Nova vest
Fudbal

Utorak, 12.06.2018.

08:55

Masćerano, Hames, De Brejne… Kako se pravilno izgovaraju imena?

Svetsko fudbalsko prvenstvo je pred nama i u sledećih mesec dana sve oči sveta biće uprte u Rusiju.

Izvor: B92

Autor:B92

Masćerano, Hames, De Brejne… Kako se pravilno izgovaraju imena?
Photo by Dean Mouhtaropoulos/Gabriel Rossi/Gabriel Aponte/Getty Images

Tamo će se 32 najbolje reprezentacije na planeti boriti za najvažniji trofej u ovom sportu, a među njima će biti i Srbija.

Osim učinka ‘Orlova’ protiv Kostarike, Švajcarske i Brazila, pratićemo sve ostalo što se dešava na Mundijalu, ali ćemo se sigurno tokom tog procesa suočavati sa poteškoćama.

Jedna od navećih za nas, ali sigurno i za vas čitaoce i gledaoce jeste pravilno transkribovanje imena fudbalera, pošto se ustalila praksa da su prihvaćeni često pogrešni izgovori imena i prezimena, kao i da se svaka promena koja zvuči "rogobatno" teško prihvata.

Zbog toga su dobri ljudi iz "Marke" napravili fantastičnu aplikaciju na svom sajtu, na kojem možete čuti kako novinari iz svake zemlje izgovaraju imena svojih reprezentativaca.

Za mnoge nema problema prilikom izgovora, ali su neki poprilično komplikovani i oni su se potrudili da nam svima pomognu.

Da li je Hames Rodriges stvarno dobio ime po Džejmsu Bondu ili su u pitanju Havijer Masćerano i Kevin De Brejne, sada možete saznati na ovom LINKU.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

52 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve