Nova vest
Fudbal

Nedelja, 22.07.2018.

13:00

Katar(za)

Ako sada uložite deset evra, u decembru 2022. godine možete da podignete 810 ukoliko Srbija postane prvak sveta! Ali, znamo da niste ludi da bacate pare, tako neka ostane samo zabeleženo da su „Orlovi“ ostavili mnogo bolji utisak na kladioničare nego na navijače u Srbiji, jer ih oni tretiraju kao 18. favorita za osvajanje Mundijala u Kataru.

Izvor: Žikica Babović

Autor:Žikica Babović

Katar(za)
Foto: Starsport

Vreme je da se definitivno oprostimo od Svetskog prvenstva u Rusiji, učinili smo zapravo to i posle finala, ali sada mundijalski specijal B92.net odlazi na zasluženi četvorogidišnji odmor.

Rusija je bila pravo otkrovenje, ma koliko to zvučalo „rusofilski“, ali trebalo je biti tamo i uveriti se koliko su kampanje protiv organizatora svetskog prvenstva bile nekorektne. Mundijal 2018. bio je, bar iz novinarskog ugla, odlično organizovan, stadioni su bili besprekorni, ozbiljnih incidenata nije bilo, niko nije „lovio“ gejeve, niko nije „masakrirao kerove po ulicama“... Domaćini su bili više nego ljubazni, i ne samo prema Srbima, već i prema Englezima, pa ako hoćete i prema Hrvatima čak i posle onih fašističkih pozdrava koji su stizali iz njihove svlačionice. Rusi su im uzvratili osmesima i selfijima.

I fudbal je bio na sasvim zavidnom nivou, samo jedna utakmica je završena bez golova (Danska – Francuska), a ostaće upamćene sjajni mečevi poput Španija – Portugalija 3:3, Hrvatska – Argentina 3:0, Francuska – Argentina 4:3, Belgija – Japan 3:2, Francuska – Hrvatska 4:2...

Što se tiče utiska o reprezentaciji Srbije, on se menjao kako je turnir odmicao. I ne želimo da se sada pozivamo samo na Hrvate i njihovo učešće u finalu, već da vidimo kakvu su nam poruku poslali Danci, Šveđani, Englezi, pa i Japanci. U njihovim utakmicama smo mogli da vidimo kako se igra za državni tim.

Tokom Mundijala imali smo nekoliko velikih dilema. Prva je bila da li Srbija konačno može da napravi uspeh već od „dobro je da smo se kvalifikovali“, druga da li će Milorad Mažić suditi finale Svetskog prvenstva i treća navijati za Hrvate ili protiv njih.

U prvom slučaju u pitanju je bilo odsustvo hrabrosti za velika dela, što se najbolje videlo na utakmici sa Švajcarskom kada je Srbija povela a naši igrači opterećeni mislima „šta ćemo sad“ molili boga da vreme što pre iscuri i utakmicu nekako privedu kraju. Ali kazna za taj pristup stigla je posle samo sedam minuta igre u drugom poluvremenu, a fudbalska egzekucija obavljena je u 90.

To što nismo realni priča je za sebe. Sad ne govorimo o timu i mogućnostima, već o našem sudiji Miloradu Mažiću. Samo je Hauard Veb u istoj godini (2010.) sudio finale Lige šampiona i finale Svetskog prvenstva, ali mi smo do poslednjeg dana verovali da će drugi biti baš naš Milorad. Ali, eto Hrvati su otišli u finale pa je nama bilo lakše da to prihvatimo kao razlog što nije dobio priliku da sudi.

O Hrvatima, našem navijanju za njih i njihovom navijanju sa Tompsonom, već je sve ispričano i napisano. Samo da ga notiramo kao još jedan razlog za sukobe, na sreću samo verbalne.

Možda je sada prava prilika, dok je stvar još vruća, da nešto naučimo na primeru Hrvata. Kako su za 20 godina uspeli da jednom budu drugi, a jednom treći na svetu, dok je Srbija u istom periodu samo jednom prošla grupu. I svaki put kao uspeh predstavljala samo kvalifikovanje.

Možda je sada prilika za katarzu, da se raskrsti s „burazerskim kombinacijama“, kukavičlukom, zvezdama bez pokrića...

Sledeći Mundijal će se igrati u Kataru, i 16. jula, dan posle finala na stadionu „Lužnjiki“, kada je počelo raščišćavanje Moskve, počele su i pripreme za Svetsko prvenstvo 2022, koje će se prvi put igrati od 21. novembra do 18. decembra. I moglo bi da se dogodi da prvi put da na Mundijalu zaigra 48 ekipa. Od 2026. gotovo sigurno, a ukoliko se postigne konsenzus moguće je i već od Katara 2022. godine.

Žalimo da i Srbija bude tamo, bez obzira da li među 32 ili 48 ekipa, i da kvalifikovanje na završni turnir ne bude „veliki uspeh“.

Vama hvala što ste nas čitali, hvalili, kritikovali, što ste bili aktivni u anketama, igrama, što ste komentarisali.

Kao i uvek bili ste sjajna publika.

Ostanite uz vaš B92.net jer sportsko leto nije ni blizu kraja.

Žikica Babović

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

54 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Tenis

Miracolo

Za sve one koji nisu pratili protekle noći okršaj Novaka Đokovića i Luke Nardija u Kalifornijskoj pustinji desilo se – čudo!

Zoran Kecman

12:35

6 d