Reli Monte Karlo: Fijesta debituje, Hirvonen vozi

Pre dva meseca M-sport i Ford predstavili su novu Fijestu S2000, u decembru je iz istog tabora došla vest da će njen takmičarski debi biti Reli Monte Karlo, koji i ove sezone otvara prvenstvo IRC (Internešenel Reli Čelendž) serije. U kokpitu će biti niko drugi do Miko Hirvonen i Jarmo Lehtinen, dvostruki WRC vicešampioni sveta, koji će istovremeno ustanoviti mogućnosti aduta ’plavog ovala’ i zagrejati se za start sopstvene sezone. Sve su to dobri razlozi za detaljniju priču...

Izvor: B92

Utorak, 19.01.2010.

11:47

Default images

Kada su M-Sport i Ford posle devetomesečnog rada, 18. novembra u Dovenbi Holu u Kambriji skinuli veo sa nove Fijeste S2000, s ponosom su istakli da je to njihov prvi globalni reli auto, spreman i spremljen za razna nacionalna i međunarodna takmičenja. Fijesta je prvi put osetila itinerer na finalnoj IRC rundi, Reliju Škotske, ali kao sigurnosno vozilo (#0), a homologizovana je u januaru ove godine. Tokom 2010. ona će se na najvećoj sceni sigurno naći u WRC kupu i IRC seriji. Dosad sprovedeni testovi dali su obećavajuće rezultate i pokazali više nego zadovoljavajuće performanse, barem tako tvrdi dim. Ovih dana sledi sučeljavanje s konkurencijom, jedini istinski pokazatelj stvarnog tempa ovog auta.

Nastanak i specifikacije

Rađanje nove Fijeste moglo se pratiti na vremenskoj skali koju su karakterisali vrlo ambiciozni i kratki rokovi, a M-Sport uspeo je da ih ispuni. Posle studije izvodljivosti i zaključka da na tržištu postoji prostor za novi auto po S2000 normama, kuća iz Kambrije je aprila 2009. objavila da započinje rad na vozilu koje će biti spremno za homologaciju u januaru 2010. i da će kao osnova poslužiti Ford Fijesta, prodajni bestseler u B segmentu. U S2000 izdanju ona je imala da bude oružje ’plavog ovala’ za budućnost u WRC-u, a pošto se FIA ipak opredelila za 1,6 turboprehranjivane agregate od 2011. godine, planovi će morati da dožive preinačenja. Fijesta svakako ostaje baza za WRC auto iduće generacije.
Izrada prve školjke počela je u avgustu, prvi ceo auto kompletiran je krajem septembra, a zatim se prešlo na opsežni test program, usmeren na razvoj i ispitivanje pouzdanosti i konkurentnosti. Početne probe vozio je Metju Vilson i u oktobru je za četiri dana prešao 1.200 makadamskih kilometara. Krupnijih problema nije bilo, a pilot je zapazio da je automobil „iz sesije u sesiju sve bolji“ i da „ima ogroman potencijal“. Zatim je Fijesta prebačena na Fordov opitni poligon u belgijskom Lomelu, koji se upotrebljava i za serijska vozila, dok su završna testiranja sprovedena na asfaltnim i šljunčanim putevima Španije. Do zvanične prezentacije Fijesta S2000 prevalila je 3.000 kilometara. Probne vožnje nastavljene se do u 2010. godinu, tokom priprema za takmičarski debi.

M-sport i Ford saradnici su od 1990, a zvanični WRC partneri od 1997. Auto u koji je tim Malkolma Vilsona uložio sve svoje znanje i iskustvo potpisuje tehnički direktor Kristijan Lorio. Belgijanac tu ulogu obavlja od kraja 2001. godine, kad je došao iz rivalskog Prodrajva i stajao je iza svakog WRC Fokusa od 2003. naovamo, uključujući osvajače proizvođačkih WRC titula iz 2006. i 2007. U kreiranju novog reli oružja učestvovali su i tehnički menadžer Ford motorsporta, Majk Norton, i fabrička ekipa dizajnera malih automobila (B segmenta), obavezana da što više elemenata kompanijskog kinetičkog dizajna integriše u mašinu koja je morala da izgleda dinamično i agresivno.
Nova Fijesta S2000 ima dvolitarski atmosferski motor koji oslobađa 280 KS pri 8.000 o/min i ima maksimani obrtni moment od 260 Nm pri 6.500 o/min Shodno pravilima, limit broja obrtaja je na 8.500. Snaga se na sve točkove prenosi preko šestostepenog M-Sport/X-trek menjača sa AP spojnicom. Kompletna elektronika je Kosvortova, od jedinice koja upravlja motorom do sistema za sakupljanje podataka, dijagnostiku i razvoj performansi. Centralno smešteni rezervoar za gorivo ima zapreminu od 80 litara.

Za kočenje su zaduženi Brembo ventilisani diskovi sa četvoroklipnim kleštima. Kad je auto spremljen za makadamske trase, prečnik im je 300 mm i napred i pozadi; u verziji za asfalt prednji diskovi su za 55 mm veći. Fijesta S2000 dugačka je 3.598 mm, široka 1.820 mm, ima međuosovinsko rastojanje od 2.489 mm i minimalnu težinu 1.200 kg. Cena još uvek nije objavljena, ali M-Sport prima narudžbe i očekuje da će do marta 2010. izraditi 20 automobila, a u prvoj godini ukupno 50 jedinica.

Čovek zadatka

Šesnaest dana nakon zvanične prezentacije, Ford je objavio da će ’novorođenče’ imati takmičarsku premijeru na Reliju Monte Karlo, od 19-23. januara 2010, i da će tom prilikom biti povereno najboljem tandemu koji kuća ima, dvostrukim uzastopnim vicešampionima sveta, posadi Miko Hirvonen - Jarmo Lehtinen. Ovaj potez koristiće svima - auto će na debiju proći kroz najozbiljniju moguću probu, a Miko će prekratiti vreme do početka Svetskog reli prvenstva, ranije ući u trkački ritam i prevaliti još kilometara na asfaltu. To nije nebitno - čak četiri takva relija nalaze se na WRC kalendaru 2010, a šampionat startuje tek polovinom februara u Švedskoj, skoro mesec dana kasnije nego što je uobičajeno. Dodatno, ako na Monteu bude snega, pred Švedsku to može samo da koristi.

Dvadesetdevetogodišnji Hirvonen testirao je Fijestu u južnoj Francuskoj. Ovo su njegovi utisci i očekivanja: „Izgleda i zvuči fantastično. Sjajno je što je najzad vozim, što sam deo razvoja sasvim novog auta i bio sam iznenađen kako sam se brzo navikao na nju. Zadivljen sam kako su dobri set-ap i šasija i to mi je omogućilo da od početka zaista forsiram. Uslovi su u Francuskoj bili teški, ali čak i sa promenljivim prianjanjem, mogao sam da je vozim veoma agresivno. Reli Monte Karlo vozio sam pet puta, poznajem puteve i uslove. Gotovo su četiri meseca između poslednje WRC runde 2009. i početka sezone 2010, pa će ovo biti idealno da svoj um vratim u takmičarski način razmišljanja.
Mora da je jako privlačno razmišljati o trijumfu na debiju, ali je za nedavno prikazani auto još i važnije da pređe što više kilometara i svojim tvorcima donese informacije na osnovu kojih mogu da rade dalje. Malkolm Vilson i jedno i drugo ima na umu kad kaže da je Monte savršena šansa za trkački početak: „Ford ima dugu vezu Relijem Monte Karlo, osvojili smo ga 2006. sa Markusom Gronholmom u Fokusu RS WRC. To ostaje legendarno nadmetanje i gledaocima će pružiti uzbudljivu priliku da vide Fijestu S2000 u akciji na klasičnim deonicama kao što je Turini prevoj. Takmičenje je istinski izazov za svaki novi auto, a Mikovi utisci o njegovim performansama biće dragoceni za naš program razvoja.

Finac je dve poslednje godine i zvanično ’prvi posle Sebastijana Leba’, što uopšte nije mala stvar. Opet, voziće nešto bitno drugačije od Fokusa na koji je navikao, a ukrstiće koplja s vozačima kojima je IRC domicilna serija, ljudima srođenim sa S2000 spravama. Konkurencija iziskuje uvažavanje: Pežoove perjanice su aktuelni IRC prvak Kris Mik, iz WRC-a poznati Sebastijan Ožije, kao i univerzalac Stefan Sarazan. I Škodin kadar deluje moćno: u fabričkom timu ostali su Kopecki i Haninen, priključio im se Nikola Vujoz, IRC šampion iz 2008, a Škoda Velika Britanija za takmičenje prijavljuje Gaja Vilksa, od koga na Ostrvu dosta očekuju. Najzvučnije ime za volanom Abarta biće Toni Gardemajster, čiji Grande Punto priprema italijanski Astra rejsing.
Monte Karlo otvara IRC sezonu drugu godinu zaredom. Legendarno takmičenje je na kalendar ove serije prvi put uvršteno 2009. i, reklo bi se, potpuno zadovoljilo prohteve navjijača. U sećanju su ostali blistavo izdanje Škode i pomalo srećna pobeda Ožijea. Za 78. izdanje tradicionalnog i prestižnog klasika obećana je nikad veća televizijska pokrivenost, koju promoter namerava da obezbedi direktnim prenosima svih brzinskih ispita. Osmatranje je bilo predviđeno za 16. i 18. januar, administrativna kontrola obavljena je u nedelju i ponedeljak. Ceremonijalni polazak odigrava se u gradu Valansu u utorak popodne, a na prologu od devet kilometara biće uspostavljen startni redosled za prve brzince koji se voze u sredu u Ardeš planinama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: