Na pola puta ’Dakara’: Sainc, Depre, Čagin

Veliki i mali točkovi već su se ponovo zakotrljali, ’drugo poluvreme’ Dakar relija vodi od Antofagaste, preko Santjaga, do Buenos Airesa i trajaće do 16. januara. U ovom tekstu u najkraćem podsećamo na ključna zbivanja tokom prvih osam dana prvog meseca 2010. godine. Svakako nećemo dospeti da pomenemo ni sve heroje, ni sve tragičare puta kroz Argentinu i Čile, ali sledeće ne sme ostati neizrečeno: trasa je izuzetno teška i na njoj su zube polomila već mnoga slavna imena. Drugo: kako sada stvari stoje, skoro je sigurno da niko od slavljenika iz 2009. neće odbraniti tron.

Argentina, Čile
Podeli

Prvojanuarskom ceremonijalnom startu u Buenos Airesu prisustvovalo je 300.000 ljudi. Glavna tema među motociklistima bila je svođenje performansi motora ’velikih cilindara’ na mogućnosti onih od 450 cc: Mark Koma objasnio je da će se restrikciji prilagoditi blagom izmenom stila vožnje. Peterhansel je nagovestio da će BMW pokušati da uputi izazov Folksvagenu, ocenivši da će taj poduhvat biti težak. Gordon je verovao da je kadar da iznenadi iako još oseća posledice povrede vrata zarađene pre tri meseca i nahvalio je svoj unapređeni, lakši i brži Hamer. Na startnoj rampi izveo je spektakularni skok i, osim što je privukao objektive kamera, izvesno je pridobio još ponekog navijača.

Ispraćaj takmičarske kolone naveo je Sainca da podseti da su i kao WRC publika Argentinci pokazali koliko vole reli. ’Matador’ je konstatovao da je BMW vrlo brz i, zbacujući teret očekivanja, podvukao da VW nije favorit. Nani Roma posmatrao je stvari smelije: „Pokušaću da pobedim Folksvagen, ali oni su veliki tim.“ Naser Al-Atijah nije zazirao od toga da izjavi je da je trupa iz Volfsburga najbolja, da ima najbolji auto i da će probati da pobedi. Poljak Kšištof Holovčic sebi je postavio cilj da, kao i 2008, završi među prvih pet, a Orlando Teranova, prvi branilac časti domaćina, najavio je da će startovati lagano, videti šta se dešava i posle toga pojačati tempo.

Etapa 1: Kolon-Kordoba - veza: 349, specijal 251 km (motori 219), veza 84 km

Zbog poplava i nekoliko neprelaznih rečnih gazova start ispita pomeren je na 52. kilometar prvobitno zamišljenog, a vezni sektor za toliko je produžen. Nove distance bile su: 168 km za motore i 199 za velike četvorotočkaše. Početni tempo među motociklistima postavio je Mark Koma, ali je brzinac osvojio Kasto ispred Deprea i Katalonca. Sjajan dan za marku Šerko: prvi nastup i prva etapna pobeda. Slavljenik je motor vozio bez štitnika za uši, da bi čuo mašinu i požalio se da je do kraja deonice skoro ogluveo. Ljudi iz KTM-a bili su mišljenja da je ispit krojen za motore od 450 cc, a u vezi s tehničkim ograničenjima, Depre je zapazio: „Prošle godine sam dostizao 185 km/h, sad 166 km/h. Jednostavno moramo živeti s tim.

Robi Gordon prvi je doživeo benigni, opominjući incident: posle 100 kilometara promašio je krivinu i sleteo u travu, bez štete na autu i sa samo nekoliko izgubljenih sekundi. Trasa je po karakteru bila dostojna WRC runde i nije odgovarala Hameru; Amerikanac je čekao dine i prognozirao da će imati šanse ako do treće etape ne zaostane više od 10 minuta. Najbolje vreme na prvom kontrolnom punktu imao je Roma ispred Peterhansela, Sainca i Gordona. Do drugog čekpointa Karlos i Stefan zamenili su mesta i u tom poretku su i završili dan. Nani Roma stigao je do tek drugog etapnog trijumfa na ’Dakaru’ u automobilu, a BMW je, kao i 2009, počeo da zadaje ritam. Dan je za tim Svena Kvanta imao i malerozno naličje: Šišerija je na 30 km do cilja zaustavio problem sa elektrikom, pa je dan završio kasneći gotovo sat za pobednikom.

Al-Atijah se nije odmah upustio u juriš: „Strategija mi je izmenjena. U 2009. sam pobeđivao ranije i natovario sebi pritisak. Ovog puta idem drugačije.“ Za odmerenost se odlučio i De Vilije: „Bilo je klizavo, komplikovano, nismo rizikovali jer se danas više moglo izgubiti nego dobiti. Izgubiti pet-šest minuta nije velika stvar. Igramo na sigurno, a da ne izbubimo vreme. Stižemo u dine, tamo će biti drugačije.“ U konkurenciji kamiona, Loprais je smestio Tatru između Čaginovog i Kabirovljevog Kamaza. Posada #501 bila je dominantna, a ovaj podatak vredi upamtiti: kad je Čagin 2004. i 2006. osvajao prvu etapu, bivao je i konačni slavljenik.

Etapa 2 - Kordoba-La Rioha - veza: 56 km, specijal 355 km (motori 294), veza 276 km

Od početka i većim delom maršrute motocikliste je pratila kiša. Dan prošao u znaku tromeča Kome, Kastoa i Fretinjea. Motorima od 450 kubika ponovo je išlo odlično, pobeda je pripala Fretinjeu i Jamahi. Mark Koma kažnjen je sa 22 minuta zbog prebrze vožnje u naselju, ova rana penalizacija bacila ga je na 14. mesto i može mu upropastiti ceo reli. Kasto je zadržao vođstvo u generalnom, drugi je Depre, koji je etapu ocenio kao trku u blatu, a sâm se oslonio na iskustvo i odabrao da ide lagano, shvatajući sve kao zagrevanje pre podizanja tempa.

Padavine, magla i loša vidljivost oko Kordobe odložili su polazak automobila za pola sata. Vozači su se mnogo mučili da s gumama za pesak održe kontrolu na klizavoj blatnoj podlozi. Roma se prevrnuo na drugom kilometru specijala i izgubio 15 minuta dok je popeo BMW na put. Isti ’poduhvat’ izveo je i domaći vozač Orlando Teranova u Micubiši Lanseru. Dan je počeo kao tromeč Al-Atijaha, Peterhansela i Sainca, a onda su u igru ušli i Maurisio Neves i Šišeri, potonji sa ambicijom da nadoknadi zaostatak sa prve etape. Trijumf je zabeležio Kataranin, ispred Šišerija i Nevesa. Rezultat Folksvagenovog Brazilca vredan je poštovanja. Njega je ruta podsećala na ono s čime se sreće kod kuće, a pomogli su mu i opreznost, dobra startna pozicija i iskustvo sa Pampas relija u Argentini. Al-Atijah je poveo u generalnom poretku ispred Sainca i Peterhansela, a u prvih šest plasiranih našlo se svih pet Tuarega.

Redosled polaska trkača određen je njihovim plasmanom prethodnog dana, iz Kordobe su kamioni, po odluci organizatora, krenuli prema startnim brojevima. Igra je u potpunosti pripala Vladimiru Čaginu, koji je stigao do broja od 49 etapnih pobeda na ’Dakaru’. Njegov tempo uspevao je da prati jedino timski kolega Kabirov, iza ruskih kamiona najbolje se držala De Azevedova Tatra. Aleš Loprais je, proganjajući Kamaze, na 140. kilometru brzinca sleteo s puta i svom vozilu naneo udarac u prednju osovinu, koji će se ispostaviti kao fatalan.

Etapa 3: La Rioha-Fijambala - veza 259 km, ispit 182 km

Najkraći specijal ’Dakara’ 2010, sa prvim terenskim sekcijama, bio je i najteži dan rane faze relija i skupo je koštao velika imena u svim kategorijama, najviše Viladomsa, Romu i Lopraisa. Aleš je još pre starta i zvanično proglasio kapitulaciju i odustao od daljeg takmičenja. Češki tim saopštio je da je posle celonoćne opravke prednje osovine bilo jasno da kvar ne može biti otklonjen tako da posada sme da se uputi u dine. Lopraisov kamion mogao je da nastavi normalnom krstarećom brzinom, ali njome ne bi mogao ratovati u pustinji, te je povlačenje bilo jedina mogućnost. Tatra je ostala bez najmoćnije posade, Kamaz bez najopasnijeg konkurenta iz češkog tabora.

U moto kategoriji konačno je došlo do direktnog duela Kome i Deprea, ovde su KTM mašine, makar i ’kraćeg daha’, bile na svom. Španac je morao da forsira ne bi li nadoknadio kaznu s druge etape, ali su se njegove muke nastavile. Zbog mehaničkih problema neprekidno je gubio vreme, motor mu se pregrevao i povremeno prekidao rad. Tim je razmišljao i o lošem gorivu kao mogućem uzroku. Zastao je i Kasto, njegov dan pokvario je akumulator. Depre je etapu okončao pobedom ispred Rodrigesa i Gonsalveša i tako u generalnom poveo ispred zemljaka na Šerko motoru. Pad na 70. kilometru značio je kraj relija za Viladomsa, iako je ovaj želeo da svakako ostane kao ispomoć Marku Komi. To je bilo isključeno: Španac je prošao s potresom mozga i žalio se na bolove u grudima. S mesta udesa direktno je prenet u bivak u Fijambali, gde je ostao pod nadzorom medicinskog osoblja.

Automobilisti su završili u poretku Peterhansel - Sainc - Al-Atijah, što znači da je magični Francuz, uprkos omaškama u navigaciji, osvojio rekordnu, ukupno 52. etapu na Dakaru. Kris Nisen, direktor VW motorsporta, opisao je koliko je žestoko teško bilo,: „’Dakar’ je istinski počeo danas. Znali smo da će od ovog dana stvari postajati mnogo teže. Ipak, bili smo pomalo iznenađeni koliko je zaista bilo teško i koliko je mala bila prosečna brzina na stazi.

Od pilota Tuarega najgore je prošao De Vilije, koji je prevrnuo auto na bok i udario u kamen. Kad je motor zbog pregrevanja otkazao, opravili su ga mehaničari iz pomoćnog kamiona. Izgubivši tri sata, Južnoafrikanac se oprostio od ideje da može da ponovi lanjski trijumf, rešio da se usredsredi na pomoć kolegama iz ekipe i počeo da razmišlja o prvih pet kao o krajnjem domašaju. Nani Roma se ponovo isprevrtao, do kampa dospeo tek u 22.45 po lokalnom vremenu, gde su mehaničari ustanovili da se BMW #304 ne dâ popraviti. Ipak sreća u nesreći: Kataloncu ruka jeste povređena, ali nije prelomljena, kako je prvobitno javljeno.

Dok je većina posada vidala rane, ili još nije ni došla do bivaka, slavljenik dana, Vladimir Čagin, komentarisao je: „Organizator je ispravno odabrao trasu treće etape, učesnicima je već vreme da se uključuju u trku. Ovo danas je bila prava teška dakarska etapa. Motor se grejao do 95 stepeni, na jednom mestu smo čak zastali da ga rashladimo pre uspona. Jako mi je žao što je otpao Loprais, bez obzira na to što je konkurent.“ U ruskom timu najlošije je prošao Iljgizar Mardejev, koji vozi kamion pun delova, teži od ostala dva Kamaza. Izvlačeći se iz peščane udoline promašio je jedan od navigacionih markera i zaradio sat vremena kazne.

Etapa 4: Fijambala-Kopijapo - veza 394 km, brzinac 203 km, veza 32 km.

Posledice jako komplikovane treće etape još su se osećale. Organizator je rešio da skrati četvrti specijalni ispit za 43 kilometara, pomerivši cilj brzinca na treći kontrolni punkt, i da odloži start za sat i po, jer su mnogi takmičari u bivak pristigli tek tokom noći. Njima je ovaj dan morao da posluži za oporavak od prethodnog.

Prava trka počela je pošto je konvoj prešao Ande i ušao u Atakama pustinju. Mark Koma imao je misiju: forsirao je kao opsednut, da bi, koliko je moguće, srezao gubitke sa pređašnjih etapa. To mu se makar danas isplatilo. Brži od Kastoa i Deprea, upisao je deseti trijumf na brzincu Dakar relija, prvi ovogodišnji. Francuzi su imali drugačije strategije - Siril je vozio kontrolisano, a Šerkoov pilot unapred se radovao šansi u dolazećim danima i oglasio da čeka da Depre pogreši.

Kod automobilista je Peterhansel nastavio briljantno, izgledalo je da će pokoriti dvadesetu ’Dakar’ etapu za volanom četvorotočkaša, ali ga je na cilju Gordon nadmašio za jedan sekund i najzad osvojio prvi specijal za Hamer u 2010. Ukupno, Francuz u BMW-u i dalje je vodio ispred Tuareg trojke u poretku Sainc, Al-Atijah, Miler. I ovo je bio Čaginov i dan: juče je osvojio jubilarni 50. brzinac na ’Dakaru’, danas je taj broj povećao za jedan i usput proslavio 40. rođendan. Slavila je cela ekipa Kamaz master jer je na putu za Kopijapo ostvarila trostruku pobedu.

Etapa 5: Kopijapo-Antofagasta - veza 90 km, ispit 483 km, veza 97 km

Šesti januar skupo je koštao Peterhansela. Počeo je kao vodeći u generalnom, ali je na etapi dva puta morao da stane i zbog problema sa transmisijom (kardansko vratilo) izgubio je preko dva sata. On i Kotre provizorno su osposobili BMW za nastavak, ali sa pogonom na dva točka i tako vozili duže od 200 kilometara, pazeći da ne prouzrokuju još veću štetu. Francuz je, bez obzira na moć Folksvagena, možda mogao i do ukupne pobede, sad je na takve ideje praktično stavljena tačka. Pilot je kazao da mu zbog svega ne bi bilo toliko žao da je, umesto na čelu, bio u sredini tabele, i obećao da će pokušati skok u poretku.

Sven Kvant je sumirao: „Veoma razočaravajuće za ceo X-rejd tim. Stefan je vozio izvanredno i onda mu se desio taj nesrećni mehanički problem. To je bilo novo vratilo koje smo montirali prošle noći i zakazalo je posle 120 kilometara danas. Ovu deonicu je teško provesti s pogonom na dva točka i sam prolazak kroz cilj postignuće je za sebe.“ Sve VW posade dobile su signal da se posle onog što se desilo Peterhanselu drže zajedno i ne forsiraju, no nije izgedalo da su se toga svi pridržavali. Etapu je osvojio Mark Miler. Svoju strategiju opisao je kao nameru da što manje napreže i troši auto i mehaničare, kako bi mu ljudi bili spremniji za naprezanja u finišu. Ovakav razvoj događaja i sunovrat Peterhansela najbolje je iskoristio Sainc - ’Matador’ je zahvaljujući drugom vremenu dana prvi put poveo u generalnom poretku ’Dakara’ 2010.

Kod dvotočkaša je bilo dramatično. Kasto je pao, pokidao mišiće na nozi, dosta iskrvario i izgubio svest, čak se strahovalo i za njegov život. Pored njega se našao David Fretinje i ostao tu sve dok medicinski helikopter nije pokupio Šerkoovog vozača. Komin reli ponovo je postao košmar: Katalonac je uništio zadnju gumu 100 kilometara pre kraja brzinca, a vozi bez ađutanta Viladomsa, zaduženog za pomoć u takvim situacijama. Za Katalonca se žrtvovao debitant Luka Manka i dao mu svoj zadnji točak, iako mu nije timski kolega, a imao je šta da izgubi, jer je bio je odličan četvrti u generalnom poretku. Zbog ove neuobičajene širokogrudosti Italijan je pao na poziciju devet.

Koma je tako nastavio ne čekajući servisni kamion, a u bivaku je konstatovao da je praktično sve gotovo, jer je ignorisao savete ekipe da ide laganije i pošao na sve ili ništa. Mark je priznao da nije pronašao kompromis između brzine i čuvanja pneumatika, kome je pregrevanje presudilo. Etapu je osvojio Čileanac Fransisko Lopes Kontardo na Apriliji, ispred Deprea i Fretinjea. U konkurenciji kamiona desilo se nešto novo: Čagin nije osvojio brzinac, to je učinio timski kolega Firdaus Kabirov sa 19 minuta prednosti nad prvim asom Kamaza.

Etapa 6: Antofagasta-Ikike - veza 180 km, specijal 418 km

Ovaj dan mogao je biti najcrnji na ovogodišnjem ’Dakaru’. Na 10. kilometru brzinca pao je Luka Manka, Komin dobri duh sa 5. etape. Helikopter je srećom bio blizu i brzo je reagovao. Lekari su konstatovali teške povrede glave - prelom lobanje i kontuziju mozga - stanje je proglašeno kritičnim, motociklista je uveden u indukovanu komu i prebačen na neurohirurgiju u Santjago. Sva druga zbivanja pala su u senku udesa KTM privatnika. Lopes Kontardo, jučerašnji slavljenik, pogrešio je u navigaciji, za njim su krenuli i Fretinje, Diklo, Farija i Ulevalseter. Depre se držao svog puta, a Koma je samo kratko lutao, pa su titani opet ratovali. Katalonac je rešio da primarno cilja etapne pobede. Pristup je urodio plodom i značio je smanjenje Depreove prednosti za nekih 10 minuta.

Peterhansela su organizatori pustili da startuje četrnaesti, iako je prethodni dan završio kao 33. Pokazujući da uprkos pretrpljenom udarcu on i njegov X3CC nisu izgubili polet, Francuz je dobio rekordnu, ukupno 53. Dakar etapu, ispred Folksvagenovih Sainca i Milera. Piloti Tuarega ne moraju mnogo da brinu, trostruko vođstvo u generalnom i dalje je uverljivo njihovo. Atakama pustinja dokazala je da i Hamer može da se zaglavi, kao i da čak ni četa iz Volfzburga nije neranjiva: brazilska posada Neves - Maestreli previdela je rupu zbog prašine, prevrnula se i odustala. Vozač je zaradio prelom četiri rebra. Do intervencije medicinskog helikoptera društvo su im pravili de Vilije i Cicevic, koji su se u potpunosti posvetili podršci kolegama. Lanjski slavljenici već toliko kasne da im jedino takva rola zvuči smisleno.

Čagina su i na šestoj etapi mogle da prate samo kolege Kabirov i Mardejev. Prvi auto krenuo je u 10:42, ’Car’ Vladimir pošao je tačno 24 minuta kasnije, i na cilj stigao nekih 54 minuta iza pobednika u kategoriji automobila. Stekao je svoj peti ovogodišnji i ukupno 52. etapni Dakar lovor i ne samo da je apsolutni favorit za pobedu u diviziji, već će se sa Peterhanselom boriti za najviše osvojenih specijala na ’Dakaru’. Zasad je 53:52 za Francuza, ali do ovogodišnjeg finiša ima još osam deonica.

Etapa 7: Ikike-Antofagasta - veza 37 km, specijal 600 km, veza 4 km

Pre zasluženog odmora, takmičari su imali da pređu najduži brzinski ispit Dakar relija 2010, uz ’popust’ organizatora, koji je rok za dolazak na cilj produžio do šest popodne narednog dana. Najbolja vest ticala se Luke Manke - njegovo stanje lekari više ne ocenjuju kao kritično, već kao stabilno. Najviše zbog nesreće Italijana, direktor trke upozorio je motocikliste da budu oprezniji. Među njima je gotovo svako od preostalih velikih vozača imao trenutak slave: prvo Ulevalseter, pa Lopes Kontardo i Fretinje, a dan je u svoju korist rešio Depre, ispred Kome i Fretinjea. Ovakav poredak odmah je osporen, pošto je Siril sudijama prijavio da mu zadnja guma na Katalončevom KTM-u izgleda sumnjivo neistrošena. Zvaničnici su većali, zauzeli stanovište da je Mark zamenio pneumatik na na nedozvoljenom mestu i odrezali mu vremensku kaznu od šest sati. Posle ovoga, i podijum je potpuno van domašaja.

Među automobilistima je pažnju privukla žestoka bitka Milera i Al-Atijaha. Amerikanac je propustio naizgled bržeg kolegu, onda mu se učinilo da ga Kataranin zadržava, pa ga je ponovo prestigao. Zatim se Miler i definitivno sklonio Tuaregu #306 s puta, a u bivaku je objasnio da Naser ne može računati da će mu se ljudi uklanjati s puta, a da on onda vozi sporije. Ljudi u VW ekipi moraće da raspetljaju ko je u ovom duelu izgubio više vremena gutajući prašinu onog drugog, i, još važnije, da takve situacije ubuduće preduprede, a eventualne tenzije smire. Čim je završio dvoboj sa sestrinskim Tuaregom, Al-Atijah je dokazao da ima tempo bolji od Peterhanselovog i osvojio je etapu ispred Francuza u BMW-u i Karlosa Sainca.

I sedmi takmičarski dan okončan je dvostrukim trijumfom Kamaza. Šesti put je Čagin nadmašio Kabirova i na koti 53 izjednačio se sa Peterhanselom po broju osvojenih ’Dakar’ etapa. Ruskim posadama izgleda ništa ne pada teško, one pamte vreme kada je na ovom reliju dnevna norma bila deset ili četrnaest sati sati za volanom i kada se do cilja redovno dolazilo posle tri ili četiri časa probijanja kroz mrak. ’Car’ je ovako opisao put do Antofagaste: „Danas je bilo i kamenja, i blokova soli, i feš-feša. Pri tom je specijal veoma dugačak i svi su umorni. Da organizator na sredini nije predvideo neutralizaciju (deo od 50 kilometara koji nije vožen na štopericu, kako bi se po asfaltu zaobišao prirodni rezervat), mnogi prosto ne bi stigli do cilja. Naš zadatak bio je da idemo pravo i ne gubimo vreme.

Pre drugog dela naprohtevnijeg relija izdržljivosti na svetu, Sainc ima 11’03’’ prednosti nad Al-Atijahom, ovaj isto toliko beži Marku Mileru. U Folksvagenu drže da su postigli mnogo, ali da još ništa nisu osvojili, ocenjuju da je prva polovina relija bila teža no što su očekivali i da je konkurencija, oličena u BMW-u, izuzetno moćna. Trostruko vođstvo pred nastavak takmičenja idealno je polazište, ali mnogo zavisi od toga hoće li Kris Nisen uspeti da obuzda svoje pulene i spreči ih da previše rizikuju jureći jedan drugog. Bilo kakvu omašku, kvar ili sukob, iskoristiće BMW, pre svega Peterhansel, potom možda i Gerlan Šišeri. Inače, sopstvenim tempom se zaostatak od preko dva sata ne da stići; neko iz ekipe X-rejd popeće se na podijum samo ako VW pobedi sam sebe.

Zbog Komine kalvarije pravi duel moto-giganata je izostao, a Depreov posao deluje relativno jednostavno. I pored obuzdanih performansi, u prvih deset nalazi se šest KTM motora, konkurencija su im tri Jamahe i jedna Aprilija. Kamioni iz Kamska izvode čuda, dešava se da usput prestignu tri četvrtine automobilista, pa se već ponegde mogu naći u virtuelnom ’ukupnom’ plasmanu koji ove klase nezvanično objedinjuje. Čini se da Kamazi, sve i kad bi hteli, neće izgubiti ni jedan jedini specijalni ispit, te im se smeši ne samo ukupni, već i trijumf na svakoj od 14 etapa ’Dakara’ 2010.