F1, Abu Dabi: Sa štitom ili na njemu

U tek drugoj godini postojanja, Velika nagrada Abu Dabija blagoslovena je prilikom da nam podari novog ili starog svetskog šampiona. Nikad do sada finale nije bilo četvoromeč - to već rasprodatu Jas marinu ubacuje pravo u istoriju - a 25. put će odluka o prvaku biti donesena na poslednjem gran priju sezone. Alonso će voziti za svoju treću titulu, Veber i Fetel za prvu, a Hamilton je u igri za svoj drugi naslov. Iza njih su 18 trka, 1.074 kruga i skoro 5.491 kilometar, a presudiće preostalih 55 krugova i malo više od 305 kilometara. Došao je čas za računicu: ko kako može do pehara namenjenog najboljem?

Izvor: B92

Utorak, 09.11.2010.

22:37

Default images

Prošlo je najviše petnaest minuta od prolaska kroz cilj na Interlagosu, prva trojica vozača već su bila u pres centru, na zvaničnoj FIA konferenciji za medije. U drugoj turi pitanja, moderator Bob Konstanduros obratio se Alonsu i primetio da njemu bodovna situacija uoči raspleta u priličnoj meri odgovara. Ovaj je iz mesta ispalio: „Mislim da mi treba drugo mesto da budem šampion ako Mark pobedi, a peto ako pobedi Sebastijan.“ Kakva reakcija! Asturijac je strastveni igrač pokera, možda i nema poker-facu, ali u glavi jamačno ima kalkulator. Taj će u svakom krugu na Jas marini znati kako izgleda tabela, nama smrtnima, od koristi će biti pregled „šta ako“ varijanti koje obezbeđuju ili odnose status najboljeg u Formuli 1 godine gospodnje 2010.

Postane li šampion u prvoj sezoni u Ferariju, Fernando će kupiti tifoze za vjeki vjekov i ući će u elitni klub trostrukih prvaka sveta, steći će mesto u društvu odabranom: po tri lovora imaju Džek Brebem, Džeki Stjuart, Niki Lauda, Nelson Pike (otac) i Airton Sena. Kao vodeći u prvenstvu i sa osam poena više od najbližeg pratioca, Alonso ima čitav niz opcija koje rade za njega i jedini od pretendenata zavisi samo od sebe i svog rezultata. Dva slučaja čak ne iziskuju nikakvo mozganje i ne ostavljaju ni trun nade rivalima: ako Fernando u Abu Dabiju pobedi ili završi drugi, šampionat je njegov, gde god bili piloti Red Bula.
© KAVO
Sve ostale opcije uključuju i faktor „ako“. Recimo, Španac može sebi da dopusti luksuz da ciljem prođe i treći ili četvrti i opet će slaviti, uz uslov da Veber ne pobedi. Alonsa i niže pozicije vode do titule, samo što tada kalkulacije uzimaju u obzir obojicu Red Bulovih vozača. Fernando će biti prvak i ako završi:
- peti, ukoliko ni Veber ni Fetel ne pobede,
- šesti, ako Veber ne bude ni prvi ni drugi i Fetel ne pobedi,
- sedmi ili osmi, ako Veber ne bude na podijumu i Fetel ne pobedi,
- deveti, ukoliko Veber bude najviše peti, a Fetel treći ili lošiji,
- deseti, s tim da Veber bude najviše šesti, a Fetel treći ili slabije plasiran.
U krajnjem, Alonso može i da ne osvoji poene, tada bi i sa postojećih 246 bodova bio šampion, pod uslovom da Veber bude najviše šesti, Fetel najviše treći, a Hamilton ne pobedi.

Formula 1 imala je samo dva svetska prvaka iz Australije, prvi je bio već pominjani Džek Brebem (titule ’59, ’60 i ’66), drugi i zasad poslednji je Alan Džons (naslov 1980). Mark Veber prešao je zaista dug i prilično tegoban put dok sebi nije izgradio ovu, verovatno jedinu priliku za pokušaj da se priključi svojim znamenitim zemljacima. Posle drugog mesta u Brazilu, Veber ne drži svoju sudbinu u svojim rukama, već mu je za slavlje potrebna i određena „pomoć“ glavnih rivala, bilo da i Alonso i Fetel rade protiv sebe, ili da jedanaest godina mlađi kolega iz tima učini nešto za njega. Red Bul je 2009, na inauguralnom Gran priju Abu Dabija, pokazao izvrstan tempo; same performanse, međutim, ove godine ne mogu da garantuju ništa.
© Malcolm Griffiths/Getty Images
U različitim varijantama, pet rezultata uznose Marka na krov sveta. Ozi će se tamo popeti ukoliko na Jas marini bude:
- prvi, a Alonso treći ili slabiji,
- drugi, s tim da Alonso bude najviše šesti, a Fetel ne pobedi,
- treći, ako Alonso bude najviše sedmi, a Fetel ne pobedi,
- četvrti, ako Alonso bude deveti ili lošije plasiran, a Fetel ne pobedi,
- peti, ukoliko Alonso bude deseti ili ostane bez poena, a Fetel ne završi ni na jednoj od prve dve pozicije.

Pored Šumaherovih sedam titula, lako je zaboraviti da Nemačka do njega i do 1994. nije dala nijednog šampiona Formule 1 - Johen Rint rođen je u Majncu ali se takmičio sa licencom i pod zastavom Austrije. Nemci odavno doživljavaju Fetela kao Šumijevog naslednika, ipak, krunski dokaz za taj status tek treba da bude prikazan. Upiše li se Seb u besmrtnike i postane li drugi vozač koji osvaja krunu za ’crno, crveno, zlatno’, spisak prvaka Formule 1 će, kao i u slučaju trijumfa njegovog timskog kolege, postati bogatiji za novo ime, trideset drugo u nizu.
© Mark Thompson/Getty Images
Kada se prošle godine borio s Bronovim formulama, Fetel je lansirao krilaticu „do poslednjeg minuta, do poslednjeg daha“ i ne preostaje mu drugo nego da po njoj postupa i u završnici 2010. Samo dva plasmana Sebastijanu vrše posao i oba tek u kombinaciji sa tuđim rezultatima. Fetel će osvojiti svoj prvi F1 naslov i postati najmlađi F1 šampion u istoriji, ako kroz cilj prođe prvi, a Alonso bude peti, ili slabije plasiran. Dvadesettrogodišnjak iz Hepenhajma može do trona i ako trku završi drugi, u tom slučaju Alonso sme da bude najviše deveti, a Veber najviše peti.

Za trijumf Luisa Hamiltona i njegovu drugu krunu najboljeg na svetu potrebno je čudo koje bi po razmerama uveliko nadmašilo i rasplet na Interlagosu iz 2007. godine. Pošto zaostaje 24 boda za liderom šampionata, Englezu igra isključivo pobeda, s tim da Alonso ne osvoji poene, Veber bude najviše šesti, a Fetel najviše treći. Malo verovatno, ali barem primorava Luisa da vozi za trijumf i tako (možda) prouzrokuje dodatna uzbuđenja.
Dođe li do bodovnog poravnanja između vozača, o tituli odlučuje veći broj pobeda, ili veći broj boljih sezonskih plasmana. To važi za sve pozicije, uključiv i one koje poene uopšte ne donose, mada neće biti potrebe da ovde razmatramo i njih. Zato je važno sledeće: zaključno sa Interlagosom, Alonso je osvojio pet trka, Veber i Fetel po četiri, Hamilton tri. Australijanac i Englez imaju po četiri druga mesta, Španac i Nemac po dva.

Alonso i Fetel su se u po tri navrata peli na najniži stepenik podijuma, Veber je tamo dospevao dva puta, Hamilton jednom. Sebastijan ima najviše četvrtih mesta - tako je završio tri trke - Fernando i Luis dotle su stizali dva puta, Mark nijednom (ova pozicija bi u jednoj ludoj varijanti čak mogla da odluči o šampionu!). Kad su u pitanju još niži plasmani, Alonso ima jedno šesto i dva osma mesta, Veber jedno peto, dva šesta, dva osma i jedno deveto, Fetel je vlasnik jedne šeste i jedne sedme pozicije, a Hamilton je po dva puta ulazio u cilj peti i šesti.
Bez sumnje najinteresantniji rasplet hipotetičkog nerešenog rezultata nastao bi ako Fetel pobedi, Veber stigne drugi, a Alonso kroz cilj prođe peti. U tom slučaju svi bi imali po 256 bodova, ali bi Sebastijan bio prvak, pošto ima ono pomenuto jedno četvrto mesto više od Fernanda, dok bi Mark završio kao trećeplasirani u generalnom, jer bi imao pobedu manje i od kolege iz ekipe i od Ferarijevog asa.

Posebnu poslasticu za gledanje predstavljala bi situacija u kojoj bi se pri kraju trke formirao poredak viđen u Brazilu. Fetelu pobeda ne bi donela naslov ako bi Alonso bio treći, a Veberu u takvom slučaju drugo mesto ne bi značilo ništa. Bi li Sebastijan u toj situaciji ipak propustio Marka i učinio ono za šta su se Matešic i Horner zaricali da Red Bul kao tim neće izvoditi? Bude li propuštanja, ’bikovi’ će ispasti licemeri i trajno će izgubiti pravo da se gorde svojom sportskom etikom. A ako ne povuku za taj slučaj jedini razuman i odgovoran potez, baciće vozačku titulu u vetar, propustiti duplu krunu 2010. i Vebera verovatno isterati iz tima. S druge strane, eventualni konačni trijumf Alonsa sa prednošću manjom sedam bodova reaktiviraće priče o ’slučaju Hokenhajm’. Tema nam svakako neće nedostajati...

*Nastanak ovog članka svojim proračunima i tabelama nesebično je pomogao Deni Janković, na čemu mu autor najlepše zahvaljuje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: