Nova vest
Fudbal

Nedelja, 15.07.2018.

19:50

Didije Dešan je osvojio SVE

Didije Dešan je postao tek drugi čovek u istoriji fudbala koji je Svetsko prvenstvo osvojio kao kapiten i kao selektor.

Izvor: B92

Autor:B92

Didije Dešan je osvojio SVE
Getty Images

Sadašnji selektor Francuske je kao igrač pre 20 godina pobedio Hrvatsku zahvaljujući golovima Lilijana Tirama posle preokreta u polufinalu Mundijala.

Na klupi "Trikolora" je tada sedeo Eme Žaké koji je gajio defanzivni stil igre, a u toj ekipi su sve pozicije bile popunjene. Imao je igrače poput Zinedina Zidana, Emanuela Petija, Piresa, mladog Anrija, Đorkaefa, Lizarazua, Desaija, Tirama i druge.

Dvadeset godina kasnije, kapiten ovih momaka, vezista Juventusa i Francuske iz 1998. godine je kao selektor podigao isti trofej.

Jedini kome je to pre Dešana pošlo za rukom je legendarni Franc Bekenbauer, koji je kao kapiten podigao trofej 1974. godine, dok je kao selektor isto uradio 16 godina kasnije u Italiji.

Koliko je to redak uspeh, pokazuje i to što je jedino Mario Zagalo još uspeo kao igrač (ne kapiten) i kao selektor da uradi (1958. i 1962. fudbaler, 1970. trener).

Dešan je sada i zvanično osvojio sve što se moglo osvojiti u svetu fudbala. On je kao igrač osvajao Ligu šampiona, titule u Francuskoj i Italiji i sada je kolekciju kompletirao novim peharom. Čak je i kao trener Monaka bio nadomak trofeja Lige šampiona 2004. godine kada mu je titulu 'preoteo' Žoze Murinjo sa Portom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve
Fudbal

Rakitiću lepo u Rijadu

Fudbaler Al Šababa Ivan Rakitić rekao je da će, ako bude sve u redu, produžiti ugovor sa saudijskim klubom jer je zadovoljan ulogom u klubu i životom u Rijadu.

B92.sport

18:05

5 h

U fokusu

Vidi sve