- Rusija 2018 -

Vida: Samo sam se šalio; FIFA pokrenula istragu

Svetska fudbalska federacija pokrenula je istragu protiv defanzivca Hrvatske Domagoja Vide zbog pro-ukrajinskih komentara nakon pobede nad Rusijom.

Hrvatska
Podeli
Foto: Getty images
Foto: Getty images

Vida je posle trijumfa Hrvatske nad domaćinom Mundijala na penale i plasmana u polufinale SP, zajedno sa bivšim saigračem iz kijevskog Dinama Ognjenom Vukojevićem uzvikivao "Slava Ukrajini".

Taj povik je korišćen tokom protesta antiruskih nacionalista u Ukrajini nakon što je Rusija anektirala Krim 2014.

"Ovo je pobeda za Hrvatsku. Nema politike. U Ukrajini imam prijatelje otkako sam igrao u Dinamu. Ne znam zbog čega to Rusi ne shvataju. Ja volim ruski narod, ovo je bila šala", rekao je Vida.

Snimak na kojem su Vida i Vukojević objavio je ukrajinski novinar Andrej Šakov na svoj Fejsbuk profilu, a brzo je privukao pažnju ruske javnosti.

Vukojević je između ostalog izjavio i "pobeda za Dinamo i Ukrajinu.

Prema Članu 3 Disciplinskog koda FIFA ističe se zabrana "političkih slogana u bilo kojoj formi", a Član 43 navodi da ko god provocira javnost tokom utakmice biće suspendovan na dve utakmice i kažnjen najmanje 5.000 švajcarskih franaka.

Fudbaleri Švajcarske Đerdan Šaćiri, Granit Džaka i Štefan Lihtštajner kažnjeni su samo novčano zbog svojih političkih provokacija na račun Srbiju, i to tokom utakmice dve selekcije.

Videćemo šta će odlučiti FIFA u vezi sa Vidom i da li će igrati u sredu u polufinalu SP protiv Engleske, ili će zbog sopstvene gluposti propustiti verovatno najvažniji meč u karijeri.

Vesti

Katar(za)

Ako sada uložite deset evra, u decembru 2022. godine možete da podignete 810 ukoliko Srbija postane prvak sveta! Ali, znamo da niste ludi da bacate pare, tako neka ostane samo zabeleženo da su „Orlovi“ ostavili mnogo bolji utisak na kladioničare nego na navijače u Srbiji, jer ih oni tretiraju kao 18. favorita za osvajanje Mundijala u Kataru.

Vesti nedelja 22.07. 13:00 Komentara: 54
strana 1 od 57 idi na stranu