F1 2009: Izveštaj sa polugodišta (I)

Polugodišnji izveštaj u sezoni od sedamnaest gran prija pravimo pre aritmetičke polovine prvenstva, koja pada na sredini Velike nagrade Nemačke. Tronedeljna pauza između Silverstona i Nirburgringa prilika je da prođemo kroz generalni plasman i ukratko rezimiramo dosad viđeno. Baton jeste odmakao, najveća, verovatno i jedina pretnja mu je Fetel. Nemac ima renoviran auto kojim je uništio konkurenciju u Northemptonširu. Da li je to samo sklop meteoroloških prilika i staze koja bolje leži Red Bulu nego Bronu? Odgovor će nam dati Ajfeli...

Izvor: B92

Petak, 03.07.2009.

20:53

Default images

1. Baton: 64 poena, 6 pobeda, 4 pol pozicije

Zaboravljeni dečko vratio se na velika vrata! U Britaniji kao zvezda prežaljen, za nacionalne tabloide potrošen, u sportu skoro otpisan i bez perspektive. Štaviše, malo do početka sezone izgledalo je i bez tima i kokpita. A onda je krenuo ‘beli teror’ i Baton se našao u prilici da prepravlja statistike. Ima i čime. Ako je misterije i bilo, ona se u poslednje vreme razrešava: BGP001 jedan je od najskupljih F1 projekata ikad. Izvori nisu saglasni u detaljima tipa da li su u njegovom razvoju korišćena tri, ili pet vazdušnih tunela, jesu li zaista napravljena tri automobila, pa onda odabran pravi i da li je na sve potrošeno 400 ili 500 miliona evra. Svejedno, Honda je u ovo uložila neverovatan novac, samo nebo je bilo finansijska granica u procesu stvaranja. Otvoreno je pitanje koliki je operativni i razvojni budžet Rosu Bronu na raspolaganju.

Razlozi za podbačaj na domaćem terenu pronađeni su u temperaturi pneumatika, nju Batonov čist vozački stil nikad nije popeo na potreban nivo, kao i u urođenim odlikama BGP001 bolida, koji nije imao gde da ispolji svoje bolje vladanje na kočenju. Ipak, poraz kod kuće otvorio je prostor onima koji sumnjaju u Džensonove mogućnosti u kritičnim situacijama i pitaju se kako Englez izlazi na kraj sa problematičnim vikendom / uslovima / stazama. Jedna statistika Batonu ide u prilog: samo još petorica britanskih vozača, Klark, Stjuart, Hant, Mensel i Hil osvajali su šest ili više trka u sezoni i svi su postajali šampioni. Druga je takva da Baton mora da je sruši: dosad prvenstvo nije osvajao nijedan pilot kome je za prvi trijumf trebalo više od 100 strartova. A Velika nagrada Mađarske 2006. bila je Džensonov 113. gran pri.

2. Barikelo: 41 poen

Drugi čovek ostaje drugi čovek, takav status uopšte ne mora da bude ugovorom definisan. Od Ferari ere nije delovao bolje; nije čudno, ni ovakav, ni ovom sličan auto nije mu stajao na raspolaganju od 2004. Samo u Šangaju i Silverstonu startovao je sa bolje pozicije od Batona, a jedino je GP Velike Britanije završio ispred kolege sa brojem 22. Tehnički problemi zatrovali su mu Veliku nagradu Turske i Rubens je na svojoj koži osetio da ‘čudovište’ ipak nije neuništivo. Kompenzacija za to razočaranje stigla je u Engleskoj, gde je auto 23 ostao da brani boje Brona na pobedničkom postolju. Zaključno s tim, Brazilac je do podijuma stizao četiri puta, ubeleživši i dva najbrža kruga.

Nismo pošteđeni Barikelovih žalopojki o mogućem neravnopravnom tretmanu, one su već deo folklora. U timu kažu da bi voleli da i najiskusnijeg F1 pilota svih vremena vide na najvišem stepeniku podijuma i smatraju da je njegova motivacija neverovatno visoka, s obzirom na dužinu staža. Ogromno iskustvo i obezbedilo mu je ovogodišnji angažman, Bron nije smeo da rizikuje sa Brunom Senom, niti sa bilo kojim pilotom bez mnogo F1 kilometara. Realno, do kraja sezone boriće se za treću vicešampionsku poziciju u karijeri, ali u kakvom je skoku forme Red Bul, teško da će Rubinjo ponoviti svoje plasmane iz 2002. i 2004. Nije mu suđeno bajkovito povlačenje sa scene sa šampionskim lovorom oko vrata, samo bi Brazilac mogao da ostvari san i izveze 300 gran prija, bilo kod Rosa, bilo kod nekog od pridošlica, kojima će pilot sa sedamnaest F1 sezona biti premija.

3. Fetel: 39 poena, 2 pobede, 3 pol pozicije

Vunderkind iz Hepenhajma i senzacija 2008. od ove je godine legitimni pretendent na krunu najboljeg. Red Bulov klinac sâm je uvrstio borbu za titulu u svoje ciljeve i možda sebi time natovario na vrat dodatnu presiju. Nepogrešiv nije, ali da li je razumno očekivati da bude takav sa 22 godine? Glupo je bacio u vetar poene u Melburnu i u Monte Karlu, akvaplaning i defekt eliminisali su ga u Maleziji. Tako izgubljeni bodovi mogli bi mu stravično nedostajati na kraju sezone. Fetel u Turskoj verovatno ne bi pobedio sve i da nije bilo vetrom inspirisanog kiksa u prvom krugu u krivinama 9/10. Dakle, sve to još nije savršeno, ali sigurno može da postane.

Sedam puta je startovao sa bolje pozicije nego timski kolega, a bilo bi to i čistih 8:0, da ga kazna iz Australije nije svukla 10 mesta niže u Maleziji. Na Silverstonu je Fetel dokazao da može do trijumfa i po suvom. ‘Bejbi-Šumi’ još treba da uveri neizlečive skeptike da može da pobedi, a da to ne bude sa pol pozicije. Izvesno je da će najmlađi osvajač pol pozicije i F1 trke u najskorijem roku arhivirati i tu cepidlaka dostojnu sumnju. Treba napomenuti: Fetel i dalje nema status prvog vozača ekipe, znači da ni Veber, ni razvoj njegovog automobila neće biti žrtvovani za račun kog poena više za trenutno trećeg u generalnom.

4. Veber: 35.5 poena

Dok su svetla pozornice uperena ka timskom kolegi, Mark za njime zaostaje samo tri boda. Ne dopuštajući da ga zvezda u usponu zakopa, Veber je izvezao najbolju i najuspešniju polusezonu u životu, ima gotovo dvostruko više poena nego u ovo vreme 2008, i tek pola boda manje nego što je osvojio tokom cele, po njega najuspešnije godine 2005. Četiri puta je stizao do podijuma, u tri navrata kao drugoplasirani, u Kini, Turskoj i Velikoj Britaniji. Kvalifikacije u Bahreinu upropastio mu je Zutil, u svim ostalim sesijama pozicije su mu bile između 3. i 8.

Za potpun utisak nedostaje pobeda, makar jedna, jer je Fetel već pokazao da se u Njuijevoj aktuelnoj kreaciji do vrha itekako može. Koliko je u svemu značajan faktor RB5-Reno, ne treba posebno ni naglašavati, ali posredi mora da je i motivacioni aspekt. Red Bul je ranije, mnogo ranije trebalo da u ekipu dovede jednog konkurentnog i gladnog vozača, to bi iz Vebera blagovremeno izvuklo maksimum. Zašto ne reći - ‘Ozi’ je bio potpuno degutantan u obrušavanju na Raikonena, koji mu je pokvario presudni kvalifikacioni krug na Silverstonu. Ekipa iz Milton Kinsa odnos Vebera i Fetela naziva “profesionalnim rivalstvom”, i sigurna je da će barem stariji pilot pokupiti bodove, ako žar već ponese i ponekad odnese onog mlađeg.

5. Truli: 21.5 poen, 1 pol pozicija

U ovoj sezoni samo su tri vozača osvajala pol pozicije. Truli je među njima, jedini je, u Bahreinu, prekinuo kvalifikacioni teror Brona i Red Bula, ali u svoje performanse u tom domenu Jarno nikoga ne mora posebno da uverava. U bilans sezone spada i jedan najbrži krug, izvezen na Sakiru, pisti koja jei njemu i Tojoti TF109 očigledno najviše odgovarala. Van prvih deset krenuo je u Melburnu (kazna) i Monaku, gde je japanski tim potpuno pogubio konce igre. Osim u Kneževini, gde do poena nije mogao, Jarno ih osvaja kad god prođe kroz cilj. Dva puta nije završio trke (udesi na Sepangu i Katalunji). Zahvaljujući pomenutim incidentima Truli u točkovima ima malu kilometražu u odnosu na konkurente: tek 77,4% dosad voženih krugova.

Bron i Red Bul automobili nedostižni su za Trulija i Tojotu. Jarna očekuje teška borba sa pratiocima, u prvom redu sa Masom i Rozbergom. Kad je pobeda izostala u početku prvenstva, u doba kada je Tojota spadala u ekipe sa velikom tehničkom komparativnom prednošću spram rivala, ostaje još samo mogućnost da konkurencija negde teško posrne. Prvo slavlje se čeka, ono nije previše verovatno, ali je daleko od iluzije. To ipak pokazuje da su Japanci značajno napredovali.

6. Masa: 16 poena

Ferari kao da je započeo sezonu ozbiljno nameran da ispiše tamnu stranicu u svojoj istoriji i zabeleži najgori F1 startni niz otkad tim postoji. Nekakav oporavak ipak je usledio, no najviše što će iz F2009 uspeti da se izvuče biće ograničenje štete. Pobednički auto to nije, ne izgleda verovatno da će propeti konjić uspeti da spase čast makar jednom pobedom i na pomolu je prva sušna sezona Skuderije od 1993. Nju neće utešiti ni pogled na tabelu, koja pokazuje da se rivali iz proteklih sezona, Meklaren, BMW i Reno, muče čak i više. To je pravilo: ko god je mnogo ulagao u bolide 2008, odocnio je na voz za 2009, ili se usredsredio na nebitno. Prve poene aktuelni viceprvak sveta osvojio je tek u Barseloni, u trci koju je morao da dovrši sporo, kako bi uopšte imao goriva da stigne do cilja, pa su ga prošli Fetel i Alonso. Od Katalunje je Masa neprekidno u poenima, kao šesti ili četvrti.

Skuderija je i dalje sklona da za loše performanse bolida optuži nejasna pravila, a na njegov će razvoj uskoro biti stavljena tačka. Pažnja će u potpunosti biti posvećena nasledniku, jer se u sezoni bez testiranja ne mogu očekivati dramatična poboljšanja. A auto za 2010. neće imati KERS. Masin bodovni saldo je i mera promašaja Ferarija: Brazilac na polusezoni ima tačno tri puta manje poena nego u isto vreme 2008. Ako su istinite priče o Alonsovom dolasku u Skuderiju od 2010, onda stoji i kriterijum opstanka: uz Španca će se naći onaj od aktuelnih pilota koji sezonu završi sa većim brojem bodova. Tu je Felipe trenutno u prednosti, a i utisak je da je korisniji timski igrač od Finca. Možda i zato što stoički trpi greške u proceni broja krugova potrebnih za prolazak u drugu kvalifikacionu rundu.

7. Rozberg: 15.5 poena

Niko je bio najbrži na skoro polovini svih trening sesija voženih tokom osam gran pri vikenda (na 11 od 24). To, naravno, ne donosi ništa konkretno, tek isprazni naslov ‘šampiona petka i subote’. Raskorak između tih i kvalifikacionih, odnosno trkačkih rezultata ozbiljno je rasrdio Frenka Vilijamsa u vreme Velike nagrade Španije. Frustracija je razumljiva: u početnoj fazi prvenstva FW31 bio je jedan od tri bolida sa dvospratnim difuzorom, a to nije iskorišćeno. U ekipi su preuzeli na sebe krivicu za neke pogrešne strateške odluke i odgovornost za u vetar bačene poene, ali je činjenica i da je na Katalunji glasno dovedena u pitanje Rozbergova sposobnost da trkačke smene vozi konstatnim tempom. Sve dotle su strele kritika bile uperene ka ekipi, tog časa prva je odapeta put vozača iz Vizbadena.

Kvalifikacioni rezultati smeštali su Nika od drugog do petog reda - svaki put je bio u gornjem domu i među prvih deset. U timskom internom duelu Rozberg dobija Nakaždžimu sa 7:1. Nemac je bodove osvajao šest puta, najviši dometi su peta mesta u Istanbulu i Silverstonu, njegovi plasmani od Španije pokazuju uzlazni trend. A kada zavesa padne na prvenstvo 2009, Niko postaje slobodan igrač i njegova je budućnost, i to je sve izvesnije, van Frenkovog tima. Meklaren ili BMW-Zauber, pitanje je sada... Iz ove perspektive, nijedan od tih kokpita ne izgleda preterano primamljivo, samo što na duže staze i Voking i Minhen/Hinvil imaju bolje izglede od Grouva.

8. Glok: 13 poena

Timo nije zadužen za krupne naslove i burne vesti (izuzetak: Interlagos ’08), on do rezultata stiže bez mnogo buke, gotovo neprimetno i sakupljački. U startnim pozicijama šetao se od drugog (Bahrein) do devetnaestog mesta (Australija, Kina - oba puta zahvaljujući kaznama - i Monako). Kako sezona odmiče, rezultati su na silaznoj liniji: prve četiri trke završio je osvajajući bodove, u sledeće četiri učinio je to samo jednom. Vrhunac i dalje ostaje pomalo srećni podijum na prekinutoj Velikoj nagradi Malezije, najlošiji plasmani su deseta mesta sa Katalunje i iz Monte Karla. Prešao je 462 od 464 dosad izvezena kruga, odnosno 99.6% distance i po tom parametru spada u prvih pet.

Ako podela na trkače i vozače trkačkih automobila ocrtava razliku između “prirodno brzih” i uprornih radnika, Glok je ovo drugo; on je čovek koji će teško podići svoj auto na mesto koje mu po performansama ne pripada. No, Timovi poeni dragoceni su za treću poziciju u konstruktorskom plasmanu, mesto na kom je Tojota, prema procenama sa predsezonskih testova, i očekivala da će se naći.

9. Alonso: 11 poena

Misija je ponovo čupanje iz sredine, Renoovi bolidi opet su u neželjenoj zoni, Alonso ni ove sezone nema pobednički auto. Iz situacije analogne ovoj (Španac takođe deveti na polusezoni) čovek i ekipa su prošle godine isplivali briljantno. U julu 2008. nije se moglo ni sanjati o jednom Singapuru ili Japanu, ali se do pobeda stiglo, jer je tim nastavio da ulaže u bolid. Da li će se scenario nekim čudom ponoviti, zavisi od toga hoće li Enston dalje investirati u R29, a izgleda da o takvom poduhvatu u samoj kući postoje oprečni stavovi. Kad su već, poput svih velikih, verovatno zabavljeni perifernim stvarima, započeli sezonu sa promašenim automobilom, u Renou jedino mogu da bude zadovoljni brzinom reagovanja. Dvospratni difuzor su, na primer, kompletirali za pet sedmica, umesto za petnaest. Problem je što primenjena rešenja i prepravke ne donose i poboljšanja. Kompenzacione strategije izjalovile su se i u Turskoj i u Britaniji, u oba slučaja se Španac našao zaglavljen iza sporijih vozača.

Fernando nije startovao sa mesta nižeg od desetog i jedini je pilot koji je u svakoj od osam kvalifikacionih sesija nadmašio timskog kolegu, samo što to u Renou više govori o drugom vozaču. Dvostruki šampion završio je sve trke, prešao 463 od moguća 464 kruga, u četiri navrata osvajao poene. Deprimantna pozicija 14 u Britaniji, najgori finiš u sezoni, navela je Asturijca da prizna da će biti teško izvesti “magični korak” sličan onom iz 2008. i da valja razmišljati o budućnosti. A ona, ako je verovati španskim medijima, ima drečavo crvenu boju. Čak je i termin objave transfera u Ferari ‘poznat’: to će se, navodno, desiti u Monci. Sve će zaokružiti sponzorstvo Santander banke, a Flaviju ostaje da u orbitu lansira sledeću zvezdu.

10. Raikonen: 10 poena

Na tabeli je Kimi u lepom društvu, i ispred i iza njega su kolege - prvaci sveta. Sumorno zvuči: Finac nije slavio od Španije 2008. Blistavi momenti su prokleto retki i, koliko god teško bilo proslaviti se u bolidu F2009, ovo miriše na oproštajnu turneju. Raikonen je počeo ozbiljnije da se bavi relijem, startovao na dvema rundama Finskog prvenstva i na asfaltnom takmičenju u Italiji. Dobio je blagoslov Skuderije da, ponovo za volanom Abarta Grande Punto S2000, zakorači i na najveću scenu i krajem jula nastupi na finskoj WRC rundi. Naznaka sledećeg stepenika u Kimijevoj karijeri? Moguće. Pogotovu što se podozreva da bi on prvi mogao biti žrtvovan ako treba napraviti mesta Alonsu. Timska taktika umela je da ga opasno izneveri, postoje i oni koji u svemu vide namerno favorizovanje kolege iz Brazila.

Nije utešno, ali stoji da je Raikonen italijanskom timu u Bahreinu doneo prve sezonske poene, u Monaku zasad jedini plasman na podijumu i da je pet puta startovao ispred Mase. Pretpostavke o Alonsovom dolasku ne garantuju spokojstvo, sreća je pa Finca malo šta može da uznemiri. Glasine je pokušao da demantuje Ferarijev portparol, Luka Kolajani, ponovivši da ekipa već ima dva pilota pod ugovorom za 2010. Tako je i Žan Tod usred leta 1995. priče o mogućem angažovanju Šumahera ispratio komentarom da od svega nema ništa “ako Nemac sebi pripisuje toliku cenu”. A baš tog leta je Mihael prelomio u korist dolaska u Maranelo...

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: