Nova vest
Fudbal

Subota, 30.06.2018.

14:46

Ludnica i majstorije u Kazanju – Mbape srušio Mesijev san!

Fudbaleri Francuske plasirali su se u četvrtfinale Svetskog prvenstva u Rusiji neverovatnom pobedom nad Argentinom sa 4:3 u Kazanju. Live blog sa utakmice Francuska – Argentina možete pogledati OVDE.

Izvor: B92

Autor:B92

Ludnica i majstorije u Kazanju – Mbape srušio Mesijev san!
Foto: Tanjug/AP Photo/Sergei Grits

Francuzi su u "ludoj" utakmici prvi poveli, potom gubili u drugom poluvremenu, ali su stigli do velikog preokreta zahvaljujući neverovatnom Kilijanu Mbapeu koji je postigao dva pogotka.

Napadač Pari Sen Žermena je na taj način srušio san Lionela Mesija o osvajanju Mundijala i jednog od najboljih fudbalera svih vremena izvesno ostavio bez najvažnijeg pehara u svetu fudbala – "Boginje".

I dok će se Mesi, koji ponovo nije bio strelac, i još verovatno nekoliko igrača južnoameričke selekcije penzionisati iz nacionalnog tima, Francuzi će čekati 20 časova i pobednika meča Urugvaj – Portugal.

Ukoliko Portugalci savladaju 'Uruse', gledaćemo reprizu finala Evropskog prvenstva od pre dve godine, kada je 'Evropski selesao' šokirao domaćina i došao do krune.

Utakmica na ‘Kazanj areni’ garantovala nam je spektakl i pre početka, pošto je duel Francuske i Argentine najveći derbi ove faze. Selektori su se opredelili za nešto defanzivnije postave, a posebno je iznenadio Horhe Sampaoli jer nije ubacio klasičnog špica.

Od samog starta je bilo jasno da će ‘Galski petlovi’ prepustiti posed rivalima, a onda pokušavati iz kontri i polukontri da dođu do šansi.

Za svaki slučaj su udarili Lionela Mesija dva-tri puta u uvodnim napadima, a već u devetom minutu stigli do prve šanse. Posle faula Havijera Masćerana, Antoan Grizman je odlično izveo slobodan udarac sa 20 metara, ali je zatresao prečku.

Ipak, u sledećem napadu ekipa Didijea Dešana je stigla do vođstva i to iz penala. Ever Banega je loše primio loptu, Kilijan Mbape je uzeo na nekih 30 metara od svog gola i onda se stuštio ka polovini rivala. Pretrčao je sve igrače i otresao Markosa Roha, koji ga je oborio u kaznenom prostoru i sudija Alireza Fagani nije imao dilemu.

Odgovornost je preuzeo Grizman koji je poslao golmana Armanija u jedan, a loptu u drugi ugao za vođstvo Francuske od 1:0.

Mbape je u 18. minutu učinio isto i pobegao odbrani, sada nije bila najstroža kazna, ali je Pol Pogba očajno šutirao iz još jedne opasne situacije.

Tada je polako počeo da opada pritisak ‘Trikolora’, Argentinci su polako hvatali ritam i približavali se golu. Međutim, uvek bi nailazili na plavi bedem ispred Iga Lorisa i činilo se da ni Mesi ne može da proizvede magiju koja će ga probiti.

On nije, ali jeste Anhel Di Marija i to u najboljem trenutku – u samom finišu prvog dela igre. Posle akcije po levoj strani, loptu je Banega dodao do veziste Pari Sen Žermena, koji je ostao usamljen na nešto manje od 30 metara. On je brzo namestio i iz kolena šutirao, poslavši projektil u desne rašlje za 1:1 na pauzi.

Ako je prvo poluvreme bilo interesantno, šta tek onda reći za drugo koje je počelo srećnim pogotkom Argentinaca. Di Marija je promešao čuvare i izborio prekid na levom boku. Posle centaršuta Banege, lopta se odbila do Mesija, ovaj šutirao iz okreta i pogodio saigrača Merkada koji iz nehata matira Lorisa – 1:2.

Međutim, Sampaolijeva ekipa je od tog trenutka prepustila potpunu inicijativu protivniku, što im se obilo o glavu samo deset minuta kasnije, pošto je Grizman propustio da kazni grešku rezerviste Federika Facija.

Ono što on nije, učinio je Benžamin Pavar i to na kakav način! Ngolo Kante je idealno proigrao Ernandesa koji je centirao na suprotni ćošak šesnaesterca gde je Pavar uhvatio iz prve i poslao u suprotne rašlje za novo izjednačenje.

‘Gaučosi’ su bili u nokdaunu, nisu uspevali da se oporave od evrogola desnog beka Štutgarta, pa je samo šest minuta kasnije na scenu stupio Mbape.

Opet je veliku ulogu imao Ernandes koji je ubacio sa leve strane, pa je posle odbitka lopta stigla do 200 miliona vrednog Parižanina. Supertalentovani napadač je prevario čuvare i umesto šuta zalomio, a onda levom poslao ispod golmana Armanija za novi preokret!

Da tu nije kraj bilo je jasno nekoliko trenutaka kasnije – isti igrač je krunisao divnu akciju svog tima i zapečatio sudbinu Argentine.

Malo je falilo da Mesi i družina dožive pravi debakl jer su u narednih nekoliko napada velike šanse propuštali Žiru i spomenuti Kilijan, a napadač Barselone je po poslednji put povukao svoje saigrače u finišu.

Argentinci su stvorili nekoliko poluprilika, sve do drugog minuta nadoknade, kada je Leo bukvalno izmislio treći pogotak. Savršeno je proigrao još jednog rezervistu Serhija Aguera, koji glavom daje "veštačko disanje" svom sastavu.

U poslednjim trenucima Maksimijano Meza, jedan od najlošijih igrača tima na prvenstvu, upropastio je priliku za povratak i moglo je da počne slavlje Francuza.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

522 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve