F1 premijere: Lotus Reno R31

Prva crno-zlatna formula nakon 1986. sa rečju Lotus u svom imenu prikazana je ispred garaže na stazi „Rikardo Tormo“, jedan dan pre početka prve runde predsezonskih testova. Njena oznaka R31 govori sve: ovaj automobil je konstrukcijski potpuni Reno, kompanija Lotus pojavljuje se samo kao glavni sponzor. Ponovo oživljene boje iz sedamdesetih i osamdesetih nemaju nikakve veze sa duvanskim sponzorstvom, već podsećaju na bolide koje su svojevremeno konstruisali Kolin Čepmen i njegovi neposredni naslednici.

Svet
Podeli

Prezentacija u Valensiji bila je prilika da se objasni kome šta u Lotus Renou pripada. Kada se Reno potpuno povukao iz vlasničke strukture ekipe, prodavši investicionoj kompaniji Ženi kapital svojih 25% udela, ova je postala isključivi sopstvenik tima. Lotus grupa je glavni sponzor i nema nikakvo vlasništvo, mada mogućnosti za takav angažman postoje. Zato je vlasnik Ženi Kapitala, Žerar Lopez, ujedno i predsednik Lotus-Renoa. Za sezonu 2011. on najavljuje marš svoje postave na vrh, iskorišćenje svake, i najmanje mogućnosti, i bolji plasman i u vozačkoj i u konstruktorskoj kategoriji Svetskog šampionata Formule 1.

Kao šef ekipe, Erik Bulije je prošle godine položio možda i najteži ispit u svojoj menadžerskoj karijeri, menjajući ustaljene procedure i uklanjajući iz tima sve što je imalo veze sa Briatoreom. Dvanaest meseci posle preuzimanja kormila, neosporen na mestu prvog čoveka i potvrđen u toj ulozi i onda kada je ekipa postala Lotus Reno, Francuz nagoveštava novu, uzbudljivu eru za trupu iz Enstona. Ambicija je borba sa „velikom četvorkom“ Formule 1, a osnov za optimizam pruža dugoročna finansijska stabilnost koju obezbeđuje Lotus grupa. Za takmičarsku godinu je, kao i 2010. predviđen koncept agresivnog razvoja, kojim je Reno u prošloj sezoni svoj auto u intervalu od prvog do poslednjeg gran prija učinio bržim za dve sekunde po krugu.

Po standardima koje nalaže elitna disciplina auto-sporta, stvaranje bolida R31 započeto je još pre trkačkog debija formule R30. Tehnički direktor Džems Elison tvdi da atributi „agresivan“ i „inovativan“ u potpunosti priliče „ambiciozno dizajniranom“ Lotus Renou R31, čiji je koncept drugačiji ne samo od onog koji je krasio formulu R30, već i različit od bilo čega što je Enston ikada proizveo. Tehnički, 92% delova Lotus Renoa R31 sasvim je novo u poređenju sa prošlogodišnjom formulom. Tumačeći izmenjena pravila i interpretirajući ih na novom automobilu, inženjeri iz Enstona sebi su u zadatak postavili izvlačenje maksimuma aerodinamičkih performansi iz onoga što su imali kao regulativom definisano polazište.

Razlike između R31 i R30 posledica su novih propisa. Zadnje krilo postalo je pomično, tu nije moglo biti reči o preinaci prošlogodišnjeg rešenja, već o sklopu stvaranom od nule. Isti, inovatorski konstrukcijski princip primenjen je na područje oko izduvnog sistema - tim se mnogo angažovao tražeći način kako da i pored ukidanja ’produvanih difuzora’ obezbedi da izduvni gasovi i dalje stvaraju dodatni aeropotisak. KERS je ponovo u igri i auto je prekomponovan kako bi se sistem za povraćaj kinetičke energije efikasno smestio. Zadnje vešanje kopira rešenje Red Bula iz prošle i pretprošle godine, uključuje ’pulrod’ umesto ’pušrod’ sistema, čega na automobilima Renoa nije bilo decenijama.

Pokretno zadnje krilo možda je i najintrigantniji element novih pravila. Njegov značaj Elison tumači ovako: „Dobitak u krajnjoj brzini zahvaljujući pomičnom krilu neće biti isti za sve automobile, najviše će koristiti onome ko napravi najefikasniju verziju, onu koja obezbedi optimum aeropotiska za krivne i minimum otpora na pravcu. I taj dobitak biće veći od onog koji su prošle godine obezbeđivali F-vodovi.

Barem dva elementa novog automobila potkrepljuju tezu da na formuli R31 ima inovativnih rešenja. Poslenicima medija prisutnim na prezentaciji ostalo je nejasno gde se završava izduvni sistem automobila (krajevi auspuha se ne vide), pa se nagađa da su možda pomereni unapred, kako bi gasovima „hranili“ strukture u zadnjem delu koje autu obezbeđuju dodatni aeropotisak. Druga enigma je funkcija otvora smeštenih bočno od centralnog, oni se nastavljaju kanalima duž poklopca motora i mogli bi biti odgovor na povećanje potrebe za rashlađivanjem koje nameće KERS. Pomenuta rešenja podsećaju na produvane difuzore i F-vod, ali to izvesno nisu, pošto su oba sklopa ove godine zabranjena.

Erik Bulije nada se da će polazne pozicije Lotus Renoa 2011. biti bolje od prošlogodišnjih Renoovih, to jest da je R31 „rođen“ bolji od prethodnika. Svi napori inženjera u proteklih dvanaest meseci i bili su usredsređeni na veliki iskorak u 2011, a u fabrici u Enstonu radi se efikasnije. Sa tih razloga, očekuje se mnogo konkurentnija sezona u kojoj R31 od prve trke treba da je u šansi da se bori makar za podijume. Pomenuta je i magična reč pobeda. Bulije oseća da je, na osnovu uloženog truda, njegova organizacija zaslužuje.

Puno se polaže timski duh i na internu stabilnost ekipe, koja uprkos promenama vlasničke strukture nije narušena. Menadžerski, inženjerski i mehaničarski personal ostao je na svojim dužnostima, a nepromenjena vozačka postava jedan je od segmenata u kojima se pomenuta stabilnost najbolje vidi.

Brzi, trezveni i maksimalno posvećeni Kubica čist je šampionski materijal koji samo čeka na adekvatan auto. Pošto već dobro poznaje operativne procedure ekipe i ljude u njoj, Poljak veruje da će se sada lakše koncentrisati na privikavanje na nove sisteme, izvlačenje performansi iz auta i njihovo poboljšanje. Nove dužnosti za volanom - aktivacija KERS-a i pokretnog krila - izmeniće Formulu 1, ali neće predstavljati veći trkački izazov, budući da je vožnja F1 bolida na limitu izazov sama po sebi, smatra Robert. Njemu čak izgleda da će komplikacija biti manje nego pre, pošto je ukinut F-vod, kojim se rukovalo tako što su pomerane ruke s volana. Te opasne prakse više neće biti.

Kakvo je Kubicino mišljenje o kontroverznom pomičnom zadnjem krilu? „Jasno je da će ono stvoriti priliku za veći broj preticanja, to je dobro za F1 i za predstavu, ali moramo paziti da to ne da isuviše veliku prednost automobilu iza. Ako u svakom krugu trke vidimo preticanja, jer krilo daje preveliku prednost, mislim da to neće biti uzbudljivo. Druga stvar o kojoj moramo misliti jesu prenosni odnosi u menjaču, biće izazov pronaći prava podešavanja za šestu i sedmu brzinu. Ako i pronađete dobar odnos za kvalifikacije, gde krilo možete koristiti (spuštati) koliko god hoćete, takođe treba da nađete i dobar kompromis za trku, gde je njegova upotreba ograničena.“

Lotus Renou predstoje testiranja u četiri ture i trajanju od petnaest dana. Kubica se nada da tokom njih neće biti nikakvih ispadanja iz koloseka, jer je posao obiman. Treba spoznati KERS, razumeti dejstvo zadnjeg krila i (naročito) ponašanje novih Pireli guma, pa je radna lista podugačka, a preostalo vreme isuviše je dragoceno da bi bilo trošeno na ispravke dečijih bolesti. Robert, razumljivo, ne može da proceni koliko je Renoov novi trkački paket konkurentan, ali pozdravlja činjenicu da je inovativan i nagoveštava ravnopravnu borbu sa Ferarijem, Meklarenom i Red Bulom.

Mnogo osporavani Petrov održao se u igri, što zahvaljujući sponzorima, što zahvaljujući spremnosti da postupi po zahtevima koje mu je tim postavio. U januaru se preselio u Englesku i živi blizu fabrike u Enstonu, tako će, opšte je verovanje, učvrstiti svoju vezu sa inženjerima i mehaničarima i bolje se spremiti za 2011. Rus za sobom ima godinu u kojoj je grešio više nego što se moglo tolerisati, sada i sam zna da mu slične egzibicije neće biti opraštane. Govori Bulije: „Rizikovali smo investirajući u njega prošle godine i siguran sam da ćemo ove sezone od toga imati koristi.

Prvo Vitalijevo obraćanje u Valensiji izraz je zahvalnosti na strpljenju koje je ekipa ispoljila: „Tim je pokazao da u mene mnogo veruje, ovo je prilika da svima pokažem da su u toj veri bili u pravu. Nadam se da zajedno možemo postići velike stvari. Svi znaju da mi 2010. nije bila laka, ali sa jednogodišnjim F1 iskustvom imam više samopouzdanja i spreman sam da se suočim za izazovima 2011. Znam šta moram da izmenim, gde da se popravim, rešen sam da se žestoko borim za ovaj tim.

Najveći stečeni kapital trkača iz Viborga predstavlja izvezena F1 sezona, zahvaljujući kojoj Petrov drži da će se vratiti na stazu kao mnogo bolji vozač. On kaže da sada u potpunosti razume koliko je Formula 1 težak sport i priznaje da mu je glavni zadatak da održi koncentraciju tokom celog gran pri vikenda. Niz tehničkih promena u 2011. i komandovanje novim sistemima ponovo ga stavljaju u poziciju učenika: pomično zadnje krilo i Pireli pneumatici svima su novina, ali Petrov nikada nije koristio ni KERS. Kao i Kubica, Vitalij misli da je razumevanje guma najvažniji deo tekućih zimskih proba.

Lotus Reno predstavio je čitav vod trećih i rezervnih vozača, a iznenađenje je pojava Bruna Sene. Još ranije su za rolu trećeg čoveka regrutovani Fairuz Fauzi i Roman Grožan, a na promociji se u tom zvaničnom statusu pojavio i Brazilac. Poslednju pobedu kombinaciji Lotus-Reno (tada sa automobilom Lotusove konstrukcije) doneo je Brunov veliki ujak Airton, u Detroitu 1986. Ako je Reno angažovao Senu samo da bi ovaj na egzibicionim vožnjama oživeo jedan već mitski prizor - žutu kacigu u crno-zlatnom autu - već i time je učinio lepu uslugu starijim ljubiteljima Formule 1.

Bruno je bio deo F1 programa Honde i ’viđen je’ za debi 2009, a onda je njen tim kapitulirao. U Bronu ga nisu hteli zbog neiskustva, prva sledeća F1 šansa bila je Hispanija, gde Brazilac nije toliko gubio vreme koliko je urušavao sopstvenu reputaciju solidnog GP2 vozača. Konačno udomljen u propisnom timu koji planira dugoročno, Sena namerava da se u novu sredinu što bolje uklopi, pokupi što više informacija tokom tehničkih analiza, da uči i dokaže da zaslužuje pravo trkačko sedište u budućnosti. Preambiciozno zvuči Brunovo verovanje da će, u slučaju potrebe, baš on biti zamenski vozač Lotus Renoa tokom gran pri vikenda. Zasad se ne govori ni o mogućnosti da mu pripadne poneki trening petkom.

Grožan se pojavio na F1 sceni u možda i najgorim momentima nekadašnje Renoove F1 operacije. Bez odgovarajućeg test iskustva, u veoma lošoj formuli R29 odmenio je osramoćenog Nelsinja Pikea, u doba kada se tim raspadao po šavovima, gubio sponzore i personal, pucao pod teretom optužbi za režiranje ishoda Velike nagrade Singapura 2008. i planirao napuštanje F1 scene. Nije čudno da u tom ambijentu Francuz nije prikazao ni deo od onoga što se od njega očekivalo. Druga šansa u Enstonu stigla je posredstvom Greviti menadžmenta, agencije pod kapom Ženi kapitala, a Grožan je njen pulen. Dvadesetčetvorogodišnji Francuz tako je oživeo vezu sa Renoom, u čijem je razvojnom programu nekada bio, pa s pravom može reći da se vratio kući.

U Romanovom povratku na F1 scenu zapaženu ulogu igrao je i Erik Bulije, motivisan nacionalnim faktorom i verovanjem da sport ima potrebu za francuskim vozačem. Celosezonski trkački angažman Grožan će imati u „sestrinskoj“ ekipi DAMS u GP2 i GP2 Azija šampionatima, gde će se, barem tako tvrdi, boriti za titule. U istoj konkurenciji nastupaće i Fauzi, u bojama engleskog Super Nova tima. Jan Harouz i Ho-Pin Tung takođe su štićenici Greviti menadžmenta i u raspodeli uloga u Lotus Renou imaju status rezervista. O njihovim trkačkim obavezama u 2011. još nema informacija. Dodatno, Čeh, Kinez i Malezijac pitomci su LRGP akademije, novoosnovanog razvojnog programa Lotus Renoa čija je namena obezbeđenje prohodnosti do Formule 1.

Sport

Usijane ski glave, akrobatsko skijanje

Šedesetih godina su na plažama i planinskim vrhovim širom Amerike počeli masovno da se javljaju klinci su kao svoj domaći zadatak uzeli da pronađu sve moguće načine da od dosadnih sportskih rekvizita kao što su bicikl, surf daske i skije naprave igračke za svoje vratolomije. Ove ’usijane glave’ dobile su nadimak ’hotdogeri’...

Boris Kuti subota 26.02. 14:55 Komentara: 3

F1 premijere: Toro Roso STR6

Skuderija Toro Roso ušla je u svoju šestu gran pri sezonu, a smisao njenog postojanja ostao je nepromenjen od prvog dana: ona je učilište, opitni poligon i vozački trening za pilote Red Bul junior programa, praktični produžetak glavne operacije iz Milton Kinsa. Momci koji u Skuderiji ostave željeni utisak proći će dalje, u glavni, sada i šampionski tim austrijskog proizvođača energetskog pića. Takva je, na primer, Fetelova profesionalna priča. A ostali? Biće izbačeni iz igre, makar i na pola sezone, i taj dril važi za sve kategorije i nivoe na kojima nastupaju trkači pod okriljem ’Crvenog bika’. Nemilosrdno je, ali efikasno i počelo je da donosi plodove.

Aleksandar Babić ponedeljak 21.02. 17:31 Komentara: 1

F1 premijere: Lotus Reno T128

Više nije šala - bude li Svetsko prvenstvo Formule 1 počelo Velikom nagradom Bahreina, u pustinjskoj kraljevini zaista ćemo videti četiri bolida s rečju 'Lotus' u svom imenu, a publika će moći da navija za zelene ili crne. 'Onaj crni' - Reno sa Lotusovim sponzorstvom - predstavili smo početkom februara, a sada govorimo o 'onom zelenom', koji je konstrukcija Tima Lotus, sa Renoovim motorom. Bizarna situacija svakako će se održati barem do 21. marta i nastavka spora pred Vrhovnim sudom u Londonu. Ta instanca presudiće šta kome pripada i ko na šta ima pravo, te će zamešateljstvo produžiti ili preseći.

Aleksandar Babić petak 18.02. 18:57 Komentara: 3

F1 premijere: Marusja Virdžin MVR-02

Stara izreka kaže: sa rezultatima nema raspravljanja. A tabela F1 sezone 2010. pokazuje tim Virdžin na poslednjem, dvanaestom mestu među konstruktorima, on je, dakle, neuspešniji i od Hispanije. Investicije Marusje, prvog ruskog proizvođača superautomobila i njen ulazak u vlasničku strukturu F1 ekipe, novi bolid dizajnera Nika Virta, pa i vozački par koji čine Timo Glok i Žerom d’Ambrozio, sredstva su koja Marusju Virdžin treba da pomere sa samog začelja F1 kolone.

Aleksandar Babić utorak 15.02. 20:32 Komentara: 2

F1 premijere: Fors Indija VJM04

Pre izlaska četvrte po redu formule Fors Indije na asfalt autodroma Heres de la Frontera, ekipa je upriličila njeno onlajn predstavljanje. Zadovoljni prošlom sezonom, u kojoj su ostvarili najveće domete od osnivanja tima, ljudi Vidžaja Malije s puno optimizma gledaju u budućnost. Auto ima dobre gene, vozači važe za supertalentovane, tehnički partneri više su nego kompetentni, a u oktobru je na programu trka za Veliku nagradu Indije. Malija se nada da će njegova trupa dotle napredovati u dovoljnoj meri da na domaćem terenu može da juriša na podijum.

Aleksandar Babić četvrtak 10.02. 14:35 Komentara: 1

F1 premijere: Mercedes GP W02

Ono što je 1. februara prikazano ispred Mercedesove garaže na stazi „Rikardo Tormo“ nominalno je drugi, a po genetici prvi pravi auto ’trokrake zvezde’ u savremenoj Formuli 1 - prošlogodišnju formulu ipak je konstruisao tim koji smo poznavali kao Bron GP, Štutgart je na njoj finansijski mogao da interveniše tek u razvojnoj fazi tokom sezone. Bolid označen kao MGP W02, druga je fabrička ’srebrna strela’ u Formuli 1 posle 1955. i rezultat je dvanaestomesečnog dizajnerskog rada i razvoja.

Aleksandar Babić utorak 8.02. 14:05 Komentara: 4

F1 premijere: Meklaren Mercedes MP4-26

Pošto je Meklaren na početnim probama nastupao sa hibridnom verzijom bolida MP4-25, a svoju formulu za sezonu 2011. predstavio je posle prvog zvaničnog FIA testa u Valensiji, Luis Hamilton bio je u prilici da na pisti osmotri novitete rivala. Ocenio je da su Ferari i Red Bul više evolucija prošlogodišnjih modela i prokomentarisao: „Naš auto izgleda drugačije i nadam se da će se to odraziti na performanse.“ Za ovo „drugačije“ bio je potpuno u pravu, u to su svi mogli da se uvere 4. februara, u vreme promocije u Berlinu.

Aleksandar Babić nedelja 6.02. 19:35 Komentara: 5

F1 premijere: Ferari F150

Prezentacija trkačkog automobila može se nazvati otkrivanjem karata. Ferari je prvi povukao potez, a svoje prave adute nije odao. Nova ’crvena boginja’ pedeset sedmi je Maranelov prototip izrađen za takmičenje u Formuli 1 i zove se F150, što asocira na godišnjicu ujedinjenja Italije. Nacionalni faktor je tako istaknut u prvi plan, mada postava, naravno, ima sasvim internacionalni karakter.

Aleksandar Babić petak 4.02. 16:45 Komentara: 5

F1 premijere: Zauber C30-Ferari

Bolna i mukotrpna transformacija Zaubera iz BMW-ovog fabričkog u privatni tim najviše se osetila u početnom delu sezone 2010, kada je bolid ekipe iz Hinvila, nasleđe iz BMW perioda, bio ne naročito performantan i dramatično nepouzdan. Stvari su se popravile dovođenjem Džemsa Kija na mesto šefa tehnike, auto je postao konkurentniji, Kobajaši je nadahnutim i napadačkim vožnjama pobrao i simpatije i bodove, a dobar poslovni duh Petera Zaubera pobrinuo se za ostalo. Novostvorene veze sa milijarderom Karlosom Slimom otvorile su prostor za meksičko-švajcarske kombinacije i obezbedile atmosferu u kojoj se radi stabilnije i s manje grča.

Aleksandar Babić sreda 2.02. 21:28 Komentara: 4