Nova vest
Fudbal

Nedelja, 17.06.2018.

18:08

Siniša 1998, Aleksandar 2018. – da li je to dobar znak?

Pre tačno dvadeset godina naša selekcija je Svetsko prvenstvo započela minimalnom pobedom nad Iranom. Tada nam je majstorija Siniše Mihajlovića pomogla da prođemo grupu, a 20 godina kasnije nadamo se sličnom scenariju.

Izvor: B92

Autor:B92

Siniša 1998, Aleksandar 2018. – da li je to dobar znak?
Getty Images

Srbija je do sada igrala na dva Mundijala kao samostalna država i nijednom nije prošla grupu. Poslednji put je to učinila kao Jugoslavija u Francuskoj 1998. godine.

Tog 14. juna 1998. mučenje sa "žilavim" Iranom rešeno je tek slobodnjakom u 73. minutu iako je Jugoslavija na papiru bila mnogo bolja ekipa. Usledio je čuveni remi sa Nemcima 2:2 kada su "Plavi" ispustili dva gola prednosti, a onda i trijumf nad ekipom SAD pogotkom Komljenovića.

Protivnici su 20 godina kasnije drugačiji, fudbal je drugačiji, štošta nije isto, ali je rasplet bar prve utakmice neodoljivo podsetio na taj okršaj sa Iranom. Akter je ovog puta bio kapiten Srbije Aleksandar Kolarov koji je u 56. minutu iz slobodnog udarca pogodio za 1:0 i pobedu nad Kostarikom.

U videu ispod možete se podsetiti kako je to uradio Mihajlović u Francuskoj, a svi se nadamo da po sličnom scenariju možemo da prođemo grupu i kažemo da je slobodan udarac Kolarova bio dobar znak. Ostalo što se tada dešavalo u nokaut fazi baš i ne bi moralo da se ponovi.

Sledeći rival naše selekcije je Švajcarska u petak od 20 sati, a na kraju grupne faze čeka nas Brazil.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve