Danska

16 utakmica, 8 pobeda, 2 remija, 6 poraza, gol razlika 27:24

Izvor: B92

Ponedeljak, 04.06.2018.

10:46

Danska
Photo by Mike Hewitt/Getty Images

Istorija na SP:

Zlatno doba danskog reprezentativnog fudbala bilo je krajem prošlog veka, pa je tako nakon evropske titule, došlo i četvrtfinale Svetskog prvenstva. Bilo je 1998. godine u Francuskoj, kada je ekipu Boa Johansona zaustavio kasniji finalista Brazil. Danci su vodili 1:0, imali i 2:2, ali se protiv Rivalda, Bebeta i ostalih "vanzemaljaca" nije moglo. Još dva puta su Danci prolazili grupu, 2010. zaustavljeni u prvoj fazi takmičenja, dok se za Mundijal u Brazilu nisu kvalifikovali.

Put do Rusije:

Za razliku od prethodnog kvalifikacionog ciklusa koji je završen neuspešno, sada su "Dinamiti" uspeli da dođu do velikog takmičenja, ali kroz plej-of. Završili su kao drugi u grupi iza Poljske i ušli u doigravanje kao jedna od osam najboljih drugoplasiranih selekcija. Tamo su izvukli Republiku Irsku koju su, nakon uvodnog remija bez golova, u revanšu deklasirali sa 5:1.
Photo by Mike Hewitt/Getty Images
Ključni igrači:

Ege Harejde ima nekoliko izuzetnih fudbalera u svom timu, ali je svima jasno da će igra Danske stoprocentno zavisiti od Kristijana Eriksena i njegove forme. Fenomenalni dirigent Totenhema predvodiće ovu generaciju u kojoj neće biti povređenog Niklasa Bentnera. Njegovo odsustvo pokušaće da nadomeste Nikolaj Jorgensen, Jusuf Poulsen, Viktor Fišer, Kasper Dolberg, Andreas Kornelijus i Martin Bretvejt. Eriksenu će društvo u vezi praviti Pione Sisto, Majkl Kron-Deli i Lasle Šene, dok će odbranu uz golmana Kaspera Šmajhela i Jana Lesla, držati kapiten Sajmon Kjer, Janik Vestergard i Andreas Kristensen.

Forma uoči SP:

Danci se ipak ne nalaze u dobroj rezultatskoj formi pred Mundijal – jesu pobedili slabašnu Panamu sa 1:0 u martu, ali su onda usledili remiji bez golova protiv Čilea i Švedske. Očekuje ih još jedan susret sa Meksikom, pre nego što krenu put Rusije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: