WTCC 2010: Po šampion svakom

Kad u auto-industriji zavlada kriza, kompanije prvo krešu izdavanja za sport. Šestoj WTCC sezoni, poslednjoj u kojoj nastupaju automobili S2000 specifikacija, pretilo je opasno proređivanje redova u fabričkim timovima, a broj njihovih pilota početno se survao sa šesnaest na pet. Potres se nije desio ranije samo zato što su budžeti za 2009. odobreni još 2008, međutim, uoči 2010. bio je neizbežan.

Izvor: B92

Sreda, 03.03.2010.

23:13

Default images

Najcrnje prognoze ipak su se ispunile samo delimično. BMW nije potpuno kapitulirao, ali u igri više nisu Šnicer i Ravaljin tim. Seat sport poklonio se i sišao sa scene, strategijom opredeljen da se nađe pri ruci privatnicima. Jedino od Lade nema ni traga i ta stvar ozbiljno interesuje WTCC promotera, budući da ruska fabrika nije lišena svih obaveza prema šampionatu. Samo učešće Ševroleta nikad nije došlo u pitanje. Od važnijih vozača nećemo gledati Džejmsa Tompsona, fokusiranog na DTC i Evropski turing kup, Jerga Milera, prekomandovanog u GT takmičenja, i Zanardija, koji ovaj prekid još uvek smatra krajem jednog poglavlja, ne i karijere.

Seat: Korporativna pamet

Tačku na fabrički nastup Seat je stavio u januaru. Prekid dokazano uspešne operacije samo godinu dana pre nego što će propisi ionako definitivno izbaciti dizel iz WTCC igre ne može se okarakterisati drugačije nego kao glupost. Odstupanje je obrazloženo novom poslovnom orijentacijom i promenom globalne strategije firme; utisak je da ono pre pokazuje da Folksvagen nije siguran šta bi zapravo učinio sa španskim brendom i da neke određene strategije tu u suštini nema.
Tako se recimo ne zna, ili se prećutkuje, da li Seat ili VAG grupa nameravaju da razviju novi 1,6 turbo benzinac. Rokovi cure, a Haime Puig opominje na sledeće: „U ovom trenutku nema razvoja u Seat sportu. Za novi motor potrebno je devet meseci razvoja, ako odlučimo da ga radimo, morali bismo da počnemo u martu ili aprilu. Seat je član Folksvagen grupe i troškove bismo mogli da podelimo sa ostalim članicama grupacije. Ali, ja još uvek ne znam da li Folksvagen hoće da razvija ovaj tip motora.

Kudikamo elegantnije rešenje bilo je stvaranje ekipe-paravana, malobrojnijeg, ako ne formalnog, ono sportskog i duhovnog naslednika fabričkog tima u Svetskom prvenstvu. Njime bi Seat umesto pada osigurao prizemljenje s padobranom. Takva kombinacija obezbeđena je tek dvadesetak dana pre starta sezone, kada je Sanred inženjering, dugogodišnji klijent kuće iz Martorela, oformio sasvim novu ekipu SR-Sport, sa Tarkvinijem, Koronelom, Ženeom i Monteirom u kokpitima. Personalno, to su tri petine bivšeg Seat sporta, tehnički, to je isti onaj Leon TDI, koji se okitio titulama 2008. i 2009.
U poduhvatu s podrškom španske fabrike glavna je uzdanica čovek sa startnim brojem 1, aktuelni šampion Gabrijele Tarkvini. Budžet SR-Sporta upola je manji od onog kojim je raspolagao Seat sport i to se najpre ogleda u redukovanom test programu. Italijan tvrdi da nema osećaj da će ove godine moći da odbrani titulu, ipak, nesporno je da auto poznaje savršeno i da ga je pre manje od četiri meseca dovezao do vrha sveta.

Angažman u SR-Sportu najbliže je što je Tom Koronel dosad prišao fabričkom automobilu. Holanđanin je dvostruki prvak u konkurenciji privatnika, konačno će moći da prikaže koliko vredi u višoj ligi i u nečemu drugačijem i moćnijem od svega što je u turing karijeri vozio. Za Đordija Ženea našlo bi se mesto u svakoj kombinaciji sa Seatom, on je imao opciju da ostane na platnom spisku kao fabrički tester, ali se ipak opredelio za trkanje. Opstanak Tijaga Monteira dokazuje da je bivši Čempkar i F1 pilot ponovo obezbedio adekvatan budžet. Portugalac kaže da će se žestoko truditi da se poboljša kao vozač.
Seat je na raspolaganju imao osam Leona TDI, pet takmičarskih i tri probna. Videli smo gde su završila četiri vozila, a dalja tri dospela su u ruke nezavisnih takmičara. Jedan od njih je Norbert Mihelis iz Zenge-Densiona, prvog mađarskog tima sa godišnjom WTCC kampanjom. Pod Sanredovom zastavom biće dvostruki evropski i dvostruki danski turing šampion Mihel Nikjer i Švajcarac Fredi Bart. Umesto pet TDI automobila, na pisti će ih biti sedam - to je glavni paradoks sezone iz koje se Seat povukao. Jedino Hrvat Marin Čolak startuje sa TFSI modelom.

BMW: Bure baruta

Drugu godinu zaredom BMW se poigravao živcima svojih navijača, držeći ih u neizvesnosti u pogledu budućnosti u Svetskom prvenstvu. Izvesno je bilo samo jedno - stanje kakvo je na snazi bilo zaključno sa godinom 2009. više se nije moglo održati. A kada je bavarski proizvođač u decembru objavio trkačke planove za sezonu 2010, pokazalo se koliki su upliv na WTCC program imala rezanja sportskog budžeta. Od tri tima i pet automobila pod fabričkim patronatom u igri ostaje jedna jedina ekipa, ona Barta Mampaja, čiji su trkači Endi Priol i Augusto Farfus, dokazano najbrži BMW piloti iz poslednjih godina.
Iako poslednje dve sezone nije bio u najužem krugu boraca za naslov, Priol je 2009. okončao u prilično dobrom raspoloženju. Englez je ponovo zadovoljan svojim vožnjama, iznova je pronašao sebe i dok su u Makauu svi, čak i sveže krunisani prvak, izgledali presrećni što je sve gotovo, Endi je delovao kao čovek koji jedva čeka da se točkovi ponovo zavrte. Takav Priol mora se ozbiljno uzeti u proračun, RBM je njegova domicilna ekipa, tu je kao solista, bez partnera u timu, osvojio sve svoje svetske i evropske titule. Ponovo nadahnut za velika dela, s ’prednošću domaćeg terena’, Englez bi opet mogao biti strah i trepet za konkurente.

Svaka kombinacija s Farfusom ima potencijalno eksplozivni karakter. Kada vozi staloženo i kad iz njega govori samo talenat, vatreni Brazilac urođenom brzinom lomi konkurente i rešava trke u svoju korist. A kada upadne u ’mozak na leru’ modus, samo jednom greškom kadar je da ugrozi celu sezonu. Onda se, da bi nadoknadio propušteno, upušta u još agresivnije, još riskantnije avanture i magnetski privlači nove incidente. Začarani krug se ne prekida: Augusto je po broju osvojenih trka najuspešniji WTCC pilot, a bez ijednog naslova za pojasom. Od Priola bi u strateškom smislu mogao mnogo da nauči, a i interna bitka i obavezna saradnja dvojice novih kolega biće spektakularne predstave vredne gledanja.
Najsvežija informacija iz BMW-a zvuči istinski ohrabrujuće: dr Mario Tajsen potvrdio je da je započet razvoj novog ‘svetskog’ motora za sezonu 2011, dok nikakvo slično obaveštenje zasad nije stiglo ni od jednog drugog WTCC proizvođača. To ne znači da će Nemci biti fabrički zastupljeni i dogodine, uostalom, o tako nečemu je prerano govoriti, ali je praktično garancija da iduće Svetsko prvenstvo neće proći bez bavarskih automobila, makar oni bili isključivo privatni.

Kao i obično, BMW 320si je oružje izbora velikog broja nezavisnih učesnika, kandidata za Jokohama trofej. U italijanskom Protimu ponovo su stare kolege, znanci i rivali Stefano D’Aste i Serhio Hernandes. Supermalerozni Bavarac Franc Engstler i dalje nastupa u ulozi gazde i vozača Likvi Moli tima Engstler, a partner mu je Rus Andrej Romanov. Sa po jednim automobilom takmiče se Vihers sport, čije boje brani Marokanac Mehdi Benani, zvezda lanjske trke u Marakešu, i tim Danca Kristijana Polsena.

Ševrolet: Bolji nego ikad?

Ševrolet jedini nije menjao brojno stanje u svojoj trkačkoj operaciji. Sve bitne novosti saopštili su neposredno po svršetku šampionata 2009: pridobili su Ivana Milera, zadržali Hafa i Menua, u penziju ispratili Larinija. Blagovremeno donete strateške odluke poslužile su kao brana od stresnih situacija i neizvesnosti, omogućile su stabilnost, međusezonski mir i vrlo rani prelazak na posao i test vožnje, zapravo najnormalnije moguće pripreme za šestu sezonu takmičenja na svetskom nivou. Ševrolet je testirao u Heresu, u Valensiji i na stazi Portimao, bio je to najopsežniji pripremni program od svih viđenih uoči 2010.

Ivan Miler, svetski prvak ’08, najveće je dobro koje je Ševrolet stekao - njegovo vladanje automobilom ostalima može da služi kao teško dostižni uzor. Za osam godina u Britanskom turing prvenstvu Alzašanin je skupio ogromno iskustvo u vožnji automobila GM korporacije i navikao se na englesku radnu etiku, pa prelazak iz španskog u ostrvski tim nije iziskivao posebno privikavanje. Mileru ’unutrašnji osećaj’ govori da će šampionat biti neizvestan, on najavljuje da u generalnom neće biti plasiran niže od pozicija koje je dostizao u protekle tri sezone, što bi značilo da će biti prvak, u najgorem slučaju prvi pratilac.
Jedan od njegovih najljućih rivala nalazi se u istoj garaži. Ambicije vaskrslog Roba Hafa ogromno su porasle: Englez najavljuje šampionski pohod, timski i sopstveni, potkrepljujući svoj stav verovanjem da je Kruz sada najmoćniji WTCC auto i da se njemu samom ove sezone pruža najbolja šansa ikad: „Prošle godine imali smo dobru prvu sezonu (za Kruz) i veoma dobar test i razvojni program preko zime. Nismo preduzimali krupne izmene, ali kao tim mnogo bolje razumemo auto i znamo kako da iz njega izvučemo najviše.

I zaista, u međusezoni obavljeni posao ekipa RML opisuje kao tehničku evoluciju i fino podešavanje prednjeg oslanjanja i diferencijala, te poboljšanje performansi i pouzdanosti agregata kome je, kao i svim atmosferskim dvolitarskim benzincima, 2010. finalna godina na svetskoj sceni. Da li isto važi i za Alana Menua, tek ćemo videti - njegove dve poslednje sezone obeležene su incidentima i rezultatima daleko ispod onih na koje nas je Švajcarac navikao. Možda je nadahnuća ponestalo, možda je Alan prošao svoj zenit, ipak, jedna od najvažnijih pouka 2009. sigurno je ona da vozača ne smemo otpisivati na osnovu podataka iz krštenice.
Kruz neće biti jedini automobil sa Ševroletovim znakom u WTCC-u. Na scenu se vraća Lačeti, u privatnim rukama engleskog Bambu inženjeringa. Predstavnici ili vozači britanskih ekipa umeju da zauzmu prilično arogantan stav prema svim turing takmičenjima koja nisu BTCC. Ne i Ričard Kolman, šef trupe iz Njukasla; on je priznao da je prilika za prelazak iz britanskog u svetsko prvenstvo bila predobra da bi bila propuštena i da je takav iskorak normalna aspiracija svakog ko se trka na krugu. Njegovi vozači su Britanac Henri Volkard i Kinez Deril O’Jang.

Dvanaest minus Meksiko

WTCC kalendar zasnovan je na broju od 12 rundi, to jest 24 trke. Otvaranje sezone standardno je rezervisano za američki kontinent, a finale za Aziju, Afrika i Maroko ostali su u igri i na istoj poziciji u rasporedu takmičenja. Središnjica prvenstva odvija se u Evropi i tu su načinjene izmene u odnosu na 2009. Sa programa je ispala Francuska, WTCC će debitovati u Belgiji, na Zolderu, domaćin portugalske runde nije Eštoril, nije ni Boavišta, već se premijerno vozi na autodromu Portimao. Italija i Španija zamenile su mesta, pa će ‘magična’ Monca, povratnik u šampionat, otvoriti niz trka na evropskim stazama, a Valensija ga na jesen zatvoriti.
Sve se ipak neće zbivati po planu. Meksička runda je otkazana, a kao razlog je navedena viša sila. Prvo, region je ugrožen poplavama, drugo, državne vlasti ratuju sa narko dilerima i tenzije su tolike da je nemoguće garantovati bezbednost gledalaca i učesnika Svetskog prvenstva. Ostaje otvorena mogućnost da, umesto na Puebli, WTCC organizuje zamensku trku na nekom drugom mestu - raspoloživih termina i atraktivnih staza ima dovoljno.

U poslednji čas doneta je odluka o promeni sistema bodovanja, pa će i na WTCC biti primenjeno ono što je postalo standard za Formulu 1 i WRC: poene osvajaju prva desetorica, prema skali 25-18-15-12-10-8-6-4-2-1. Ova mera ne utiče na formiranje inverznog startnog rasporeda za drugu trku vikenda: crta se i dalje povlači ispod osmog mesta, njegovom osvajaču pripada pol pozicija. Princip dodele kompenzacionih težina i dalje je na snazi u izdanju iz 2009: automobili određene marke, odnosno tipa, stiču ili gube kilograme u zavisnosti od najbržih krugova koje zabeleže.

Raspored trka:
7. mart: Kuritiba, Brazil
11. april: Puebla, Meksiko (otkazano)
2. maj: Marakeš, Maroko
23. maj: Monca, Italija
20. jun: Zolder, Belgija
4. jul: Portimao, Portugal
18. jul: Brends Heč, V. Britanija
1. avgust: Brno, Češka republika
5. septembar: Ošersleben, Nemačka
19. septembar: Valensija, Španija
31.oktobar: Okajama, Japan
21. novembar: Makau, Kina

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: