NBA 2007/08: Istok - Central

Izvor: B92

Četvrtak, 01.11.2007.

13:21

Default images

CHICAGO – je tim koji se već godinama pažljivo sklapa, tim koji regrutuje igrače koji su bili deo vrlo uspešnih koledž programa, tim koji je stao iza vrlo zahtevnog, ali i prekog trenera, i tim koji pametno troši svoj novac i na veterane, ako za njima postoji potreba. Takva je tendencija nastavljena i na prošlom draftu, kada je odabran Joakim Noah ( u drugom krugu Aaron Gray, takođe visok igrač).

Bullsi u ovogodišnjem sastavu imaju gotovo sve što im je potrebno. Pametne i kontrolisane organizatore igre ( Hinrich, Duhon ), strelce sposobne da sa minimumom pomoći saigrača iskreiraju izgledne situacije za postizanje pogodaka ( Gordon, Deng ), odlične i atletski talentovane krilne igrače, voljne da igraju na oba dela terena ( Nocioni, Sefolosha, Khryapa), vrlo iskusne i čvrste igrače na centarskim pozicijama ( Wallace, Smith ) i dva mlada ½fizičara½ Thomasa i Noaha. Praktično, fali im igrač koji bi skupljao odbranu svaki put kada napadne poziciju low posta, a koji bi istovremeno u odbrani smanjio potrebu za pomaganjem u toj istoj situaciji ( na putu ka finalu Istoka ih čekaju Shaq, Wallace, Jermaine O Neal, Ilgauskas, Curry ,Randolph, Garnett ).

Stil kojim će igrati verovatno neće biti drugačiji od onoga što smo već imali prilike da vidimo – mobilna i agresivna odbrana, brz kontranapad i poziciona igra zasnovana na kvalitetima , pre svega, spoljnih igrača.
CLEVELAND – je u vreme Pricea, Dogerthyja, Nancea bio vrlo kvalitetan i talentovan tim, ali je ta priča završena drugačije nego su se navijači Cavsa nadali. Početak 21. veka doneo im je mogućnost da odaberu LeBron Jamesa ( što je i učinjeno ), ali je gazdi bilo potpuno jasno da je potrebno promeniti ½način obrade½ materijala u čiji je posed došao. Odabran je ½teksaški princip½, pa su angažovani kadrovi iz redova San Antonija – Mike Brown, kao šef struke, i Danny Ferry, kao vođa projekta. Rezultati su bili vidljivi, tim se našao tamo gde pre nije bio, što kada govorimo o ovoj sezoni znači samo jedno – TITULA je jedino što će biti ocenjeno kao uspeh.

Međutim, letnji i pripremni period nisu protekli na način na koji je menadžment Clevelanda planirao ( ili, barem, čemu su se nadali ). Dugi i mučni pregovori sa vrlo važnim delovima tima, Pavlovićem i Varejaom ( Saša je potpisao ugovor bukvalno dan pred prvu utakmicu ), teška povreda prvog playa Snowa, su poremetili proces uigravanja i sigurno je da će posledica biti, pitanje je samo koliko će trajati i kako ih svesti na najmanju moguću meru.

Ako pretpostavimo da će Brazilac ipak potpisati, a sigurno je da će se Snow vratiti tokom sezone, tim će izgledati kao i prošle sezone. James je broj 1, odmah za njim Ilgauskas, čije su partije u playoffu pokazale da je još uvek itekako upotrebljiv i koristan. Pored njih, tu su i Pavlović, mladi play Gibson, Hughes, i centarski par Gooden i Marshall, dok bi kao velika pomoć mogli poslužiti Shannon i Devin Brown. Uz to, igrač koji bi im izuzetno pomogao je Juwan Howard, koji je posle isplate Timberwolvesa, slobodan igrač na tržištu.
DETROIT – je najveći problem rešio potpisivanjem Billupsa, i na taj je način očuvao nukleus ekipe, koju je prošle sezone Lebron poslao na duži odmor od planiranog. Dumars i dalje ima puno poverenje u centarsku liniju Wallace-McDyess-Mohhamed-Maxiell, gde se od ovog poslednjeg može očekivati mnogo više minuta na parketu, a samim tim i veći učinak. Na draftu su odabrani spoljni igrači, i to na poziciji 2, Stuckey i Afflalo, no prvo navedeni će morati da sačeka svoj NBA debi, jer je nekoliko dana pred sezonu slomio ruku ( u pripremnom periodu je igrao vrlo dobro ).

Spoljni trio Billups-Hamilton-Prince je među najboljima u NBA, Stuckey je projektovana zamena za Hamiltona, dok će na krilu sigurno igrati Jarvis Hayes. Ostaje dilema oko učinka Murraya, kao rezervnog organizatora igre, što nije njegova prirodna pozicija, a dodatni problem je poprilično komplikovan sistem igre u napadu, koji Saunders zahteva. Taj deo igre se sigurno neće promeniti, puno kontrolisanih kretnji i širine, i težište igre na spoljnim igračima. Ako Saunders uspe da ubedi Wallacea da svoj talenat koristi i bliže košu, Pistonsi će biti veliki problem za bukvalno svakog protivnika.
INDIANA – je promenila trenera, doveden je Jim O Brien, tako da će se pokušati sa drugačijim pristupom rešavanja problema. On važi za tipičnog ½players coach½ stručnjaka, i možda takav prilaz i shvatanja budu donela više rezultata za Jermainea O Neilla i njegove saigrače. Ako se tim Pacersa ispiše na papiru, teško je naći velike ½rupe½ u njemu. Jamal Tinsley jeste težak za saradnju, ali je činjenica da kada je u funkciji radi veliki posao za svoj tim. Dakle, problem može biti njegova igra, odnosno pozicija organozatora igre, ali i to što za njega i nema prave zamene, barem ne u ovome trenutku. Ostatak tima je ½popunjen½, ne fali ni talenta, ni pameti, ni iskustva.

Protivnicima će biti teže igrati protiv centarske linije Indiane, koju predvodi O Neal, svakako dominantan igrač, kako u napadu, tako i u odbrani. Veliku podršku će imati u Murphyju, sa kojim je potpuno kompatibilan, i sa kojim čini klasičan tandem sposoban za igru ½unutra-spolja½, s obzirom na šuterske sposobnosti svog saigrača. Sigurno je da se može očekivati i veliki učinak tandema Diogu – Foster, dvojice igrača koje krasi ogromna energija, želja i borbenost.

Spoljna linija je polivalentna, Daniels, Dunleavy i Granger mogu da ispune raznovrsne zadatke i u napadu i u odbrani, što se uklapa u filozofiju O Briena ( barem ono što smo od njega imali prilike da vidimo u dosadašnjme delu njegove NBA karijere ).
MILWAUKEE – je još jedan u nizu timova čije rukovodstvo smatra da promena stratega dovodi do kvalitativnih promena na bolje. U njihovom slučaju, kormilo su predali u ruke vrlo mladog trenera, sa vrlo kratkim iskustvom u poslu, i godinu dana NBA trenerskog iskustva ( prethodno je još samo proveo dve godine kao trener univerziteta Montana).

Ne treba očekivati da će biti velikih promena u odnosu na njegove prethodnike. Michael Redd će ostati prva i poslednja opcija u napadu, centri će verovatno i dalje ½kukati½ kako se za njih ništa ne igra, a ne može se reći da nema talenta među visokim igračima. Pre svih, tu je Andrija Bogut, koji će verovatno igrati kao 5, na poziciji na kojoj može više da profitira u skladu sa svojom pokretljivošću, a potrebno je ostaviti i vremena i prostora i za Jianliana, njihov odabir na ovogodišnjem draftu, koji je posle svega i svačega što se izdešavalo, najzad zaigrao za Buckse. Njegov tretman neće prijati Villanuevi, kome skromnost sigurno nije jedna od osobina, ali i za njega treba očekivati zavidnu minutažu, što će skupo plaćenog Gadžurića staviti u drugi plan.

I prošle sezone, vrlo niska i brza spoljna linija Milwaukeeja je bila iznenađujuće efikasna. Redd, Williams i Bell su dosta vremena provodili istovremeno na parketu, i to je bio problem za većinu timova. Na krilnim pozicijama će minute trošiti Mason i Simmons, i to će verovatno biti osnovna rotacija Bucksa u ovoj sezoni.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: