F1 premijere: Mercedes GP W02

Ono što je 1. februara prikazano ispred Mercedesove garaže na stazi „Rikardo Tormo“ nominalno je drugi, a po genetici prvi pravi auto ’trokrake zvezde’ u savremenoj Formuli 1 - prošlogodišnju formulu ipak je konstruisao tim koji smo poznavali kao Bron GP, Štutgart je na njoj finansijski mogao da interveniše tek u razvojnoj fazi tokom sezone. Bolid označen kao MGP W02, druga je fabrička ’srebrna strela’ u Formuli 1 posle 1955. i rezultat je dvanaestomesečnog dizajnerskog rada i razvoja.

Izvor: B92

Utorak, 08.02.2011.

14:05

Default images

Nije uobičajeno da pres saopštenje povodom prezentacije svoje nove formule ekipa otvori pričom o bojama, o efektu visokog sjaja koji ističe oblik auta i predstavlja spoj zelenih nijansi Petronasa i nasleđa ’srebrnih strela’, rođenih 1934. godine. To podseća na tradiciju i slavnu istoriju, ali suština bolida MGP W02 leži u tehičkim inovacijama: pokretnom zadnjem krilu, pneumaticima koje svima isporučuje Pireli i KERS-u, koji se u Formulu 1 vraća nakon jednogodišnje, među timovima džentlmenskim sporazumom dogovorene pauze. Mercedes je prikazivanje nove formule iskoristio da sa zadovoljstvom podseti kako se njegov KERS 2009. prvi podičio osvajanjem jedne F1 trke.

Suština je i u vozačkom tandemu, u odnosu na 2010. neizmenjenom. Imidž svenemačkog tima (sa fabrikom i motorima iz Engleske, gumama iz Italije proizvedenim u Turskoj i generalnim sponzorom iz Malezije) i dalje će simbolizovati Mihael Šumaher i Niko Rozberg. U Mercedesu su oko jednog svi saglasni: budu li imali valjan auto, ova dvojica će pobeđivati. Piloti imaju zadatak da se međusobno pomažu i podstiču, te tokom sezone na taj način ubrzaju razvoj novog aduta Štutgarta, Breklija i Briksvorta.
© 2009 MERCEDES GP PETRONAS Formula One Team
Svoja osećanja nakon zimske pauze i iščekivanja Šumi je opisao kao ’finu predstartnu tenziju’. Nestrpljiv da pređe na delo, najuspešniji vozač u istoriji Formule 1 potvrđuje da mu motiva ne nedostaje. Uveren da učestvuje u stvaranju nečeg velikog, on kao da je zapretio rivalima: „Ubeđen sam da ćemo se ove godine češće penjati na podijum, jasno, nadam se, na centralnu poziciju!“ Rozberg će u 2011. biti napadački orijentisan: „Nadam se da ću imati ubedljiviju sezonu od prošlogodišnje i, kao i uvek, pokušaću da budem agresivan od početka kako bih to ostvario. Hoćemo da se borimo za vrh i da jurišamo na pobede u svakoj trci.

Projekat MGP W02 započet je rano, na ruku mu je išla i odluka da se u toku sezone 2010. odustane od uzaludnih unapređivanja modela W01. Sve snage uložene su u novu formulu, agresivno dizajniranu i stvorenu s ambicijom da se umeša u borbu za vrh. Bolid za sezonu 2011. ima malo zajedničkog sa prethodnim, inženjeri su konstruisali šasiju ne praveći kompromise, skidajući s nje svaki suvišni gram i milimetar. U Mercedesu krajnji rezultat opisuju kao kompaktno i prefinjeno oblikovano vozilo, s nizom sofisticiranih rešenja. Pljosnat, podignut i konkavan nos podseća na Red Bul RB6, auto je manje siv, a više srebrn i dobio je pohvale za lepotu. Na staru izreku ’ako je lep onda je i brz’ tim se ipak ne sme osloniti.
© 2009 MERCEDES GP PETRONAS Formula One Team
Ros Bron, direktor postave koja ulazi u drugu godinu kao Mercedesova fabrička, očekuje da se približava vreme ubiranja plodova, jer su sprovedena poboljšanja u svim ključnim područjima i na stazi u u fabrici. Grupe inženjera iz odseka za šasiju i motor bolje su usaglašene i skladnije rade, a među trkačkim inženjerima došlo je do promena, pa će o Šumaherovom autu brinuti Mark Slejd, a o Rozbergovom Toni Ros. Najvažniji proizvod, nova formula, treba da je solidna osnova koja se tokom 2011. može agresivno razvijati: „Želimo da postavljamo standarde i budemo na vrhu od starta, ali i ako ne budemo, reagovaćemo žustro kako ne bismo ostali van igre,“ rekao je Englez.

Prošlogodišnji automobil činio je Mercedes GP delom velike F1 četvorke, ali najslabijim u kvartetu. Da je Reno imao dvojicu vozača kadrih da stalno osvajaju poene, ko zna bi li trokraka zvezda završila četvrta među konstruktorima. Unapređenja su bila obaveza, Bron veruje da su u značajnoj meri i izvedena: „Ovim autom napravili smo dobar korak napred u konstrukciji, težini, težištu. Povratili smo dobar deo aerodinamičkih performansi koje su nam pravila odnela. Ima i drugih stvari, kao što su jedinstvo naših dizajnerskih grupa, ovo nam je druga sezona sa istim vozačima, a to pomaže. Mnoge stvari treba da se sklope i pođu u pravom smeru. Ubeđen sam da smo tokom proteklih šest meseci učinili stvarni napredak i da je ovaj auto njegova kulminacija.
© 2011 Daimler AG
Norbert Haug, potpredsednik Mercedes-Benc motorsporta bio je poetski raspoložen: „Ofarbali smo auto u sasvim novu srebrnu boju, cilj nam je da osmeh na licima naših vozača i članova tima bude sjajan koliko i ona.“ Kazano ozbiljnije: „Nova ’srebrna strela’ treba ne samo da izgleda prvoklasno, već treba da se korak po korak razvija tako da bude na vrhu. Naš tim, kao i svi ostali, mora da izađe na kraj sa kompleksnim novim zadacima. Nova generacija Pireli guma, i stepen do kog im se automobili i vozači budu prilagodili, igraće vitalnu ulogu u presuđivanju između pobeda i poraza.

Dodatne komande na volanu, za pomično zadnje krilo i KERS, preznojile su Rozberga u simulatoru. Hauga oba sistema inspirišu: „Pokretno krilo će povećati krajnju brzinu i olakšati preticanja, to je novo zanimljivo poglavlje za Formulu 1, vraća se KERS posle jednogodišnje pauze. Ova dva faktora biće od ogromnog uticaja na performanse, i zbog dodatne snage, i zbog otvaranja različitih strateških opcija. Kao i 2009, naša je ambicija da Mercedes-Benc izradi i upotrebljava najbolji hibridni sistem i da sva tri tima koja ga koriste (još i Meklaren i Fors Indija - p.a) od toga imaju značajne koristi.
© 2009 MERCEDES GP PETRONAS Formula One Team
Automobil MGP W02 ima mnoge obaveze, između ostalog i tu da Rozberga iz statusa zvezde na čekanju najzad prevede u redove gran pri pobednika. Po redosledu stvari i nizu postignuća u karijeri, on je bio viđen kao ’sledeći veliki Nemac posle Šumahera’, ali je prvi do trona za crno-crveno-zlatno stigao Fetel. Nika to kao da ne uzbuđuje previše: „I ja ću stići tamo gde je sada Sebastijan. On ima dobar tim oko sebe, ali i ja i cela ekipa Mercedesa radimo kao ludi da ih dostignemo.

A pošto je prošle sezone na svakom planu nadmašio velikog Šumija i osvojio 70 bodova više od njega, Rozberg u novi okršaj sa timskim kolegom ulazi sasvim mirno: „Među nama može biti tesno, možda će me i pobediti, ali nema načina da me zaseni. Ne postoji razlog zbog kojeg bih bio lošiji nego prošle godine, baš suprotno, biću bolji!

Ako se Bron pita, dvadesetpetogodišnjak bi trebalo da je dugoročno kadrovsko rešenje u Mercedes GP timu: „Jako je važno da vozače kao što je Niko Rozberg zadržimo na duže staze, bio bih jako srećan ako se naša veza s njim još dugo nastavi. On poseduje sve kvalitete potrebne svetskom šampionu.“ Pretpostavlja se da trkač iz Vizbadena ima trogodišnji ugovor sa Mercedesom, ukoliko je tako, on će ostati Štutgartov pulen barem do kraja 2012.
© 2009 MERCEDES GP PETRONAS Formula One Team
Iako rezultati od prošle godine govore u Rozbergovu korist, u podeli startnih brojeva Šumaher je opet dobio niži (#7), a Niko viši (#8). Stvar sujeverja, izgleda obostranog. „Razgovarali smo o tome u ekipi pre nekih mesec dana,“ priča mlađi u vozačkom paru. „Mihael je hteo sedmicu. Prvo zato što je sujeveran i što misli da su neparni brojevi srećniji, drugo, zbog njegovih sedam svetskih prvenstava. Meni to nije problem. Ionako mi je broj sedam samo donosio maler u karijeri, pa sam srećan sa osmicom.

Krajem januara mediji su se zanimali ’insajderskom’, navodno iz Mercedesa procurelom informacijom da je Šumaherov F1 povratak otežala mučnina koju Nemac oseća u simulatoru, problem koji ga prati od pada s motora 2009. godine. Taj pad dosad je pominjan kao uzročnik povrede vrata, izneta teza značila bi da je i centar za ravnotežu ozleđen. Spekulacija je išla dalje: razlika u Rozbergovim i Šumaherovim performansama nastaje zato što Niko u simulatoru provodi puno vremena i tako u najvećoj meri definiše svoj set-ap i pre odlaska na stazu. Šumaher zbog fizičkih tegoba simulator koristi malo, na gran pri vikende stiže sa bazično podešenim autom i prave parametre pronalazi tek na licu mesta, po receptu stare škole u kojoj se sve rešava na asfaltu i pređenim kilometrima.
© 2009 MERCEDES GP PETRONAS Formula One Team
Zvanični Mercedes tvrdi da se prošlogodišnja zbivanja tako ne mogu objasniti. U Štutgartu kažu kako problem nije nov, od mučnina u simulatoru Šumaher je povremeno patio tokom cele svoje karijere i one nisu posledica pada s motora. Sedmostruki šampion u simulacijama može da provede ograničeno vreme, ali to ga ne hendikepira, ne čini manje konkurentnim, niti manje spremnim za trke od Rozberga.

Tome u prilog, Mihael je dodao: „Mislim da skoro svi vozači znaju za taj moj problem. Isto sam se tako osećao i u prvom simulatoru u Ferariju, to nema veze sa starošću. Mislim da u simulatoru možete uraditi jako ograničen broj stvari. Za nas vozače najveća je korist u tome što se navikavamo na stazu. Ali, za mene to nikad nije bio problem. Ne vidim u simulatorima veliku prednost.

U Mercedes GP timu preuzimaju na sebe deo krivice. Prema Rosu Bronu, Šumaher bi bio spremniji da ekipa ima simulator najviše klase, a pošto je uređaj u Brekliju zastareo, to Nemcu samo otežava situaciju. Ekipa ulaže u kvalitetniji, realističniji, vrhunski simulator, ali on vozačima neće biti dostupan pre 2012. Današnja Formula 1 bazira se na simulacijama, preko godine je to jedini način za treniranje. Pošto su i demodirane instalacije i fizički problemi Mercedesovog asa, realne nedaće, nema mnogo nade da će Mihaelu u zoni virtuelne realnosti, godina 2011. biti lakša od prošle.
© 2009 MERCEDES GP PETRONAS Formula One Team
Šta će u 2011. uraditi Mercedes, to zanima mnoge, ali kakve će rezultate napraviti Šumaher, to interesuje sve. Jedne iz čiste ljubopitljivosti, druge zato što dele Mihaelov san o osmom naslovu, treće da bi se najuspešnijem vozaču Formule 1 s apetitom narugali ponovi li sezonu 2010. Dakle, sledi li prilika za popravni ili novo blamiranje? Alan Prost kao nerealne ocenjuje Mihaelove zamisli o borbi za novu titulu: „Neodgovarajuće karakteristike prošlogodišnjih Bridžston guma samo su opravdanje za nedostatak tempa, pravi razlog su godine. Njegova odluka da se vrati bila je lična i ja je poštujem. Mislim da je u njegovoj dobi nemoguće da se vrati tamo gde je u prošlosti bio, ali nadam se da će me demantovati.

Baton je još tokom sezone podsećao da je MGP W01 pravljen za njega, a ne za Šumahera, pa je smatrao logičnim da se, zbog različitog stila vožnje, Nemac u njemu teško snalazi. Dženson se ne usuđuje da olako otpiše legendu: „Mislim da će Mihael biti konkurentan kad dobije auto koji oseća kao deo sebe. Sa Rosom Bronom na čelu, oni (Mercedes) će proizvesti konkurentan auto i daće Niku i Mihaelu priliku za dobre rezultate. Svakako su tim koji će se ove godine boriti za pobede.“ Hamilton od Mihaela ne očekuje mnogo, iako u svojoj analizi kreće od pozitivnih premisa: „On je sedmostruki prvak, morate pretpostaviti da će ove godine biti u svom najboljem izdanju ako to želi i ako su njegov auto i njegov tim dobri. Lično, ne mislim da će biti mnogo drugačije nego prošle sezone, ali on bi nas lako mogao demantovati.
© 2011 Daimler AG
I skeptici ostavljaju prostor za „ipak“, jedino se Alonso odvažio da pretpostavi kako bi mu Šumaher mogao biti najopasniji rival u borbi za šampionski naslov. Možda je Španac samo lukav, možda priprema teren za psihološko poigravanje s nekim trećim? Nabrajajući rivale on nije preskočio ni Fetela, ni Meklaren, ali svojom prognozom iznenadio je mnoge: „Ove sezone na stazi će biti pet svetskih prvaka, najopasniji od njih za mene je uvek Mihael. Ako sada, u januaru, treba da odaberem jedno ime, reći ću da je Mihael moja najveća briga. On je sedmostruki šampion i ne mora ništa da dokazuje. Sezona 2010. bila mu je teška, ali on je još uvek šampion. I dalje je vrhunska klasa i ako auto bude pravi, on će biti konkurent.

Šta god ko mislio, Šumaher Alonsovu procenu doživljava kao vrlo logičnu: „Fernando ume da računa i zna da će nam ići sve bolje i bolje, imali smo jasnu uzlaznu putanju na kraju prošle sezone. On takođe zna da dugo radimo na našem novom automobilu, mislim da je realno to što nas smatra konkurentima.

Na prvoj rundi testova u Valensiji Mercedes je ciljao što veću kilometražu i pouzdanost, vreme za performanse doći će kasnije. I, na startu je zaškripalo: hidraulika je izdala Rozberga posle samo devet krugova. Pilot nije bio suviše razočaran, ponet pozitivnim utiskom da se u bolidu odmah osetio kao kod kuće. Ros je celu stvar posmatrao filozofski, kazavši da je u karijeri video dobre automobile koji su postali problematični, ali i problematične koji su postali dobri. U Valensiji je Šumaher prvi put radio s Mercedesovim KERS-om i mnoge elemente auta ocenio je kao „značajan korak napred“.
© 2009 MERCEDES GP PETRONAS Formula One Team
Prve utiske Bron je rezimirao ovako: „Automobil daje stabilne odgovore na različite promene u set-apu. Imamo obilje informacija i opcija pred sledeći test u Heresu.“ Vožnje na pisti „Rikardo Tormo“ uputile su Mercedes na pravac u kom treba da radi dalje. Ros ne isključuje mogućnost da će i MGP W02, poput Lotus Renoa R31, u nekom trenutku dobiti „produvani pod“, to jest auspuhe koji se završavaju na prednjoj ivici stranica automobila: „Reno razmišlja u dobrom pravcu, radimo na sličnom rešenju.

Svog trećeg vozača Mercedes još uvek traži. Idealan kandidat će tokom sezone provoditi najviše vremena u simulatoru, ali mora biti dovoljno kvalitetan i spreman da u slučaju potrebe odmeni Šumahera ili Rozberga i odmah se bori za poene. Postoji još jedan uslov i taj je marketinške prirode: rezervista ne sme biti Nemac, jer su čak i „svenemačkom“ timu tri vozača iz iste zemlje previše. Tako je iz igre automatski otpao Nik Hajdfeld, a ni sav talenat i potencijal Nika Hilkenberga ne pomažu u svetlu njegovog, za ovu rolu ’pogrešnog državljanstva’.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

10 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: