F1 premijere: Meklaren Mercedes MP4-25

Ušavši u četvrtu sezonu partnerstva sa Vodafonom, Meklaren je predstavio automobil MP4-25 u Njuberiju, britanskom sedištu svog glavnog sponzora. Ne manju pažnju od bolida izazvala je pojava novog vozačkog dueta - prvi put u istoriji Formule 1 u istom timu našli su se aktuelni svetski prvak i njegov direktni prethodnik. To može da bude pun pogodak, ali i samoubilačko rešenje, jedno od onih kakvim je trupa iz Vokinga sklona.

Izvor: B92

Petak, 05.02.2010.

11:28

Default images

U po Meklaren mučnoj sezoni 2009, ambicije tima i njihovo ostvarenje našli su se u krupnom raskoraku. Izvorno ciljajući obe titule, a sa promašenim automobilom, ekipa je morala da se zadovolji time što je prikazala superiorni tempo razvoja i pretvorila problematični MP4-24 u bolid koji je stigao do pobeda na Hungaroringu i u Singapuru. Najopštije rečeno, on se patio na brzim stazama, a dolazio je na svoje na sporim i uličnim. Počeo je bez dvospratnog difuzora i praktično nikad nije izlečio generalni nedostatak prianjanja.

Činjenica da prošle godine tim ipak nije ostao beznadežno i nepovratno zaglavljen sa nekonkurentnom formulom najveća je pohvala njegovoj jačini i potvrda da neuspešne sezone nisu straćene, ako posluže izvlačenju pravih pouka. U tom smislu i Meklaren je ponovo dokazao da je moćan u savladavanju krupnih prepreka, samo cilj druge najuspešnije ekipe u povesti Formule 1 ne može biti sustizanje tuđeg tempa, već diktiranje sopstvenog.

Nosilac tog zadatka biće MP4-25. On je vidno drugačiji od manama opterećenog prethodnika, i aerodinamički i mehanički radikalno je prepravljen. Takav prilaz naložile su ne brojne, ali po posledicama značajne izmene propisa. Ljudima u Vokingu ostaje da se nadaju da su ih ovog puta valjano pročitali i da neće biti osuđeni da vreme troše na ispravljanje pogrešnih koncepata.
Brak sa Mercedesom još uvek traje, ali je dobio drugi karakter - povlašćeni status tima ’najbližeg fabričkom’ gubi se u svetlu novog, samostalnog poduhvata kuće iz Štutgarta. Svejedno, s te strane ne treba očekivati nevolje: niko od klijenata odeljenja za performantne motore iz Briksvorta verovatno neće imati razloga da se žali na blago unapređeni FO 108X V8, koji je postao reper u Formuli 1, kao pouzdani i štedljivi osvajač tri od četiri poslednje svetske titule.

Konačno je Voking u punom sjaju pokazao i svoje pilote, dvojicu svetskih prvaka, aktuelnog Batona i njegovog prethodnika Hamiltona. To je prvi put od 1989. da Meklaren ima dva šampiona u svojoj postavi, a prvi put uopšte da se neko usudi da upari dvojicu najnovijih. Ako iko, ovaj tim zna kako je kad se ego nameri na ego i kad se resursi troše na interna razračunavanja. Ko je mislio da je lekcija naučena 1988. i 1989, bio je razuveren tokom 2007. Godina koja dolazi pokazaće da li je Martin Vitmarš kadar da izvuče najbolje iz tandema koji, makar u teoriji, ma i samo sa stanovišta marketinga, zvuči dobro.

Na glavnoj sceni

Tehnički opis Meklarena MP4-25 indikativno započinje pričom o podu i izmenjenoj konstrukciji zadnjeg dela auta. Radi se o difuzoru, dizajniranom tako da se iz njega izvuče maksimum, u skladu s najavama da će 2010. biti viđene do krajnosti dovedene interpretacije ove tvorevine. Nije tajna da se tu može još mnogo eksperimentisati, očekuje se pojava trospratnih i četvorospratnih kreacija i biće da su Meklarenovi inženjeri negde na tom putu. Pedi Lou, direktor inženjeringa: „Imamo dosta ekstremnu inkarnaciju, ali u tome nećemo biti usamljeni - verujemo da ćemo videti neka prilično ekstremna rešenja i kod naših konkurenata.“ FIA ovog puta ne bi trebalo da je ostavila sive zone - Meklaren je od nje tražio i dobio ’vrlo jasna tumačenja i uputstva’, a Lou veruje da ni ostale ekipe u tom smislu nisu nisu ostale uskraćene.

Priča o dužim automobilima većih međuosovinskih rastojanja opšte je mesto u opisu formula generacije 2010. One su porasle zbog zabrane dolivanja goriva u trci, odnosno obaveze da imaju veći rezervoar. U stvaranju prostora za dodatne litre zapremine unekoliko je pomoglo uklanjanje KERS-a, naravno onima koji su ga imali, ali to nije moglo da reši ceo problem. Šasija nije smela da poraste previše ni u dužinu ni u širinu, jer bi poremetila aerodinamiku, pa su tvorci Meklarena MP4-25 prepakovali rashladni sistem i elektriku, zadržavši osnovnu aerodinamičku filozofiju karoserije.
Pri pogledu s boka, u centru pažnje je leđno peraje, koje povezuje vrh karoserije sa zadnjim krilom. Ono ima dvojaku ulogu. Premeštajući unutrašnje sklopove automobila kako bi oslobodili prostor za veći rezervoar, inženjeri su deo rashladnog sistema postavili centralno i pozadi. Peraje istovremeno služi za smeštaj dodatog rashladnog voda i vrši aerodinamičku funkciju efikasno sprovodeći vazduh do gornjeg elementa zadnjeg krila. Uži prednji pneumatici slabije će prianjati i formule će biti sklone podupravljanju. Tome će se parirati odgovarajućom distribucijom balasta, a njoj će ekipe, koje su se jednoglasno dogovorile o odustajanju od KERS-a, pristupiti s donekle većom slobodom.

Start s punim rezervoarima - obaveza koja nije postojala od 1993 - i praktično dvostruko težim automobilima imaće brojne efekte. Sama težina - a minimalna je povećana na 620 kilograma - usporiće bolide, značajno će povećati zaustavne putanje na kočenju, mnogo opteretiti ceo kočni sistem i konstrukciono zahtevati odgovarajuće diskove, pločice i rashladni kapacitet. Podrazumeva se pojačani napor za motor i transmisiju. O trošenju guma još uvek se samo pretpostavlja, jer timovi nove pneumatike tek imaju da upoznaju. Ostaje obaveza vožnje i na tvrđoj i na mekoj mešavini - jedna od mogućnosti jeste strategija sa dva pit-stopa, jednim ranim, drugim kasnim. Zamena guma i biće glavni posao u boksu, pretpostavlja se da će dobro uvežbane ekipe moći da je obave za manje od četiri sekunde.

Baton: Odgovornost i čast

Teško je prosuditi šta je u međusezoni uzrokovalo veće iznenađenje, to što je Baton napustio tim koji mu je doneo ostvarenje životnog sna i naslov prvaka sveta, ili njegov prelazak u Meklaren, sredinu za koju se veruje da je udešena po Hamiltonovom ukusu i prohtevima. Sad je i nevažno oko čega je zapelo sa Bronom: šampionska jedinica preneta je u Voking i krasi Džensonov novi službeni auto.

Englez kao da je i dalje u stanju pozitivnog šoka: „Osvajanje svetskog prvenstva prošle godine bilo je zamašno postignuće za mene, ali zima je prošla tako brzo, bio sam toliko zauzet i toliko usredsređen na godinu koja dolazi da sezona 2009. već izgleda kao da je bila davno. Još uvek je osećaj pomalo nadrealan. Jako sam ponosan što sam ovde i znam da ću nositi broj 1 tokom cele sezone, to je velika odgovornost, takođe i velika čast.

Ushićeni Baton dobro je naučio lekcije o ranoj konkurentnosti: „Tempo razvoja u ovim početnim testovima već bi mogao da odredi ishod šampionata. Mnogo puta smo videli da pobednik prve trke sezone često završi kao prvak, treba da obezbedimo da smo u poziciji da 2010. uradimo baš to.“ Aktuelni šampion bio je pun pohvala na račun profesionalizma i posvećenosti koje je u Meklarenu sreo, kao i topline i prijateljskih odnosa u novom okruženju. ’Ponovo pronađeni’ zlatni dečko Albiona ipak ne bi smeo da ispaljuje tvrdnje poput ’Nemam više kome šta da dokazujem, čak ni sebi’. Prvo, priroda Formule 1 je izvorno drugačija i sve je dokazivanje. Drugo, ne stignu li rezultati, ispašće da se ne trudi dovoljno i biće razapet.

Hamilton: Za dve titule i dubinu vere

Posle dve godine neprikosnovene vladavine umovima i srcima Vokinga, provedene u tandemu sa inferiornim Kovalainenom, Hamilton je dobio konkurenta, barem zasad i barem za medijsku pažnju. Svetlosti pozornice možda su trenutno više usmerene ka drugoj strani garaže, Luis će ih vratiti na sebe ako izvuče maksimum iz auta koji opisuje kao ’jako poseban i vrlo beskompromisan’. Veru mu daje tempo razvoja u drugoj polusezoni 2009. i smatra da je zarad konkurentnosti neophodno održati zamah iz tog perioda.

Prvi komentari o novom kolegi očekivano su blagonakloni: „I Dženson i ja smo svetski prvaci i obojica želimo da doprinesemo neverovatnom pobedničkom nasleđu ekipe. Znam koliko je on ponosan na to što je deo tima i znam da ćemo raditi što napornije možemo da ovaj auto razvijemo do pobedničkog. Mislim da će moćna vozačka postava ove godine biti vrlo važna, jer ima mnogo veoma konkurentnih ekipa i pilota. Što jači budemo, veće su šanse da ćemo osvajati trke. Svi to razumemo.

Govoreći o sopstvenim ambicijama u 2010. Hamilton kao ravnopravne prioritete navodi vozačku titulu i želju da doprinese osvajanju konstruktorske, a onda zalazi u metafizičke vode: „Takođe želim da ove godine postignem i nešto više - voleo bih da svetu prikažemo snagu, strast i dubinu verovanja koji postoje u Vodafon Meklaren Mercedesu.“ Luis očekuje da će sezona biti ’sjajna’ i ’briljantna’ i vidi četiri ekipe sposobne da osvajaju trke. Koje, nije precizirao.
Ostrvo se gordi time što je dalo dva poslednja F1 šampiona i angažmanom obojice u istoj, engleskoj ekipi. Rivalstvo Hamiltona i Batona u timu koji je godinama neprikosnoveno teren ovog prvog pravi je zlatni rudnik tema za medije, ne samo britanske. Odmerava se svaki gest, pa i to da je prezentaciji MP4-25 prisustvovao Baton senior, dok je Entoni Hamilton izostao. Luis je uneo malo konfuzije ’otkrićem’ da je Vitmaršu sâm predložio Batona kao personalno rešenje, još pre nego što su vozač i Meklaren počeli da pregovaraju. „Nisam uticao na njihov izbor, ali sam pitao da li su razgovarali sa Džensonom. On je bio najbolji dostupni vozač, a oni su hteli najboljeg mogućeg.

Hamilton odbacuje tezu će Batonom ’obrisati pod’: „On je aktuelni prvak sveta, lično nikad ne bih pomislio da njime mogu da počistim pod. Želim da najbolji kolega kog mogu imati osvaja bodove uz mene. Kad on pobeđuje, ja moram da završim drugi, kad pobeđujem ja, on mora biti drugoplasirani. Ne mogu sam da osvojim konstruktorsku titulu, treba mi najjači mogući timski kolega. Želite nekog da vas podstiče. To sam imao 2007. i u 2008. Heiki me je povremeno ’gurao’. Ne sumnjam da će Džensona biti teško pobediti, njegovi prošlogodišnji rezultati govore za sebe.

’Dubinska snaga’ su ljudi

Spekulacije da će se Ron Denis, po odlasku Maksa Mozlija, vratiti na kormilo Meklarena trajale su kratko i već su sasvim ugasle. U drugu sezonu komandovanja ulazi Martin Vitmarš, čovek koji uvek potencira veru u predanost, posvećenost i strast svog personala: „Zaista smo pomerili granice s dizajnom novog automobila i jako sam ponosan na postignuća svih. Osećamo da će relativno stabilne promene pravila ići naruku našim snagama, naš je cilj da imamo potpuno konkurentan auto od početka sezone. Pokazali smo da je dubinska snaga najbolji pristup u Formuli 1. Grupa inženjera, dizajnera i stratega koje smo okupili pokazuje koliko se mnogo može postići u jednom jako usredsređenom timu koji operiše na samom limitu svojih mogućnosti.

Odraz te ljudske snage može biti i situacija u kojoj polovina svih aktivnih prvaka Formule 1 nastupa za Meklaren. Oni, prema Vitmaršu, poseduju sledeće vrline: „U Džensonu smo videli šampionskog vozača koji želi još, nekog ko hoće da postigne veće uspehe i sobom donosi mešavinu iskustva, brzine i snagu karaktera koji će dalje ojačati ovu organizaciju. Te kvalitete smo već videli i kod Luisa. A on je bez sumnje dokazao da je ne samo veliki F1 pilot, već i timski igrač i motivator. Uveren sam da imamo jednu od najsnažnijih vozačkih postava u Formuli 1 i da su i Dženson i Luis posvećeni zajedničkom radu da bi poboljšali izglede tima u sezoni koja obećava da će biti žestoko konkurentna.

Akcija

Ovogodišnji zimski test program podrazumeva četiri sesije: prvu, trodnevnu, već izvezenu u Valensiji, te tri četvorodnevne na pistama Heres i Barselona. Početni cilj ekipe iz Vokinga jeste obezbeđenje pouzdanosti i izdržljivosti. Na ove parametre se - po iskustvu iz 2009 - gleda kao na pojas za spasavanje u slučaju da se rivali na otvaranju sezone pokažu bržim, ali ranjivijim. Drugi zadatak jeste dešifrovanje novih Bridžston pneumatika i spoznaja kako se iz njih, konstrukciono promenjenih, izvlači maksimum, te kojim stepenom degradiraju. Sav potonji posao i sve vreme biće usmereni ka unapređenju performansi.

U Valensiji je Meklaren dao šansu svoj trojici svojih vozača: u ponedeljak testeru Pefetu, u utorak Hamiltonu, a Batonu u sredu. Samo ekipa zna koliko su vremena (ne)bitna i kakav je program ko od pilota sprovodio. U ovom trenutku važniji su utisci, a opšti je da su problemi iz 2009. prevaziđeni i da će dolazeća sezona makar početi bolje. MP4-25 izvukao je osmeh na Hamiltonovom licu. Luis je ubeđen da je novajlija veliko poboljšanje u odnosu na prethodnika jer se od njega ’razlikuje kao noć i dan’: „Od svih problema koje sam imao sa prošlim autom, u ovom nemam nijedan. Ali, postoji još mnogo područja koja možemo popraviti.
Batonov dan obilovao je komplikacijama. On je od Luisa sedam centimetara viši, u premijernom izlasku na stazu za volanom Meklarena imao je problema sa smeštajem u kokpitu i bio je nezadovoljan previsokom vozačkom pozicijom. Njegova sreda nije prošla u zbližavanju s vozilom, već je potrošena na preinake u radnom okruženju, u toj meri da je aktuelni šampion požalio što nije više vremena proveo na pisti. Novinari su pokušali iz njega da iščupaju tvrdnju da je MP4-25 sjajan auto, a dobili su tek ovo: „Na još mnogo čemu treba da se radi pre nego što to budem mogao da kažem.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: