Predstavljamo vam ATB

Oduvek su skejteri, surferi, vejkborderi i drugi ljubitelji srodnih sportova pokušavali da prenesu svoje uživanje na zelenu travu, planine i nepregledne nizbrdice. Na samom početku pojavile su se improvizacije, daske napravljene po garažama i privatnim radionicama, to su bile daske sa kojima se vrlo uspešno moglo spuštati niz neravne nizbrdice, ali ne baš i upravljati. Cela idaje ubrzo je dobila ime ATB kao skraćenica za ’All teren bording’...

Svet
Podeli

Za pravi početak ATB-a zaslužan je Džejson Li, koji je u ATB-u ono što su Toni Hok i Rodni Mulen u regularnom skejtu. On je 1992. godine sa svojim prijateljem, inače snouborderom Patrikom Konelijem, vozeći se na ski-liftu pred sam kraj zimske sezone, smišljao kako da se ’provozaju’ po planinama i kad se sneg otopi i šest meseci kasnije napravili su prvu dasku.

Zanimiljivo je da su za izradu koristili delove sa vojnog otpada. Kasnije su napravili još dve daske, a svaka nova daske bila je bolja od prethodne. To je bio dovoljan povod da počnu sa serijskom proizvodnjom, jer im je već tada bilo jasno da ATB može da bude popularan kao snoubord, odnosno skejt, što bi njima dvojici donelo dobru zaradu. Da je zarada izostala, njima bi ostala pozamašna zaliha dasaka za ceo život. Tako je nastala firma MBS (Mountain Board Sports), koja je, kako je vreme pokazalo, izrasla u najvećeg proizvođača ATB dasaka u svetu.

1993. godine preselili su se iz San Franciska u Kolorado Springs, grad dovoljno velik i dovoljno blizu mnoštvu planina koje su strpljivo čekale vozače. Naredne godine proizvedeno je 35 dasaka, takozvana RED serija koja je imala vezove za noge. 1995. izbačena je GRiN serija i počela je zarada. Te godine održano je i prvo takmičenje. Već 1996. u prodaju je puštena serija REVOLUTION. Postignut je veliki napredak u kvalitetu osovina, a same daske pravljene su od mešavine drveta i pleksiglasa. Te godine prodato je oko 1.000 dasaka. Dve godine kasnije, 1998, MBS je na svojim daskama uveo kočnicu, gotovo identičnu ’V-brake’ sistemu sa planinskih bicikala. Danas je MBS i dalje vodeći među četrdesetak proizvođača ATB dasaka.

Tokom vremena takmičenja ATB vozača podelila su se na dve vrste nadmetanja, svaka sa svojim disciplinama:

Freestyle

Big er. Vozači spuštajući se niz padinu nailaze na zemljane rampe i u brzini do 40 km/h prave skokove koje dostižu četiri do pet metara u visini kao i dužine od 15 do 20 metara. Pritom izvode različite trikove, grab-ove i okrete od 180, 360, 540 pa čak i 720 stepeni, a žiri ocenjuje težinu trika, stil, visina i doskok.

Slopestajl. Sličan big eru, samo što se takmičari nalilaze na više rampi uzastopno raspoređenih po stazi . Cilj je da svaki sledeći skok bude bolji i atraktivniji. Takmičar mora da izvede barem tri ispravna trika, čije se izvođenje i težina rangiraju i odlučuju pobednika.

Freeride

Stirkros. Disciplina gde se nekoliko takmičara trka niz strme ulice brzinom većom od 60 kilometara na čas sa barem dve skakaonice postavljene na stazi.

Dualslalom. Dva takmičara se trkaju u trci na nizbrdici na identično izrađenim stazama.

Borderkros. Dva, četiri ili osam vozača trkaju se krivudavom spust stazom otežanoj preprekama i rampama za skokove.

Poslednji veliki ATB događaj kod nas odigrao se u septembru na stazi u Bukovcu, 15 kilometara od Novog Sada, gde je održano Border Kros takmičenje u planinskom skejtbordu. Na takmičenje se prijavilo 23 takmičara iz sedam zemalja: Rumunije, Bugarske, Nemačke, Poljske, Slovenije i Češke. Posle dvadesetak vratolominih spuštanja niz stazu najbrži je bio predstavnik Češke sedamnaestogodišnjak Marcin Stazcik poznatijim nadimkom Tata.

Pored trke u muškoj konkurenciji održana je i trka za devojke koje voze ATB. Ove godine su u konkurenciji, nažalost, bile samo dve takmičarke, Ana Panova iz Bugarske i Senka Bajić iz Srbije. Uprkos malobrojnosti takmičarke su priredile spektakl na stazi iz koga je kao pobednica izašla domaća takmičarka Senka Bajić.

Ove godine su se prvi put umesto samo dva niz stazu spuštala četiri vozača istovremeno. Staza u Bukovcu je jedna od najdužih i najatraktivnijih ATB staza u Evropi, a može se sa sigurnošću reći da je i jedna od najboljih zato ne čudi da iz se iz godine u godinu broj takmičara znatno povećava. Sledeće godine se zbog masivnosti događaja planira dvodnevno nadmetanje sa danom za kvalifikacije i danom za konačne eliminacione trke.

Sport

Fetel i družina: Njihov najsjajniji čas

Na kraju godine, reč imaju tvorci šampionske kampanje Red Bul rejsinga u 2010. Njihove su uloge različite - jedni su vozili, drugi konstruisali, treći upravljali, podržavali, organizovali, a plod sveg tog truda očigledan je: dve titule, vozačka i konstruktorska, uz 15 pol pozicija i 9 gran pri pobeda. Govoreći za magazin ’Red Bulletin’, Sebastijan Fetel, Mark Veber, Kris Horner, Edrijan Njui, Helmut Marko i Fabris Lom odabrali su momente koji su im obeležili sezonu 2010. i koje će pamtiti zauvek. Ova šestorica, svako u svom domenu, potpisuju totalni trijumf tima iz Milton Kinsa i zato im pripada pravo da kroz lične uspomene izvedu poslednju rekapitulaciju prvenstva u kojem su, posle mnogo ulaganja, ali i muka, osvojili sve što se u Formuli 1 osvojiti moglo.

Aleksandar Babić sreda 29.12. 20:01 Komentara: 2

Formula 1: Šest ’slobodnih’ mesta, ko ih popunjava?

Od objavljivanja provizorne liste učesnika Svetskog prvenstva Formule 1 u sezoni 2011, do pretposlednje kalendarske sedmice ove godine, broj nepoznanica u spisku startera smanjen je za tri. Vilijams, Marusija Virdžin i Lotus Reno GP kompletirali su svoje vozačke postave. Još uvek nema zvaničnih informacija o tome ko će voziti za Fors Indiju, Toro Roso i Hispanija rejsing tim. Barem u teoriji, ova mesta smatraju se upražnjenim, zato govorimo o najozbiljnijim kandidatima za njih.

Aleksandar Babić petak 24.12. 10:44 Komentara: 0

Spidflajing, za borbu protiv dosade

Dosada je gadna čak i kada ste navikli da pilotirate paraglajdere ili skačete BASE skokove, a upravo zbog večne borbi protiv dosade ovi piloti i padobranci su smisli novi sport - Spidflajing.

Mešajući skijanje i upravljanje paraglajderom napravili su aktivnost podjednako zanimljivu i za gledaoce i za pilote-vozače. Taa disciplina se, prvenstveno zbog ogromnog rizika, zajedno sa skajdajvingom i BASE skokovima svstava u najopasnije ekstremne sportove. Brzina kretanja po snegu i po vazduhu uglavnom ide od 35 do 70 km/h, dok kod iskusnih profesionalaca dostiže i 100 km/h, a treba pomenuti činenicu da ne postoji opcija rezervnog padobrana u slučaju da se glavnom nešto desi.

Boris Kuti četvrtak 23.12. 16:13 Komentara: 3

Kajtsurfing, kada ljudi krote zmajeve

Kada ste poslednji put puštali zmaja? Sećate li se osećaja kada na tankom konopcu leti 50 metara u vazduhu i osećate sav taj vetar u vrhovima prstiju, a svaki nalet vetra kao da hoće da vas ponese? Sva sreća što je zmaj premali pa ostajete na zemlji, ali kajtsurferi ne misle tako

Boris Kuti petak 17.12. 19:27 Komentara: 1

„Lotus je kao autobus...“

„... čekate ga vekovima, a onda stignu dva odjednom.“ Tako je Majk Gaskojn, tehnički direktor ekipe koja se u 2010. takmičila pod nazivom Lotus rejsing, u šali prokomentarisao zbrku nastalu zahvaljujući činjenici da u ovom trenutku postoje dva tima namerna da 2011. godine u Svetskom šampionatu Formule 1 koriste legendarno ime. Spor između entiteta iza kojih stoje Toni Fernandes i Grupa Lotus, to jest proizvođač automobila Proton, rešiće sud u Londonu, a naš je zadatak da iznesemo saznanja o činiocima koji su do rata oko imena uopšte doveli.

Aleksandar Babić utorak 14.12. 10:54 Komentara: 4

Neka se pripremi Mihail Petrovič

Aljošin. Prezime aktuelnog šampiona vrhunske Formule Reno glasi Aljošin, ne Alešin. Greška u izgovoru i pisanju vuče se godinama, najmanje što možemo jeste da je pod hitno ispravimo. Iza tog prezimena nalazi se trkački najškolovaniji vozač iz Rusije, momak od samo 23 godine a sa bogatim takmičarskim profilom, pilot koji veruje da se u životu ništa ne događa samo od sebe, već da rezultati stižu posle velikog i kvalitetnog rada. Šansu za prolaz u Formulu 1 Mihail Petrovič traži u rezultanti triju sila: talenta, sponzora i politike. Možda mu i uspe?

Aleksandar Babić četvrtak 2.12. 10:36 Komentara: 1