F1, Montreal: Pun gas, šikane i ukosnice

Herojska pobeda Hamiltona u Monaku njegova je, ali i zasluga Meklaren-Mercedesa. Britanac je trijumf u Kneževini već okarakterisao kao vrhunac karijere, međutim potpuno je izvesno da neće ostati na tome. Kao i u Kanadi i Japanu prošle godine, i vozač i tim dokazali su da se vanredno snalaze u situacijama koje liče na lutriju. Od šest pobeda u karijeri, ovo je Luisu bila četvrta u incidentnoj trci; čovek kao da uživa u takvim uslovima.

Izvor: B92

Petak, 06.06.2008.

22:16

Default images

Mnogo posle karirane zastave, saznali smo da je zadnja desna guma na Hamiltonovom automobilu krenula da ispušta vazduh; sreća njegova pa trka zbog vremenskog limita nije mogla da traje duže. Veruje se da je Englez pokupio krhotine posle Rozbergovog dramatičnog udesa kod bazena, te oštetio i pod i pneumatik.

Tragičar je ispao Adrian Zutil, torpedo kojim ga je počastio Raikonen dobro je došao da skrije činjenicu da je Nemac imao da bude kažnjen sa 25 dodatnih sekundi zbog preticanja Barikela, Nakadžime i Pikea pod žutom zastavom, još u doba sudara Alonsa i Hajdfelda u 13. krugu.

Adrian je uspeo da zadrži oreol superheroja, vremenska penalizacija srušila bi lep utisak o autsajderu koji se domogao inače nedostižnih visina. Nemcu je čak saopšteno da će njegovo ponašanje ubuduće biti teže kažnjavano, zasad je prošao samo sa opomenom.
© Xpb.cc / PHOTO4
Usput, ovo je već drugi gran pri u sezoni na čijem restartu Kimi pokazuje priličnu nervozu i sa hladnim gumama i kočnicama pokušava nemoguće. U Australiji je prošao jeftinije, spasavši makar bod, u Monaku je platio punu cenu.

Čovek u pravoj krizi je Nelsinjo Pike. On još uvek uči, ali niotkuda nema ni rezultata, ni nekih ohrabrujućih momenata. Pet Simonds priznaje da je Brazilcu opalo samopouzdanje, pa sada čitav tim radi na tome da ga izvuče. U Renou veruju da sposobnost i brzina postoje, ali da sin slavnog oca mora da počne ponovo da veruje u sebe.

Za kim zvono zvoni?

© Xpb.cc / PHOTO4
Nemci su otvorili slučaj Hajdfeld. "Brzi Nik" ima pad forme i rezultata. U kvalifikacijama ga Kubica dobija 6:0, na tabeli za Poljakom zaostaje 12 bodova. Na tri vezane trke mučio se da se kvalifikuje u prvih 10, a serija od 28 top 10 startova prekinuta je u Monaku. Hajdfeld je bio i u gorim situacijama u karijeri, ali nikada njegove akcije nisu krenule da padaju u dobrom timu.

I reči Marija Tajsena deluju opominjuće: "Zabrinjavaju me performanse koje nas ne dovode tamo gde mislimo da pripadamo. To važi i za tehniku i za vozače. Mi Hajdfeldu možemo samo da ponudimo svu podršku, a on mora da da svoj doprinos." Vozač svoje muke objašnjava nemogućnošću da gume brzo dovede na temperaturu koja im omogućuje prianjanje.

Nikov ugovor sa BMW-Zauberom traje do kraja 2009. Ali, nije tajna da BMW želi dva vozača šampionskog kalibra. Izgleda da se ukorenilo verovanje da Kubica jeste od tog štofa, dok nad Hajdfeldom lebdi znak pitanja. Tvrdi se da Bavarci za njegovo sedište već traže alternative i tu se, gle čuda, kao opcija pominje Fernando Alonso.

Kimiju dodijalo?

© Xpb.cc / PHOTO4
Minhenski "Tagescajtung" pokrenuo je intrigantnu storiju, prema kojoj Raikonen planira povlačenje iz F1. Izvor su, navodno, Kimijevi finski prijatelji, kojima je svetski prvak najavio završetak karijere po isteku sezone 2009. Jedan od izvora ove vesti tvrdi da je ceo cirkus koji prati F1 izgleda za Raikonena više nego što može da podnese: "Za njega je to život pod lupom, on voli da vozi i mrzi sve ostalo u Formuli 1." Prema ovoj spekulaciji, zamisliva je i varijanta po kojoj bi čak i 2008. mogla biti oproštajna godina.

Ova potencijalna želja svetskog prvaka da svemu okrene leđa uklapa se u računice o Alonsovom budućem angažmanu kod Italijana, kao i u one da se Skuderija "raspituje za zdravlje" Roberta Kubice. Nemci čak tvrde da Ferari ima opciju na ugovor Fernanda Alonsa, koja ističe 3. avgusta, u vreme Velike nagrade Mađarske. Kimi, naravno, ne komentariše ova nagađanja, ali se osvrće na zbivanja sa prethodne trke: "Monako je iza nas. Tamo je naopako pošlo sve što je moglo. Imao sam mnogo muke sa prianjanjem na vlažnoj stazi i moramo da pronađemo kako je to moglo da se desi, jer obično volim da vozim pod takvim uslovima. Prvi put u godini nisam osvojio bodove i takva trka ne sme da se ponovi. Ali, ne gledam unazad, ono što se desilo ne može se izmeniti."

I gran pri u Montrealu može da se izrodi u paradu iza sigurnosnog automobila, crvenima ostaje da se nadaju da su za takvu situaciju spremniji i da će je bolje pročitati. Prvak sveta, na tu temu: "Ne sećam se trke u Kanadi koju nije isekao sigurnosni automobil i očekujem da će se tako desiti i u nedelju. A onda moramo da budemo oprezni s našom strategijom, sreća je tu veoma bitna ako želite pobedu. Nadajmo se da će se auto pojaviti u zgodnom času za nas." Strategija, ta magična reč i disciplina u kojoj Ferari od 2007. kaska za glavnim rivalima.

Mozli ostaje!

© Xpb.cc / PHOTO4
Vanredna skupština FIA glasala je trećeg juna o poverenju aktuelnom predsedniku Federacije. Maks Mozli ostao je u sedlu posle tajnog izjašnjavanja koje je završilo u njegovu korist, verovatno ubedljivije nego što se i sam nadao. Konačni ishod: 103 glasova za, 55 protiv, uz 7 uzdržanih i 4 nevažeća glasa.

Uoči vanrednog zasedanja, protiv Mozlijevog ostanka u otvorenom pismu izjasnila su se 24 auto-kluba, člana FIA, među njima i uticajni i veliki američki (AAA) i nemački (ADAC), kao i kanadski, brazilski, francuski, japanski, holandski, austrijski, i španski, da pomenemo samo najkrupnije. Dan kasnije, ovo gledište podržali su i Rusi. Svi su oni zahtevali da Maks momentalno odstupi sa dužnosti, zbog "kritične situacije u kojoj se FIA nalazi, i njene ozbiljno ugrožene reputacije".
Ulje na vatru dolio je Eklston. Najpre je u izjavi "Dejli telegrafu" pozvao Mozlija da se povuče, predlažući "humanu" varijantu: "Bolje da sam ode nego da ga na to primoraju. Ne želim to da vidim, bili smo prijatelji 40 godina i ne želim da tako ode posle svega što je učinio za sport. Otkad je priča objavljena, pod velikim sam pritiskom ljudi koji investiraju u F1, sponzora i proizvođača. Maks treba da se povuče iz osećanja odgovornosti prema instituciji koju predstavlja."

Prvi čovek F1 lio je krokodilske suze nad Mozlijevom sudbinom, tvrdeći da je za njega bolje da bude upamćen kao neko ko je na čelu FIA radio i po 16 sati dnevno, u svojstvu predsednika obavio prvoklasan posao i doneo 90% odluka koje su svima koristile, nego kao akter skandala koji je obelodanio tabloid. Poslednje Eklstonovo "predizborno agitovanje" bilo je vatrenije i ne više tako "milosrdno": "Glasajte za njegov ostanak i bićete s njim još šest godina". Berni dakle, ne veruje u Maksovo obećanje da se 2009. neće kandidovati za još jedan mandat na čelu Federacije.

A pritisak se nastavlja

© Xpb.cc / PHOTO4
Glasanje je prošlo, ali duhovi ne miruju. Najpre, članice FIA: ADAC je izrazio "žaljenje i nevericu", a AAA je "razočaran" ishodom. Amerikanci čak razmatraju i mogućnosti da na sve ovo reaguju, možda inicijativom za osnivanje nove organizacije koja bi zastupala klubove čiji je stav u ovom slučaju bio manjinski, možda podrškom eventualnom rascepu. Začuđujuće je, ali je i di Montecemolo promenio poziciju i sada poziva predsednika FIA da "učini časnu stvar" i da napusti svoju poziciju iz razloga nedostatka kredibiliteta.

Ni za Eklstona nije gotovo. Preko stranica jednog od listova iste medijske imprerije koja je i otvorila prostor hajci, ponovo je pozvao Mozlija da odstupi. Glasanje nije prepreka: "Znao sam da će dobiti, nije bilo načina da izgubi. Ali, to nije dobro ni za njega, ni za FIA. Maks bi trebalo da se povuče u novembru, ja vodim F1 i znam da mu se timovi i proizvođači snažno suprotstavljaju. Uvek sam govorio da će on doživotno ostati predsednik.."

I štampa radi svoje. "Dejli Telegraf" relativizuje većinu od 61%, jer se Mozli održao zahvaljujući glasovima klubova koji zastupaju manje od petine vozača sveta. "Gardijan" je oštar: "Posle devet sedmica intenzivnog lobiranja, obezbedio je sebi dvotrećinsku većinu koja smatra da sadomazohistička avantura sa pet prostitutki nije dovoljan razlog da on bude sklonjen s funkcije."

Bez obzira na sve, ova runda pripala je Maksu Mozliju. Njegovi pomoćnici odlučno tvrde da predsednik FIA neće tražiti reizbor u oktobru 2009. Prema najgorem scenariju, u Federaciji bi moglo da dođe do racepa, a svakako će biti interesantni i tok i ishod istrage koju je Maks već preduzeo, a na čijem je čelu bivši šef londonske policije. Njen je cilj utvrditi kako je do medija dospelo ono što je dospelo i ko stoji iza svega.

Montreal, izazovi i odgovori

Foto: Allianz
Ovog vikenda očekuje nas četrdeseta Velika nagrada Kanade. Dobro poznata staza "Žil Vilnev" u suštini je zbir šest pravaca isečenih sporim krivinama, šikanama i ukosnicama. Najduži pravac ima dužinu od 1,1 kilometra, proteže se od ukosnice (krivina 10), do poslednje šikane. Pre finalnog kočenja, dostiže se maksimalna brzina od preko 320 km/h. Nema ni dugačkih, ni brzih zavoja, a glavnu ulogu u Kanadi preuzimaju krajnja brzina i kočnice.

Aerodinamički odgovor je specifičan paket koji stvara nizak i srednji aeropotisak, krila su spuštena niže nego na bilo kojoj drugoj dosad voženoj stazi u 2008. Glavni cilj je smanjenje otpora vazduha, zato se s bolida skidaju suvišni spojleri. Tako podešen auto oseća se kao lagan, nervozan je na kočenju i lako preupravlja.

Kočnice su tema broj jedan. U jednom krugu četiri puta se koči sa preko 300 na sat i još dva puta sa preko 250 km/h - to je šest šaltovanja iz sedmog u drugi stepen prenosa. Glavne brige su habanje diskova, njihova temeperatura i pouzdanost celog kočnog sistema. Radi hlađenja predimenzionirani otvori za dovođenje svežeg vazduha, istina, kvare aerodinamičku efikasnost, ali su apsolutno nužno zlo. Standardni kočni sistem ovde ne bi ni izdržao trku.
© Xpb.cc / PHOTO4
Asfalt na pisti je gladak, a pošto se staza preko godine retko koristi za trke, pilote dočekuje prašnjava, prljava i klizava podloga, koju bolidi izrazito slabo hvataju. Prianjanje vremenom i postepeno raste, idealna linija se iščisti, ali nečistoća i komadići guma zadržavaju se sa strane. Na pneumatike ne dejstvuju jake bočne sile, pa se mogu i moraju koristiti meki i supermeki. Međutim, njih troše kočenja i ubrzavanja, a zbog ovog poslednjeg, ugroženiji su oni na pogonskim točkovima. Prošlogodišnji pobednik, Luis Hamilton, prve dve trećine velike nagrade 2007. vozio je na mekim, poslednju na supermekim gumama.

Važeća pravila u pogledu upotrebe guma sugerišu da bi dva zaustavljanja u boksu bila optimalna, u regularnim uslovima. Kako brzih krivina nema, a i potrošnja goriva je relativno niska, čak i veća količina benzina i, posledično, veća težina, ne uzimaju previše vremena. Ipak, najvažnije je da strategija u trci bude fleksibilna, pošto je velika verovatnoća da će gran pri biti isečen žutim zastavama i dejstvom sigurnosnog automobila, a i kiša bi svemu tome mogla da da svoj doprinos.

U Montrealu gotovo da nema sredine: ili se vozi punim gasom, ili se žestoko koči. Agregat snagu oslobađa eksplozivno i u šest navrata u krugu napada pravce punom snagom. Procentualno, 60% kruga vozi se punim gasom, a najduži interval takve vožnje traje 15 sekundi, Na stazi čiji se 4,361 metar pređe za nešto preko 75 sekundi, to je visoka vrednost. Rashlađivanje agregata ne bi trebalo da bude problem, ali u otvore hladnjaka ume da uđe prljavština pokupljena s piste i ona se uklanja u boksu.
© Xpb.cc / PHOTO4
Visoki ivičnjaci, tradicionalni uzrok brojnih problema na ostrvu Notr Dam, ove godine su zaravnjeni i manje opasni. Brzi krug nalaže njihovo gaženje, jer se tako ispravlja putanja. Za to je, s tehničke strane, potrebno nešto mekše podešeno oslanjanje, kako auto ne bi bio dramatično destabilizovan. Vozački, takvi manevri traže preciznost; ako se odabere pogrešan pravac, ako popusti koncentracija, ili se s idealne linije siđe na prljavu perifernu putanju, sledi direktan udar u ogradu ili zid. Zaustavnih zona je malo i uzane su, površina ostrva ne dopušta stvaranje većih.

Uzbudljivu veliku nagradu obezbeđuje više faktora. Najpre, u Montrealu se može preticati, prevashodno pre ukosnice 10 i na kočenju za šikanu 12/13. Zatim, piloti su nenaviknuti na "lagan" auto, lišen pomoći sile potiska, pa im se greške češće dešavaju. Najzad, bilo bi iznenađenje da gran pri prođe bez sigurnosnog automobila na stazi: u Kanadi je srebrni Mercedes sa rotacionim svetlima bio angažovan u tri od poslednjih pet godina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

23 h

Podeli: