Modrić ili Mbape – kome biste dali Zlatnu loptu?

Zlatna lopta za najboljeg igrača Svetskog prvenstva pod ovim nazivom dodeljuje se od od 1982. godine i dobitnici su do sada bili: Paolo Rosi (Italija), Dijego Maradona (Argentina), Salvatore Skilaći (Italija), Romario (Brazil), Ronaldo (Brazil), Oliver Kan (Nemačka), Zinedin Zidan (Francuska), Dijego Forlan (Urugvaj) i Lionel Mesi (Argentina). Zanimljivo je da od 1998. godine i Ronalda, svi dobitnici su bili iz ekipe koja nije osvojila Svetsko prvenstvo.

Izvor: B92

Petak, 13.07.2018.

13:19

Modrić ili Mbape – kome biste dali Zlatnu loptu?
Foto: Getty Images

Reporter B92 u Rusiji, Žikica Babović

Najozbiljniji kandidati da u Rusiji osvoje Zlatnu loptu jesu Hrvat Luka Modrić I Francuz Kilijan Mbape, mada se izvesne šanse daju i Hariju Kejnu (Engleska), Edenu Azaru (Belgija), Antoanu Grizmanu (Francuska).

Marko van Basten, bivši holandski reprezentativac a sada član FIFA "Technical Study Group", koja će na kraju Mundijala izabrati najbolje pojedince, rekao je juče da će nagradu dobiti igrač koji je uspeo da objedini znanje, veštine, pozitivan uticaj na tim... U tom slučaju Zlatna lopta tesko može da izmakne Luki Modriću.

Luka je ovaj šampionat odigrao prektično bez greške, trčao je u toj meri da je jedva na nogama završio utakmicu sa Englezima u polufinalu, i što je najvažnije bio je glavni igrač u distribuciji lopte, a fudbalski genije ser Aleks Ferguson je rekao da je distribucija ključna stvar u fudbalu.

Selektor Zlatko Dalić nije odmorio Luku Modrića ni protiv Islanda, u poslenjoj utakmici u grupi, I tada se našao na udaru jer su mnogi to povezali za zahtevima sponzora, FIFA ili ko zna koga već. Dalić je, međutim, imao svoje objašnjenje: "S Lukom Modrićem u timu mlađi igrači igraju bar za 20 odsto bolje...". Luka Modrić ima fantastičnu priliku da u istoj godini osvoji Ligu šampiona, baš kao i Mateo Kovačić i Francuz Rafael Varan, i to bi bio podvig koji je do sada napravio veoma mali broj fudbalera, zapravo samo njih desetorica.

"Svi me pitaju da li očekujem Zlatnu loptu, ali se iskreno ne opterećujem. Meni je najbitniji uspeh reprezentacije i ono što ćemo mi napraviti u Rusiji. Već smo ostvarili nešto neverovatno, bez obzira na učinak u finalu. Sigurno bi nam ostao žal da ne napravimo taj poslednji korak i mislim da ga imamo", rekao je Luka Modrić.

Kladionice, ipak, veću šansu za osvajanje Zlatne lopte daju Kilijanu Mbapeu. Francuz je prvi tinejdžer posle Pelea koji je na Svetskom prvenstvu postigao više od jednog gola, dao je ukupno tri, od kojih su dva u nokaut fazi. Iako ima samo 19 godina, Mbape je pokazao zašto ima potencijal da pomuti slavu Mesija, Ronalda, Nejmara. Niko tih godina, još od Pelea 1958. godine, na Mundijalu nije odigrao na ovako visokom nivou... Brzina, tehnika, preciznost, snaga, okretnost, sve je "spakovano" u telo ovog momka.

"Ovo je nezamislivo. Ni u najvećim snovima nisam mogao da zamislim ovo, a ja sam veliki sanjar. Ali ostao je još jedan korak. Kada ne varaš i radiš za kolektiv, onda budeš nagrađen. Dok god mogu da pomognem timu, to mi je samo bitno. Briga me za Zlatnu loptu, hoću trofej na Mundijalu", rekao je Mbape.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

230 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: