Nova vest
Fudbal

Sreda, 20.06.2018.

09:00

VAR je promenio fudbal, ali i razotkrio sudije!

Od trenutka kada je potvrđeno da će video tehnologija biti korišćenja na Svetskom prvenstvu u Rusiji, prvi put u istoriji najvećih fudbalskih takmičenja, a to je bilo pre nešto više od dva meseca, znali smo i u koja četiri slučaja će biti korišćenja.

Izvor: B92

Autor:B92

VAR je promenio fudbal, ali i razotkrio sudije!
Photo by Catherine Ivill/Getty Images

VAR (Video assistant technology), koji se koristi prilikom golova, odluka o penalima, direktnim crvenim kartonima i greškama prilikom dodele žutih kartona ili isključenja, debitovao je u sezoni za nama u nekoliko svetskih liga, pa je Mundijal u Rusiji trebalo da bude scena na kojoj će doživeti potpunu afirmaciju.

Trebalo, ali je pitanje da li je opravdao očekivanja?

"U pitanju je zaštita imidža fudbalske igre. Videli smo da igrači umeju da ‘naskaču’ na sudiju i viču, vrište… Stavili smo do znanja sudijama da ne smeju da prihvataju ovakvo ponašanje", objasnio je svojevremenom Pjerluiđi Kolina, legendarni sudija koji je sada na čelu Sudijske komisije UEFA.

Davno smo na našem sajtu imali tekst pod nazivom "Da, tehnologija će spasiti fudbal!" iza kojeg potpisnik teksta i dalje stoji, ali je aktuelno takmičenje pokazalo da nas čeka dug put do tog trenutka.

Prvo kolo na Svetskom prvenstvu donelo nam je 16 utakmica i mnogo sumnjivih situacija, kao i veliki broj različitih, često oprečnih mišljenja. Ono što je važnije – videli smo do sada rekordni broj penala, ali i drugu stranu medalje – problem sa suđenjem na svetskom nivou.

"VAR sistem je FIFA uvela kao pomoć sudijama u trenucima kada nisu sigurni u svoju odluku. To je trebalo tako i da ostane, ali nepripremljenost FIFA i kasna selekcija sudija za odlazak na Svetsko prvenstvo se pokazala u grupnoj fazi. Sudije su ga zloupotrebljavale jer su išle linijom manjeg otpora", rekao je za B92 nekadašnji srpski sudija Miroslav Radoman.

Sistem je zvanično debitovao u petak, 15. juna, drugog dana Mundijala, na susretu Portugala i Španije. Đanluka Roki maltene je odbio da pregleda snimak detalja iz 24. minuta, kada je Dijego Kosta u nameri da dođe do lopte udario Pepea i potom postigao pogodak. Italijanski sudija je bio uveren u svoju odluku, ali je i ona diskutabilna jer je trebalo da dosudi faul, da bi već sutradan subota mogla da dobije nadimak "paklena".

U međuvremenu, španski napadač koji je bio dvostruki strelac protiv Portugalaca, nije oduševljen ovim "pomagalom", ali iz samo njemu svojstvenih razloga.

"Video sam snimak posle meča i sudija je mogao da svira faul, ali to je njegova interpretacija. Verovatno nije jer je već svirao penal na početku utakmice kada je Naćo srušio Ronalda. Ne sviđa mi se VAR, ali ne zbog tog detalja, nego borbe uopšte. Pre neki dan sam postigao gol i nisam znao da li ga proslavljam ili ne. Ako je pod znakom pitanja, onda ne slavite, možete ispasti glupi", istakao je centarfor madridskog Atletika.

A ta subota ostaće upamćena u istoriji svetskih prvenstava kao dan u kojem je bilo najviše dosuđenih jedanaesteraca u ovom veku – čak pet. Poslednji put to se dogodilo pre okruglo 20 godina, tačnije 24. juna 1998, na Mundijalu u Francuskoj.

Antoan Grizman prvi je čovek koji je realizovao takozvani "VAR penal", pošto je urugvajski arbitar Andres Kunja uvažio pomoć video tehnologije i ispravno pokazao na belu tačku. Potom je i na drugoj strani dosudio ispravan kazneni udarac, ovoga puta bez VAR, da bi njegove kolege činile isto u duelima Argentina – Island, Peru – Danska, odnosno Hrvatska – Nigerija.

Ukupno devet kaznenih udaraca, a u trenutku kada nismo ni blizu kraja grupne faze, dobili smo svojevrstan rekord – na prethodnom Mundijalu u Brazilu bilo je potrebno 25 utakmica da bi se skupilo osam jedanaesteraca, u Južnoj Africi 2010. je taj broj ostvaren u 35. duelu, dok je u Nemačkoj 2006. osim penal sviran u 40. susretu. Očigledan uticaj VAR sistema.

"Svaku spornu situaciju koju nisu mogli da reše – tražili su pomoć video tehnologije. To nije dobro korišćenje, već zloupotreba VAR sistema. VAR treba da se koristi da pomogne sudiji, a ne da mu kolege rešavaju problematične situacije na ekranu", dodao je Radoman, a onda potvrdio da se na ovaj način urušava kredibilitet Sudijske komisije FIFA.

Činjenica je da arbitri koji ne sude na evropskom tlu i nemaju konstantnu praksu na najvećim takmičenjima, često "lutaju" na Mundijalima, što usled nervoze i treme, samo pojačava nesigurnost koju donose na teren.

U Rusiji se našlo samo 10 evropskih sudija od ukupno 35, među kojima je i naš Milorad Mažić sa svojim timom. Osim njega, tu su još Nemac Feliks Brih, Turčin Čunejt Čakir, Rus Sergej Karašev, Holanđanin Bjern Kujpers, Poljak Simon Marsinjak, Španac Migel Lahos, Italijan Đanluka Roki, Slovenac Damir Skomina i Francuz Klemen Turpan.

CONCACAF, CONMEBOL i Afrička fudbalska konfederacija (CAF) dali su po šest arbitara, iz Azije je došlo njih petorica, a iz Okeanije dvojice, ali je problem što mnogi od njih nemaju kompletne timove – ovo je bio pravi izazov za neke od sudija.

"Sama selekcija pokazala je da su oni nesigurniji arbitri skloniji korišćenju VAR i toga će sigurno biti u nastavku turnira, sve gok one sudije koje su sigurne u sebe, poput Đanluke Rokija i ostalih, kvalitetnih evropskih sudija, ne ostanu i tada će manje biti potrebe za video tehnologijom. Većina njih to radi jer beži iz problema, tako što će drugi donositi odluku umesto njih. Ipak, time sebi čine medveđu uslugu – korišćenjem VAR sistema pokazuju da su nesigurni i da nemaju odlučnost u donošenju odluka. Što ga više budu koristili, imaće manji autoritet na terenu, ali i manju podršku sudijske komisije FIFA", zaključio je Radoman.

Inače, samo su dvojica izvođača bili neuspešni – Lionel Mesi Kristijan Kueva, dok su pored spomenutog Grizmana uspešni bili Kristijano Ronaldo, Mile Jedinak, Luka Modrić, Andreas Grankvist, Ferdžani Sasi i Šinđi Kagava.

Kako je krenulo – kontroverze oko VAR trajaće sigurno do 15. jula kada je na programu finale, a možda i posle toga.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

74 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve
Evrokupovi

UEFA kaznila Barselonu

Evropska fudbalska unija (UEFA) kaznila je Barselonu zbog rasističkih ispada njenih navijača u Parizu tokom meča četvrtfinala Lige šampiona protiv PSŽ-a, objavila je Uefa na svom sajtu.

Beta

23:37

11 h

U fokusu

Vidi sve