, Semenište iz 1785. te mnogobrojne građevine stvarane u baroknom stilu.

Što se tiče sportskih klubova, koji su nama verovatno najinteresantniji, Ljubljana se može pohvaliti osmostrukim prvakom SFRJ u hokeju na ledu, kao i fudbalskim, odnosno košarkaškim ogrankom Olimpije.

Dvorana koja će ugostiti učesnike Evrobasketa smeštene u grupi A je legendarni Tivoli. Pored košarkaške sale u sklopu objekta je i velika ledena dvorana, gde nastupaju hokejaši Ljubljane.

Ukupan kapacitet hale je 6.000 mesta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

2 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve