Nova vest
Fudbal

Nedelja, 24.06.2018.

13:00

Englezi istorijskom pobedom do osmine finala

Fudbaleri Engleske deklasirali su Panamu 6:1 u Nižnjem Novgorodu i izborili plasman u osminu finala Svetskog prvenstva.

Izvor: A. Kovačević

Autor:A. Kovačević

Englezi istorijskom pobedom do osmine finala
Foto: Tanjug/AP Photo/Matthias Schrader

"Gordi Albion" je meč rešio već u prvom poluvremenu u kojem je postigao čak pet pogodaka, za najubedljiviju pobedu u svojoj istoriji na mundijalima.

Het-trik je postigao kapiten Hari Kejn, uz pomoć dva penala, pa je stigao do petog pogotka na SP. Efikasniji od njega u istoriji Engleske je samo Geri Lineker sa deset.

Dvostruki strelac bio je štoper Džon Stouns, koji je postigao prve golove u dresu "Tri lava", a sjajan pogodak postigao je i Džesi Lingard.

Englezi su ovom pobedom obezbedili plasman u nokaut fazu SP u Rusiji, a u poslednjem kolu Grupe G boriće se za prvo mesto sa Belgijom.

S druge strane, Panama se oprostila od nokaut faze, ali uprkos debaklu dogu će pamtiti ovaj meč jer su u Nižnjem Novgorodu preko Felipea Baloja postigli prvi gol na svetskim prvenstvima u svojoj istoriji.

"Albion" je krenuo silovito od starta meča, odmah pokazao da pobeda neće doći u pitanju, ali su igrači iz Paname zapretili iz kontranapada.

Godoj je imao sjajnu šansu posle dodavanja sa desne strane, ispred sebe je imao otvoren put ka golu i Pikfordu, ali je traljavo šutirao.

Kazna je usledila samo nekoliko minuta kasnije, Engleska stiže do vođstva u osmom. Potpuno očekivano Englezi su "poentirali" iz prekida, Panamci su potpuno zaboravili Stounsa usred kaznenog, a štoper Mančester sitija glavom postiže svoj prvi gol u dresu "Tri lava".

Panama u nastavku meča hrabro pokušava da uzvrati, u dobroj situaciji se našao i Joel Barsenas, izgradio je poziciju za šut sa ivice kaznenog prostora, poslao dijagonalu, ali na njegovu žalost lopta je završila za malo pored leve stative.

Prelomni trenutak meča dogodio se u 20. minutu, Eskobar je malo omeo Lingarda u trenutku kada se vezista Engleske spremao da šutira iz peterca, pa je pao.

Sudija iz Egipta je možda i prestrogo dosudio penal, ali to nije utešilo Panamce. Hari Kejn uzima loptu i suverenim udarcem povećava na 2:0.

To je uništilo samopouzdanje igračima Paname, a dalo krila Englezima koji do kraja prvog dela meča potpuno rešavaju pitanje pobednika.

Prvo u 36. minutu Lingard kruniše sjajnu igru divnim pogotkom sa ivice kaznenog prostora, da bi pet minuta pre poluvremena Stons postigao još jedan gol, iskoristivšu odbitak posle odbrane Peneda na šut Sterlinga iz neposredne blizine.

Tu nije bio kraj, već u poslednjem minutu Godoj rvačkim zahvatom obara Kejna u svom kaznenom prostoru, a kapiten Engleske postiže drugi gol, identično izvedenim penalom.

U nastavku meča Englezi su i dalje imali inicijativu, ali je bilo vidljiva njihova rezervisanost u završnici napada, verovatno su se malo i sažalili na nemoćnog rivala.

Ipak, ni to nije pomoglo Panami, jer pola sata pre kraja lopta se posle šuta Loftus-Čika odbija pravo do Kejna koji u roku od 40 minuta postiže het-trik.

Engleska je u završnici prepustila Panami inicijativu, imalo je debitant nekoliko poluprilika, da bi 12 minuta pre kraja stigla i nagrada za hrabru i fer borbu u vidu prvog gola u istoriji ove reprezentacije na SP.

Postigao ga je Felipe Baloj posle centaršuta Rikarda Avile na opšte oduševljenje navijača za slavlje Panamaca kao da su u najmanju ruku osvojili bod.

U poslednjem kolu Grupe G, Engleska igra protiv Belgije, dok će Panama protiv Tunisa tražiti prve bodove u istoriji. Utakmicu su na programu u četvrtak od 20 časova.

Пласман обезедио Sofascore резултати уживо

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

215 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve