Došao je tiho i ušao u legendu

Nakon što su Hrvati proslavili istorijsko drugo mesto na Svetskom prvenstvu, hrvatska fudbalska javnost se okreće budućnosti "vatrenih", a pitanje broj jedan je šta će biti sa selektorom.

Izvor: A. Kovaèeviæ

Utorak, 17.07.2018.

16:45

Došao je tiho i ušao u legendu
Foto: Tanjug/AP Photo/Darko Vojinovic

Ta pozicija selektora često je osporavana, ne tako retko se misli da kada imaš dobre igrače u timu trener ne igra bitnu ulogu. Ali na primerima nekoliko reprezentacija sa SP videli smo da je upravo ta funkcija ključna za (ne)uspeh.

Niko ne osporava činjenicu da su za plasman Hrvatske u finale najzaslužniji fudbaleri, njihov kvalitet, trud, strast, želja. Međutim, pitanje je da li bi sada već legendarni tim Hrvatske stigao do Lužnjikija da na klupi nije sedeo Zlatko Dalić.

Do oktobra 2017. retko ko je u Hrvatskoj, a o regionu i ostatku Evrope i sveta ne treba ni govoriti, znao za 51-godišnjeg stručnjaka koji je ispisao istoriju hrvatskog fudbala.

Bivši trener Hajduka, Veleža i Varteksa karijeru je počeo 2005. u Varaždinu, potom bio pomoćnik selektora U21 Hrvatske, a zatim vodio Rijeku, DInamo iz Tirane i Slaven Belupo.

Pre dolaska na čelo "vatrenih" proveo je sedam godina u arapskim zemljama, četiri u Saudijskoj Arabiji, a tri u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Za kormilo Hrvatske stigao je posle svega šest meseci u bogatom Al Ainu, s kojim je osvojio dva trofeja i stigao do finala Lige šampiona Azije.

Sredio "tezgu" Mamiću, pa postao selektor Hrvatske

Upravo je Al Ain ključna tačka njegovog dolaska na mesto selektora Hrvatske, uoči odlučujućeg meča u borbi za plasman na Svetsko prvenstvo.

Zagrebački portal Index je tvrdio da mu je tu poziciju obezbedio ni manje ni više nego Zdravko Mamić. Naime, Dalić je navodno lobirao da njega na mestu trenera bogatog Al Aina zameni Zdravkov brat Zoran, pa su mu Mamići sada vratili "uslugu".

"Zanimljiva podudarnost", pisao je portal uz podsećanje da je dve nedelje pre imenovanja imao ovo "proročanstvo".

"Čačić dobija otkaz. Na klupi reprezentacije saveza Zadravka Mamića menja ga trener koga je u klubu zamenio Zoran Mamić", najavio je Index uoči meča sa Finskom u kvalifikacijama za SP.

Hrvatske je u nadoknadi vremena ostala bez pobede nad Finskom, Čačić je dobio otkaz, a stigao upravo Dalić. U tom trenutku Hrvati su delili drugo mesto sa Ukrajinom, kojoj su gostovali u poslednjem kolu.

Pobedili su 2:0 u Kijevu i izborili baraž, gde su u dvomeču eliminisali Grčku. Ostalo je istorija.

Danas, više od pola godine kasnije ne postoji medij koji ne piše hvalospeve o Daliću i naglašava: Dalić ne sme da ode!

Čovek koji je od prvog dana verovato igračima i što je najvažnije brzo stekao njihovo poverenje. Čovek koji je, kako prenose komšijski mediji, ujedinio Hrvatsku.

Hrvatska je pod njegovim vođstvom postala drugi najmanji finalista SP, posle Urugvaja, a Hrvati će uspeha koji su ostvarili postati svesni verovatno tek za nekoliko meseci, a posebno za nekoliko godina.

Slon u staklari

Foto: Tanjug/AP Photo/Thanassis Stavrakis
Zanimljiva anegdota dogodila se Daliću uoči imenovanja. Istog dana kada je Čačić otpušten posle remija sa Finskom (1:1), Dalić je krenuo prema Splitu na odmor.

Na Lučkom ga je zaustavio saobraćajni policajac i kratko upitao: "Možete li vi biti novi selektor?"

Sada jedan od najboljih selektora proteklog Mundijala mu je dao duhovit odgovor: "Nemam šanse, baš kao ni slon u staklari".

Ali, fudbal ne bi bio najpopularnija sporedna stvar na svetu da se u njemu ne događaju čuda. Javnost je spekulisala o brojnim imenima, a mediji su na klipi "vatrenih" priželjkivali Roberta Prosinečkog.

Međutim, već sledećeg dana Dalić je preuzeo reprezentaciju na zagrebačkom aerodromu, na putu za Kijev na meč odluke.

Danas, za Hrvate je on najbolji hrvatski trener u istoriji. Za koplje ispred "trenera svih trenera" Ćira Blaževića, Tomislava Ivića, Ota Barića, Branka Zebeca, za dva ispred Zlatka Kranjčara, Mirka Jozića, Slavena Bilića, Nika Kovača, Stanka Poklepovića.

Ispred Hrvatske su sada borba u Ligi nacija i za Evropsko prvenstvo. Prvi meč kao vicešampion sveta "vatreni" će igrati 11. septembra, a rival nije mogao biti bolji.

Biće to duel sa prvakom Evrope Portugalom, prijateljski meč 6. septembra. Pet dana kasnije Hrvati će gostovati Španiji u LN, a potom ih očekuje okršaj sa Engleskom 12. oktobra.

Navijači jedva čekaju da Dalić opet okupi "vatrene". Međutim, da li i dalje ima ambiciju da bude selektor Hrvatske?

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

79 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: