Dug je put do Stenli Kupa

U regularnom delu sezone NHL stiglo se tek do polovine takmičenja i još smo daleko od bilo kakvih rešenja i odluka, ali odigrano je dovoljno mečeva da možemo da se pozabavimo trenutnom situacijom. Ne samo formom timova već i aktuelnim trenutkom NHL, gde su još sveže uspomene na lokaut zbog koga nije bilo sezone 2004/05.

Izvor: B92

Subota, 19.01.2008.

22:26

Default images

Kad je u pitanju Istočna konferencija, sve prolazi u znaku Otave. Senatori su prošle godine stigli do velikog finala gde su poraženi od Anahajma, a u novu sezonu su ušli sa novim trenerom Džonom Padokom, koji je zamenio Mareja. Osovina tima ostala je ista sa ultra ubojitim Danijelom Alfredsonom, Džejsonom Specom, Denijem Hitlijem, a odlasci Prajzinga i Šefera su lako nadoknađeni. Tu je i odličan par golmana u kome je Švajcarac Gerber sjajno iskoristio povredu poznatijeg Emerija koji se sad muči da bude starter, a hokejaši poput Filipsa i Redena su godinama u Otavi i znaju kako se igra. Senatori će sigurno u plej-of, a prethodne dve sezone (2006. igrali u polufinalu Istoka) donele su iskustvo i ako je objektivno neko favorit u Istočnoj konferenciji, onda je to tim iz kanadske prestonice.

Otava igra u jakoj diviziji Severositok u kojoj su još Montreal, Boston, Toronto i Bafalo. Oni igraju sa velikim oscilacijama, ali to je uobičajeno za regularni deo sezone u kome je nemoguće nemati krizu tokom 82 utakmice. Slavni Montreal je prošle godine ostao bez plej-ofa baš kao i Toronto, a Bruinsima se to desilo dva puta uzastopno. To je katastrofa za članove originalne šestorke (čiji su članovi još Njujork Rendžersi, Čikago i Detroit), ali nije dovoljno imati samo ime.

Montreal pod vođstvom Gija Karobonoa igra slabo, predvođen kapitenom Saku Koivuom, a čini se da je bila greška što je bek Surej prosleđen u Edmonton. Ima tu igrača kalibra Kovaleva, Markova, Higinsa, ali Kanadijensi još moraju da se pomuče kako bi se našli u doigravanju. Čudna je još jedna stvar kod slavnog tima: u Bel Centru, gde igraju pred fanatičnim navijačima, pobedili su do sredine januara tek 8 puta, a u gostima čak 16 što izgleda govori i o blokadi kad su na svom ledu.
Toronto čeka na Stenli Kup četiri decenije, već nekoliko sezona igraju sporednu ulogu, ali su uprkos tome izuzetno popularni. Bog i batina tima je i dalje Mats Sundin, ali Mejpl Livsi su ove sezone više u žiži po skandalima i problemima (tuče, fotografije rukija Tlustija golog na internetu, bolest Blejka) nego po igri. Trener Moris je na listi za odstrel, a od Božićnih praznika su pobedili tek dva puta. Uprkos problemima svi se nadaju da će Sundin, Ponikarovski, Taker, Mek Kejb naći unutrašnju snagu i ući u osam odabranih.

Boston je ove sezone najzanimljiviji tim srpskim ljubiteljima hokeja, jer za njih igra 19-godišnji Milan Lučić. Reč je o mladiću rođenom u Vankuveru, čiji su roditelji Srbi i koji je izabran u drugoj rundi drafta kao 50. pik. Tokom leta je bio kapiten mlade kanadske reprezentacije koja je igrala seriju protiv Rusa, a debitovao je u NHL već prvog dana sezone. Nedugo zatim je postigao i prvi gol i Bruinsi su odlučili 26. oktobra da ostaje u timu da kraja sezone i da neće biti pozajmljen Vankuver Džajantsima (Vestern liga) odakle je došao. Veliko priznanje za Lučića koji je počeo da niže poene i navikava se na velika iskušenja, a poznat je i po beskompromisnoj igra, pa ima dosta kaznenih minuta. Bruinsi pod vođstvom trenera Žilijena ne žele da i treći put uzastopno ostanu bez plej-ofa i za sada im ide sasvim dobro sa tim da i oni kao i Montreal bolje igraju na strani. Mark Savard je jedan od najboljih asistenata lige. Tomas na golu je jedno od iznenađenja sezone, a neosporni su i kvaliteti Šturma, Akselsona i kapitena Hare.

Bafalo je u prethodne dve godine gubio finala Istoka (2006. Karolina i 2007. Otava), a u novu sezonu je ušao bez dve glavne zvezde. Danijel Brier je otišao u Filadelfiju, a Kris Druri u Rendžerse, dok je menadžment sklopio višegodišnji ugovor sa Austrijancem Tomasom Vanekom. Međutim, Sejbrsi definitivno nisu silni kao prošle sezone. Vanek i Afinogenov još uvek nisu u top formi i to je jedan od razloga. Trener Lindi Raf forsira brzu i agresivnu igru, a njegovi momci su u stanju da za 24 časa pokažu dva sasvim različita lica. Kad krene Kembelu, Spačeku, Pominvilu, Hehtu, Roju, Kotaliku i Mileru na golu, sve je sjajno, ali kad je suprotno – nema bodova. Ove godine će morati da proliju mnogo više znoja ako žele u doigravanje, a onda je već sasvim druga priča. Jedno im se ne može osporiti i to da igraju izuzetno atraktivan hokej.
Atlantik Divizija je sada najjača u Istočnoj konferenciji. Donedavno nije bilo tako – Pitsburg je bio na marginama do dolaska Sidnija Krozbija, a Filadelfija je prošle sezone bila katastrofalna. Sad je sve drugačije i svih pet timova ima aspiracije za plasman u doigravanje.

Nju Džersi Devilsi su imali razna dešavanja u poslednjih sedam meseci. Lu Lamorielo, generalni menadžer, smenio je prošle godine Žilijena u trenutku kad je tim imao sjajan učinak i pred sam plej-of. Tokom leta je za trenera doveo Brenta Satera, a ekipa se preselila u novu dvoranu. Ono najbitnije je činjenica da su ostali bez dvojice fantastičnih hokejaša Skota Gomeza i Brajan Rafalskog i očekivanja su bila skeptična. Ali, kad na golu imate Martina Brodura, sve je lakše. Đonta, Langenbruner, Parisi i ostali su imali niz i od devet uzastopnih pobeda nakon početnog uhodavanja, a Brodur povećeva brojku šat auta. Devilsi su uvek bili tvrd i nezgodan protivnik i to se eto ne menja ni ove sezone.

Pitsburg je konačno prošle sezone posle duge pauze došao do plej-ofa i mladi revolveraši Sidni Krozbi i Jevgeni Malkin su odmah ostvarili jedan od brojnih zacrtanih ciljeva. Kao kod Devilsa i kod Pingvina je bilo turbulencija tokom leta, a najbitnije od svega je da ostaju u Pitsburgu sa tim da se gradi nova dvorana. Dok ona ne bude gotova, i dalje će igrati u Meloun Areni koja je najstarija u ligi. Spominjao se Las Vegas kao i Kanzas, ali ovako je svakako najbolje. Posle rešavanja te dileme su puleni Mišela Teriena ušli u novu sezonu laganim ritmom, a onda su počeli da dodaju gas što se i očekivalo. Sve se vrti oko superstara Krozbija koji je zaista na putu da dosegne slavu Vejna Greckog kao i fenomenalnog Malkina, ali ima tu još hokejaša kao Meloun, Armstrong, Talbot koji skreću pažnju, a pomoć rutinera Gončara je ogromna. Prvi golman Fleri je trenutno povređen, ali ga odlično menja Konklin, a iako je ekipa mlada, zanimljivo je da su skoro pa nepobedivi kad su u pitanju penali gde uz sreću presuđuje i iskustvo. Ova ekipa ima strašan potencijal, a i dalje se renovira (veteranu Rekiju sz zahvalili na saradnji) tako da je sledeći cilj da se u plej-ofu ode još dalje.

Njujork Rendžersi su ušli u sezonu sa pravim timom snova nakon što su 2007. stigli do polufinala Istoka. Jaromiru Jagru, Brendanu Šanahanu, Martinu Štraki, sjajnom golmanu Henriku Lundkvistu, pridodati su Kris Druri i Skot Gomez i to za mnogo novca, ali tim Toma Renija nije toliko blistav do sad. Sjajni individualci se još uvek uklapaju u skladnu celinu, a na mnogo mečeva su je odbrana bila bolji deo tima. Lundkvist je već imao dosta šat auta, ali realizacija je morala da bude bolje. Prednost Rendžera je veliki broj zvezda koje jednim potezom mogu da reše meč, a onda je ostalo ne samo na Lundkvistu, već i bekovima na čelu sa Roživalom i Tjutinom.
Gradskim rivalima Njujork Ajlendersima je predviđena crna sezona po odlasku Jašina, Blejka, Smita i još nekoliko prvotimaca. Treneru Tedu Nolanu su dovedeni hokejaši koji nisu tako velike zvezde na čelu sa Fedotenkom, ali rezultati su odlični. Di Pjetro na golu, zatim Šatan, kapiten Gerin, Vašiček, Berar, Beržeron se maksimalno trude i Ostrvljani mogu da se kao i prošle godine nađu na poziciji broj osam, koju su tada obezbedili poslednjeg dana regularnog dela sezone. Ajlendersi najviše od svih timova u ligi pokazuju koliko je timski duh važan, a najveći problem im je to što su najneefikasniji tim lige. U odnosu na tu činjenicu oni imaju za sad sasvim dovoljan bodova.

U Filadelfiji su napravili prestrojavanje prošlog leta posle najgoreg učinka u istoriji franšize. Džon Stivens je ostao trener i nedavno je produžio ugovor, a Dani Brier je sad lider tima. Flajersi imaju i Ričardsa, Kartera, Knubla i sve to deluje mnogo bolje nego prošle sezone, ali su ipak posustali posle dobrog početka, tako da ih čeka mnogo problema u realizaciji planova, koji idu do toga da ljubitelji hokeja u gradu Bratske ljubavi gledaju doigravanje.

Na Istoku se najslabijom pokazuje za sad Jugoistočna konferencija gde nije nemoguće da samo prvoplasirani uđe u plej-of. Karolina, prvak iz 2006, prošle sezone nije ušla u plej-of, ali je tim nepromenjen. Piter Laviolet i dalje računa na pregršt iskusnih hokejaša kao što su Brind'Amur, Voker, Vesli, Hediken, Kol, Stilman, uz opasnog strelca Erika Stala (njegova braća igraju u Pitsburgu i Rendžersima) i golmana Vorda. Hendikep je povreda Džastina Vilijamsa, za koga je sezona praktično završena, a u ovoj diviziji su Herikensi ipak prvi favoriti.

Atlanta je pose šest poraza na startu otpustila Boba Hartlija koga je zamenio generalni menadžer Don Vadel i ekipa se preporodila i ima šansu da kao i prošle godine ode u plej-of. Trešersi nade zasnivaju na prvom strelcu lige Ilji Kovljačuku koji je fascinantan i neumoljiv i Marijanu Hoši, a njima je pridodat i vetrean Reki iz Pitsburga. Za njih je najvažnije da su uhvatili prilkjučak, a iskustvo Holika i Žitnika i golman Lehtonen su takođe razlog za optimizam.
Florida je godinama u senci i još od vremena Burea nije imala veliku zvezdu, ali Panteri su do sad vrlo solidni i imaju pravo na nadu. Trener Marten je jedan od najiskusnijih u ligi, a osobina tima je da su vrlo kompaktni.

Vašington je ušao u sezonu sa velikim optimizmom da će navijači u prestonici SAD napokon moći da gledaju mečeve u dogravanju. Aleksandru Ovečkinu je kao glavna pomoć doveden Mihael Nilander (Rendžers), a supertalentovani ruki Bakstrem je takođe dočekan sa pomopom. Dobro su krenuli, a onda su počele nevolje i ceh je platio trener Glen Henlon koga je zamenio Brajan Budro. Stvari su se tada popravile, jer se oporavio i kapiten Klark, a Ovečkin je ušao u novu sjajnu seriju i sad je drugi strelac lige. Ne može sve sam, ali Kepitolsi su ipak došli na zaostatak koji mogu da nadoknade i konačno se nađu u doigravanju što Ovečkin svakako zaslužuje.

U ovom trenutku najveću krizu doživljava Tampa Bej, pobednik Stenli Kupa 2004. ali su pozicije trenera Tortorele koji je doneo taj trofej navodno i dalje sigurne. Vinsent Lekavalije i Martin Sen Lui su godinama jedan od najboljih tandema u NHL, ali oni ne mogu sve sami. Odlični su i ove sezone, ali su Lajtninzi u ovom trenutku na 10 bodova od plej-ofa i njihova budućnost je vrlo mutna ako se nešto drastično ne promeni.

Prelazak u Zapadnu konferenciju i Diviziju Central znači i spominjanje Detroita kao po ko zna koji put kao prvog favorita lige. Višestruki šampioni i osvajači Prezident Trofeja (za najbolji tim u regularnom delu sezone) prošle godine su izgubili u finalu zapada od Anahajma, a za Red Vingse je sve osim Stenli Kupa neuspeh. Neki igrači su otišli kao bek Šnajder i veteran Lang, ali trener Majk Bebkok je dao veću minutažu Lebdi, a angažvan je i rutiner Drejk dok je dolazak Brajana Rafalskog bio najvažniji . Tim je moćan. Trio u sastavu Dacjuk – Zeterberg – Holmstrom je po poenima najbolji u ligi. Veterani Čelios i Lidstrom kao bekovi igraju poput mladića što vredi i za nešto mlađeg Rafalskog, a u toj šarenoj lepezi su preostali brojni Šveđani i to Samuelson, Ljilja, Franzen, pa Kliri, Maltbi, Drejper koji su godinama među Red Vingsima i tako dalje. Odličnu minutažu ove sezone dobija Čeh Hudler, tu su i Filpula i Kopecki takođe iz novog talasa, a golmani su Hašek i Ozgud. Ovaj drugi je mnogo bolji ove sezone nego Dominator, ali Hašek polako hvata formu i sa ovim tandemom golmana može mirno da se spava. Detroit je klizački najsuperiorniji tim lige, tehnički takođe, i do kraja regularnog dela sezone je samo pitanje koliko će osvojiti bodova, a prvi će biti sigurno. Deluju impresivno i sigurno, i ko uđe u njihov sistem, a to se obično dešava, zna se kako prolazi. Za mnoge starije igrače je ova sezona poslednja šansa da osvoje Stenli Kup i zato je ulog veliki. Jedini ciilj je osvajanje trofeja.
U Diviziji central su prošle sezone Sent Luis i Čikago bili vreća za udaranje, a sad je sve drugačije. Bluzeri iz Sent Luisa imaju Kariju, Stempniaka i lukavog strelca Breda Bojsa, a Blekhoksi žele da promene tok istorije, koja je za njih u poslednjih deset godina ne loša, nego katastrofalna. Godine bitisanja i promašaja su izgleda prošlost jer su u sezonu ušli sa senzacionalnim tinejdžerima, Patrikom Kejnom (prvi pik na draftu) i Džonatanom Tjuzom. Trener je nekad čuveni igrač Denis Savard i Čikago je sasvim drugi tim. Kejn i Tjuz opet punu dvoranu, ali nisu samo oni razlog za optimizam. Martin Havlat koga na žalost stalno muče povrede i Robert Lang su velika imena kao i golman Nikolaj Habibulin, tako da Čikago zaista ima velike šanse da konačno igra i posle 6. aprila, kad se završi regualarni deo sezone. Trenutno su u padu forme, ali to je i logično jer su se se talentovani klinci malo umorili. Sve navedeno ne menja mišljenje da mogu u doigravanje, a jedan od njihovih kvaliteta je ubitačna igra sa hokejašem manje, jer su u tom segmentu predvođeni Šarpom i Burkom najbolji u ligi. Da misle ozbiljno pokazuje i odluka čelnika kluba da otpuste Sergeja Samsonova koji posle Montreala sebe nije pronašao ni u Ilinoju.

U ovoj Diviziji se Kolambus i Nešvil takođe nadaju doigravanju. Prvi predvođeni Rikom Nešom, kapitenom Vibornim, iznenađujuće dobrim golmanom Leklerom i veteranom Fedorovim imaju problem sa slabom posetom, a Predatori su stalno meta priča da li ostaju ili odlaze iz Tenesija. Sada definitivno ostaju pa će hokejaši Nešvila koji takođe imaju slabiju podršku nego drugi moći da se posvete plasmanu u doigravanje u kome Kolambus Blu Džekitsi nisu nikad učestvovali.

Divizija Severozapad je super jaka iako treba napomenuti da je čuvena franšiza Edmonton Ojlersa na repu kolone i neće biti čudno da višestruki šampioni i finalisti iz 2006. drugi put za redom ostanu kratkih rukava iako su iskrcali tokom leta gomilu novca za Dastija Penera i Šeldona Sureja.

Kolorado želi da se vrati tamo gde mu je i mesto, ali Štastni, Sakič, Hejduk i ostali moraju da i na strani igraju tako dobro kao u Denveru. Minesota koja je ostala bez golmana Fernandeza (otišao u Boston, ali se teško povredio), sjajno je počela, onda je stala, a sad su Vajldsi opet u dobroj formi. Marijan Gaborik je stigao da postigne čak pet golova na jednom meču, tu su i Demitra, Branko Radivojević, Miko Koivu kao i Rolston.
Minesota je vrlo solidna ekipa koja ima sve preduslove da se nađe u doigravanju. To vredi i za Vankuver koji je se drži u vrhu iako je na dosta utakmica tim Kanuksa bio lišen usluga Roberta Luonga koji je jedan od najboljih i najatraktivnijih golmana lige. Blizanci Sedin i društvo u svakom slušaju mogu opet do plasmana među osam, a to cilja i Kalgari koji je bar u ovom trenutku na čelu vrlo jake divizije. Tim u kome je prva zvezda briljantni Žerom Iginla, uz izvanredne Lengkoua i Huseliusa kao i beka Fanua je u poslednjih 15 dana pobeđivao koga je stigao i Flejmsi što je najbitnije nisu samo domaća ekipa već su imali niz i od pet pobeda na strani što govori o kvalitetu ovog tima koji je 2004. igrao veliko finale, a 2007. je u prvoj rundi plej-ofa časno ispao od Detroita. Kinan je dobar trener, država Alebrta živi za Flejmse i optimizam je sa razlogom prisutan.

Sa Divizijom Pacifik dolazimo da šampiona iz 2007, Anahajm Daksa. Šampioni jesu, ali u ovom trenutku je posve izvesno da će se grčevito boriti za plej-of i da uopšte nije nemoguće da im se dogodi ono što se desilo Karolini, koja je kao branilac trofeja prošle sezone ostala bez doigravanja. Posle slavlja i zaista zasluženog osvajanja Stenli Kupa, Dastin Pener je otišao u Edmonton, nema više ni Temua Selanea, a Skot Nidermajer je najavio povlačenje. Stigao je Metju Šnajder iz Detroita, a obnovljeni su ugovori sa golmanom Žigerom, Geclafom, Perijem. Rezultati su za Marejev tim na početku bili skromni, onda malo bolji, da bi onda usledile nove senzacije. Skot Nidermajer (MVP prošlog finala) se odlučio na povratak što je generalnog menadžera Brajan Burka nateralo na novi potez da bi oslobodio prostor u Salari kepu. Endija Mek Donalda, koji je uz već spomenute bio najzaslužniji za osvajane Stenli Kupa, poslao je u Sent Luis iz koga je stigao mnogo stariji i čuveniji Dag Vejt. Tako je tim pretrpeo zaista dosta promena i za Dakse sledi velika borba za plej-of. Realno, sa kadrom koji poseduju (još nismo spomenuli kapitena Prongera, O'Donela, Palsona, Roba Nidermajera) zaista to treba da ostvare, ali veliki je znak pitanja dokle mogu u doigravanju.

Dalas i San Hoze su se bar za sad predstavili kao veći kandidati za trijumf u ovoj Diviziji. Ajkule iz San Hozea godinama uredno ulaze u plej-of, ali polufinale konferencije osim jednog iskoraka u finale im uvek ostaje maksimum i tako je bilo i prošle godije kad ih je zaustavio Detroit. Vlasnici očekuju mnogo pa je zato bilo i pitanje da li će Ron Vilson ostati trener jer jednostavno svi smatraju da Šarksi moraju korak dalje, a mnogi i to čak kanadski novinari su ih proglasili prvim kandidatima za tutulu. Kapiten Patrik Marlo je produžio ugovor uprkos kritikama na račun igara u doigravanju, a Džo Tornton koji je vanserijski igrač sad mora da pokaže da je sposoban da tim vodi do kraja. Bivši as Bruinsa je zaista maestralan, ali je i on svestan da mora da u svojoj karijeri ima i veći uspeh od polufinala konferencije. Golman Jevgeni Nabokov je fanstastičan ove sezone, a kvaliteti Grira, Mihaleka, Goca, Erhofa, Pavelskog, Vlašića su dokazani od ranije. Još kad se oporavi Džonatan Čiču koji ima problema sa povredom koja je razlog slabijeg učinka kao i Džeremi Ronik, eto tima koji može mnogo. Tako je međutim bilo i pre, a ove sezone Ajkule ne mogu, a da po nečemu ne budu jedinstvene. Kao domaćini 7 pobeda, kao gosti 16. i to govori da su uz to što su jak i vrlo čudan tim.
Dalas je imao uspone i padove, a za tim Dejva Tipeta neće biti problema da po tradiciji uđu u doigravanje. Majk Modano je postao najbolji strelac u istoriji NHL od svih Amerikanaca, a ove sezone briljira i Riberiro. Tu je i dosta Finaca na čelu sa Jokinenom dok je golu je provereni Marti Turko koji je iza sebe ostavio jedan loš period kad su i Starsi imali neuspešan niz. Potpuno ravnopravno će se boriti sa Ajkulama i Patakama za prvo mesto u Pacifiku, a kod njih je zanimljivo da imaju mnogo slabiju odbranu nego San Hoze, ali su zato treći najefikaniji tim u Zapadnoj konferenciji posle Detroita i Kalgarija.

Feniks je prošle sezone bio uz Filadelfiju najslabiji tim lige, ali čuveni Vejn Grecki koji sa klupe vodi Kojote (bivši Vinipeg) sija od sreće u poslednje vreme. Dolazak golmana Ilje Brizgalova iz Anahajma, ulazak u formu kapitena Šena Doana i eksplozija mladog Milera i Vrbate došli su u pravo vreme. Kojoti su mimo svih očekivanja poharali rivale na turneji po Istoku i sa dna došli na samo četiri boda od plej-ofa u ovom trenutku. Sad je pitanje koliko će sve to trajati, ali je jasno da se vide rezultati napornog rada velikog majstora jer Feniks nije više protivnik koji se čeka sa olakšanjem. Što se tiče Los Anđeles Kinga, stara priča. Imaju poznatog trenera Marka Kroforda, novu veliku zvezdu Anžea Kopitara, Frolova, Kamalerija, Nađija, ali malo vajde kad nemaju dobrog golmana jer to bez ljutnje nisu ni La Barbera ni njegove zamene. Plej-of se čini već sad kao nemoguća misija i to je to. Igraće da ostvare što više pobeda, a kada ćemo konačno Kraljevi igrati u stilu nadimka to se već ne zna.

Sve u svemu, posle lokauta se stvari popravljaju u NHL. Komesar Geri Betmen je zadovoljan rastom posete, iako još ima timova koji se nadaju većem broju navijača. Meč između Bafala i Pitsburga, koji je odigran na otvorenom 1. januara i koji je na stadionu Bilsa gledalo preko 70.000 ljudi, pokazao se kao sjajan potez, jer je taj meč bio najgledaniji na malim ekranima u regularnom delu sezone još od 1996. godine. Prošlogodišnje finale između Anahajma i Otave jeste imalo najslabiju gledanost, ali tu već dolazimo i do toga da su Amerikancima i Kanađanima ipak neke tradicionalnije franšize poput Montreala, Detroita, Toronnta ili Rendžersa mnogo bitnije. Liga je puna mladih igrača na čelu sa Krozbijem, Ovečkinom, Kejnom, Malkinom i mnogi drugim koji su već velike zvezde, a ne predaju se ni veterani. Ako gledamo kvalitet, liga je čini se nikad jača, a što je bitno i izjednačenija jer nema nepobedivih i u ovom trenutku svi timovi se nadaju plej-ofu, a odskočili su samo Detroit i Otava. All Star meč je 27. januara u Atlanti, kraj regularnog dela sezone je 6. aprila, a tri dana kasnije počinje doigravanje sa 16 najboljih.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: