Doping kao državni projekat – da li je fudbal "čist"?

Rusi i doping je neizbežna kombinacija poslednjih godina kada su u pitanju nedozvoljena sredstva u svetu sporta, a ta tema biće neizbežna i uoči Svetskog prvenstva u fudbalu narednog leta.

Izvor: Petar Tadiæ

Nedelja, 11.03.2018.

09:00

Doping kao državni projekat – da li je fudbal
Photo by Ronny Hartmann/Bongarts/Getty Images

Nakon Zimskih olimpijskih igara u Sočiju 2014. Svetska anti-doping agencija (WADA) optužila je Rusiju za sistematski doping svojih sportista, što je pokrenulo dodatne analite sa ranijih događaja pa je utvrđeno da je više od 1.000 sportista koristilo nedozvoljena sredstva u periodu od 2011. do 2015. godine.

Zbog toga su Rusi već godinama na stubu srama, posebno atletičari kojima su zabranjivani nastupi na Olimpijskim igrama i Svetskom prvenstvu, a s obizirom da je do početka najvećeg planetarnog događaja na svetu (Mundijala) ostalo nešto manje od 100 dana postavlja se pitanje kakva je situacija u ruskom fudbalu.

Mnogo je bolja nego u atletici, ili nekom zimskom sportu, međutim doping i dalje predstavlja jednu od najslabijih tački Rusije pred Svetsko prvenstvo.

Rusiji je do sada oduzeta 41 medalja na Olimpijskim igrama, što je četiri puta više od drugoplasirane Belorusije, a dosta toga je otkriveno posle Zimskih Igara u Sočiju 2014. godine.

Prema svedočenju bivšeg direktora laboratorije Grigorija Rodčenkova, sportistima je pružan koktel stimulativnih lekova, a članovi Federalne službe bezbednosti (bivši KGB) su menjali uzorke urina i zataškavali celu stvar tokom Zimskih olimpijskih igara u Sočiju 2014.
Photo by Adam Pretty/Getty Images
ZOI u Sočiju su bile skoro pa lični Putinov projekat, koji je bio usko povezan sa njihovom pripremom.

Rusi su bili ponosni na svoje Igre, a u sedišu Olimpijskog komiteta se nalazila tri metra visoka lutka sa potpisima ruskih olimpijaca, od kojih su mnogi kasnije bili uključeni u aktuelni skandal, a zvanično ih je kažnjeno više od 650.

Krajem 2016. godine ruski zvaničnici priznali su postojanje doping sistema koji je pogodio najveća sportska takmičenja, međutim demantovali su da je ceo proces sponzorisala država.

Prema izveštaju istražitelja Svetske antidoping agencije (WADA) Ričarda Meklarena, više od hiljadu sportista iz Rusije učestvovalo je u sistematskom dopingu.

Međunarodna atletska federacija i Međunarodni olimpijski komitet najoštrije su kaznili ovakav čin, što je rezultovalo brojnim suspenzijama i kaznama.
Photo by Adam Pretty/Getty Images
Bili smo svedoci da su na nedavno završenim ZOI u Pjongčangu Rusi učestvovali pod neutralnom zastavom i nazivom “olimpijski sportisti iz Rusije“, dok je isti slučaj bio i na Svetskom prvenstvu u atletici u Londonu kada je svega 19 ruskih sportista bilo prisutno u prestonici Velike Britanije. Pre tri dana IAAF je zapretila najvećoj državi na svetu sa trajnom suspenzijom.

Međunarodna atletska federacija još u novembru 2015. Suspendovala je Rusiju zbog navodnog dopinga sportista uz podršku države.

Očekivalo se da će Rusija do novembra 2015. ispuniti reforme koje je odredila Svetska antidoping agencija (WADA), ali do toga još uvek nije u potpunosti došlo, navodi IAAF.

Rusija je više puta od tada osporavala da je vodila sistemski doping.

Predsednik radne grupe IAAF Rune Andersen, koja se bavi ruskim dopingom, rekao je da zbog toga što Rusija nije priznala navodni sistemski doping, koji je otkriven, "ne može da se oseća lagodno, jer nema garancija da se neće ponavljati".
Photo by Sean M. Haffey/Getty Images
Sa druge strane, MOK je po završetku Igara u Pjongčangu ukinuo suspenziju Olimpijskom komitetu Rusije i obnovio je sva prava u toj oraganizaciji.

OKS suspendovan je 5. decembra zbog sistemskog dopinga njegovih sportista na Igrama u Sočiju 2014. godine, ali je MOK, uz posebne kriterijume, dozvolio 168 sportista da učestvuju na Zimskim olimpijskim igrama u Pjongčangu.

Pre početka ceremonije zatvaranja Igara u Pjongčangu MOK je saopštio da će ukinuti suspenziju Rusiji ako njeni sportisti više ne budu kršili anti doping praila.

Predsednik Olimpijskog komiteta Rusije Aleksandar Žukov rekao je da je MOK jutros pismom obavestio ROC da je suspenzija ukinuta.

"Ruski olimpijski komitet je u potpunosti obnovio svoja prava. Zahvalan sam našim sportistima koji su mogli da učestvuju uprkos provokacijama. Hvala navijačima koji nisu prešli liniju, posle čega bismo bili kažnjeni. Današnja odluka MOK je veoma važna za nas. Mi smo punopravni član olimpijske porodice", rekao je Žukov, prenela je agencija TASS.

Sitaucija u fubdbalu – bolja, ali ne sjajna

Photo by Micha Will/Bongarts/Getty Images
Kada pogledate da skoro da nema sporta u kojem sportisti iz Rusije nisu koristili nedozvoljena sredstva, onda je nemoguće da ova “zaraza” nije zahvatila fudbal.

Ipak, prema navodima FIFA doping nije rasprostranjen u fudbalskoj industriji u Rusiji.

"Ne možemo govoriti o rasprostranjenom dopingu u ruskom fudbalu na osnovu informacija koje imamo", rekla je generalni sekretar FIFA Fatma Samura tri dana pred žreb za Svetsko prvenstvo.

Međutim mnogi su opužili FIFA da su “stavili glavu u pesak” zbog Rusije i da je Međunarodna fudbaslka federacija namerno prikrivala dokaze o doping u fudbalu.

Među njima je i Svetska antidoping federacija (WADA) čiji je advokat Džim Volden otkrio da je fudbal među sportovima u kojima se prikrivao doping.
Photo by Shaun Botterill/Getty Images --- Vitali Mutko i Ðani Infantino
"Rodčenkov ima informacije o tome koliko je fudbalera uključeno u državni doping program", rekao je advokat Volden.

Bivši direktor laboratorija u Moskvi i Sočiju Rodčenkov je postao uzbunjivač nakon što je priznao da je nadgledao uništavanje oko 8.000 doping rezultata. Svetska antidoping agencija (WADA) uspela je da pronađe oko 3.000 uzoraka, od kojih 154 od fudbalera.

Ponovljeni testovi pokazali su da nije bilo pozitivnih rezultata, ali su poslati na forenzičku analizu, kako bi se otkrilo da li je bilo manipulacije uzorcima, uključujući i ogrebotine koje bi mogle da dokažu da li su bočice otvarane na nedozvoljen način kako bi se zamenio ili ispraznio urin.

Pojedini članovi ruske reprezentacije sa Svetskog prvenstva 2014. godine su među 34 fudbalera koje WADA sumnjiči za doping.

Ako FIFA do kraja istraži Rodčenkove navode to bi moglo da baci veliku senku na domaćina Mundijala.
Photo by Shaun Botterill/Getty Images
Zamenik ruskog premijera Vitalij Mutko podneo je ostavku krajem decembra na mesto predsednika Fudbalskog saveza Rusije i organizacionog komiteta Svetskog prvenstva zbog optužbi da je nadgledao i pomagao sistemski doping ruskih sportista.

Mutko je u više navrata negirao optužbe i žalio se na doživotnu suspenziju sa Olimpijskih igara.

"Rodčenkov je imao informacije da će ruski fudbaleri biti zaštićeni specifičnom metodologijom", naveo je Volden. Posle objavljivanja informacija Rodčenkov sada živi i krije se u SAD i pomaže u istragama.

On je preko svog advokata tražio da forenzičko testiranje uzoraka fudbalera bude prioritet i da FIFA prihvati ponude za pomoć u tome.

"FIFA je stavila glavu u pesak. Znaju da postojim, to nije tajna. Imaju moj kontakt telefon. Izabrali su da ga ne iskoriste", naveo je Volden.
Photo by Epsilon/Getty Images ---- Ruslan Kambolov uklizava Juriju Žirkovu
Posle objavljivanja ovih važnih detalja pokrenuti su postupci protiv Ruslana Kambolova (dva meča za reprezentaciju) i mladog golmana selekcije Rusije Ivana Knjazeva.

"Obojica igrača su predala dokaze i videćemo kako će se to završiti", rekao je Mutko.

Takođe, Mutko je istakao da taj slučaj "nije povezan sa nacionalnim timom".

Kambolov i Knjazev sigurno nisu jedini igrači koji su pod sumnjom da su koristili razne nedozvoljene supstance i već narednih dana ili nedelja mogli bismo da saznamo za nova imena.

Pre mesec dana su pokrenuti postupci protiv pomenuta dva fudbalera i uskoro ćemo saznati kakve će i da li će uopšte snositi posledice.

Najveća sportska prevara u protekloj deceniji zahvatila je skoro sve ruske sportive, pa tako i fudbal, samo je pitanje u kojoj meri i koliko će se toga otkriti pred Mundijal u Rusiji.

Ono što je već od ranije poznato je to, da će svi uzorci tokom Svetskog prvenstva biti istog dana prebačeni u laboratoriju u Lozani. Svi sportisti biće pod lupom, a najviše oni iz domaće selekcije.

Petar Tadić

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

49 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

11 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: