Nova vest
Fudbal

Ponedeljak, 04.06.2018.

21:20

Brazil

104 utakmice, 70 pobeda, 17 remija, 17 poraza, gol razlika 221:102.

Izvor: B92

Autor:B92

Brazil
Tanjug / AP Photo/Dave Thompson

Istorija na SP (20 učešća)

Brazilci su do sada igrali na 20 Svetskom prventvu od Urugvaja 1930. godine do danas. Osvajali su "Boginju" pet puta i po tome su rekorderi ispred Nemačke i Italije koje imaju po četiri trofeja.

Koliko se uz naziv njihove zemlje može prilepiti i epitet "zemlja fudbala" pokazuje to da su na svakom prvenstvu u najužem krugu favorita da ga osvoje. U kom god da su sastavu došli, sve manje od četvrtfinala ili polufinala je ravno debaklu.

Prvi trofej su ciljali prilično ozbiljno 1950. godine kada im je u poslednjoj utakmici bio dovoljan i remi sa Urugvajem. Umesto toga, Obdulio Varela i drugovi su ih razočarali pobedom 2:1 i Urugvaj je postao šampion, a Brazil je ponižen u sopstvenoj zemlji.

Sve se menja osam godina kasnije 1958. dolaskom generacije koju će kasnije predvoditi Pele i tada "Selesao" osvaja prvi trofej, a već do 1970. još dva. U finalu 1994. ih je Roberto Bađo "počastio" promašenim penalom u finalu i Brazilci su tada osvojili četvrti trofej da bi peti došao kao plod spoja generacije sa Ronaldom, Rivaldom, Ronaldinjom, Robertom Karlosom, Kafuom i drugim majstorima ove igre. Od tada Brazil čeka šestu titulu. Na prošlom prvenstvu su zaustavljeni u polufinalu porazom od Nemačke 7:1.

Put do Rusije

Brazilci su do Rusije stigli vrlo ubedljivo. Dok su se najveći rivali iz Argentine borili do poslednjih kola za direktan plasman, "Kanarinjosi" tih dilema nisu imali. Sa 41 bodom su bili deset ispred prvog pratioca Urugvaja i 13 više od trećeplasirane Argentine i 14 od četvrte Kolumbije.

U kvalifikacijama su imali problema na startu jer su poraženi od Čilea 2:0. Usledile su pobede nad Venecuelom i Peruom, ali i tri remija. Tek od septembra 2016. (Tite došao juna te godine) Brazil kreće u pobedničku seriju koja je trajala devet utakmica. Tada su razbili Argentinu 3:0 i Urugvaj 4:1 i pokazali zašto će biti ubedljivo prvi.

Ključni igrač:

Nejmar. Razlika u jednom potezu ili dva dobra driblinga. Momak koga smo nekoliko godina gledali u Barseloni sada je u PSŽ, gde po svemu sudeći nije našao ono što je tražio.

U reprezentaciju se vratio golom, i to kakvim, Hrvatskoj posle višemesečnog odsustva zbog povrede. Iako je selektor Tite formirao šemu koja se ne bazira na jednom igraču nego na timu, teško je očekivati da će se Nejmar odreći uloge lidera.

Roberto Firmino je bio izuzetno važan šraf u igri Liverpula na putu do finala Lige šampiona, a Gabrijel Žesus u napadu Mančester sitija koji je ove sezone odigrao sezonu rekorda.

Brazilci su pokriveni na svim pozicijama, za razliku od ranijih godina nema iskakanja u odbrani, drže liniju i, mada nije prevelika mudrost za primetiti, šanse da osvoje trofej su sada verovatno veće nego pre četiri godine u svojoj domovini.

Forma uoči SP:

Brazil - Hrvatska 2:0

Nemačka - Brazil 0:1

Rusija - Brazil 0:3

Engleska - Brazil 0:0

Japan - Brazil 1:3

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

1 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve