Iran

12 utakmica, 1 pobeda, 3 remija, 8 poraza, gol razlika 7:22

Izvor: B92

Subota, 02.06.2018.

21:02

Iran
Foto: EPA/TOLGA BOZOGLU

Istorija na SP:

Rusija će biti peti Mundijal Irancima koji su na prethodih četiri zabeležili samo jednu pobedu, ali njima zlata vrednu – nad omraženim SAD u Francuskoj 1988. Poslednji put su učestvovali 2006. u Nemačkoj, a nijednom nisu prošli grupnu fazu.

Put do Rusije:

Iran je na prilično ubedljiv način stigao do SP, bez ijednog poraza u 18 utakmica tokom dve faze kvalifikacija. Prvo je u drugoj rundi azijskih kvalifikacija bio nadmoćan u Grupi D protiv Omana, Turkmenistana, Guama i Indije sa šest pobeda uz dva remija i impresivnom gol razlikom 26:3. "Persijanci" su odoleli i znatno većem izazovu u trećoj fazi osvojivši i Grupu A u konkurenciji Južne Koreje, Sirije, Uzbekistana, Kine i Katara. Iran je dobio šest od deset mečeva, uz gol razliku 10:2.

Ključni igrači:

Tokom kvalifikacija su se u napadu izdvojila pre svega dvojica igrača, centafrod ruskog Rubina Sardar Azmun je postigao 11 golova, a Mehdi Taremi ga je odlično pratio sa osam pogodaka. Kapiten ove selekcije je vezista grčkog šampiona AEK-a Masud Shojei, a ostale uzdanice su Ehsan Hajsafi iz Olimpijakosa, Askan Dejagah iz Notingem Foresta, te napadač Olimpijakosa Karim Ansarifard...

Forma uoči SP:

Otkako su izborili mesto u Rusiji Iranci su odigrali čak devet test utakmica, od kojih su dobili šest. Nadigrali su Togo, Panamu, Venecuelu, Sijera Leone, Alžir i Uzbekistan. Remizirali su sa Rusijom (1:1), a bolji od njih su bili Tunis (1:0) i Turska (2:1) u poslednjem ogledu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

11 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: