Portugalska Liga Sagres 2008/2009

Izvor: B92

Petak, 22.08.2008.

18:34

Default images

Nakon skoro četiri meseca pauze, ovog vikenda počinje nova fudbalska sezona u Portugalu. Iako je prethodna završena sa mnogo izvanstadionske bure, mnogo više nego što je bilo na terenu, ovo prvenstvo počinje relativno mirno, uz samo jednu dilemu: Pasoš Fereira ili Boavista u društvu najboljih.

Prošla sezona okončana je brojnim kaznama za “grehove” iz sezone 2003/04. Ništa čudno kada je Portugal u pitanju, ako se setimo 2004. godine kada je umesto Belenenseša iz lige ispao Žil Visente (oduzeto mu je 6 bodova) zbog nepravilne registracije Angolca Mateusa. Ta se sudbina dogodila i ove godine Belenensešu, koji nije otišao u Kup UEFA zbog “ slučaja Mejong”. Trostrukom uzastopnom šampionu Portu oduzeto je 6 bodova uz suspenziju trofejnog predsednika Nuna Pinta da Košte, koja je kasnije ukinuta. Uniao Leiria je takođe ostala bez bodova, mada je već ispala iz lige, kažnjeno je i nekoliko arbitara, ali je najgore prošla Boavista. Jedan od ukupno 5 šampiona Portugala(Benfika, Porto, Sporting i Belenenseš) je izbačen iz prve lige zbog nameštanja utakmica, ali je nakon ublažavanja kazni, pre svih Portu, i njihov gradski rival uložio žalbu, tako da se još uvek ne zna da li će u ligu biti vraćena Boavista ili Pasoš Fereira, koja je ispala “ na terenu” (u trenucima ispisivanja ovih redova stigla je i zvanična informacija da Pasoš Fereira ostaje prvoligaš!!!). Novi prvoligaši su Rio Ave i Trofense.

Na polju Lige šampiona bilo je možda čak i uzbudljivije. Benfika je “navukla” Gimaraeš da se žali na odluku UEFA da vrati Porto u Ligu šampiona nakon izbacivanja i to je naravno razljutilo čelnike šampiona, pa su se prijateljski odnosi sa Gimaraešom “zategli”, što se najbolje videlo u vraćanju sa pozajmice Brazilca Alana, prošle sezone jednog od najboljih u taboru crno-belih, a kao so na ranu došao je i sledeći potez Porta, da Alana pozajmi Gimaraešovom najvećem rivalu Bragi. Porto će i definitivno igrati u grupama Lige šampiona, kao i Sporting, dok Gimaraeš čeka revanš u Bazelu nakon 0:0 na Afonso Enrikešu. Sa druge strane, “potpaljivač vatre” Benfika će morati da se zadovolji učešćem u Kupu UEFA, a kako su igrali prošle sezone, trebalo bi da budu presrećni sa tom činjenicom.
U novoj sezoni će, za razliku od prošle, biti neuporedivo manje predstavnika nekadašnje SCG. Nakon prošlogodišnje navale Srba i Crnogoraca na Portugal, te Portugalaca na Srbiju, ovoga leta su se i jedni i drugi udružili u pohodu na Srbiju i Rumuniju. Najuporniji je bio Rapid iz Bukurešta, koji je doveo “ pola Portugala”, Crvena zvezda je dovela Brazilca Edgara iz Porta i Devića iz Belenenseša, Siniša Radanović i MIljan Mrdaković su napustili Gimaraeš nakon istorijskog plasmana u LŠ (Radanović se vratio u Hajduk iz Kule, Mrdaković otišao kod Tumbakovića u Kinu). Takođe bivši zvezdaši Stojković i Purović su nakon jedne sezone napustili Sporting i još uvek su bez kluba. Kada se tome dodaju još od zimus Gajić i Bosančić, te Sreten Sretenović, jasno je da “ naši” predstavnici u Portugalu ostaju samo Miloš Pavlović (Akademika), Nikola Milojević (Setubal), Milan Stepanov (Porto), kao i “ Montenegrino” Simon Vukčević (Sporting), dok je situacija još uvek nejasna sa mladim Kovačevićem iz obrenovačkog Radničkog, koji je na vratima Navala.

U novom prvenstvu trostruki uzastopni šampion Porto će ponovo biti glavni kandidat za titulu, mada će sigurno imati mnogo jaču konkurenciju u vidu dobro pojačanih Sportinga, Benfike i, pogotovo Brage, koja je napravila sjajan posao tokom leta.

Porto

Porto se prošetao kroz prošlo prvenstvo, imao je čak 14 bodova više od vice-šampiona Sportinga i to sa onih 6 oduzetih bodova. Šampion nije mnogo menjao svoj kadar. Od standardnih igrača klub su napustili Bosingva (Čelsi) i Paulo Asunsao (Atletiko Madrid), dok su dovedena neka kvalitetna pojačanja, medju kojima su najpoznatiji Kristijan Rodriges (Benfika) , Rolando (Belenenseš), te Argentinci Nelson Benitez (Lanus) i Tomas Kosta (Rozario Sentral). Ono što je definitivno sigurno, najveće pojačanje je ostanak glavnih zvezda tima Luća Gonzalesa, Lisandra Lopeza (prvi strelac lige sa 24 gola) i magičnog driblera Kvarezme od koga Inter I Murinjo neće odustati do poslednjeg dana prelaznog roka (31. avgust).
Sporting

Vicešampion i osvajač kupa Sporting je u svojim redovima zadržao sve najbitnije prvotimce, kao i mladog stručnjaka Paula Benta, kome se tokom sezone opasno drmala klupa, a nosiocima Žoau Mutinju, Migelu Velosu i Liedsonu su priključeni povratnici Rokembak (Midlsbro) i Kaneira (Valensija), te reprezentativac Helder Poštiga, koji je kao pozajmljen igrač Porta u drugom delu sezone igrao u Panatinaikosu. Pritom ne treba zaboraviti da će Bento moći da računa na napadače Derleia i Janika Đala, koji su propustili zbog povreda skoro celu prošlu sezonu. Mnogi predviđaju da će upravo Sporting biti najveći rival Portu, kako zbog jakog igračkog kadra, tako i zbog još dve činjenice. Prva je da je Sporting počeo redovno da pobeđuje “zmajeve” ( prošle sezone 3 puta, prvenstvo, Super kup i finale kupa), kao i u ovogodišnjem Super kupu 2:0 (golovima Janika Đala) , a druga da Sporting žarko želi titulu, koju nije osvojio od sezone 2001/2002, tada predvođen Laslom Belenjijem sa klupe i legendarnim Mariom Žardelom na terenu, koji je u toj sezoni postigao nestvarna 42 gola!!!

Benfika

Treći portugalski velikan, inače najtrofejnij klub u zemlji Benfika, najviše je menjala, što je i potpuno normalno nakon očajne prošle sezone u kojoj su “orlovi” zauzeli tek 4. mesto i ostali bez Lige šampiona, a samim tim bez velikih novčanih sredstava koja bi uplivala u klupsku kasu . Predsednik kluba Viera je na mesto sportskog direktora postavio svežeg fudbalskog “penzionera” i legendu kluba Rui Koštu, a ovaj je odradio odličan prelazni rok.

Nakon 3 trenera prošle sezone ( Fernando Santoš, Kamaćo I Fernando Čalana) novo prvenstvo će na klupi započeti bivši uspešni trener Valensije Kike Sančes Flores, najzvučnija pojačanja su takođe stigla iz zemlje aktuelnih evropskih prvaka, a to su Argentinac “Pablito” Aimar iz Saragose, Hose Antonio Rejes iz Atletiko Madrida i mladi Balboa iz Reala. Klub su još pojačali Žorž Ribeiro iz Boaviste, Ruben Amorim iz Belenenseša I Hasan Jebda iz Le Mana, a Rui Košta je angažovao i nekoliko mladih igrača iz Brazila, poput Sidneia i Rafaela Bastosa. Od bitnijih igrača otišao je samo Kristijan Rodriges u Porto, dok je mladi Amerikanac Fredi Adu pozajmljen Monaku.
Gimaraeš

Najprijatnije iznenađenje prošle sezone Gimaraeš je tek u finišu prelaznog roka koliko-toliko pazario na tržištu. Pored pomenutih Mrdakovića, Radanovića i Alana, klub su napustili prvi strelac Kamel Đilas (Selta) i najbolji štoper lige Žeromel, koji je pojačao bundesligaša Keln. Došlo je i do malih nesuglasica na relaciji predsednik Emilio Masedo – trener Manuel Kažuda, pa je tek pred sam početak prvenstva dovedeno nekoliko pojačanja, kao što su Gregori Arnolan i Venio iz Maritima, te Luiš Filipe i Nuno Asiš iz Benfike, a priča se da bi i predsednik Masedo mogao da ubedi Pedra Pauletu da nastavi da se bavi fudbalom i to baš u Gimaraešu. Klub iz prve prestonice Portugala ima još uvek aktivan rezultat pred revanš 3. kola kvalifikacija za LŠ u Bazelu i od dužine učešća u Evropi će mnogo zavisiti sezona kluba sa najvatrenijim navijačima u zemlji, koji bi “zapalili stadion” ako bi se ponovila sezona 2005/06, kada je Gimaraeš igrao u Ligi UEFA, ali i ispao iz prve lige.

Braga

Klub koji je do prošle sezone redovno imao “rezervisano” 4. mesto je Braga. Nakon promenljive forme i čestih promena trenera (njih šestorica za dve sezone) Braga je osvojila tek 7. mesto i zato su doveli brojna pojačanja. Najveće je sigurno na klupi. Žorž Žezus, čovek koji je u prethodne dve godine preporodio Belenenseš (finale kupa, peto mesto u ligi i Kup UEFA) pokušaće da pojačanu Bragu dovede možda i do borbe za titulu. Igračka pojačanja predvode Luis Agiar (Porto/Akademika), Alan (Porto/Gimaraeš), golman Eduardo (Setubal), Marsio Mosoro (Maritimo) i fenomenalni štoper Moises, koji je došao iz Flamenga (bio na pozajmici u Boavisti prošle sezone).

Ostali

Ostali timovi će se boriti uglavnom za opstanak, ali nas iskustvo iz prethodnih sezona uči da uvek u Portugalu ima prijatnih iznenađenja, kao što su bili Belenenseš, Pasoš Fereira, Gimaraeš i Maritimo. Uz sve to treba napomenuti da liga ima i novog sponzora, pa se umesto Bwin liga sada zove Liga Sagres!

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

20 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: