WRC 2009: Sviraj to ponovo, Seb

Heroji makadama, blata, leda, snega i asfalta imali su nepunih sedam nedelja pauze između finiša sezone 2008. i starta 2009. Iako je predah trajao kratko, za to vreme se fizionomija Svetskog reli prvenstva dramatično izmenila: Suzuki i Subaru bacili su koplje u trnje, što je WRC ostavilo sa samo dva fabrička i dva satelitska tima. Četa pilota i kopilota ostala je bez angažmana, pa se u ovu sezonu ulazi propisno proređenih redova.

Izvor: B92

Petak, 30.01.2009.

18:23

Default images

Petnaesti i šesnaesti decembar Svetskom reli šampionatu doneli su zemljotres. Suzuki je prvi objavio da ga globalna finansijska kriza primorava da obustavi svoj WRC program. Takva vest se i iščekivala. Najkraće kazano, SX4 WRC rođen je u pogrešno vreme, a Japanci, i bez ekonomske bure, nisu imali računa da razvijaju spravu koja će, u tehničkom smislu, od 2010. postati besmislena, a od 2011. i nepoželjna.

Dramatično pogoršanje poslovnog okruženja i Subaruu je poslužilo kao obrazloženje za momentalni prekid reli aktivnosti na najvišem nivou. Nemali broj posmatrača bio je spreman da se opkladi da je kataklizma u automobilskoj industriji bila samo zgodno pokriće da se nekonkurentne Imprece povuku, a da za takav potez ne moraju da se izmišljaju razlozi. Bilo tačno, ili ne, to ništa ne menja na stvari: na WRC sceni preostala su samo dva igrača, Sitroen i Ford, pojačani svojim M2 timovima. Za tu kategoriju, poslednji rok za prijavu je 1. mart. Dotle ćemo saznati šta planiraju norveška Adapta i argentinski Mančiz.
I bez neprijatnih zimskih iznenađenja, prvenstvo 2009. imalo je da bude drugačije. Najpre, ova sezona označava ulazak u sistem dvogodišnje rotacije kalendara. Šampionat ima 12 rundi i počinje u Irskoj. Godine 2010. vozi se sasvim drugačiji repertoar od 12 takmičenja, 2011. ponavljaju se svi reliji iz 2009, i tako naizmenično. S tehničke strane, odzvonilo je WRC automobilima. Još samo ove sezone WRC vozila predstavljaju elitnu snagu na sceni: dogodine će biti vožena paralelno sa modelima zasnovanim na konceptu S2000+turbo, a 2011. nastup će biti dopušten samo ovim poslednjima.

Kad pomislite koliko je valjanih pilota ostalo bez kokpita, slika postaje još turobnija. Ipak, predstava mora da teče dalje, pa makar je, umesto Monte Karla, prvi put u istoriji otvorio Irski reli. On je u WRC-u vožen samo 2007, a još od 1996. nije se dogodilo da sezona ne počne legendarnim Monteom. Ovu prazninu umešno je iskoristila IRC serija i stekla obilje pozitivnog publiciteta, jer je svoj šampionat započela u Kneževini.

Sitroen: još istog

Sitroenova i Lebova prošlogodišnja postignuća gotovo je suvišno i pominjati. Sebastijan je pobedio na neverovatnih 11 od 15 relija, stigao do 47. WRC trijumfa i oborio još jedan rekord, osvojivši petu uzastopnu titulu prvaka sveta. On i Sordo, preoteli su proizvođačku titulu Fordu. Francuska ekipa objavljuje da joj cilj nije ništa manje nego da odbrani duplu krunu iz 2008, a to je zaduženje standardnih posada Leb - Elena i Sordo - Marti.
Alzašanin pamti svoj prvi i jedini nastup u Irskoj: „Prvi put kad smo došli ovde, uslovi su bili prilično delikatni, ali sve je dobro prošlo za nas, a rezultat se pokazao odlučujućim za našu četvrtu titulu. Ove godine, prvenstvo otvaraju četiri runde koje nisu bile na prošlogodišnjem kalendaru, ali to nije nova teritorija, jer smo ih sve prošli 2007. Naš cilj se nimalo nije promenio: pošto smo osvojili pet vezanih titula, očigledno je da ciljamo šestu. Sezona će biti interesantna i, očekujem, neizvesna. Hirvonen se sve vreme popravlja, i Latvala je dorastao. Biće tu i Sitroenovih vozača, počev od mog kolege Sorda, a tu je i Kris Etkinson.

Dani Sordo, trećeplasirani iz 2008, zadovoljan je što sezona počinje na asfaltu, njegovoj omiljenoj podlozi. Aktuelni ciljevi: „Za početak, da osvojim što više proizvođačkih bodova za Sitroen. Da završim na najmanje istom mestu kao i prošle godine. A zašto i ne jedno mesto više? Takođe bih voleo da ove godine osvojim svoj prvi reli u Svetskom prvenstvu.“ Da je vreme za Danijevo prvo slavlje, veruje i Olivije Kvesnel, direktor Sitroen motorsporta.
Ni BP Ford nije menjao svoju postavu, nju čine leteći Finci Hirvonen - Lehtinen i Latvala - Antila. Oni i dalje predstavljaju spoj mladosti i velikog WRC iskustva, sada bogatijeg za još jednu sezonu. U Fordu prošlu godinu smatraju tranzicionom, i stanovišta su da bi vicešampionska mesta u vozačkoj i proizvođačkoj konkurenciji sada trebalo popraviti. Miko će verovatno ponovo igrati na kontinuitet, koji je i osnova strategije BP tima.

Hirvonen je u Irskoj ’07. bio četvrti: „Tada je reli bio težak, ali ove godine osećam da će biti i teži. Mislim da ćemo mestimično nailaziti na led, a putevi su neverovatno uzani i brzi. Sečenjem krivina, na put se nanosi blato, može da bude prljavo i klizavo. Zanimljivo je kad ovakav događaj otvori sezonu. Hoću podijum, ali ako ima ikakve šanse, želim da se borim za pobedu. Ima samo 12 relija, važno je osvojiti poene na svakom. Nema prostora za „nule“ u tabeli, jer imate manje prilika da ih nadoknadite.“ Poslednje dve Mikove rečenice sasvim tačno opisuju pravila igre u 2009.
Latvala ima slatke uspomene na Irski reli 2007, kada je, vozeći za Stobart osvojio prvi WRC podijum za sebe i ekipu. Možda preambiciozno, Jari Mati bi da to ponovi: „Rastresite podloge su moje omiljene, ali ako na asfaltu ove godine mogu da završim među prva tri, to će biti savršeno. Područje na kojem želim da se ove godine popravim jeste stalnost. Moram da eliminišem uspone i padove koji su mi delimično obeležili prošlu sezonu. Pre godinu dana, bio sam vrlo nervozan uoči debija za Ford. Prošao sam kroz toliko toga, sticao iskustvo i učio o psihološkoj strani WRC-a, tako da se sada osećam opušteno i samouvereno. Imam dva cilja: da pomognem Fordu da povrati proizvođačku titulu, i da se sam borim za vozačku. Nije cilj da je osvojim - to je nešto drugo - več da mogu da se borim za nju.

Ovog puta nećemo zaobići tridesetšestogodišnjeg Kalida Al Kasimija. Čovek čije rezultate najčešće ne pratimo - i to s razlogom - obezbeđuje dragoceno Abu Dabi sponzorstvo. On nikada neće biti konkurentan, ali je tu zato što to svim zainteresovanim stranama odgovara.

Stobart: najbolji privatnik

Stobart je zvanično najuspešniji privatni WRC tim, ali ova šarena družina sa nešto komotnijim prilazom šampionatu omiljena je i kod publike. Kad pogledate ko je sve prodefilovao kroz njihove automobile, to i ne treba da čudi. I ovogodišnja kampanja podrazumeva sve relije u sezoni, svaki put sa po tri automobila, a na otvaranju se pojavljuju Hening Solberg - Kato Menkerud, Metju Vilson - Skot Martin i Urmo Ava - Kuldar Sik. Za bodove su nominovani Norvežani i Estonci, Vilson junior vozi za slavu.
Može da zaprepasti činjenica da je stariji Solberg pronašao celosezonski angažman, pa makar i presudno zahvaljujući sponzoru, a mlađi nije. Hening ume da zablista na snegu ili šljunku, ali ne važi za posebno dobrog, kao ni za posebno lošeg vozača. U WRC krugovima, on se više tretira kao merilo: mlađi piloti koji nisu brži od njega, nisu vredni truda, a u one koji ga nadmaše možda bi vredelo uložiti vremena i novca. Ipak, Hening se ne buni kad preko godine nema priliku da testira, ne kritikuje ni ekipu, ni auto, sa sponzorom pregovara dugo, ali ipak pronađe rešenje... Da li je onda čudno što će on i njegov narandžasti Fokus biti na startnoj rampi u Donegalu, a ne Peter-u-bilo-čemu?

Urmo Ava ima obzebeđenih osam startova u sezoni. On stiže iz Sitroena, čiji je poluprivatni C4 vozio prošle godine. Zanimljivo je da su Francuzi tu operaciju proširili i podigli do M2 ekipe, a da Avu nisu zadržali. No, Ford je sasvim zanimljiva solucija, a konkurencija za malo preostalih vrednih WRC mesta toliko je žestoka, da je Estonac svestan koliko je srećan što je i dalje u igri. Metju Vilson ima odlično prezime i to govori sve. Uz očevu podršku, „mali“ je dogurao do pedeset WRC startova za 22 godine života, a da baš nikad nije pokazao ništa posebno. No, dok je on tu, Stobart nema o čemu da brine i zato je prisustvo „sporog sina“ dragoceno za sport.

Sitroen junior: jedna dobra vest

Crnu nit loših vesti u WRC univerzumu prekinuo je Sitroen, kada je 24. decembra objavio učešće svog Junior tima u šampionatu 2009, kao M2 ekipe. Program se sprovodi u saradnji PH-Sporta i Sitroen-sporta, sa prvenstvenim ciljem da pronalazi i uzgaja vozače za glavnu fabričku ekipu. Ova odskočna daska za talente koje bi Francuzi da vežu za sebe, služiće i kao protivteža brojnosti Forda, koja je ne jednom u 2008. umela da Lebu zakomplikuje život.

Da bi neki tim imao zvanični M2 status, mora da učestvuje na najmanje osam relija; Sitroen junior prijavljen je za svih dvanaest, sa najmanje dva C4 automobila po takmičenju. Okosnica ekipe su Konrad Rautenbah, Jevgenij Novikov i Sebastijan Ožije, a Kris Etkinson, izbeglica iz Subarua, startovaće u Irskoj. Australijanac zna da je ovo jednokratni aranžman, premda na obe strane postoji snažna volja da se sve ne završi na tome.
Raspored učešća i nominacija za proizvođačke poene podložan je izmenama, ali se sledeće zna već sad. Rautenbah će voziti svih 12 relija. Ruku na srce, od njega se ne očekuje ništa, ali čovek je tu da se zabavi, plaća račune i tako ipak pomaže velikom cilju. Osamnaestogodišnji Novikov može da računa na najmanje osam nastupa, s WRC debijem u Norveškoj, a Sebastijan Ožije planiran je za startera u prvih šest rundi. JWRC šampion verovatno je sledeće francusko čudo, i njegov program izvesno će se proširiti. „Novi“ Sebastijan proslavio se i osvajanjem IRC Relija Monte Karlo, u debitantskom nastupu u Pežou 207 S2000, ispred konkurenata kao što su Fredi Loa, Stefan Sarazan i Jan Kopecki.

Ime Junior tima nije odabrano slučajno: prosečna starost sadašnje postave je 22 godine. U Sitroenu znaju da će većina njihovih vozača pokušati da impresionira brzinom, ali su im kao prioritet postavili sticanje iskustva i dolaske do cilja. Na startu u prvog relija sezone videćemo posade Etkinson-Prevo, Rautenbah-Berit i Ožije-Ingrasija. Prve dve nominovane su za proizvođačke bodove. Samo je Australijanac vozio u Irskoj, ali nikada C4 WRC.
Etkinson se za nastup u Sitroenu spremao na januarskom testu u Francuskoj. Interesantno je čuti mišljenje čoveka koji je sve svoje 62 WRC bitke vodio u Impreci: „Odmah sam stekao dobar osećaj u automobilu i bilo je sve bolje kako su kilometri prolazili. C4 je stvarno fantastičan za vožnju: što više napadam, to on bolje funkcioniše. Zaprepašćuje kako agresivno možete s njim u krivine, on uvek ostaje u ravnoteži.

Solberg: kokpit, kakav bilo

Od momenta kada je Subaru bacio peškir u ring, pratili smo pokušaje Petera Solberga, WRC prvaka ’03, da pronađe trkačko sedište za sezonu 2009. Poslednji rok za prijavu za Irsku bio je 24. decembar, dotle Peter nije uspeo da sklopi nikakvu konstrukciju, pa je samo potvrdio očigledno - da u Sligu neće startovati.

Zašto za njega nije bilo mesta ni u jednom od Sitroenovih ili Fordovih timova, nije zvanično poznato. Spekulisalo se o koječemu: da Norvežanin traži novac, isuviše novca, da ga u „plavom ovalu“ baš i ne pamte po dobrom, da je u očima mnogih već otpisan i bivši... Kako je vreme prolazilo, izgledalo je da će nekadašnji šampion ostati po strani i kada se krem svetskog relija bude takmičio na „njegovom“ terenu.
Kad već nije išlo drugačije, Solberg postao čovek - tim. Kupio je Sitroen Ksaru proizvedenu 2001, spremljenu po specifikacijama 2006. i nastupiće u Norveškoj kao privatnik, s planom da potom izveze i ostatak sezone, mada taj program još nije apsolutno osiguran. Ovo je Peteru način da premosti period do 2010, kada ponovo računa na fabričko, plaćeno sedište. Kao varijanta za iduću godinu pominje se malezijski Proton, a ako bude po Solbergovom, nije isključeno da već 2009. staru Ksaru zameni nečim drugim. Kratkoročno, Norvežanin tvrdi da je zadovoljan: „Okej, znam da mnogi misle da sam lud što ovo radim. Da li bi to uradili Gronholm, Makinen ili Mekre? Ne mislim da bi.“ Kakva god budućnost bila, utešno je znati da ćemo Petera ponovo gledati od februara nadalje.

„Sve osim kuge“

Irski reli jedan je od svega dva asfaltna u sezoni 2009, mada ovu kvalifikaciju treba uzeti sa rezervom. Putevi su po konfiguraciji brzi, ali jako neravni, uzani i prljavi, a sečenjem krivina, na njih se nanese toliko blata i šljunka, da je set-ap za makadam ovde pametniji izbor od klasičnog asfaltnog. Prianjanje varira u velikoj meri i vozačima je teško da predvide na šta će naići. Januarski termin obećava pogibeljno klizave deonice, kišu, mraz, led, možda čak i sneg. Organizator je crnohumorno najavio da se u vremenskoj prognozi može naći „sve osim kuge.“
Pireli zato donosi dve vrste pneumatika, i to je dopušteni izuzetak od pravila koje predviđa jedan model. Standardni izbor je meka PZero asfaltna guma, a za slučaj snega i leda, takmičari se mogu opredeliti za „pneumatik za vanredne situacije“, Sotozero 'Monte Karlo' model bez spajkova. Ovim rešenjem biće moguće izbeći potencijalno blamantne situacije, poput Japana ili Velsa ’08.

Sedište takmičenja je u Sligu, a itinerer prolazi kroz Republiku Irsku i Severnu Irsku. Petak je najduži dan relija, sa osam specijalnih ispita u dužini od 164,53 km, od kojih se dva poslednja voze po mraku. Trasa šest subotnjih brzinaca iznosi 133,36 km i vodi uzanim putevima po farmama u Severnoj Irskoj. Program je u nedelju ima pet ispita i samo 68,86 km, a sve se završava superspecijalom na ulicama Donegala. Najavljeno je da će treća etapa biti minimalno skraćena, pošto je most na jednom od ispita zatvoren već nekoliko sedmica. Bez ove izmene, reli broji 19 specijalaca, 366,75 km takmičarske i 1.405,99 km ukupne dužine.

WRC ’09, kalendar takmičenja

30. januar - 01. februar - Reli Irska
13 - 15. februar - Reli Norveška
13 - 15. mart - Reli Kipar
03 - 05. april - Reli Portugal
24 - 26. april - Reli Argentina
22 - 24. maj - Reli Italija - Sardinija
12 - 14. jun - Akropolis reli
26 - 28. jun - Reli Poljske
31. jul - 2. avgust - Reli Finske
04 - 06. septembar - Reli Australija
02 - 04. oktobar - Reli Katalonija
23 - 25. oktobar - Reli Vels - Velika Britanija

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

21 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: