Prvi let 'Orlova' ka Rusiji – rezultat na SP i budućnost srpskog fudbala

Fudbalska reprezentacija Srbije krenula je put Austrije na finalnu fazu priprema pred Svetsko prvenstvo u Rusiji.

Izvor: B92

Subota, 02.06.2018.

09:30

Prvi let 'Orlova' ka Rusiji – rezultat na SP i budućnost srpskog fudbala
Starsportphoto

Selektor Mladen Krstajić poveo je 23 igrača koji će igrati na Mundijalu, a ‘Orlovi’ će u Austriji boraviti nedelju dana i imati dve pripremne utakmice.

Prva provera biće protiv Čilea u ponedeljak, 4. juna, dok je susret sa Bolivijom na programu pet dana kasnije.

“Ide sve po planu. Prvi mikrociklus je završen u Pazovi – uvodni rad pred ono što nas čeka u Austriji. Mogu da budem zadovoljan atmosferom, radom i odnosom igrača koji su radili sa nama. Zaista sam zadovoljan”, rekao je Krstajić.

On je istakao da će prvi duel sa Čileancima biti prilika da se igrači prvenstveno oporave od napornih takmičenja.

“Ne bih gledao te utakmice na taj način. Igrači su završili naporne sezone i bitno je vratiti ih u takmičarski ritam. Pokušaćemo da u prvoj utakmici kombinujemo sastav jer su mnogi tek završili sezone – neki su igrali preko 50 utakmica. Kombinovaćemo dosta, prioritet nije rezultat, a protiv Bolovije ćemo tražiti nešto drugo. Sigurno je da se polako spremamo za taj 17. jun i utakmicu sa Kostarikom koja je mnogo bitna”.

Sa spiska su otpali golman Aleksandar Jovanović (Orhus), defanzivac Matija Nastasić (Šalke) i igrači sredine terena Nemanja Maksimović (Valensija) i Mijat Gaćinović (Ajntraht).

“Ne postoji tu ništa lično, najviše bih voleo da sam mogao da povedem 35 igrača sa šireg spiska, ali pravila su takva. Imali smo takav početak priprema sa četiri golmana, da Matija Nastasić i Bane Ivanović nisu 100% spremni. Došao je momenat da u 12 sati moramo da prijavimo spisak igrača za utakmicu sa Čileom, u 16 sati FIFA izbacuje spisak svih reprezentacija koje će učestvovati na Svetskom prvenstvu. Meč sa Čileom je u 20, zbog čega smo došli do zaključka da četvoricu igrača više voditi na pripreme nije rezonski”.
Starsportphoto
Krstajić je potom obrazložio svoju odluku.

“Žao mi je i teško mi je bilo da odlučim bilo šta. Bio sam u takvoj poziciji dva puta, i 2000. i 2010. godine. Mi smo država, nismo klub i sticajem okolnosti zbog načina igre koji forsiramo ti igrači su ostali prekobrojni. Matija Nastasić i Bane Ivanović nisu trenirali sa ekipom tokom cele nedelje, nisu potpuno spremni i odlučio sam se za Baneta koji je imao slabiju povredu od Matije. On je van terena već dva i po meseca. Pitanje je da li će Ivanović biti spreman za ponedeljak, mislim da ga neću staviti da igra protiv Čilea, baš iz razloga da bih ga sačuvao za finalnu probu protiv Bolivije, ali i meč sa Kostarikom. Što se tiče ostalih igrača, od četvorice golmana sam se odlučio za ovu trojicu. Oni su svi jednaki, sitnice su odlučivale. Gaćinović i Maksa su otpali zbog sistema igre. Radonjić i Živković su dobili malu prednost i to je to”.

Na završnom spisku nalaze se trojica debitanata, koji su deo sedmorke koja nije igrala u kvalifikacijama

“Ne možemo da gledamo samo na sutra, već i na budućnost. Mislim da sam bio jasan kod odgovora na takva pitanja. Imao sam na širem spisku 35 igrača, pravila FIFA su takva i moja je odgovornost koga ću povesti”, zaključio je Krstajić uz konstataciju da je napravljen plan praćenja i protivničkih utakmica.
Starsportphoto
Starsportphoto
Starsportphoto
Starsportphoto
Starsportphoto
Starsportphoto
Starsportphoto
Starsportphoto

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

48 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: