Najbolja partija nasih - najtezi poraz

Izvor: Specijalno za B92,Aleksadar Dzikic pomocni trener KK Partizan

Utorak, 03.09.2002.

15:06

Default images

GRUPA E

Spanija
je i dalje neporazena , posle susreta sa Turskom. Jos jedna pobeda Gasola i saigraca, u izdanju koje je najubedjivije do sada. Fenomenalna odbrana na svakom delu terena, nije "zvezdama" Turske ostavila mnogo toga u napadu. Uvek pokretni, uvek u poziciji da pomognu jedni drugima, zaista odgovorni - e tako su Spanci izgledali juce.

Turska i dalje igra onako kako dva najbolja igra "ne vole" da igraju, onako kako im zaista ne odgovara - sporo, sa mnostvom kretnji u poziciji, sa gotovo ubijenim kontranapadom, bez kolektivnog skoka u napadu.

Kada se zna u kojim timovima ( i na koji nacin ti timovi igraju ) igraju Turkoglu i Jahovic, onda moze pomalo i da zacudi odluka Orsa da im se ne prilagodi.

Spanija nije dozvolila igru ledjima, Besok i Okur nekako nesigurni u tim situacijama, i gotovo uvek bez prednosti pre svojih pokusaja realizacije. Tim je u nervozi, a vodstvo reprezentacije vise misli o "svetskoj zaveri" zapisnickog stola, nego o dogadjanjima na terenu.

Spanija je impresionirala svojim kontranapadom. Brzina istrcavanja, poznavanje linija kretanja ( svojih i saigraca ), nesebicnost, saradnja, i odlicna realizacija. Za primer.

Pozicija im je i dalje jednostavna, maximalno se koristi "ruka" Garbahose , koji daje sirinu napadu, i igra Gasola. Playmakeri igraju na oba dla terena, a juce su bili neumoljivi sa 6,25 (6-5 ).

Brazil je, takodje, neporazen, ali blize porazu nije bio. Angola je usla u poslednje sekunde sa prednoscu od 3 poena, ali je Klafke ubacio penale i izjednacio.

Utakmica pokazuje da je igra mladih Brazilaca u laganom padu, kao i da Angola, sto prventsvo odmice, sve manje ima respekta za protivnike. Ne bi bilo svetsko cudo da "zakace" nekog od sledecih protivnika.

Brazilce je predvodio Marselinjo ( OPET trojke 8-6 ) uz pomoc tek punoletnog Anderson Varehaoa.

Angola igra kako Lutonda kaze, a centri Gomes i Victoriano igraju na zavidnom nivou.

Jugoslavija je porazena drugi put. Ovog puta od Portorika.

Za razliku od utakmice sa Spanijom, Jugoslavija je bila ta koja je, koliko toliko, "vodila " utakmicu, ali neodlucnost i mala dezorganizacija odbrane u finisu su doveli do plus dva za Portorikance.

Steta, jer je nasa reprezentacija igrala mozda najbolje do sada. To mozda nije bilko dovoljno da se pobedi protivnik, ali je pomak evidentan i rekao bih znatan.

Sigurno je da smo na parketu videli mnogo vise energije i agresivnosti ( i u napadu i u odbrani ) nego u prethodnim mecevima.Imali smo prilike da vecinu igraca vidimo u najboljim izdanjima na ovom SP, a valjda je svima ( ako su i malo dobronamerni ) jasno da je to tek stepenik na putu ka pravoj formi.

Pocetak meca je resio neke nedoumice : striktno markiranje Ajusa , prvog strelca sampionata, je bilo zadato sa klupe i obavljeno je kako treba ( za 25 minuta Portorikanac je postigao samo 11 poena, i to iz teskih situacija...podsecam , pred ovaj mec prosek je bio 30 poena ). Uopste gledano, veci deo paznje u odbrani je bio na regulisanju ucinka spoljnjaka protivnika, sto im je jaci deo ekipe ( Ajuso, Arojo, Oritener zajedno postigli 31 poen ).

Iznenadila je neobicno efikasna igra "petice" Santijaga, koji je uspevao da se izbori za dobre pozicije i da realizuje ( 10 poena za 8 minuta, 16 za poluvreme ).Za prvih 15 minuta od ukupno 36 poena , iz reketa smo primili 24.

Napad je predvodio Jaric, odlican i u sutu i u prodoru, i u kontroli nase igre. Poluvreme je egal, s tim sto igramo bez poena iz kontre, dok je PR postigao 11 poena.

U nastavku obe ekipe igraju za poen iz reketa, i u tim momentima, nasa ekipa prelazi u vodtsvo i odvaja se na plus 12. Po prvi put pokazujemo agresivnost u napadu, kretnje se odlucne i "opasne" po kos. Stojakovic je nezadrziv.

Medjutim, i dalje nema poena iz brzih napada, dok to ostaje jedno od resenja Portorika za, periodicno, veoma losu igru u napadu.

Protivnici maximalno exploatisu tandem Ortiz- Santijaga, cija igra uspeva da otvori ostale. Dobar je i Arojo, mada ne toliko efikasan, koliko brz i precizan u kontrama.

Kriza naseg tima pocinje sredinom poslednjeg perioda, kada selekcija napadackih kretnji i suteva postaje "zrtva" pada koncentracije. Pomenuti Arojo, u dva navrata, uspeva da poentira ( njegov prodor je realizovan iz najmanje nemoguce situacije ), dok Jugoslavija ima problema sa slobodnim bacanjima.

Dilema ce ostati: da li je trebalo braniti poslednjih 26 sekundi ili praviti faul, i uzeti odluku u svoje ruke? Lako je biti pametan posle svega, mada ritam naseg napada nije previse davao za pravo onima koji bi pravili faul.

Ponovicu: ovo je sigurno nase najbolje izdanje do sada, i sigurno je da moze bolje i da ce biti bolje. Ipak , jedna stvar me fascinira , a to je potreba "naseg naroda" da se sve svede pod "teoriju zavere" ( price o , navodno, narusenim odnosima i sl ).

Samo pozitivno !!!

GRUPA F

SAD su pobedile Rusiju, i ono sto je nekad bila istorija, pretvorilo se u dosadu.

Sve se znalo odmah na startu. Jeremin nije skinuo Kirilenka ( povredjen...me ni se iznenadio da ga "osposobe" za danas ), menjao je van nekog rezona koji prati tok meca i delio minute svima.

Ono o cemu bih malo pisao je POZITIVNA ENERGIJA koju Dream team igraci sire oko sebe. Svaka im cast, a radi se o vrhu svetske kosarke na zelji da pokazu flexibilnost i spremnost za timski rad koji vodi do pobede. Ponasanje klupe, strucnog staba, medjusobni odnosi - sve je nekako nabijeno pozitivizmom ( Sunshine :...`zitiva for life time ).

Nema boljeg nacina da se pobedjuje.

Argentinci su porucili Kinezima da pricekaju malo sa medaljama ( koje ce ovi jednog dana sigurno osvajati ) i to su im "preneli" na svoj nacin - brzo i atraktivno, tvrdo u odbrani. Ming, opet, prilicno nezapazen, Batereu nije smetao "argentino" stil. Na kraju, 20 razlike...kao da su i jedni drugi cekali odlucujuce meceve ( u okviru svojih ambicija ).

Novi Zeland je ostao bez najboljeg igraca, a mislim da i snjim ishod ne bi buo drugaciji. Novicki se malo opustio ( sta je za njega 17 poena ), ali ni Kiviji ( tako zovu Novozelandjanne ) nisu bas zapinjali. Uostalom , njima je dovoljna samo pobeda nad Kinom, i eto njih u super osam.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: