Spektakularni Kurtoa – Belgija u polufinalu, Brazil ide kući!

Reprezentacija Belgije plasirala se u polufinale Svetskog prvenstva u Rusiji pošto je u drugom četvrtfinalnom susretu porazila Brazil – 2:1 (2:0).

Meč sa Kazanj Arene mogli ste da pratite putem našeg Live bloga.

Izvor:

Petak, 06.07.2018.

19:30

Spektakularni Kurtoa – Belgija u polufinalu, Brazil ide kući!
EPA-EFE/TATYANA ZENKOVICH

'Đavoli' su izbacili najtrofejniju selekciju Mundijala i izjednačili svoj najbolji rezultat u istoriji, jer su 1986. u Meksiku zauzeli četvrto mesto, dok su istovremeno napravili korak više u odnosu na turnir u Brazilu pred četiri godine.

Za prvo veliko finale boriće se protiv Francuske, koja je na otvaranju ove faze takmičenja izbacila reprezentaciju Urugvaja rezultatom 2:0, a meč je obeležila katastrofalna greška golmana 'Urusa' Fernanda Muslere.

S druge strane, petostruki šampion sveta i šesti put u nizu nije stigao barem do polufinala, dok je četvrti uzastopni put po 'Selesao' kobna bila ekipa iz Evrope.

Takođe, mora se istaći i da je naš Milorad Mažić, zajedno sa svojim pomoćnicima Daliborom Đurđevićem i Milovanom Ristićem, obavio besprekoran posao i još jednom istakao kandidaturu da se i 15. jula nađe na centru terena u Moskvi.

Preostala dva susreta ove faze takmičenja na programu su u subotu u istim terminima. Najpre će na teren Englezi i Šveđani od 16 časova, a četiri časa kasnije sastaju domaćin Rusija i Hrvatska.

Polufinale između Francuske i Belgije na programu je 10. jula na stadionu Krestovski u Sankt Peterburgu, a drugo dan kasnije na Lužnjikiju u Moskvi.
Getty images
Pomalo neočekivano, imajući u vidu važnost susreta, uvodnih desetak minuta susreta proteklo je u otvorenoj i brzoj igri na obe strane, s tim da je Brazil bio tim koji je bio bliži pogotku. Tijago Silva, pomalo iz nehata, pogodio je prečku posle udarca iz ugla, pošto je Žoao Miranda samo zakačio loptu na prvoj stativi, ali se sve promenilo već u 13. minutu.

Kevin de Brejne izveo je korner, delovalo je da će ili Miranda ili Fernandinjo rutinski otkloniti opasnost, ali su njih dvojica zasmetali jedan drugom i lopta se od ruke nesrećnog Fernandinja odbila iza leđa Alisona.

Titeova ekipa pokušala je odmah da odgovori, pojačala je intenzitet napada i nastavila da stvara šanse, dok je Tibo Kurtoa istovremeno pokazivao da je veoma raspoložen za igru.

Ovakvo stanje stvari ostavilo je još više prostora za brze kontra napade 'Đavola', a nije prošlo previše vremena pre nego što su to momci Roberta Martinesa i iskoristili.

Posle odbitka, Fernandinjo je propustio šansu da na sredini terena obori Romelua Lukakua, ovaj izdržao nalete njega i Paulinja i odložio loptu do De Brejnea, koji je snažnim udarcem sa 25 metara zakucava u dalji, donji ugao gola rivala.

Do odlaska na odmor gledali smo novu seriju naleta 'Selesaa', uz nove dve dobre intervencije golmana Čelsija. Lepa parada posle šuta Filipea Kutinja sa distance, odnosno refleksna reakcija posle centaršuta Marsela koji je promenio pravac.
Getty Images
Start drugog dela igre takođe je obeležila otvorenija igra na obe strane, da bi Brazil ubrzo preuzeo kontrolu usled velike želje da što pre prepolovi zaostatak i pokuša da stigne i do totalnog preokreta.

Ali, sve što su Brazilci poslali ka njegovoj mreži Kurtoa je spremno čekao, a tako je bilo i posle šuta Paulinja sa ivice kaznenog prostora. Sve je moglo i definitivno da bude gotovo u 62. minutu, posle još jedne munjevite kontre Belgije, da je Eden Azar samo bio malo precizniji.

Poslednjih pola časa igre obeležila je totalna ofanziva Južnoamerikanaca, na šta je protivnik uspešno odgovorio izuzetno visoko postavljenom zadnjom linijom, pa je sve do samog finišta uspeo da sačuva dva gola viška, dok Mažić nije podlegao pritisku Brazilaca da im svira penal, uz kosultaciju sa kolegama iz VAR centra.

Da sve ne protekne bez drame pobrinuo se rezervista Renato Augusto u 76. minutu, samo 180 sekundi pošto je ušao na teren, iako taj napad nije previše obećavao. Kutinjo je iskoristio previše praznog prostora ispred sebe na prilazu šesnaestercu, namestio se i poslao idealnu loptu, a Augusto je glavom smestio u gol.

Isti igrač mogao je da izraste u apsolutnog junaka samo pet minuta kasnije, kada je morao bolje da šutira sa ivice kaznenog prostora, gde su ga Belgijanci potpuno zaboravili. Gađao je unutrašnom, ali nije pogodio. A, isto se može reći i za šut Kutinja iz još bolje pozije nedugo potom, pošto mu je Nejmar odigrao povratan pâs na desetak metara od gola.

Ipak, intervenciju večeri za zvanje igrača susreta upisao je fenomenalni Kurtoa u poslednjim trenucima susreta. Igrao se čevrti minut nadoknade, lopta je došla do Nejmara da Silve koji se odmah namestio i divno gađao same rašlje, ali je Tibo nadrealnom paradom uspeo da je prebaci preko prečke i ogromno slavlje moglo je da počne.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

619 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

22 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: