Fenomen Hofenhajm

U poslednjih desetak godina u fudbalu se toliko toga promenilo: ogroman kapital je uložen u najvažniju sporednu stvar na svetu i to je uticalo da se fudbalska mapa u mnogim zemljama znatno promeni. Finansije su omogućile jačanje nekih liga, kao ruske i rumunske, a u najkvalitetnijim takmičenjima timovi koji su bili na repu kolone, ili o kojima se uopšte nije ni znalo, sada se nalaze na velikoj pozornici. Naravno, usledila je i obrnuta situacija, gde veliki timovi od pre sad tavore i bore se goli život ili čak više ni nisu u Prvoj ligi. Bilo kako bilo, možda najveće čudo u novijoj istoriji priredio je nemački tim TSG Hofenhajm 1899 koji se volšebno našao u Bundesligi, iako je pre tačno 12 godina bio član petog ranga.

Izvor: B92

Subota, 14.06.2008.

22:24

Default images

Hofenhajm je osnovan 1. jula 1899, ali fudbalska sekcija sportskog društva postoji tek od 1921. Naime, 1899. osnovano je sportsko društvo Hofenhajm i to prvo gimnastički klub koji se ujedinio sa fudbalskim 1921. uprkos tome u Hofenhajmu se pozivaju na 1899. i ona se vodi kao godina osnivanja, uprkos tome što fudbal zaigrao mnogo kasnije. U sklopu sportskog društva postoji i atletski klub.

Treba rešiti jednu dilemu sa brojem stanovnika mesta. Hofenhajm jeste seoce locirano u pokrajini Baden-Virtemberg, na 3 kilometra od grada Zinshajm, i zaista ima 3,272 stanovnika. Ali, jasno je da je to seoce usko povezano sa Zinshajmom zbog male udaljenosti. Zinshajm ima 35.584 stanovnika i zapravo se Hofenhajm može posmatrati kao deo tog mesta, a i stadion se nalazi u njemu. Zinshajm se inače nalazi u oblasti Rajn-Nekar (u okviru Baden-Virtemberga), na 28 kilometara od Hajdelberga i 22 kilometra od Hajlbrona.

Fudbal u Hofenhajmu nikad nije bio mnogo važan. Početkom devedesetih je fudbalski klub igrao u osmoj ligi odnosno Baden-Virtemberg A ligi. Baš 1990. kontrolu nad klubom preuzeo je milijarder Ditmar Hop. Ovaj biznismen rođen je u Hajdelbergu 26. aprila 1940. i kao mladić je igrao za Hofenhajm. Tokom 1972. osnovao je kompaniju SAP AG sa bivšim članovima IBM Hansom Vernerom Hektorom, Klausom Čirom, Klausom Velenrojterom i Haso Platnerom. Ova kompanija za softver napravila je pravi bum, Hop stekao veliko bogastvo i magazin Forbs ga je stavio na 698. mesto liste najbogatijih ljudi na planeti. Hop se tada opredelio da ulaže u fudbal, ali ne samo u najpopularniji sport. Istina, on sâm finansira Hofenhajm, ali zajedno sa partnerima iz kompanije ima udela u sponzorisanju još dva sportska kolektiva iz regije. Hokejaški klub Adler Manhajm igra od prošle sezone u dvorani koja se zove SAP Arena i jedna je od najlepših u Nemačkoj, a bili su šampioni 2007. Rukometni klub Rajn-Nekar Leven se zahvaljujući pomoći SAP vinuo do vrha Bundslige, ali je najdraža Hopova ljubav ipak fudbalski klub.
Svejedno, čovek koji ima 6,3 milijarde eura krenuo je od nule sa Hofenhajmom. Tek 1996. timu je uspelo da se domogne pete lige. Prve sezone bili su deveti, zatim treći, pa drugi, i konačno su 2000. sa 65 bodova i gol razlikom 79:25 stigli do Četvrte lige. Pre toga je Hop sagradio stadion koji je otvoren 1999. za 6350 gledalaca i koji nosi njegovo ime. Zanimljivo, Hofenhajmu je trebalo 4 godine da preskoči jedan rang, a u Oberligi su se zadržali samo jednu sezonu. Kraj sezone 2000/01 u Oberligi Baden-Virtemberg dočekali su kao šampioni i već tad se počela malo više obraćati pažnja na Hofenhajm.

Jednostavno su i mnogi Nemci mislili da Hop ne misli ozbiljno kad priča da će tim doći do Bundeslige i igrati Ligu šampiona, ali sada se niko ne smeje. U prilog skepsi išla je i prva sezona u Regionalligi grupa Jug, gde su bili tek 13. i zamalo su ispali. Zatim su usledila dva peta mesta, sedmo pa četvrto, i pred start sezone 2005/06 Hop je odlučio da još više poveća ulaganja jer je smatrao da uspon ide sporo.

Iako nisu blistali u Regional ligi, proslavili su se u DFB Kupu 2004. kad su prvi put zaista zablistali na velikoj sceni. Predvođeni eks prvoligaškim igračima Kristijanom Mekelom i Norbertom Hofmanom izbacili su Ajntraht iz Trira, Karlsrue i Bajer iz Leverkuzena, a onda su u četvrtfinalu propustili veliku šansu, jer ih je izbacio Libek. Hofenhajm je inače od 2002. do 2005. četiri puta za redom osvajao Kup Baden-Virtemberga, a veliki uspeh ostvarila je i ekipa u uzrastu do 19 godina, koja se 2005. senzacionalno plasirala u elitno društvo, što je takođe pokazalo da sa ovim klubom nema šale.
Zanimljivo, baš spomenutog leta 2005. je ulici Nojrotštrase, u kojoj je sedište SAP, promenjeno ime u Ditmar Hop. Tako je Hop postao za života poznat po tome što je po njemu nazvana i ulica i stadion. Pred start sezone 2005/06 Hop je na poziciju sportskog direktora doveo čuvenog nemačkog reprezentativca Karl-Hajnc Ferstera, koji je veći deo karijere proveo u Štutgartu, a bio je i član Olimpika. Hop nije želeo da gubi vreme jer je smatrao da treba da se preraste Regionalliga, a i uspeh u Kupu od 2004. mu je davao nadu.

Taj period ostaće upamćen po još jednom Hopovom planu koji nikad nije realizovan. Milijarder je predložio da se TSG Hofenhajm, FC Astorija Valdorf i Sandhauzen ujedine i da se stvori tim FC Hajdelberg 06, jer je smatrao da će se od ta tri kluba stvoriti jedan moćan za celu regiju gde je čuveni univerzitetski centar Hajdelberg. Spomenuti timovi su to odbili, a problem je bila i lokacija stadiona, jer se nisu mogli dogovoriti da li da ga smeste u Hajdelbergu ili Epelhajmu. Hop je tada imao i otpor lokalne firme Vild, pa iako je moćan, njegova vizionarska ideja nije prošla. Inače treba napomenuti da je Sandhauzen uspeo da se plasira u novoformiranu Treću ligu koja startuje od sledeće sezone tako da iako od svega nije bilo ništa, mnogi su klubovi za sebe ispunili ciljeve.

U svakom slučaju, posle burnog leta 2005. ušlo se u sezonu koja je Ditmaru donela veliko razočaranje. Ostao je sâm sa Hofenhajmom bez razumevanja za fuziju, a rezultati su bili ispod očekivanja. U novembru 2005, posle poraza od drugog tima Štutgarta, odlučeno je da trener Hans-Diter Flik dobije otkaz. Flik je vodio ekipu od 2000, on je uveo Hofenhajm u Regional, ali Hop više nije imao strpljenja, jer je to bila već peta sezona u trećem rangu. Flika, koji je inače takođe rođen u Hajdelbergu, i igrao je za Bajern i Keln, zamenio je Lorenc-Ginter Kestner, koji je između ostalog vodio Unterhahing i Keln. Ni Kestner nje uspeo jer je osvojeno 4. mesto, a na kraju šampionata su sidro digli i on i Ferster, koji je imao dosta neslaganja sa Hopom.
Tada Hop povlači možda i najbolji potez od kad je gazda, i za trenera dovodi Ralfa Rangnika (49). Taj trener je 1999. senzacionalno uveo Ulm u Bundesligu i to direktno iz Treće lige, a ispostaviće se da je isto uradio i sa Hofenhajmom. Rangnik je posle Ulma imao neslavnu epizodu u Štutgartu, a onda je opet imao uspeh sa Hanoverom, koji je 2002. uveo u Bundesligu, što znači da je sa Hofenhajmom treći put osetio slast ulaska u elitu.

Sezona 2006/07 u Regionalligi bila je za Hofenhajm vrlo uspešna, jer su bili drugi sa 68 bodova i zajedno sa Veenom su konačno učli u Drugu ligu. To nije ni bilo čudno, jer su Rangnikov tim predvodili provereni prvoligaški igrači Johen Zajc (HSV, Štutgart, Šalke) i Fransisko Kopado (HSV, Ajntraht, uz veliko iskustvo i iz Druge lige gde je nastupao za Unterhahing i TeBe Berlin). Rangnik je dobio obećanje Hopa da mu se neće mnogo mešati u posao i zaista je tako i bilo, a još jedna zanimljiva odluka je da se na mesto sportskog direktora postavi Bernhard Peters, koji je nekada vodio nemačku hokejašku reprezentaciju. Napravljena je dobra ekipa, jer je Rangnik za pomoćnika uzeo Ahima Zaršteta, koji je godinama pomagao Folkeru Finkeu u Frajburgu, a trener golmana je Filip Lauks, koji je branio za Ulm i jako dobro zna šefa stručnog štaba. Hop je angažovao i sportskog psihologa Hans-Ditera Hermana, ali ono još važnije bile su kupovine pred start prve drugoligaške sezone.

Hop je šokirao javnost kada je odvojio 18 miliona evra za pojačanja. Tako je Karlos Eduardo angažovan za 7 miliona evra iz Gremija, čime je postao najskuplji igrač u istoriji Druge lige. Činedu Obasi iz Lina došao je za 5 miliona, Demba Ba iz Muskrona za 3, Per Nilson iz Od Grenlanda za 1,9 i Vedad Ibišević iz Alemanije za jedan milion. Zbog toliko igrača je Tomislav Marić, nekad rasni strelac Vatenšajda, Kikersa i Volfsburga, okončao karijeru i pojačao stručni štab, a na pozajmicu su došli Ajsak Vorsah i Luiz Gustavo, koji su potpisali višegodišnje ugovore. Iz tima koji je obezbedio ulazak u Cvajtu uz Kopada i Zajca ostali su sjajni Bosanac Sead Salihović, koji nikad nije dobio šansu u Herti, Žolt Lev (eks Energi i Hanza), kapiten Teber (eks Kajzerslautern, Denizli), Špilaček, nešto mlađi Jaisle, dok je iz Štutgarta angažovan i Vajs.
Legija stranaca je dočekana sa skepsom i ne baš dobrodošlicom. Navijači drugih tradicionalnih timova nazvali su ovaj tim posprdno Hopenhajm i smejali su se malom stadionu, a menadžer Majnca Kristijan Hajde, javno je pričao kako ovakvim veštačkim timovima nije mesto u drugoligaškom društvu, ne znajući tada da će njegov klub ostati u Drugoj ligi, a da će se Hofenhajm lansirati u elitu. Jesen je prošla u znaku prosečnih rezultata. Jasno se videlo da Rangnik slaže kockice i da nije lako uklopiti toliko igrača, ali ako ništa drugo, bilo je očigledno da nema brige za opstanak i da je Hofenhajm bolji od mnogih rivala. Niko nije spominjao elitu, a Hop je javno pričao da će biti zadovoljan ako se plasman u Bundesligu realizuje do 2010.

Iako je to pričao, još zimus su počeli aktivniji radovi na novom stadionu. Hop je odlučio da u gradnju objekta uloži oko 60 miliona evra, a stadion će se zvati Rajn-Nekar Arena i moći će da primi 30.000 gledalaca. Dok su radovi odmicali, Rangniku su dovedeni i austrijski golman Ramazan Ezdžan sa nadimkom Rambo iz Salcburga kao i Andreas Ibertsberger iz Frajburga, takođe Jodler i Marvin Komper iz Mengengladbaha. I onda je počelo. Hofenhajm je nanizao sedam pobeda, bili su nepobedivi i dežurni sumnjivci su morali da priznaju da zaista igraju sjajno. Uz uspeh u ligi dogurali su i do četvrrtfinala Kupa gde ih je pobedio Dortmund na Vestfalenu.

Senegalac Ba i Nigerijac Obasi sezonu su završili sa po 12 golova, a rutiner Kopado, iako je imao problema s Rangnikom zbog kapitenske trake, stigao je do 10. Salihović je postigao šest golova i uz to je najbolji asistent lige, dok je Karlos Eduardo bio precizan pet puta. I ostali spomenuti su imali veliki udeo, ali kad je najvažnije ekipa je doživela poraze od Alemanije u Hofenhajmu i Sent Paulija u Hamburgu. Mnogi su pomislili da će platiti ceh preranom ulasku u formu, a poraz u Kelnu od 3:1 u 31. kolu činio se kobnim. Međutim, Majnc je poražen u 32. kolu od Alemanije, a Hofenhajm je finiširao kako treba i na kraju su čak osvojili drugo mesto.
Senzacija je bila definitivna i Hofenhajm se našao u eliti tamo gde ih je pre jedne decenije video samo sanjar Ditmar Hop. Usledilo je slavlje, a zanimjivo da do sad još nije angažovan nijedan igrač o otišao je samo ne toliko važni Bidnagel. Svi su na okupu i sad je na Hopu da još više odreši kesu iako Rangnik smatra da inače vrlo mlada ekipa Ezdžan (23), Jaisle (20), Komper (23), Janker (23), Luis Gustavo (20), Nilson (25), Vorsah (19), Ibertsberger (25), Vajs (22), Salihović (23), Karlos Eduardo (20), Ibišević (23), Obasi (22), Demba Ba (23) uz ostale može da realizuje opstanak u Bundesligi, pogotovo zato što 16. od sledeće sezone ne ispada direktno, već igra baraž.

Hop ne gubi vreme i već je napravio dogovor da Hofenhajm utakmice u jesenjem delu šampionata igra u Manhajmu na Karl-Benc Stadionu, koji je vlasništvo nekad poznatog Valdhofa, sada člana Četvrte lige. Od prolećnog dela sezone prelazi se na Rajn-Nekar Arenu i tako će Zinshajm, ili Hofenhajm, za koji do juče niko nije čuo, moći da ugosti velikane. Na koliko dugo, to niko ne zna.

Kad jedan tim zavisi od jednog vlasnika obično krene uspon, a onda i pad za šta je primer Gretna u Škotskoj, ali čini se da je Hop ipak iznimka jer je dugo vlasnik i nema nameru da se tako lako preda. Nema sumnje da će Hofenhajm naredne sezone u Bundesligi biti jedan od najinteresantnijih timova, a gde će završiti to svi sa nestrpljenjem očekuju da saznaju. Njihova priča je u svakom slučaju vrlo zanimljiva, jer ko zna koliko nas sličnih primera čeka u budućnosti. Tradiciju nemaju i to je činjenica, ali se od nje ne živi, što je takođe realnost.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: