Džikić za B92: "Počinje rasplet u Evroligi"

Izvor: Aleksandar Džikiæ

Subota, 24.01.2004.

13:08

Default images

Posle odigranih 10 kola, situacija u Evroligi postaje sve jasnija. Svoje mesto među 16 najboljih u Evropi već su obezbedili Barselona, Makabi, CSKA i Efes, dok Krka, Alba i Asvel više nemaju šanse za dalji plasman. Prema tome, za preostalih 12 mesta, borbu će voditi 17 timova.

U grupi A situacija je najneizvesnija. Jasno je da je Barselona sa skorom od 8-2 već obezbedila dalje učešće, dok za preostala 4

mesta konkuriše svih ostalih 7 timova.

Ulker je u Istanbulu pobedio Olimpiju, iako je imao gotovo neverovatnih 19 šuteva manje od gostiju. Uz to, Ljubljančani su bukvalno nadskočili domaćina (19 skokova u napadu za Olimpiju), ali ni to nije moglo da nadoknadi veoma loš šut za 3 poena – 6 od 27, ili 22% (tri prva strelca Baždarić, Maravić, Štelmahers su šutirala 20-4), što je rezultiralo sa 15 poena manje od onoga što u proseku postižu. Ulker je baš kao i protiv Partizana bio najbolji u trenucima kada je na parketu bio Redzias, koji je odlično funkcionisao u paru sa Blairom.

Olimpija u sledeća četiri kola kod kuće igra sa Romom i Cibonom (skor u Tivoliju je 3 pobede i 2 poraza), dok putuje u Barselonu i Atinu. Ulker kod kuće (4 pobede, 1 poraz) igra sa Cibonom i Barselonom, dok se u gostima sastaje sa Romom i Ortezom.

Posle 3 vezane pobede i hvatanja priključka sa ostatkom grupe, ekipa AEK-a je izgubila na domaćem terenu od gostiju iz Zagreba, na gotovo istovetan način na koji je došla do pobede protiv Ulkera, pogotkom u polsednjim trenucima utakmice. Za razliku od prethodnih partija, Atinjani su mogli da računaju na pomoć svog najiskusnijeg igrača, Lolisa, koji i jeste bio najbolji pojedinac u njihovim redovima (zbog povratka Lolisa minutaža Sekulića je bila drastično manja nego u utakmicama koje su pobeđivali), ali to nije bilo dovoljno da se nadoknadi slab učinak startnog bekovskog para Dženkins – Zisis (šut iz igre 19-4), koji su odigrali svoju najslabiju utakmicu dosadašnjeg dela sezone.

Cibona je u drugom delu meča napravila plus 14, što je bilo dovoljno za pobedu od 2 poena razlike. Iako loši u realizaciji šuteva unutar 6,25 m, dobar šut za 3 poena (43,6 %... najbolji u EL) i jednocifren broj izgubljenih lopti su Zagrepčane praktično odveli u drugi krug.

Kod kuće (max učinak, 5 utakmica – 5 pobeda) igraju sa Partizanom i Romom, dok putuju u Istanbul i Ljubljanu. Atinjani putuju u Po i dolaze u Beograd, dok će ugostiti Barselonu i Olimpiju (u Atini, 3 pobede i 2 poraza).

Barselona je sigurna na poziciji broj 1, koja im donosi lakše protivnike u drugom krugu. I protiv Orteza su demonstrirali igru baziranu na jakoj odbrani i na šutevima bliže košu , podržanu solidnim šutom za 3 poena i skokom u napadu (ovoga puta 11). Bodiroga je za 26 minuta šutirao 10-8 iz igre, na nivou koji se od njega i očekuje.

Ortez je kao i uvek bio odličan za 3 poena, ali podrška centara nije bila adekvatna, što i nije razočaravajuće, uzevši u obzir koga su imali za protivnika. Francuzi gostuju u Beogradu i Rimu, dok će kući igrati sa AEK-om i Ulkerom.

Partizan je pretrpeo prvi poraz u ovoj sezoni na svom parketu, Roma je uspela da uzvrati za poraz koji su im „crno-beli“ naneli u Rimu, u prvom delu takmičenja. Tako je propuštena prilika da se četiri kola pre kraja gotovo sigurno obezbedi prolazak u drugi krug, no Partizan na svom parketu dočekuje još i Ortez i AEK, tako da sam odlučuje o svojoj sudbini.

Do prethodne četiri pobede na svom parketu, Partizan je došao pre svega zahvaljujući čvrstoj i borbenoj ,beskompromisnoj igri i tvrdoj odbrani, koja je protivnicima dozvoljavala da postižu tek 68,2 poena prosečno. Poređenja radi, manji broj koševa od Partizana primaju samo Barselona (64,9), Efes (67,4) i CSKA (68,7), Partizan je na 4. mestu sa 74,3 primljenih poena po utakmici.

Ekipi iz Rima je dozvoljeno da postigne 81 poen, gotovo 13 poena više od onoga što „crno-beli“ dozvoljavaju u Pioniru, i kada se odbrana odigra na taj način, onda nema realne osnove za uspeh. Nije nikakva mudrost shvatiti da dobra i čvrsta odbrana dovode do efikasnijeg napada, pre svega do većeg broja postignutih poena u kontranapadu i tokom rane faze napada, što su domaći i demonstrirali u prvom poluvremenu. Uz to, igra u napadu je drugačija kada se zna da i protivnik teško dolazi do poena.

Partizan je primio 35 poena za prvih 20 minuta, odnosno samo 11 u drugoj četvrtini, da bi sebi dozvolio luxuz od 46 poena u nastavku. Za prvih 20 minuta domaći su imali samo 2 izgubljene lopte, da bi u trećoj ta brojka iznosila 5, dok je krajnji zbir bio 10, što je i dalje dosta manje od proseka u dosadašnjih 10 kola. U odnosu na prosek u šutu za 2 i 3 poena, crnobeli su bili iznad proseka sa trojke i nešto ispod uobičajene brojke unutar 6, 25. Element igre u kojem se podbacilo je skok u napadu (do ove utakmice br.1 u EL) – pod košem protivnika je pokupljeno tek sedam lopti (u proseku pre ove utakmice gotovo 12), sâm Ostojić je uhvatio 4. Nedostajala je uobičajena agresivnost u skoku Housea, Kecmana i naročito Krstića, koji za 35 minuta u igri nije imao nijedan skok u napadu.

Pod pritiskom broja penala svojih visokih igrača, trener gostiju Bucchi se tokom treće četvrtine odlučio za zonsku odbranu, i pored toga što mu prethodni pokušaji igranja zone (tokom prvog poluvremena) nisu doneli uspeha, odnosno Partizan je na te promene odbrane reagovao i poentirao. Međutim, u nastavku nije bilo dorečenosti u napadu i nije bilo dovoljne agresivnosti u skoku, što sam već pomenuo. Na sve to, Roma je posle uspešnih odbrana više puta isuviše lako postigla poene (70 % u šutu za 2 poena) što ih je vratilo u igru i diglo samopouzdanje i rezultiralo pobedom u gostima, koja ih ostavlja u trci za plasman u sledeću rundu takmičenja.

Partizan će imati još dve prilike na domaćem terenu (4-1), protiv Orteza i AEK-a, dok se u goste ide Ciboni i Barseloni. Roma će ugostiti Ulker i Ortez, dok putuje u Zagreb i Ljubljanu.
zvanièni sajt
U grupi B na vrhu su i dalje CSKA i Makabi, sa tendencijom da tako i ostane do samog kraja. Pobednika grupe odrediće njihov medjusobni duel u Tel Avivu.

Dok je CSKA imao lagan posao protiv Krke, koja je najslabija ekipa u EL ove sezone, Makabi je imao nezgodno gostovanje u Atini, gde se sastao sa Panatinaikosom, koji je uspeo da se konsoliduje, donekle popuni redove i nastavi sa trkom u borbi za plasman među prvih 5 ekipa.

Ono što niko nije očekivao jeste prednost gostiju od 20 poena posle samo 10 minuta utakmice. Zonska odbrana od samog starta i kontranapad iz takvog rasporeda su potpuno razbili domaće. Makabi je praktično pogađao sve i iz svih pozicija (utakmicu završili sa 53% šuta za 3 poena, 66% za 2p), a ova utakmica je bila potvrda velike moći koju ovaj tim ima u skoku pod oba koša – ukupnih 38 skokova, u odnosu na 18 uhvaćenih lopti domaćina.

PAO je pokazao svoj ponos u trenucima posle najvećeg vođstva Makabija, 80-53, kada je u sledećih 7 minuta napravio seriju 27-8 , te je poraz u dobroj meri ublažen. Najbolju partiju od svog dolaska pružio je Jasikevičijus – 30p (20 u prvom poluvremenu), 10-7 za 3p – uz uobičajeno dobre Parkera i Vujčića. Za domaće su najveći teret izneli Laković i McDonald, ali to nije bilo dovoljno za pobedu.

Posle slabog starta, ekipa iz Malage u poslednja 3 kola ima 2 pobede i 1 poraz, i ono što jeste najzanimljivije je činjenica da se upravo u ta poslednja 3 kola sastala sa timovima koji su u tom momentu bili među 4 prvoplasirana. Ovoga puta pobeđena je ekipa iz Sijene, i to pre svega zahvaljujući odbrani, koja je tim koji je prosečno postizao 79 poena svela na 63 (22 poena za prvih 10 minuta, posle toga 41 poena za 30 min). Najlošije partije ove sezone odigrali su osnovni igrači italijanske ekipe, Vanterpool (index minus 1), Galanda (minus 2) i Žukauskas (index 0).

Skiper je Žalgirisu dao neverovatnih 117 poena, a lidersku ulogu je ponovo preuzeo oporavljeni Vujanić – 31p, 10-6 za 3p, a prvi put ove sezone su sva trojica prvih igrača (Vujanić, Basile, Delfino) pružila dobru igru na istoj utakmici. Litvanci su utakmicu odigrali bez Sabonisa i Berića, a taj prostor je iskoristio Tanoka Berd i postigao 35p, uhvatio 19 lopti, uz index od 63 boda!
zvanièni sajt
U grupi C na vrhu je Efes, i to mesto je «odradio» u Trevizu, gde je u gostima pobedio prošlogodišnjeg finalistu Final Foura, ekipu Benetona. Domaćin je postigao gotovo 20 poena manje od proseka na domaćim utakmicama, a u prilog tome da je uspeh turskog šampiona zaista veliki rezultat govori i činjenica da je Efes igrao bez startnog centarskog para Prkačin –Peker (zajedno nešto ispod 20p i 12 skokova po utakmici). Veliku minutažu je iskoristio Nikolić i odigrao vrhunski – 12p, 18 skokova, uz podršku Langdona i Grangera. Efesu je ovo 4 vezana pobeda i vrlo je verovatno da će se na vrhu grupe zadržati i posle 14 kola. Beneton je imao problema sa povredama i bolestima, ovo je drugi vezani poraz i postoji realna opasnost da trenutno drugo mesto preuzmu Pamesa ili Slask.

Ekipa iz Valensije je trijumfovala u Berlinu, i pored fenomenalne partije Vladimira Petrovića, koji je postigao 34 poena, uhvatio 7 lopti i tome dodao 4 asistencije i 3 osvojene lopte (index 44). Gosti su šutirali i više nego dobro (63% za 2p, 62% za 3p ), i ovom pobedom okončali zabrinjavajući niz od 3 poraza. Skor 6-4 ih i dalje ostavlja sa realnim šansama čak i za drugo mesto.

Slask je očekivako pobedio Asvel, i tako došao do šeste pobede. Šou je ponovo vodio Greer, 28p, 5sk, 5as, uz pomoć iskusnih Vojčika i Tomčika. Asvel je bio neubedljiv i neprecizan.

Posle promene trenera i dolaska Šakote, Olimpijakos ima skor od 5 pobeda i jednog poraza, možda će još upečatljivije biti navođenje činjenice – 5 uzastopnih pobeda. Predvodnik ekipe je Lijadelis, koji je na ovonedeljnoj utakmici protiv TAU-a postigao 25 poena (pre dolaska Šakote – 6 poena u proseku, od promene 23 poena u proseku). Velike zasluge ima i hrvatski centarski tandem Jurak – Bagarić, koji je uspostavio ravnotežu protiv snažne centarske linije Baskijaca. Da li se radi o padu forme ili ne, uglavnom Macijauskas u poslednje 3 utakmice EL postiže tek 14 poena po utakmici (pre toga 23,4 uključujući i 40 poena protiv Asvela), što je, uz neigranje Noćionija, dovelo do toga da TAU postigne tek 72 poena (pre ove utakmice 86 u proseku). Španska ekipa ima isti broj pobeda kao i Olimpijakos, što znači da će se borba voditi do samoga kraja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: