"Gospodin sistem" - Jerry Sloan

Svaki put, ista priča – najteže je početi tekst. A nisam mislio da će to ovog puta biti problem, jer se toliko toga moze napisati o Jerryju Sloanu. Međutim, nikako mi iz glave ne izbija jedno drugo veliko trenersko NFL ime, Billy Cowher, koji je tuđu budalaštinu platio “pauzom” u svojoj karijeri.Posle krunisanja svega do tada uloženog (titula Pittsburg Steelersa 2006. i najlepši mogući kraj karijere Velikog Jeromea Bettisa ), tokom leta profesionalni sportista, a igrač njegovog tima, sedne na motor (naravno, bez kacige, mada ni ona ne bi ne znam koliko pomogla), doživi nesreću i promeni sudbine , živote svih oko sebe, uključujući i Cowhera. Tim je izgubio igrača na kome se mnogo toga zasniva, Cowher je tokom sezone izgubio 8 utakmica (plus 4 u predsezoni), a posle sezone je izgubio i posao.

Šta spaja ova dva trenera? Odgovor : Sloan i Cowher su delili titulu trenera sa najdužim stažom u istom timu, kada se u obzir uzmu profesionalni sportovi u SAD (NBA, NFL, NHL, MLB). Sloan je sada jedini nosilac te titule – 19 sezona je head coach Utah Jazza i tu, u Utah, kako stvari sada stoje (a ne menjaju se već 20 godina), će ostati još dugo, dugo vremena.

SAD
Podeli

Njegov tim je trenutno broj jedan na Srednjem Zapadu, ukupno četvrti u Zapadnoj konferenciji, odmah iza Spursa. Jazz igra odlično, naročito kući, u Salt Lake Cityju (skor od 25 pobeda i 7 poraza je treći u NBA). Brojka od 43 pobede ove sezone (do nedelje, 11. marta) nas dovodi do konačne brojke od 1027!

Sloan je trenersku karijeru započeo u Chicagu, posle 3 godine se našao u Utahu, prvo kao skaut, potom kao pomoćnik Franka Laydena (čoveka koji je otkrio i istrpeo nikog drugog do Johna Stocktona), koga je i nasledio tokom sezone 1988/89. i od tada, pa sve do danas, nalazi se na istoj poziciji.

Dosadašnjoj karijeri fali “samo” još titula, ali je gotovo sve ostalo u njegovom ekskluzivnom vlasništvu ili u vlasništvu male grupa trenera, u čijem je društvu i Sloan (razne brojke, tipa: 16 uzastopnih pobedničkih sezona, 10 sezona sa 50 i više pobeda itd.)

Mislim da ne postoji nijedan ljubitelj NBA košarke koji ne pamti igru njegovog tima, kada se ona zasnivala na triju Stockton – Malone - Hornacek (nepravedno i prečesto izostavljano ime). Igra koja se bazirala na pick-and-roll saradnji dva buduća člana Kuće slavnih, igra koja je zahtevala visok nivo košarkaške inteligencije, “čitanje” odbrane i iznalazenje rešenja i odgovarajućih reakcija. Igra u kojoj se znalo ko, šta, kada i zašto radi, igra u kojoj su se znala prava i obaveze svakog igrača, na terenu i na klupi.

Šta se promenilo od tada, pa do danas?

Imena igrača, njihove osobine, kvaliteti i mane, navike, ali su zahtevi ostali isti.

Svako ko se bilo kojim sportom bavio na nivou ozbiljnijem od rekreativnog, zna da sve što izgleda jednostavno i prosto - nije baš tako kako izgleda. U košarci, jedna od “prostih i jednostavnih” navika koja se najteže i najređe stiče je navika kretanja, bez obzira o kojoj se fazi igre radi, da li je to kretanje u odbrani, u napadu, u tranziciji. To je jedan od onih malih “ratova” koje svaki trener vodi sa svojim igračima, bez obzira na nivo takmičenja. Istrčati svaki put u kontranapad, sa istom brzinom i koncentracijom, istrčati svaki put “nazad”, ma koliko to izgledalo kao “nemoguća misija”, kretati se stalno, sa istom željom da se pomogne sebi, koliko i saigraču.

Kod Sloana je to deo obaveznog programa – krilni igrači svaki put moraju da istrce do čeone linije i da ukrste putanje ispod obruča, centar koji nije uhvatio loptu mora svaki put da istrči do pozicije ispod samog obruča na napadačkoj polovini. Sledeća “prosta” stvar je – ne igraš odbranu, ne igraš za mene. Bez obzira koliko si napadački talentovan, ako ne mozeš ili nećeš na drugom delu terena, onda si na klupi -  ako si uopšte u dresu Utah Jazza.

Postoje 3 osnovna preduslova za postizanje uspeha u košarci : igrači (čitaj: kvalitetni igrači), trener i organizacija tima, pod čime se podrazumeva logistička podrška aktivnostima na terenu, ali i potpuna usklađenost ciljeva vlasnika (onih čije se pare troše) i “izvođača radova“ (na koje se pare troše), i prihvatanje vremena kao nezaobilaznog faktora uspeha.

Trener ne moze da učini više od uspostavljanja igre koja će njegove igrače dovoditi u najpovoljnije situacije (za njih, a u skladu sa njihovim kvalitetima i manama), u najpovoljnijem trenutku i na najprikladnijem “mestu” (delu terena). Prepoznati kvalitete i iskoristiti ih u najvećoj mogućoj meri, spoznati mane i sakriti ih što bolje. Trener ne može da šutira bacanje, ne moze da istrči kontru, ne može da zagradi protivnika – to, i još mnogo toga, je posao igrača.

Svi znamo da je teško napraviti rezultat bez kvalitetnih igrača, a da je gotovo nemoguće imati uspeh u kontinuitetu, kakav Sloan ima.Ono što njega razlikuje od mnogih je što je i sa manje talentovanim igračima bio protivnik za respekt. Svi njegovi timovi, baš kao i ovaj danas, igraju disciplinovanu, organizovanu košarku u napadu, gde se tačno zna sta su osnove sistema i koja su sistemska rešenja. Baš kao i u slučaju sa odbranom, potrebno je pratiti taj sistem, biti deo istog. U suprotnom, nema minuta na parketu.

Karakter tima često preslikava karakter trenera i u ovom slučaju je to verovatno u potpunosti tako. Ono što traži od svojih igrača, je upravo ono što je i sam radio kao igrač. Tvrd, beskompromisan i uporan defanzivac (4 puta u najboljoj odbrambenoj petorci, dva puta biran u drugu odbrambenu petorku), spreman na sve što je dozvoljeno (često i nedozvoljeno). Pobornik discipline i borbenosti, takve igrače i selektira. Igrače koji su u stanju da prihvate i njega, kao lidera, i njegove zahteve, istovremeno spremni da prihvate i jedni druge.

Sigurno je da ima boljih, talentovanijih, priznatijih, ali kada pomislim na Utah Jazz, prvi igrač na “listi” je Matt Harpring. To je baš onakav igrač koji treba Sloanu, igrač koji daje ton igri i pristupu igri. Iako nije prvi strelac, čak nije ni starter, Harpring je sve ono što je i njegov tim (i Sloan ). Radan, nesebičan, tvrd, radnik. Njegov ulazak menja situaciju na terenu, i u napadu i u odbrani. On je jedan od onih igrača koji ne propuštaju ponuđeno, od onih koji kažnjavaju svaku grešku – kretnjom, skokom, šutem, dodavanjem.

Sistem koji se koristi u napadu je isti onaj koji je u “upotrebi” već godinama. Stocktonov dvojnik je Deron Williams, on je čovek koji kontroliše tim i sprovodi trenerove ideje u delo. Baš kao i prethodnik, odlično razume ono što se od njega zahteva, ima osećaj za ritam koji odgovara njegovim saigračima, sposoban je da kreira poene i za druge i za sebe, i to na različite načine.

Dubina napada se ostvaruje , pre svega, igrom Carlosa Boozera, koji fizički nije “idealna petica”, ali je vrlo okretan, brz, snažan i čvrst, vrlo spretan u blizini koša i ove godine ga je teško čuvati 1 na 1.

Posao mu olakšavaju sposobnosti i način igre Mehmeta Okura, koji je ove sezone jednostavno odličan. Pogađa sa distance, napada prodorom, dobro sarađuje sa Boozerom – njegov šut odvlači odbranu od koša, smanjuje mogućnost kontrole reketa bez dodatnih promena pozicija i otvara prostor za prodore igrača sa loptom, kretnje spoljnjaka i rad drugog centra - i različito, a gotovo podjednako uspešno napada različite protivnike, u odnosu na njihovu visinu, brzinu i snagu.

Bekovska podrška su Kirilenko, Giriček i Harpring, čije konstantno kretanje vezuje odbranu, tera je da non stop radi i ne daje šansu za “predah”.Opuštanja se retko previđaju i retko prođu nekažnjena.

Sve ono što rade u napadu, spoljni igrači su spremni da spreče na svojoj polovini.

Utah nije grupa sa puno defanzivno talentovanih igrača (izuzev Kirilenka), ali je zato kompaktna defanzivna Celina, svesna neophodnosti međusobne saradnje i podrške, što rezultira dobrom, pokretnom  i fizički solidnom timskom odbranom (ono što se zaista retko viđa je situacija u kojoj protivnik uspe da poentira posle faula).

Sloan veruje u ono što radi, ima dugogodišnje iskustvo i preko 1000 “potvrda”. Vlasnik tima veruje u Sloana, i igrači to dobro znaju, što na neki način predupređuje “korozivno stanje” u timu.

Za njega igraju oni koje je on odabrao. Oni koje je odabrao su nosioci igre, mladi su i vezani ugovorima, što znači da ima vremena.

A preduslov uspeha je vreme.

Sport

Još 120 minuta do kraja martovskog ludila

Posle 60 utakmica, mnogo uzbudjenja i manje iznenadjenja nego što je očekivano ( ili uobičajeno ), 4 ekipe će ovoga vikenda odlučivati o tituli najboljeg u NCAA. Turnir će biti održan u Atlanti. Kao i svake godine sve su ulaznice odavno rasprodate, sve što je direktno ili manje direktno ( ponekad I krajnje nelogično ) povezano sa učesnicima Final Foura je medijski pokriveno u nezamislivim razmerama, značaj se daje svemu i svačemu, mišljenje i očekivanja se traže i dobijaju od svakoga i svih.

Aleksandar Džikić subota 31.03. 19:50

Gerić: "U finalu mi i Rusi"

Klupska odbojkaška sezona vrhunac će dostići ovog vikenda, kada se u Moskvi sastaju četiri najbolja muška tima na kontinentu. Za trofej u Indesit ligi šampiona bore se Dinamo, Lube Mačerata, Tur i Fridrihshafen.

Peđa Popović petak 30.03. 17:01 Komentara: 2

Umetničko klizanje na azijskom terenu

Svetsko prvenstvo u umetničkom klizanju, koje je tokom prošle nedelje održano u Tokiju, donelo je dominaciju takmičara iz Azije. O viđenom na japanskom ledu i novim tendencijama u svetskom klizanju piše Sanja Torov.

Sanja Torov ponedeljak 26.03. 03:04 Komentara: 3

Martovsko ludilo: Jugozapad i Istok

Svake godine, kada dođe mart, profesionalni sportovi padaju u drugi plan širom SAD. Pažnja medija okreće se najboljim koledž košarkašima, a desetine hiljada ljudi prati svoje omiljene timove kroz 6 mečeva koji ih vode od učesnika završne faze do NCAA šampiona. Aleksandar Džikić prenosi nam detaljno zbivanja na koledž terenima.

Aleksandar Džikić subota 24.03. 06:26

Martovsko ludilo: Zapad i Jug

Svake godine, kada dođe mart, profesionalni sportovi padaju u drugi plan širom SAD. Pažnja medija okreće se najboljim koledž košarkašima, a desetine hiljada ljudi prati svoje omiljene timove kroz 6 mečeva koji ih vode od učesnika završne faze do NCAA šampiona. Aleksandar Džikić prenosi nam detaljno zbivanja na koledž terenima.

Aleksandar Džikić subota 24.03. 05:26

ILŠ: Bergamo u Cirihu juri petu titulu

Zvanične evropske šampionke iz Peruđe prošle nedelje su osvojile Kup CEV, pa će nedelju dana biti vlasnice dva evro-pehara. Ime njihovih naslednica znaćemo u nedelju uveče, kada se u Cirihu završi finalni turnir Indesit Lige šampiona za 2007. godinu.

Peđa Popović četvrtak 22.03. 18:02 Komentara: 3

Četiri želje, dva mesta za finale

Evropska rukometna sezona ulazi u uzbudljivi finiš, a u vikendu koji je pred nama igraju se prvi polufinalni dueli polufinala muške Lige šampiona. B92 vam predstavlja sva četiri kluba koja i dalje imaju izglede za osvajanje trofeja, uz pregled završnice u svim evro-kupovima.

Nebojša Tekić četvrtak 22.03. 16:59 Komentara: 0

Klizanje: Borba nove generacije

U vreme Milke Babović, Sande Dubravčić, Tomislava i Željke Čižmešije umetničko klizanje bilo je u centru pažnje domaćih medija. U međuvremenu je potpuno palo u drugi plan, pa nismo ni svesni da je u SAD klizački program ZOI bio gledaniji od finala NBA. U Tokiju 20. marta počinje Svetsko prvenstvo, a velike promene u klizačkom sportu predstavlja vam Sanja Torov.

Sanja Torov nedelja 18.03. 06:24 Komentara: 14

FIA WTCC 2007: "Turisti" startuju u Brazilu

Treće izdanje nove serije Svetskog šampionata turističkih automobila (WTCC) započinje ovog vikenda na stazi Kuritiba u istoimenom brazilskom gradu. Preuzevši i dopunivši vrlo uspešan i uzbudljiv koncept Evropskog turističkog prvenstva, FIA je stvorila takmičenje svetskog statusa, koje se iz godine u godinu proširuje na nove staze i stiže u nove zemlje.

Aleksandar Babić subota 10.03. 12:50 Komentara: 0

Moto GP 2007: Borba na koti 800

U subotu, 10. marta, na stazi pored Dohe u Kataru počeće novi Moto Gran Pri šampionat. Ove sezone dve najvažnije stvari su nove - zapremina motora i branilac šampionskog trona. Kroz najatraktivnije takmičenje motociklista vodi vas Aleksandar Babić

Aleksandar Babić sreda 7.03. 18:56 Komentara: 6

Rukomet: LŠ, četvrtfinale

Evropski rukometni kupovi ulaze u završnicu. B92 vam predstavlja duele četvrtfinala Lige šampiona. Četiri najbolja kluba u Evropi dolaze iz Nemačke i Španije, ali su u četvrtfinalu veoma brojni igrači iz exSFRJ i Skandinavije

Nebojša Tekić subota 3.03. 00:53 Komentara: 6
strana 1 od 2 idi na stranu