Muškarci znaju zašto : Jupiler liga 08-09

Izvor: B92

Subota, 30.08.2008.

14:33

Default images

Minula sezona u belgijskom fudbalu ostaće zapamćena kao jedna od zabavnijih u modernoj istoriji. Posle četvrt veka bez titule, Standard iz Liježa, koncenzusni član "velike trojke" Jupiler lige, konačno je vratio šampionski lovor južno od Brisela, Anderleht je po prvi put od 1994. podigao trofej osvajača nacionalnog kupa, a Klub Briž je još jednom ostao praznih šaka. Svoj status "prvih pratilja" potvrdili su AA Gent, finalista kupa i šestoplasirani na tabeli, i Žerminal iz Bershota, koji je sa petim mestom izborio plasman u Intertoto kup, a od elitnog takmičenja su se oprostili nekadašnji šampion FC Brisel (u nekom drugom životu poznatiji kao RWDM) i Sint-Traiden.

Nova sezona počela je izuzetno uzbudljivo. Anderleht je doživeo dva uzastopna hladna tuša - neočekivani poraz u drugom pretkolu Lige Šampiona od BATE Borisova iz Belorusije ostavio je briselske pivare drugu godinu zaredom bez nastupa u najkvalitetnijem kontinentalnom takmičenju, dok je šansa za prvi trofej u sezoni propala posle čemernog performansa u Superkupu protiv Standarda. Šampion iz Liježa je sezonu otvorio sa dva trijumfa, impresivnim dvomečom protiv Liverpula koji je završen okrutnim porazom u produžecima, i već spomenutom pobedom u Superkupu, dok je Klub Briž za sada odigrao za sada tek jednu utakmicu, u kojoj je bio ubedljiv protiv Tubiza (prve dve nedelje Brižani nisu izlazili na teren, isforsiravši odlaganje svoje prve dve utakmice u ligi zbog učešća dva njihova prvotimca na olimpijskim igrama u Pekingu). Sve to iz prikrajka prati AA Gent, koji je posle ubedljive pobede nad Monsom ukrao bod Anderlehtu na Astridparku, a u trku prete da se uključe i "dežurni krivci" Šarlroa, Žerminal i Genk. U svakom slučaju, prava uzbuđenja su tek pred nama - da li će Standard uspeti da odbrani titulu, ili će šampanjac poteći negde drugde sredinom maja, pokušaćemo da predvidimo u sledećih par redova...

Trio fantastikus

Milan Jovanoviæ (sporza.be)
Normalno je da počnemo kod aktuelnog šampiona, koji je preživeo relativno miran prelazni rok. Nijedan od krucijalnih igrača nije napustio klub - napadači Milan Jovanović, Igor De Kamargo i Diu Mbokani, vezisti Maruan Felaini, Aksel Vitsel i Steven Defur i defanzivci Oguči Onjevu i Mohamed Sar će svi i ove sezone uveseljavati publiku na "Sklesanu", a kao pojačanja stigli su hrvatski internacionalci Leon Benko (Nirnberg) i Tomislav Mikulić (Dinamo, ex-Rasing Genk), te tandem vezista iz Monsa Benžamin Nikeze i Vilfrid Dalma. Ako će se gubitak negde uopšte i osetiti, biće to na klupi. Standard je prošle godine do titule doveo Mišel Prudom, ne tako davno zvanično najbolji golman sveta i bivša igračka legenda Standarda i Benfike. Prudom je posle uspešne sezone napustio kormilo "crvenih" i preuzeo dirigentsku palicu u Gentu, a kao zamena stigao je Laslo Boloni. Iskusni Rumun, nekadašnji selektor svoje zemlje i trofejni trener sa Sportingom iz Lisabona, sezonu je počeo na najbojli mogući način (pobede protiv Dendera i Vesterla uz gol razliku 6-1, častan oproštaj od Lige Šampiona posle 210 minuta nadmetanja sa Liverpulom), pa ostaje da se vidi koliko će Prudom uopšte nedostajati ekipi iz "grada vatre". Početak sezone obeležila je transfer sapunica vezana za Milana Jovanovića, koji je bio na pragu prelaska u PSV, međutim on je lično ovih dana potvrdio da ostaje u Liježu, a tome svedoči i njegov ulazak u igru protiv Liverpula u sredu.

Dok je Standard na miru proslavljao titulu, u Briselu se pristupilo rekonstrukciji ekipe od koje se svake godine očekuje šampionska kruna. Anderleht je, u odnosu na prošlu sezonu, slabiji za egipatskog "fantazistu" Ahmeda Hasana, ali se zato i pojačao sa nekoliko igrača, od kojih su najzvučnija imena srpski reprezentativac Nemanja Rnić, Argentinac Hernan Losada i Holanđanin Arnold Kraisvek. Na mestu trenera ostao je Ariel Jakobs, koji je prošle sezone "spasavao šta se spasti može" nakon odlaska Frankija Verkoterena, i pored osvojenog kupa uspeo i da stigne do 1/8 finala kupa UEFA, gde ih je zaustavio minhenski Bajern. Veliki problem ostaje špic napada, gde jednostavno nema dovoljno kvalitetnih igrača. Jedini provereni strelac u redovima "ljubičastih", argentinski internacionalac Nikolas Frutos, opet je van stroja na duže vreme zbog povrede, a posle odlaska Sirila Teroa, Serhata Akina i Mba Mpenze, jedine preostale alternative su veteran Stanislav Vlček, i novajlije Suarez i Kanu, čija je reputacija u Evropi još uvek neproverena. Glavni adut Anderlehta ostaje kvalitetan vezni red, gde se ističu ex-kapiten mlade Argentine Lukas Biglia, češki motor Jan Polak, marokanski Holanđanin Mbark Busufa i belgijanci Tomas Šatel i Žijom Žile. Ukoliko se Losada, koji je pristigao iz Žerminala gde je posle dve godine ostavio odličan utisak, uklopi u Jakobsovu viziju napada, Anderleht će imati tim za najviše ciljeve. Međutim, slab početak - spomenuti porazi od Borisova i Standarda i 4/6 u prva dva meča u ligi - kao i problemi sa realizacijom, mogli bi Jakobsa koštati njegovog posla. Fusnota za domaće ljubitelje fudbala : Nemanja Rnić je svoj debi u ljubičastom dresu obeležio na samo njemu specifičan način - crvenim kartonom...i to posle izjave stručnog štaba Anderlehta da je doveden kao alternativa Marsinu Vasilevskom koji "dobija previše sudijskih opomena".

Klub Briž je imao aktivniji prelazni rok nego obično. Nakon tri sezone bez titule, u kojima su plavo-crni bili dva puta treći i jednom šesti, dogodio se još jedan "čistac" u svlačionici. Ikonama kluba Gaetanu Angleberu, Olivijeu De Koku i Svenu Vermantu pokazan je izlaz, a njihovim stopama krenuli su i belgijski reprezentativac Birher Martens, Danac Brajan Priske, Čeh Stepan Kučera i Ganijac sa belgijskim pasošem Ibrahima Kalu, za koga se nedavno interesovala i Crvena Zvezda. Iz suprotnog smera došli su špic Džozef Akpala i defanzivac Loran Siman (obojica iz Šarlroe), duo iz Vesterla Nabil Dirar - Bernt Evens, mladi američki vezista Džared Džefri, kao i venecuelanski talenat Alehandro Vargas. Klubu je takođe pristupio i iskusni Hert De Vliher, koji će pojačati konkurenciju među stativama, gde je trenutno neprikosnoven reprezentativni golman Stejn Stejnen. Osnova tima ostala je manje-više nepromenjena - u 4-4-2 formaciji koju forsira trener Džeki Matejsen glavne uloge u veznom redu pripadaju Karelu Herartsu i Ivanu Leku, dok se za mesto u napadu bore Akpala (dva gola na debiju), mladi Peruanac Danijel Čavez, provereni strelac Vesli Sonk (kao igrač Genka pre nekoliko godina prvi golgeter lige) i Srbin Dušan Đokić. Velika senka nad klubom je tragična smrt Fransoe Sterkelea, talentovanog napadača i reprezentativca Belgije koji je u maju izgubio život u saobraćajnoj nesreći, čiji bi učinak upravo Akpala, prvi strelac lige u sezoni 07-08, trebalo da amortizuje. Klub Briž je poznat po "radničkom" mentalitetu i čvrstom stilu, a trener Matejsen je upravo od takvog štofa, pa ukoliko im se ove godine sve kockice slože, zapadna Flandrija će ponovo pozdraviti šampiona. Realnije je ipak reći da je popularni "Klub", kako je poznat širom zemlje, najmanje kvalitetan od svih kandidata za ovogodišnju krunu, pa bi se njihovo eventualno slavlje na kraju sezone slobodno moglo okarakterisati kao iznenađenje. Da se još samo nadovežem na moj pređašnji tekst o holandskim imenima - izvorno ime ovog tima je "Club Brugge", što se čita kao "Klub Bruhe", kako ga i velika većina njegovih navijača upravo i oslovljava. Dijalekat holandskog jezika koji se upotrebljava u zapadnoj Flandriji permutuje izgovor suglasnika "g" i "h", pa tako "Bruhe" kolokvijalno ispada "Bru'e", te se nemojte čuditi ako vas na proputovanju kroz ovaj srednjovekovni grad zbune kada kažu da navijaju za "Klub Bru'e". OK, neću više...

Bizoni, pacovi i zebre

Mišel Prudom (hln.be)
Za prosečnog ljubitelja fudbala iz Genta, po veličini jednog od najvećih gradova u Belgiji, devedesete su bile prilično mračna dekada. Ponos istočne Flandrije AA Gent potonuo je u sivilo Jupiler Lige, uz tek poneki top 7 finiš i povremenu epizodu u kupu. I onda, kada je klub bio na ivici propasti, na čelo je došao vizionar Ivan De Vite, sa njegovom namerom da u "arteveldskom gradu" napravi fudbalsku silu. Skeptici nisu verovali u De Viteove planove - tradicionalno gledajući, Gent je, van zapadne Flandrije, najtvrđe jezgro navijača Klub Briža, a sve što je popularni "Bufalo" (navijački poklič Gentovih navijača je "BUFALO ! BUFALO ! A-A-GENT !") uspeo u svojoj istoriji su dva nacionalna kupa. Čudo se ipak u neku ruku dogodilo - klub se u poslednjih deset godina transformisao u standardnog kandidata za evropski plasman, i plavi dresovi ponovo su moda na ulicama Genta, dok su se "izdajnici" plavo-crne krvi povukli sa scene. U prethodnoj sezoni, stari vuk Trond Solijed, koji je pre tačno 9 godina započeo ovu revoluciju kada je sa Gentom na iznenađenje svih prisutnih završio treći, obezbedio je plasman u kup UEFA preko finala kupa, a na njegovo mesto stigao je Mišel Prudom, sa sveže osvojenom titulom na svom rezimeu. U prelaznom roku, klub se zahvalio veteranima Đorđu Svetličiću i Haliluu Fadigi (obojica otišli u Žerminal), a najbitnija pojačanja su defanzivci Duarte (Mons) i Keni Tompson (Ruselare). Prudom na raspolaganju ima kompaktnu ekipu, koja je zadržala svoje najbolje igrače - balkansku zadnju liniju u sastavu Jorgačević (golman, ex-Rad), Grnčarov (ex-OFK), Smoje (ex-AC Milan), Mutavdžić (ex-Rad) i Šuler (ex-Gorica), vezni red gde se ističu kostarikanski reprezentativci Ruiz i Azofeifa, te Belgijanci De Bule i Tejs i Užičanin Miloš Marić (ex-Olimpijakos) i napad gde već nekoliko sezona uspešno sarađuju irski veteran Dominik Foli i Togoanac Adekamni Olufade. Titula je još uvek malo daleko za "Bufalo", ali obratite pažnju na ovaj klub u budućnosti - ukoliko nastave da zadržavaju najbolje igrače, i Prudom nastavi u svom stilu, "velika trojka" se možda i proširi za još jednog člana.

Severoistočno od Genta, posle kratke vožnje uz autoput E17, stižemo do još jednog "pretendenta" - Žerminala, poznatijeg mnogima kao GBA (Žerminal Bershot Antverpen). "Pacovi sa Kila" su sezonu 2007-08 završili kao peti, što je automatski i njihov najbolji plasman u minulih deset godina, i ambicije su im porasle. Klub je napustio ključni igrač Hernan Losada, koji se spustio malo niže do Brisela, ali je spisak pojačanja impresivan. Pored Svetličića i Fadige, koje smo spomenuli pasus više, najznačajniji su dolasci tri proverena špica - iz Dendera je stigao Anri Munjaneza, iz Ruselarea nekadašnji heroj Pol Kpaka, a posle neuspešne jednogodišnje avanture u Erediviziji u Belgiju se vratio i Kevin Vandenberh, sin velikog Ervina Vandenberha i golgeter sa reprezentativnim stažom. Na "Kil" je takođe stigao i povremeni reprezentativac Faris Harun (Genk), za koga se očekuje da bude bitan šraf na sredini terena. Kada se sve to ukomponuje sa starosedeocima kao što su veterani Lembi i Dedene u odbrani, odlični vezisti Kruz i Vamfor i sirijsko-nigerijski tandem u napadu Malki - Došunmu, nije nerealno reći da će klub iz predgrađa Antverpena ponovo istaknuti kandidaturu za neko evropsko mesto.

Kada je Džeki Matejsen pred kraj pretprošle sezone obelodanio svoj prelazak u Klub Briž, mnogi su pomislili da će se njegov dotadašnji tim, Šarlroa, kompletno urušiti. Međutim, "Zebre sa Mambura" su, posle neuspelog eksperimenta sa bivšim reprezentativnim golmanom Filipom Vande Valeom, pod vođstvom bivšeg igrača Tjerija Sikea pregrmele tranzicioni period i završili kao osmi. Ne bi bilo realno očekivati da se jedan od tek pet valonskih klubova u prvoj ligi ponovo probije do prvih pet, pogotovo ne posle odlaska Džozefa Akpale, Lorana Simana i povratka Kristijana Leive u Anderleht (bio na pozajmici), mada, ne bi se trebalo ni previše kladiti protiv njih. Za golove su sada zaduženi povratnik Siril Tero, koji je preko Steaue i Anderlehta ponovo u starom jatu, a pomoć bi trebalo da pruži i Orlando, standardni član "zebri" još od 2004. Sredina je takođe jača za još jednog povratnika, Sebastjana Šaboa (ex-Taragona, Žerminal), dok se dosta očekuje i od prošlogodišnjih stubova igre Ulmera, Kamija, Defaija i Badu Kerea. "X faktor" je Tim Smolders, po mnogima najtalentovaniji igrač u crno-belom dresu. Ukoliko nekadašnja uzdanica Klub Briža izgladi razmirice sa upravom i nastavi karijeru u najvećem valonskom gradu, biće to veliko pojačanje za Sikeovu četu.

Pred kraj devedestih i početkom tekuće dekade, činilo se da će Rasing Genk postati priključeni član "velike trojke". Klub iz provincije Limburg se posle dve titule (1999. i 2002.) i dva kupa (1998. i 2000.) uzdigao u sam vrh belgijskog fudbala, ali je usledilo nekoliko promenljivih sezona bez trofeja. Posle odličnog drugog mesta u sezoni 06-07, usledio je finiš na razočaravajućoj devetoj poziciji, što je dovelo do nekih "tumbanja" u klubu. Kao trener zadržan je početnik Roni Van Henuhden, koji je na tom mestu prošle godine zamenio Huga Brosa, a kao najzvučnija pojačanja stigli su mađar Tozer iz AEK-a i Žoao Karlos (još jedan nesuđeni "zvezdaš") iz Lokerena. Karlosovo prisustvo ojačaće odbranu, dok će Tozer u sredini kreirati "mađarsku vezu" sa kolegom iz reprezentacije Totom. U napadu, Van Henuhden ima relativno dobar izbor - pored hrvatskih internacionalaca Ivana Bošnjaka i Gorana Ljubojevića, na raspolaganju su i Izraelac Eljaniv Barda (prošle godine 16 golova), kao i novopristigli Adam Nemec. Posle prva dva kola, Genk je tek trinaesti sa jednim bodom, ali vremena za oporavak ima napretek. Pitanje je samo koliko će nerava uprava imati da ovakav tim ostavi u rukama dosta neiskusnog stručnjaka.

Najveće iznenađenje prethodne sezone došlo je iz Briža, ali je u pitanju bio Serkl. Tradicionalni klub lokalne "aristrokratije" ostvario je sa četvrtim mestom svoj najbolji uspeh u poslednjih 12 sezona, zahvaljujući umnogome novom treneru, nekadašnjem kapitenu Anderlehta Hlenu De Buku. Skroman prošlogodišnji sastav ostao je mahom isti (jedini bitni odlasci su veterani Tom Van Mol i Bešnik Haši, kao i nekadašnji igrač Železnika Slobodan Slović, još od januara na pozajmici u Antverpenu gde će i nastaviti karijeru), a konkurenciju su pojačali dva proverena asa - Tomas Bufel, pre osam godina velika uzdanica Fejenorda i u skorije vreme propala investicija Glazgov Rendžersa, i Arnar Vidarson, dugogodišnji igrač Lokerena koji je poslednjih godinu i po igrao u komšijskoj Erediviziji. Serkl je prethodne sezone bio najefikasniji tim Juper lige, sa ukupno 62 gola, i za očekivati je da će barem održati taj nivo. Ipak, "one hit wonders" nisu retka pojava u beneluks fudbalu, pa njihove šanse treba posmatrati sa malom dozom rezerve.

Šampioni desne kolone

Pivo za društvo
Od ostalih timova, teško je očekivati da će neko uspeti da se umeša za visoke plasmane, mada iznenađenja su uvek moguća. Lokeren, koji trenira iskusni Žorž Lekens, je tradicionalno neugodan protivnik za svakoga, a slično važi i za nekadašnje šampione KV Mehelen. Vesterlo, na čijoj klupi sedi legenda belgijskog fudbala Jan Kulemans, će verovatno odigrati još jednu sezonu u sredini tabele, baš kao i Muskrun, Zulte-Varehem, Mons i Ruselare. Među kandidatima za ispadanje tu su pre svega novopridošli Tubiz i Kortrejk, a u opasnom društvu moguće će se naći i Dender, koji je prethodne sezone uspeo da se izvuče nakon zamene trenera - ikona kluba Žan-Pjer Vandevelde ocenjen je posle par kola kao taktički "kratak" za prvu ligu, pa su konci prepušteni starom znancu Johanu Boskampu, čije su reforme plodno uticale. Primarni cilj svih ovih timova biće, kako bi se belgijska sportska štampa izrazila, "vrh desne kolone". Tabele se u belgijskim novinama uglavnom predstavljaju u dve kolone od po devet klubova, pa se tako često može čuti za neki Vesterlo da im je cilj "leva kolona", tj. prvoligaška stabilnost.

Pred nama je, dakle, još devet meseci zanimljivog takmičenja. Hoće li Standard ponoviti prošlosezonski uspeh, ili će titula otići put Brisela ili Briža, saznaćemo negde do sledećeg maja. Na kraju još samo da objasnim naslov - Jupiler je marka jednog od, uz Stelu Artoa, najpopularnijih piva u Belgiji, koje je već dugi niz godina sponzor elitnog fudbalskog takmičenja u toj zemlji. U to ime, šefovi Inbeva, najvećeg pivarskog koncerna na svetu, davno su smislili slogan "muškarci znaju zašto" (tj. mannen weten waarom / les hommes savent pourquoi), koji se i dan danas vezuje za fudbal. Zvuči poznato, zar ne ?

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: