- Rusija 2018 -

Vida: Samo sam se šalio; FIFA pokrenula istragu

Svetska fudbalska federacija pokrenula je istragu protiv defanzivca Hrvatske Domagoja Vide zbog pro-ukrajinskih komentara nakon pobede nad Rusijom.

Hrvatska
Podeli
Foto: Getty images
Foto: Getty images

Vida je posle trijumfa Hrvatske nad domaćinom Mundijala na penale i plasmana u polufinale SP, zajedno sa bivšim saigračem iz kijevskog Dinama Ognjenom Vukojevićem uzvikivao "Slava Ukrajini".

Taj povik je korišćen tokom protesta antiruskih nacionalista u Ukrajini nakon što je Rusija anektirala Krim 2014.

"Ovo je pobeda za Hrvatsku. Nema politike. U Ukrajini imam prijatelje otkako sam igrao u Dinamu. Ne znam zbog čega to Rusi ne shvataju. Ja volim ruski narod, ovo je bila šala", rekao je Vida.

Snimak na kojem su Vida i Vukojević objavio je ukrajinski novinar Andrej Šakov na svoj Fejsbuk profilu, a brzo je privukao pažnju ruske javnosti.

Vukojević je između ostalog izjavio i "pobeda za Dinamo i Ukrajinu.

Prema Članu 3 Disciplinskog koda FIFA ističe se zabrana "političkih slogana u bilo kojoj formi", a Član 43 navodi da ko god provocira javnost tokom utakmice biće suspendovan na dve utakmice i kažnjen najmanje 5.000 švajcarskih franaka.

Fudbaleri Švajcarske Đerdan Šaćiri, Granit Džaka i Štefan Lihtštajner kažnjeni su samo novčano zbog svojih političkih provokacija na račun Srbiju, i to tokom utakmice dve selekcije.

Videćemo šta će odlučiti FIFA u vezi sa Vidom i da li će igrati u sredu u polufinalu SP protiv Engleske, ili će zbog sopstvene gluposti propustiti verovatno najvažniji meč u karijeri.

Vesti

Modrić: Bili smo bolja ekipa od Francuske

Kapiten fudbalske reprezentacije Hrvatske i najbolji igrač Svetskog prvenstva u Rusiji Luka Modrić rekao je da je tužan zbog poraza u finalu od Francuske, ali da je ponosan na sve što je njegova ekipa uradila na turniru.

Vesti nedelja 15.07. 21:31 Komentara: 46
strana 1 od 55 idi na stranu