Šta je to BASE jumping?

BASE je akronim sastavljen od početnih slova imenica Buildings (zgrade), Anntenas (antene), Spains (mostovi), Earth (zemlja - litice) koje predstavljaju četiri grupe lokacija sa kojih se rade skokovi.

BASE jumping je najekstremnija displina padobranstva.

Svet
Podeli

Visine sa kojih se skače su male; minimalna visina za skok iz aviona je 800 metara, poređenja radi u skoku sa 300 metara imate nekih 12 sekundi, a BASE jumperi skaču i sa nižih visina, pa je manje vremena da se bilo šta uradi. Smešno zvuči ali što je niže to je opasnije.

Pakuje se samo jedan padobran jer za rezervni ne bi bilo vremena ni da se otvori. Sam skok traje 10-15 sekundi (običan skok iz aviona traje prosečno oko tri minuta i više). Pakovanje padobrana i tehnika su presudne za BASE skokove, ako momenat skoka (odvoj) nije izveden pravilno skakač upada u okretanje ili izvrtanje pa padobran nema vremena pravilno da se otvori i gravitacija neometano skok pretvara u slobodan pad.

Uprkos tome što su opasni, pozitivna strana BASE skokova je da se može izvesti sa bilo kog mesta (platforme) samo ako zadovoljava minimalnu visinu. Tako da su pored litica i visokih mostova koji su tamo daleko u prirodi, na meti i objekti u urbanim zonama, visoke zgrade, dimljaci, spomenici… Sve to neobično okruženje dodaje uzbuđenju skoka. Svaki krov solitera, prozor poslovne zgrada, ivica mosta, sve to kao platforme, sve kao staze niz koje je moguće sjuriti se. Nebo je na zemlji, padobranci na krovu.

Baš zbog te niske visine koja ga čini ekstremnim BASE skokovi su ilegalani u nekim zemljama. Tačnije nije ilegalan, samo vam neke države neće dati dozvolu da skačete sa njene imovine, privatni vlasnici visokih objekata takođe teško odobravaju dozvole, a skakanje sa nečijeg poseda bez njegove dozvole jeste ilegalno… Što ne znači da se sa tih zgrada neće skakati.

Ilegalni skokovi dešavaju se svuda po svetu uprkos dodatnom riziku koje nose, nepripremljenosti, kao i mogućnost zatvorske kazne ako vas uhvate, kao da sam skok nije dovoljno uzbudljiv. Ali adrenalina nikad dosta.

BASE jumping postavlja nove granice padobranstva, menja norme visine i okruženja, stavlja na probu brzinu refleksa, tehniku izvođenja, sve to sa ogromnim rizikom u slučaju neuspeha.

Ali opet možete li da zamislite kako je dobar osećaj skočiti sa Genex kule, sleteti na beton i odšetati dalje?

Sport

KLINCI SA ISTOKa - KZS treš sešn 2010

Ako nam je Jadran balkanska Kalifornija onda nam istočna Srbija dođe kao divlji zapad.

Na granici sa bliskom nam Rumunijom i Bugarskom, na prerijama gde su lovili davno nestali rudarski giganti, nalazi se Negotin. Tamo nema hipermarketa, nema dobrog puta, jaše se dugo na lošim busevima. Sred vikenda ulice su prazne i sumnjivo tihe… Osim ponekad...

Boris Kuti subota 28.08. 22:19 Komentara: 6

Rubens Barikelo, gospodin 300

Ne menja mnogo na stvari hoćemo li prihvatiti Belgijski gran pri kao Barikelov tristoti, ili ćemo poštovati pedantniju statistiku koja Brazilcu do sada pripisuje ’svega’ 296 nastupa. Razliku čine granični slučajevi tipa ’kvalifikovao se ali nije startovao’, kojih u biografiji takve dužine ima nekoliko. Činjenica je da Rubens na Spa Frankoršampu osniva ’klub tri tone’, pa nema razloga da ne pođemo linijom manjeg otpora i da podsećanjem na jedno celo punoletstvo provedeno u Formuli 1 obeležimo ovaj jedinstveni jubilej onda kad to čini i pilot Vilijams-Kosvorta.

Aleksandar Babić petak 27.08. 13:49 Komentara: 3

Menadžer i ’Nepobedivi’: Nikola Tod i Pastor Maldonado

Nikolu Toda poznajemo kao suvlasnika trofejne ekipe ART GP i menadžera Felipea Mase, Sebastijana Burdea, Žila Bjanšija i Pastora Maldonada. Ne može se ne pomenuti da je sin Žana Toda, predsednika Međunarodne automobilske federacije, i time se često objašnjavaju njegovi dobri kontakti i upliv u svetu trka jednoseda. Zahvaljujući ne samo svojoj vrhunskoj sportskoj reputaciji, ART je važio za najozbiljnijeg kandidata za ulazak na upražnjeno trinaesto mesto u F1 karavanu. Tim iz Vilnev-la-Gijara podneo je prijavu sredinom maja, a celu operaciju pratila su pomalo zlobna nagađanja da će u tom poduhvatu stariji Tod biti od pomoći mlađem.

Aleksandar Babić sreda 11.08. 20:45 Komentara: 0

48 sati Hungaroring

Zadatak je bio sledeći: otići na Hungaroring, provesti tamo četvrtak i petak, upecati delić atmosfere i atraktivne sagovornike, snimiti njihove izjave i ono što stane emitovati u dva priloga od po tri minuta uoči direktnih prenosa Velike nagrade Mađarske i Velike nagrade Belgije.

Aleksandar Babić subota 7.08. 17:59 Komentara: 5