Magičan svet sportskog ronjenja

Danas je ronjenje verovatno jedan od najbezbednijih ekstremnih sportova. Razvoj tehnologije opreme za disanje pod vodom, pratećih instrumenata, te metodologije obuke i razgranat sistem zakonski uređenih ronilačkih centara, gotovo da su oduzeli ronjenju status opasne zabave. Ali nije sve bilo tako veselo do pre desetak godina...

Svet
Podeli

Autori: Ivan Stančić i Ranko Trifković

Ronjenjem se ljudi vazda bave. Od persijskih komandosa, koji su se pod površinom kretali uz pomoć vazduha iz životinjskih mehova, koristeći uglačan kornjačin oklop kao masku, preko radnika pod ronilačkim zvonima i u kesonima, preko teških ronilačkih odela 19. veka, do prve lake opreme koja nastaje s početkom prošlog veka.

Ipak, sportsko ronjenje nastaje između dva rata kao posledica napretka u tehnologiji obrade stakla, gume i zatvorenih sistema koji su razvijani za vojne potrebe. Prvi sportski ronioci bavili su se podvodnim ribolovom, koristeći harpun i prve ronilačke maske koje su se razvile iz zaštitnih naočara za plivanje.

Početkom Drugog svetskog rata koristila se uglavnom oprema koja je razvijana u Francuskoj, ali je razvoj podmorničarstva uslovio pojavljivanje niza izuma koji su doveli do prvog otvorenog sistema koji su 1943. godine koristili Žak Iv Kusto i Emil Ganjan. Posle rata, potrebe za industrijskim ronjenjem rastu, a vojna oprema polako prelazi u civilnu upotrebu. No, najviše zahvaljujući naučno-istraživačkom radu Kustoa i Ganjana ronjenje postaje uzbudljiva i ezgotična aktivnost sredinom pedesetih godina. Otvaraju se prvi ronilački klubovi, te nacionalna i međunarodna ronilačka udruženja koja standardizuju opremu i obuku.

Sredinom šezdesetih Udruženje profesionalnih ronilačkih instuktora (PADI) pokušava da uprosti ronilački trening, pojača bezbednosne margine kako bi ronjenje postao što popularniji sport. S druge strane, u Evropi ronilo se uglavnom po načelima koja su preuzeta iz vojnog ronjenja, a pod uticajem francuske, kasnije međunarodne, organizacije CMAS (Svetski savez podvodnih aktivnosti).

Tokom sedamdesetih i osamdesetih godina, nećete videti nijedan akcioni film u stilu Džemsa Bonda, bez bar jedne scene ronjenja. Premda je razvoj tehnologije pomoćne opreme napredovao, ronjenje ostaje pravi ekstremni sport kojim se bave samo najhrabriji i najuporniji. U to vreme pojavljuju se prvi ronioci u Jugoslaviji, koji u saradnji sa vojskom otvaraju prve ronilačke klubove. Ipak, te godine pionira ronjenja uzele su i danak u ljudskim životima jer oprema još nije bila pouzdana, a entuzijazam prvih ronilaca često se graničio sa hazarderskim adrenalinskim vratolomijama.

Ipak, već krajem osamdesetih oprema postaje sve kvalitetnija, pojavljuju se i prvi ronilački računari koji se nose pod vodu, a ronilački trening, premda i dalje obojen vojnim nasleđem, postaje sasvim pristupačan građanima. Krajem osamdesetih, Lik Beson snima film „Veliko plavetnilo“, koji će dupke napuniti ronilačke klubove i napraviti revoluciju u ronilačkom sportu.

Prirast sportskih ronilaca u ronilačke klubove širom zemlje, tadašnje Jugoslavije, kasnije još neimenovane Srbije, donosi priliv nove, savremenije, opreme, te popuštanje vojnički stroge obuke. Nastaju veoma dobri timovi ronilaca na dah, podvodnih lovaca, čak zapažene rezultate postiže naša reprezentacija u podvodnom hokeju, zanimljivoj igri nastaloj kao deo obuke vojnih ronilaca u Francuskoj.

Sa pojeftinjenjem ronilačke opreme, te otvaranjem malih ronilačkih centara širom Sredozemlja, ronjenje postaje još pristupačnije. Negde krajem devedesetih gotovo sasvim izlaze iz upotrebe ronilačke tablice američke vojske, a počinju da se koriste Bilman-Han tablice za civilino ronjenje koje su ugrađene u sve ronilačke računare. To praktično znači da je svaki zaron bezbedniji, a zabavniji, što dovodi do usitnjavanja ronilačkih klubova, a umesto nekoliko centralnih, nastaje mnoštvo malih udruženja.

Tim pre što sticajem istorijskih okolnosti Srbija gubi pristup moru, nestaje potreba za okupljanjem ronilaca zbog lakše nabavke opreme. Ronilačke potrepštine i dalje nisu jeftine, ali su pristupačne, a jačanje sportskog ronjenja i ronilačkog turizma gotovo je otklonio potrebu za posedovanjem sve osim najličnije opreme.

Dakle, razvoj ronjenja doveo je do toga da u svakoj mediteranskoj zemlji možete zaroniti čak iako nikada niste prošli obuku. Dovoljno je da platite jednodnevnu obuku i iznajmite opremu, ili ako ste uvežban ronilac sa svojom opremom, da platite troškove organizacije, odnosno vazduha, čamca, vođe ronjenja, i eto vas pod vodom. No, da je ronjenje i dalje uzbudljivo, te da može biti i te kako ekstremno, moći ćete da čitate u nastavku, koji vas očekuje za nekoliko dana.

Sport

Valseki za B92: „Ferariju je bio potreban Kubica“

Karijeru Davidea Valsekija definišu četiri momenta: članstvo u Reno vozačkom razvojnom programu, GP2 Azija titula 09/10, F1 test u Abu Dabiju u novembru 2010. i imenovanje za jednog od testera Tima Lotus u martu 2011. Ove godine Italijan se u GP2 seriji trka za debitantski Keterhem Er Azija, filijalu F1 postave Tonija Fernandesa.

Aleksandar Babić subota 27.08. 20:44 Komentara: 3

Gutijeres za B92: "Pravim koracima, u pravo vreme“

Kao prvi šampion GP3 serije, a sa prethodno osvojenom titulom u Formuli BMW i statusom trećeg pilota Zaubera, Meksikanac Esteban Gutijeres dospeo je u GP2 seriju, u tim Lotus ART. U debitantskoj glavnoj sezoni dosad je tri puta osvajao bodove - skor je mogao da izgleda nešto uverljivije, ali adaptacija i sticanje znanja u njegovom slučaju su važniji. F1 i GP2 šefovi opisuju dvadesetogodišnjeg trkača kao zrelog, posvećenog, inteligentnog, borbenog, ali i učenja željnog i skromnog momka. U Estebanovu staloženost, odmerenost i uljudnost uverili smo se tokom razgovora na Hungaroringu, vođenog samo dva dana pošto mu je uloga testera i rezerviste u Zauberu potvrđena i za godinu 2012.

Aleksandar Babić subota 27.08. 10:31 Komentara: 0

Žil Bjanki za B92: „Spreman sam za Formulu 1“

Kad trkač u GP2 dospe posle osvojene F3 Evroserije, pa još u najtrofejniji ART tim, a sve to uz podršku Ferari vozačke akademije i pod menadžerskom palicom Nikole Toda, od njega se očekuje da izvede ono što su pre njega učinili Rozberg, Hamilton i Hilkenberg i s tom ekipom postane GP2 prvak u ruki sezoni. Možda su nadanja bila preambiciozna, tek, Žil Bjanki nije ih opravdao i njegove akcije u javnosti nesumnjivo su doživele blagi pad. Ipak, Francuz ima dobru zaleđinu, pedigre, lepo ispunjenu profesionalnu biografiju i status zvaničnog Ferarijevog testera i rezerviste. Otud je njegova sledeća stanica Formula 1.

Aleksandar Babić sreda 10.08. 11:55 Komentara: 0

Danijel Rikardo: Ovako mi je u Formuli 1

Samo pokušavam da budem brz i, ako se otvori neka prilika, naravno da ću biti spreman da je iskoristim,“ kazao nam je Danijel Rikardo pre dva i po meseca u Monci. I, prilika se ukazala u kokpitu Hispanije, a slutnje da Australijanac u Reno seriji samo prekraćuje vreme do prvog trkačkog F1 angažmana pokazale su se ispravnim. Danijel je sledeća uzdanica Helmuta Marka, najnoviji „proizvod“ Red Bul junior programa, čovek čiji je ulazak u elitu dugo iščekivan. Vozač iz Perta svoje kvalitete već je dokazao u Formuli Reno 3.5 i 2.0, te Britanskoj F3, i kao tester oba F1 tima u vlasništvu crvenog bika. Za volanom bolida HRT F111 na Silverstonu i Nirburgringu bio je devetnaesti, a na Hungaroringu osamnaesti. S Rikardom smo razgovarali u julu prošle i maju ove godine, a intervju koji prenosimo stiže nam posredstvom pres službe Hispanija rejsing tima.

Aleksandar Babić petak 5.08. 14:57 Komentara: 3

Van der Garde za B92: „GP2 titula mnogo bi pomogla“

Kada je 2008. postao šampion Formule Reno 3.5, Holanđanin Gido van der Garde izvesno se nadao da će se njegov uspon na hijerarhijskoj lestvici formula trka odvijati brže. Sledeće tri sezone, uključujući i ovu, provodi u GP2 seriji, i tek je 2011, kao trkač tima Barva Adaks, dostigao formu za juriš na vrh. Dosad prikazano ipak izgleda dovoljno tek za status viceprvaka, pošto se Grožan pokazuje kao brži i uspešniji. Gido je na mađarsku rundu GP2 serije došao nameran da smanji zaostatak za Francuzom i u tome nije uspeo, jer je suparnik iz DAMS-a ponovo imao bogatiju žetvu poena. Intervjuisali smo Van der Gardea odmah posle kvalifikacija, kada se naš sagovornik još nadao boljem ishodu sedme ovogodišnje GP2 runde.

Aleksandar Babić četvrtak 4.08. 10:48 Komentara: 1