Nova vest
Fudbal

Subota, 23.06.2018.

12:00

Švajcarci: Džaka i Šaćiri su genijalne budale

Naslovne strane švajcarskih medija su posvećene pobedi nad reprezentacijom Srbije na Svetskom prvenstvu, ali i kritici na račun dva švajcarska reprezentativca, Džerdana Šaćirija i Granita Džake, oba kosovsko-albanskog porekla.

Izvor: Tanjug

Autor:Tanjug

Švajcarci: Džaka i Šaćiri su genijalne budale
Foto: Getty Images

Pobedom od 2:1 nad Srbijom Svetsko prvenstvo za našu reprezentaciju postaje turnir bez granica, ali je slavlje 'albanskim orlom' Šaćirija i Džake bilo nepotrebno i glupo, napisao je šef sportske redakcije najtiražnijeg dnevnika "Blik" Feliks Bingeser.

Igrali su svim srcem, ali to što nisu hladne glave proslavili golove, velika je mrlja nakon ove odlične večeri. Provokativno slavlje 'albanskim orlom' kao švajcarski navijač može se opravdati kao gest dva igrača koje je teško vaspitati. Međutim, da li će FIFA to takođe tako smatrati, ostaje da se vidi, upozorava on.

"Blik" ističe da treba očekivati da će ovaj slučaj biti istražen, jer minira težnju fudbalske organizacije da sport treba da povezuje i integriše.

"Takve provokacije protiv ovog protivnika, i posebno na ovoj pozornici je samo jedno - nepotrebno i glupo", ocenio je Bingeser.

Noje Ciriher cajtung“ (NZ Z) ocenjuje da Džaki i Šaćiriju nedostaje politička senzibilnost, navodeći da su svojim slavljem posle postignutih golova provocirali srpske gledaoce.

"Oni su time ponovo podstakli diskusiju koja je smatrana okončanom, ili barem ublaženom", komentar je NZ Z.

Šaćiri i Džaka, dva najtalentovanija igrača ove švajcarske generacije, svojom igrom odlučili su utakmicu u korist svoje ekipe, imaju tako precizne noge kao gotovo niko u toj selekciji. Ali njihova politička senzibilnost i društvena svest su nerazvijeni.

Oni su ove večeri mogli da puste samo fudbal da 'govori', ali su 'govorili' rukama slaveći golove, 'kulturnim kodom', koji je shvaćen od strane srpskih gledalaca na stadionu i pred televizijskim ekranima kao provokacija“, naglašava list.

Dnevnik ističe da su prstima prikazali albanskog dvoglavog orla, nacionalistički gest, i to na utakmici koja je važila kao susret visokog rizika.

NZ Z ističe da je danima švajcarska delegacija pokušavala elegantno da izbegava ovu temu, pre svega trener Vladimir Petković, koji je ignosirao sve.

List podvlači da slavlje nije bilo nepromišljeno.

NZ Z ukazuje da su ova dva igrača podstakli diskusiju koja je više godina nanela štetu švajcarskom timu.

Kulturni razdor postoji u ekipi, navodilo se tada, a pokazivanje albanskog orla je bio izraz toga“, podseća NZ Z ukazujući da je zbog toga 2014.odlučeno da se takva gestikulacija ubuduće ne upotrevljava.

Tada je Valon Behrami rekao da više neće biti takvih problema, ali sada se videlo da rad Fudbalskog saveza na senzibilizaciji nije održivo delovao“, konstatuje list dodajući da su Džaka i šaćiri u Kajliningradu imali više pametnijih mogućnosti da slave umesto ovakvim prokovacijama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

64 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve