Nova vest
Fudbal

Nedelja, 24.06.2018.

12:57

Treći put u istoriji...

Srbija je protiv Švajcarske imala sjajnu priliku da posle samo dva kola prođe grupu i plasira se u osminu finala, što se nikada do sada nije dogodilo.

Izvor: B92

Autor:B92

Treći put u istoriji...
Foto: Getty images

Nije se dogodilo ni ovog puta jer, kako je juče rekao glumac Dragan – Gagi Jovanović selektoru Mladenu Krstajiću, istorija se ne piše protiv Švajcarske, istorija se piše protiv Brazila.

I evo prilike da "orlovi" zaista ispišu istoriju. Možemo da polemišemo o tome koliko je realno da Srbija pobedi Brazil, plasira se u osminu finala, a "selekao" pošalje kući već posle grupne faze takmičenja, ali da postoji prilika – postoji.

Brazil, naime, samo 1966. i 1930. godine nije prošao grupnu fazu takmičenja i ako bi se to čudo kojim slučajem sada desilo, bila bi to podvig Srbije epskih razmera. Te 1966. ostali su u grupi iza Portugalije I Mađarske, a obe ekipe su pobedile Brazil sa po 3:1.

Ali sada sledi jedan deprimirajući podatak, a to je da "selesao" na većini svetskih prvenstava na kojima je učestvovao, a nije propustio nijedno, ne samo da je vrlo retko ispadao u grupnoj fazi, već je takmičenje uglavnom završavao kao prvi grupi.

To mu nije pošlo za rukom 1974. kada je ispred njega bila Jugoslavija, koja je imala isti broj bodova ali i sjajnu gol razliku 10:1, kao i 1978. godine.

Bilo je slučajeva, kao 1954. Godine kada su Brazil i Jugoslavija prošli zajedno, ali ovog puta šanse za tako nešto su veoma male, spadaju gotovo u statističku grešku.

Naravno da ovakvi podaci služe uglavnom za zabavu, jer situacija na terenu je drugačija. Srbija u 3. kolu E grupe na Svetskom prvenstvu igra protiv petostrukog šampiona i glavnog favorita da taj uspeh ponovi još jednom.

"Selesao", doduše, tu ulogu za sada nije baš opravdao, jeste da su Brazilci bili dominantni i protiv Švajcaraca i protiv Kostarike, ali to se ne vidi ni po rezultatu, ni po vremenu kada su u drugoj utakmici došli do pobede.

Juče su nam ruski navijači rekli da ne brinemo, jer ako Bog nije dao reprezentaciji da pobedi protiv Švajcarske, mora da je za nju pripremio nešto bolje.

U kakvoj je situaciji Srbija i ne preostaje nam ništa drugo nego da verujemo u Boga i čuda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

129 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve