Hrvati "izbacili" Mažića iz finala, ali ga žele na centru 'Lužnjikija'

Dok jednom ne smrkne, drugom ne svane – tako glasi stara srpska poslovica koja se, kao mnogo puta, savršeno može iskoristiti da bi se opisala završnica Svetskog prvenstva u Rusiji, posebno kada je reč o Balkancima.

Izvor: B92

Četvrtak, 12.07.2018.

10:20

Hrvati
Photo by Stu Forster/Getty Images

U sredu uveče fudbalska reprezentacija Hrvatske pobedila je u Moskvi Englesku rezultatom 2:1 posle produžetaka i preokreta i ostvarila nezamisliv uspeh – plasman u finale Mundijala.

'Vatreni' su tako nadmašili rezultat generacije iz 1998. i u nedelju od 17 časova po srednjoevropskom vremenu će se na istom mestu, na stadionu 'Lužnjiki', sa Francuskom boriti za "Boginju".

Dok se o Hrvatima priča u superlativu, hvali njihov odnos prema nacionalnom dresu, kao i njihove najveće zvezde, u Srbiji je raspoloženje nešto lošije. I to ne zbog činjenice da su naši susedi učinili nešto gotovo nemoguće, što nam "neprijatelji" igraju finale, već zbog nepravde koju će nekoliko naših ljudi osetiti, iako nisu ništa skrivili.

Najbolja srpska sudijska trojka na čelu sa Miloradom Mažićem, a koju čine još Milovan Ristić i Dalibor Đurđević, najverovatnije je juče, negde oko 22.40 izgubila priliku da deli pravdu na finalu Svetskog prvenstva.
Foto: Tanjug/AP Photo/Thanašis Stavrakis
Ne zato što su ostavili loš utisak u Rusiji, baš suprotno, svako objektivan će vam reći da su bili bez dileme najbolji na prvenstvu i zaslužili još jednu nagradu za naporan rad, nego što su ih Hrvati direktno "izbacili" iz konkurencije.

Svetska fudbalska federacija će u petak delegirati sudije za poslednja dva meča, a iako ne postoji pisano pravilo za ovakve situacije, FIFA verovatno neće želeti da Mažić sudi komšijama, posebno što dolaze sa istog jezičkog područja.

"Neka sam u finalu sudi najbolji, a to je valjda Mažić", rekle su nam hrvatske kolege u prestonici Rusije, koje očigledno nemaju problem sa time da im sudi Srbin.

U ovom trenutku realnije je da dobije duel za treće mesto između Belgije i Engleske, a prema ranijim navodima medija, najveće šanse da bude delegiran za finalnu utakmicu imaju Alireza Fagani iz Irana i Malang Didju iz Senegala, dok su i dalje u konkurenciji i Nestor Pitana (Argentina), Sandro Riči (Brazil), Mark Gajger (SAD), Đanluka Roki (Italija)…
Foto: Tanjug/AP Photo/Sergei Grits
"Glupo je kazniti dobrog sudiju zato što susedna zemlja igra u finalu. To bi bilo kao da se pomisli da su Srbija i Hrvatska bile u ratu i da će baš zbog toga pomoći Francuskoj", dodaju hrvatski novinari koji prate svoju selekciju.

Srpska sudijska ekipa je do sada delila pravdu na utakmicama Meksiko – Južna Koreja, odnosno Kolumbija – Senegal, da bi simpatije neutralnih, ali i onih večitih kritičara, pokupila besprekornim odlukama u derbiju između Belgije i Brazila.

I dok u Hrvatskoj niko ne razmišlja niti priča o sudijama, ali i nema ništa protiv da to bude baš naš predstavnik, Mažić i pomoćnici verovatno neće imati priliku da objedine dva najveća meča u sezoni – finale Lige šampiona i finale Svetskog prvenstva.

Međutim, čak i da scenario bude takav, a saznaćemo ga u petak, nema dileme da su Milorad, Milovan i Dalibor bili najbolji reprezenti Srbije u Rusiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

223 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: