- Rusija 2018 -

"S Hrvatima žurka u finalu, ne bih o Srbiji da ne kažem nešto loše"

Bora Milutinović, učesnik pet Mundijala kao selektor, i to sve sa različitim reprezentacijama (Meksiko, Kostarika, Nigerija, SAD i Kina), rekao je za B92.net da su Hrvati odlično mentalno pripremljeni za uspeh i da u finalu očekuje žurku.

Podeli
Photo by Christof Koepsel/Bongarts/Getty Images
Photo by Christof Koepsel/Bongarts/Getty Images

U Kataru ce biti Mundijal iz snova

Naredno Svetsko prvenstvo biće igrano 2020. godine u Kataru.

"U Kataru će biti Svetski kup iz snova. Nećete morati da prelazite velike razdaljine, a često me pitaju i da li će biti pretoplo. Ma dajte, molim vas, biće toplo onoliko koliko budete želeli. Ako ekipe budu želele da igra na 22 stepena, nema problema, klima uređaji će je podesiti na 22", kaze Milutinović koji je promoter ovog Mundijala.

Od našeg reportera iz Rusije Žikice Babovića.

"Oni nisu spremni samo da fizički igraju tri utakmice sa produžecima, već su i mentalno spremni da naprave istorijski uspeh. Oni su zapravo već napravili najveći uspeh i očekujem sada ludo finale", rekao nam je Bora Milutinović posle brifinga koji je FIFA "Techical Study Group" imao s novinarima na stadionu "Lužnjiki" u Moskvi.

Vi, dakle, Hrvate ne vidite kao iznenađenje?

"Ne bih rekao da je to čudo. Kada govorimo o Hrvatskoj, o Srbiji, govorimo o našoj školi, o našoj strasti. Nekada imaš, nekada nemaš rezultate, da ne zaboravimo rezultate koje je imala i naša stara država. Hrvati su i 1998. godine bili treći na svetu, pobedili su Holandiju, imali izuzetno talentovanu generaciju i ovo je momentum kad oni imaju kvalitetne igrače u najkvalitetnijim timovima. I onda oni i u reprezentaciji žele da pokažu da vrede. To je jedan divan osećaj".

Kada će Srbija da doživi taj osećaj?

"Ne bih želeo o tome da pričam jer mogu da kažem stvari koje nisu korektne. Mi svakog dana moramo da učimo šta bi trebalo da radimo. Jedan od najvećih problema čoveka je ako ne zna ko je, gde ide, šta radi i kako radi".

Da li je Luka Modrić zaista jedini razlog zbog kojeg su Hrvati u finalu, kao što smo to do sada mnogo puta čuli?

"Mogu li ja vama da postavim pitanje? Kada bi on sam igrao protiv 11 drugih, šta bi se desilo? Svi pobednički timovi imaju pobednički duh i to je važan kvalitet. Pogledajte njihovu sredinu terena, igrači su iz Reala i Barselone. Ali, ne zaboravite i trenera koji je sve to sastavio, uklopio, kakve je zamene pravio. Zamislite taj osećaj kada njegova ekipa najbolje igra protiv Engleza u produzetku treće utakmice. Hrvati imaju neverovatnu inspiraciju da pokažu ko su".

Da li je ovo najčudniji Mundijal na kojem učestvujete?

"Brazil, Argentina i Nemačka ne mogu da žive od slave. Svakog trenutka moraju da pokažu gde si, ko si, šta si, koliko si spreman", kaže Bora, a zatim je razgovor nastavio na španskom jer tako, kaže, može lepše da objasni ono što želi da kaže. "Ti ne pobeđuješ zato što imaš ime, nego zato što imaš kvalitet. Pogledajte kako je igrao Mandžukić ovu utakmicu u odnosu kako je igrao druge utakmice. Evo, kako je igrao po vašem mišljenju?"

"Pogodio je kada je trebalo..."

"Ne samo što je pogodio, nego i koliko je napora učinio, koliko je trčao levo, pa desno, borio se..."

Ko će imati vašu podršku u finalu?

"Ja navijam za fudbal, funkcija mi ne dozvoljava da se izjasnim. Jedna generacija se sada odužuje generacijama od kojih su mnogi učili. Da vam ne govorim sada o Liposinoviću (Luka Liposinović, nekadašnji igrač Dinama i Jugoslavije, p.a.) ili Vukasu (Bernard Vukas, fudbaler Hajduka i Jugoslavije, p.a.), da ne pričamo o Bobanu, svim tim izvanrednim igračima. Talenat je mnogo važan, a u zemljama koje su bile Jugoslavija uvek je bilo talentovanih igrača".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 57 idi na stranu