Finski reli: Duhovni dom WRC-a

Kao zemlja koja je dala više svetskih reli prvaka od bilo koje druge, Finska se s pravom smatra duhovnim domom ovog sporta. Zato je pobeda na Finskom reliju - nekad „Hiljadu jezera“ - jedno od najvećih uopšte mogućih postignuća u WRC-u. Procena broja gledalaca duž takmičarske trase kreće se od pola miliona naviše, u pitanju je događaj koji u nordijskim zemljama okuplja najbrojniju publiku, ne samo u sportskim okvirima.

Svet, Finska
Podeli

Sedište Finskog relija je grad Jivaskila, a centralni servisni park nalazi se u kongresno-trgovinskom i sajamskom centru Paviljonki. Pošto se ova runda prvenstva boduje i u JWRC i PWRC kategorijama, lista učesnika je duga, sa preko sto prijavljenih posada. Organizatori tvrde da je trasa sposobna da ih sve podnese.

Za 2008. su odabrani uži i tehnički zahtevniji putevi od prošlogodišnjih, kako bi prosečne brzine pale. Zbog trinaest izmenjenih, ili u odnosu na prethodne godine sasvim novih deonica, postoji verovanje da će manje iskusni vozači imati nešto bolje šanse u nadmetanju s lokalcima, ali u tom smislu nije uputno gajiti prevelike nade.

Timovi gornjeg doma

BP Ford izgleda kao najspremniji za trijumf u Finskoj. Ne samo što je za dve od njegove tri posade ovaj reli domaći, već i zato što njihov čovek, Hirvonen, vodi u plasmanu vozača, a tim je na čelu tabele u konkurenciji proizvođača. Uz to, Fokus je ovde pobeđivao u poslednje dve godine.

Ni Hirvonen, ni Latvala još nisu slavili kod kuće. Njihov duel mogao bi da zapali pravu vatru, reč je i o borbi za nacionalni prestiž, o tome ko će biti prvi domaći pobednik posle Gronholma i ko će se upisati u niz letećih Finaca - slavljenika. Koliko god rivalstvo bilo žestoko, Miko i Jari-Mati ne bi smeli da se zaborave i iz vida izgube krupniju sliku: u šampionatu se sve idealno namestilo da se prednost nad rivalima bitno poveća.

Hirvonen startuje sedmi put, a najbolji dosadašnji plasman mu je drugo mesto. Pored i preko Gronholma se jednostavno nije moglo. Miko priča: „Kao klinac, stajao sam pored puta i gledao heroje kao što su Marku Alen i Ari Vatanen. Sad će tu biti moji prijatelji i navijači. Malo je jači pritisak na mene da pobedim u Finskoj, nego na drugim relijima, ali s tim mogu da se nosim. Prvi put započinjem domaći reli kao vodeći u prvenstvu i jedva čekam start.

Latvala je jednako nestrpljiv: „Pobeda kod kuće bila bi nešto posebno. Za nju je potrebno solidno iskustvo, moraću da vozim punim gasom od starta do cilja i ne smem da napravim nijednu grešku. Vrlo sam samouveren posle drugog mesta u Turskoj, to je veliko olakšanje i podsticaj da se borim sa Mikom i Lebom.

U prilog ovoj dvojici govori i tradicija. U proteklih 57 godina, samo šestorica pobednika nisu bili Finci. Zato posebno ističeno nenordijske junake novije epohe: Karlosa Sainca (slavio 1990), Didijea Oriola (pobeda 1992) i Marka Martina (trijumf 2003).

Za Sitroen je Finska još uvek nepokorena teritorija. Pobeda im verovatno nikad nije bila ovako potrebna, ali iskustvo nalaže oprez. Leb se u Finskoj peo na podijum, nikad na njegov najviši stepenik. Bez obzira na sve, on neće voziti nepromišljeno: „Ovde nikad nismo pobedili, to je jedan od ciljeva koji sam sebi postavio za 2008. Ali, koliko god žarko želeo da osvojim Finski reli, i uprkos svemu što bi to za nas značilo u plasmanu vozača, nemam nameru da rizikujem ništa više od uobičajenog da bih dodao još jednu crtu u svoj lični bilans. Prošle godine, u ovo vreme, zaostajali smo devet, sada je razlika samo tri poena. Zato sebi ne smemo da dopustimo nikakve greške, a na putevima kroz šume ih je tako lako napraviti.“

Sordo i Marti su u pauzi startovali na OK Auto-reliju, rundi finskog prvenstva i pobedili. Bez obzira na ne posebno jaku konkurenciju, to je za Španca moralni podstrek, prvi trijumf u WRC automobilu i na makadamu, i doza dodatnog samopouzdanja uoči okršaja sa lokalnim specijalistima. Takve Sitroen nema, najbliže čime raspolaže jeste Urmo Ava, koji startuje u poluprivatnom C4.

Subaruovi aduti su više nego solidan debi Imprece ’08, sav rad uložen u taj auto tokom sedmonedeljne pauze, i, najviše, Peter Solberg. Brzinski rekord na čuvenom specijanom ispitu Ouninpohja, svojevremeno ultimativnom testu veštine i hrabrosti, prosek od preko 130 km/h iz 2004, i dalje je njegovo vlasništvo. Doduše, baš zbog te brzine, i pretnje koju po bezbednost predstavlja, Ouninpohja se više ne vozi.

Solberg i Fil Mils već imaju sedam startova u Finskoj u kokpitu Subarua, a u rezultatskom bilansu, jedno 4, 3. i 2. mesto. Etkinson se takmičio četiri puta, računajući i pokušaj u grupi N. Najveći domet Australijanca je pozicija četiri, osvojena prošle godine. I Kris zna: „Ovo je reli koji svako želi da osvoji, ali da biste u Finskoj bili pravi pretendent, skoro je obavezno da budete lokalac.“ Ekipa veruje da je nova Impreca skrojena baš za ovakve brze i tečne puteve i smatra da za predstojeće takmičenje odavno nije bila bolje pripremljena.

Sa donje polovine tabele

Za Stobart, standardno, nastupaju Gali, Hening Solberg i Vilson, s tim što su prva dvojica nominovana za proizvođačke bodove. Ovaj tim ne ograničava se na to da brani svoje četvrto mesto, već namerava da u nastavku sezone napadne Subaru. Za tu misiju, Stobart je više nego solidno pripremljen: vozačka postava jaka je i iskusna. Italijan startuje osmi, Norvežanin deveti put. Oni su jedan iza drugog i u vozačkom plasmanu, na pozicijama 7. i 8.

Gali u bilansu iz Finske ima pobedu u grupi N 2004. i peto mesto u ukupnom plasmanu dve sezone potom. Brzi i široki putevi uklapaju se u njegov napadački stil vožnje i mogli bi da nagrade urođenu agresivnost Italijana kome je „dosadilo da sedi u kući“ i koji ne može da prežali Ouninpohju. Hening za pojasom ima pozicije četiri i pet iz poslednje dve sezone. Njemu je nastupajući reli 65. u WRC konkurenciji.

Za Mančiz Ford je deveta runda Svetskog prvenstva i kraj jedne ere. Argentincu Luisu Peresu Kompanku biće to trideseti i poslednji WRC start. Zahvaljujući porodičnom poslu sa sladoledima i strasti prema reliju, porodica Peres Kompank mnogo je učinila na popularizaciji ovog sporta u Argentini. Njihov tim prva je i dosad jedina WRC ekipa iz Južne Amerike. Za Luisovim vozačkim umećem neće žaliti niko, ali njegov sistemski doprinos nesporan je i dragocen, naročito u vreme oseke fabričkih timova.

U taj doprinos spada i otvaranje puta u WRC za Federika Viljagru. On se dosad pokazao kao pravi izbor, a kako je jednom već startovao u Finskoj, prošlogodišnje beleške biće mu od pomoći. U ovom času, Federiko vodi u nacionalnom prvenstvu, a u Svetskom šampionatu je na neočekivano visokom desetom mestu u generalnom. Mančiz je pretposlednji na tabeli proizvođača, ali ipak ispred Suzukija. Argentinci mogu da budu zadovoljni, završavaju relije, osvajaju poene u obema konkurencijama, a kod kuće ih posmatraju kao reprezente nacije na velikoj reli sceni.

Suzuki se na ovom reliju uzda u pilote „prave krvi“, Nordijce Gardemajstera i Andersona, ali i na debi evo verzije automobila SX4WRC. Ekipa tvrdi da su saznanja iz polusezone pretočena u praksu, a akcenat je stavljen na dodatnu brzinu i pouzdanost. Novi delovi treba da auto učine i performantnijim i konkurentnijim, uz sve to i lakšim, bez narušavanja snage i krutosti. Toni je u međuvremenu učestvovao na rundi finskog reli prvenstva u Kouvoli, koju je osvojio Sordo. Taj nastup bio je zabava s ozbiljnim ciljem, povratkom u takmičarski ritam. Garde priznaje da Suzuki još uvek zaostaje za rivalima kad je u pitanju snaga motora, koja je Finskoj od ogromnog značaja, ali poznavanje terena to treba da kompenzuje.

Respektovan s razlogom

Ako ijedan reli u kalendaru uliva strahopoštovanje, to je upravo ovaj. On je mešavina pravaca koji se voze punim gasom, džinovskih skokova i krivina koje traže potpunu posvećenost. Vozi se po ultrabrzim makadamskim drumovima koji vijugaju kroz guste šume i između jezera. A brzina je rodila izraze „makadamski gran pri“ i „Finska velika nagrada“.

U WRC istoriji, pet od šest prosečno najbržih relija voženo je baš u Finskoj: na vrhu liste nalazi se takmičenje iz 2005, kad je prosek pobednika bio 122,86 km/h, a slavio je Markus Gronholm. „Magični“ je kod kuće pobedio sedam puta i time se nadovezao na serije koje su imali Hanu Mikola, sa takođe sedam trijumfa u razdoblju 1968-1983, i Marku Alen, koji je u razdoblju 1976-1988 u šest navrata stizao do najvišeg stepenika podijuma.

Makadam je ravan poput asfalta, gladak i tvrd. Putevi su brzi i tečnog toka, uglavnom široki, sa čuvenim skokovima koji teraju automobile u let dug i više desetina metara. Tu i jeste glavno umeće: posle „skakaonica“ često se nalaze slepe krivine za se treba valjano pozicionirati još pre „uzletanja“. Jedino agresivna i precizna vožnja po trkačkoj liniji pre skoka, i znanje i predviđanje šta nakon doskoka sledi, omogućuju da se zavoji napadaju bez gubljenja zamaha i brzine. Za dobar rezultat potreban je i ritam: auto treba da „plovi“ iz jedne krivine u drugu. U toj disciplini lokalni vozači briljiraju.

Ovakav itinerer zahteva dobro poznavanje trase, pedantno spremljene beleške i besprekornu navigaciju. Odatle i nepisano pravilo da je posadama potrebno višegodišnje iskustvo da bi uopšte shvatile kompleksnost prohteva na koje će naići. Isto važi i za inženjere, kojima takođe treba vremena da razumeju poteškoće i nađu odgovarajući set-ap za automobile. Jasno je i odakle potiče prednost lokalaca: oni koji su tu odrasli, kroz sve to prošli u ranim fazama karijere i poznaju teren, specijalisti su za Finsku i automatski u boljoj početnoj poziciji od stranaca.

U putu do dobrog plasmana mnogo pomažu odvažnost, vredna i više desetinki po kilometru, i stopostotna vera u sopstvene i mogućnosti automobila. Samopouzdanje znači mnogo, pošto valja atakovati i kada se put ne vidi. U Finskoj ne postoje „mala greška“, niti „mali udes“: kiksevi se plaćaju spektakularnim izletanjima.

Totalna ruta iznosi 1.461,58 kilometara, od kojih su takmičarska 340,42, podeljena u 24 specijalna ispita. Takmičenje u četvrtak uveče otvara Kileri superspecijalni ispit na kasačkoj stazi. Njegova dužina je 2,06 kilometara i to je spektakl za publiku. U pravu akciju kreće se u petak, kada se vozi deset brzinskih ispita u ukupnoj distanci od 131,7 kilometara.

Subota će biti i najduži i najnaporniji dan jer se tad na štopericu prelazi 168,25 km, nepuna polovina ukupne takmičarske distance. Od 10 brzinaca tog dana, pet je potpuno novih. Delovi spektakularne i prebrze Ouninpohje inkorporirani su u druge specijalne ispite na subotnjem programu. Nedelja predviđa samo tri brzinca, ukupno 40,47 kilometara, a ime pobednika trebalo bi da saznamo u pola dva po lokalnom vremenu.

Vremenska prognoza nagoveštava suvo i toplo vreme, sa temperaturama između 25-30°C, uz visoku vlažnost vazduha. Pošto je u Finskoj podloga „nežnija“ prema automobilima, barem kada je upoređujemo sa Grčkom i Turskom, prvi put u sezoni će se voziti na Pireli skorpion mekim gumama za makadam.

Sport

Indikar: Trejsi opet u igri!

Vest nije obradovala samo Kanađane. Pol Trejsi vraća se u kokpit na 13. trci Indikar serije u Edmontonu. Mnogo je faktora moralo da uđe u igru, mnogo kockica mozaika da se sklopi, da bi jedan od najomiljenijih vozača američkih formula ipak pronašao put za nastavak karijere u željenoj konkurenciji. Istina, u tekućoj sezoni sve će se verovatno i završiti samo tim jednim nastupom pred domaćom publikom, ali je sada lakše poverovati da će ova priča imati svoj nastavak i u 2009.

Aleksandar Babić subota 26.07. 00:21 Komentara: 1

F1: Povratak na Hokenhajm

Druga polovina Svetskog prvenstva Formule 1 započinje Velikom nagradom Nemačke, koja se, posle pauze 2007, održava na Hokenhajmu. Prošlogodišnja trka na Nirburgringu vožena je kao Gran pri Evrope.

Aleksandar Babić petak 18.07. 23:49 Komentara: 0

F1: Raport sa polugodišta (II)

U drugom delu našeg polugodišnjeg F1 preseka stanja, govorimo o “donjem domu”, ljudima sa jednocifrenim brojem bodova, pilotima koji ih uopšte nemaju, kao i vozačima za koje je karirana zastava stvarno redak prizor.

Aleksandar Babić utorak 15.07. 21:29 Komentara: 0

F1: Raport sa polugodišta (I)

Turbulentni Britanski gran pri poslužio je kao efektna završnica polusezone Svetskog prvenstva Formule 1. Dane preostale do Velike nagrade Nemačke iskoristićemo za rezime dosad viđenog, pridržavajući se hijerarhije uspostavljene u generalnom plasmanu.

Aleksandar Babić četvrtak 10.07. 20:08 Komentara: 3

WRC polusezona: Protiv Leba armija

Letnja pauza u Svetskom reli prvenstvu, gotovo sedam nedelja odmora između Turske i Finske, vozačima daju priliku za punjenje baterija, a nama šansu da se osvrnemo na dosad viđeno u velikoj borbi Forda i Sitroena i ocenimo s kakvim izgledima protagonisti ulaze u drugi deo sezone 2008.

Aleksandar Babić utorak 1.07. 11:34 Komentara: 3