Nova vest
Fudbal

Ponedeljak, 04.06.2018.

09:00

Južna Koreja

31 utakmica, 5 pobeda, 9 remija, 17 izgubljenih, gol razlika 31:67

Izvor: B92

Autor:B92

Južna Koreja
Foto: Tanjug/ AP Photo/Lee Jin-man

Istorija na SP:

Fudbalska reprezentacija Južne Koreje u Rusiji će učestvovati 11. put na Mundijalima. Južnokorejci prvi put na SP učestvovali su 1954. godine, međutim onda je usledio post dugačak 32 godine. Od 1986. ova istočna zemlja kvalifikovala se svaki put za Mundijal, a najveći uspeh ostvarila je 2002. godine kada je zajedno s Japanom bila organizator. Te godine uspeli su da dođu do polufinala i da kasnije završe kao četvrti na svetu. Na Svetskom prvenstvu u Brazilu učešće završili su u grupnoj fazi.

Put do Rusije:

Azijske kvalifikacije za Mundijal sastoje se iz nekoliko faza, a u onoj poslednjoj, trećoj, fazi Južna Koreja zauzela je drugo mesto iza Irana, a ispred Sirije. Mogli su Južnokorejci da upropaste sve što su uradili u ovom kvalifikacionom ciklusu, pošto su na poslednja tri meča dva puta odigrali remi i jednom poraženi. Ipak, grupu su završili sa dva boda prednosti u odnosu na Siriju i plasirali su se direktno u Rusiju.

Ključni igrači:

Sastav Južne Koreje može se opisati kao “one man show“, prevedeno u ekipi imaju igrača koji po kvalitetu mnogo odskače u odnosu na druge – Heung-min Sona. Fudbaler Totenhema ujedno je proglašen i za najboljeg fudbalera Azija za prethodnu godinu, pa će tako narod u Južnoj Koreji polagati najveće nade u njega. Pored Sona tu su uglavnom fudbaleri koji igraju u nacionalnoj ligi ili Kini, a najveću podršku imaće od kapitena i igrača Svonsija Sung-jeng Kija i fudbalera Augsburga Ja-čeol Koa.

Forma uoči SP:

Južna Koreja do sada odigrala je sedam pripremnih mečeva, a ostvarila je tri pobeda, tri poraza i jedan remi. Poslednji neuspeh došao je 1. juna protiv Bosne i Hercegovine kada su poraženi sa 3:1, dok su preostala dva poraza doživeli u martu protiv Poljske (3:2) i Severne Irske (2:1). Pobede Južnokorejci ostvarili su protiv Hondurasa (2:0), Letonije (1:0) i Moldavije (1:0), dok su jedini remi do sada zabeležili u duelu protiv Jamajke (2:2).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

0 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve