Nova vest
Fudbal

Subota, 23.06.2018.

13:45

Kosovo, FIFA, trice i kučine

Ok, Srbija je izgubila utakmicu od Švajcarske, bilo je grešaka u igri koje su dovele do poraza, ali u ovom tekstu ne bismo se bavili fudbalom, već licemerjem FIFA i pojedinih fudbalera Švajcarske.

Izvor: B92

Autor:B92

Kosovo, FIFA, trice i kučine
FOTO: EPA/MARTIAL TREZZINI

Da krenemo od 16. maja 2016. godine kada je Svetska fudbalska federacija (FIFA) u Meksiko sitiju pljunula na svoj Statut i primila tzv. Kosovo kao 210. članicu, iako je to bilo protivno svim njenim pravilima, jer članovi mogu da budu samo zemlje koje su članice Ujedinjenih nacija. Dobro, sada će se mnogi pozivati na podatak da FIFA ima 17 članova više nego što ih ima u Ujedinjenim nacijama, ali čemu onda takj član u Statutu. I tako dok je Srbija podržavala izbor predsednika Đanija Infantina on je u međuvremenu zauzeo stav "pa nećemo se valjda slepo držati zakona".

"Veoma jasno smo stavili do znaja da politika treba da bude izvan sporta i sport van politike", rekao je Infantino pred početak Mundijala.

Koliko je bio iskren najbolje govori sledeći podatak.

Fudbalski savez Srbije je pre utakmice sa Švajcarskom uputio žalbu FIFA i tražio da Džerdan Šaćiri promeni kopačke na kojima je pored Švajcarske bila i zastava tzv. Kosova. Ako to nije provokacija, mi onda, evo, ne znamo šta je. S kim je Srbija igrala, sa Švajcarskom ili sa tzv. Kosovom? Šta će onda njihova zastava na bilo kom delu opreme igrača? Mogao je Šaćiri da istetovora tu zastavu na grudima i to je u redu, ovako... Za FIFA je to, ipak, bilo u skladu s pravilima. Oni tu nigde nisu videli mešanje politike u sport. Po tom kriterijumu, u skladu s pravilima biće onda i proslava gola Džake i Šaćirija, iako se dvoglavi orao ne nalazi ni na zastavi Švajcarske, niti na zastavi Kosova, već na zastavi Albanije. Da li je ovo politička provokacija u utakmici sa Srbijom? Za FIFA možda neće biti, ali dajmo im vremena da se izjasne. Možda Džaka i Šaćiri, ipak, budu kažnjeni.

Srbija je kažnjena sa 10.000 franaka jer se na tribini pojavila zastava Dinarske divizije, četničkog odreda iz Drugog svetskog rata koji je delovao u NDH. Pojavila se na par minuta, ali ju je neki Fifin "hok aj" zapazio i FSS je ekspresno kažnjen. I to je u redu. Ako nešto nije dozvoljeno, onda nije dozvoljeno. Kao što će FSS verovatno snositi sankcije zbog navijača koji su imali majice s likom Ratka Mladića na meču sa Švajcarcima.

FSS je podneo žalbu zbog zastave Kosova na kopačkama, zbog zastava Albanije na tribinama, zbog načina na koji su Džaka i Šaćiri proslavili gol.

Posle utakmice izveštači iz Srbije čekali su u miks zoni i Albance s Kosova I Metohije koji igraju za Švajcarsku.

"Da li može izjava", pitali smo prvo Džaku, a potom i Šaćirija.

Džaka je samo rekao "ne", dok se Šaćiri pravio Englez: "I don't understand".

Jedan od kolega je uzvratio provokacijom: "Da li može izjava za domaće, srpske, medije?"

Šaćiri se samo okrenuo, podigao palac i otišao.

Albanci nisu želeli da popričaju sa novinarima iz Srbije, ali su kasnije „grmeli" po Instagramu. Prednjačio je Džaka.

Ne nedostaje mi Srbija, razmišljam o granitnom Kosovu", napisao je Džaka Srbiju mali slovima.

Nedugo zatim postavio je novu poruku. On i Šaćiri slave golove – „Uspeli smo brate".

Pored FIFA licemerje pokazuju baš i ovi igrači, jer ako im je toliko stalo do tzv. Kosova, i to ističu u svakoj prilici kada je reč o utakmici sa Srbijom, onda je trebalo da igraju za tu reprezentaciju.

To nije bila poruka za protivnika, ali me baš briga...", rekao je Džaka posle meča.

Oni nisu pošteni ni prema reprezentaciji za koju nastupaju. Odmah posle utakmice povela se diskusija o Džaki i Šaćiriju.

"Takve provokacije protiv ovog protivnika, i posebno na ovoj pozornici su samo jedno - nepotrebne i glupe", napisao je „Blik".

Isti list piše da je od 2014. važilo pravilo da se u proslavi gola ne koristi dvoglavi orao.

Muško obećanje važilo je skoro četiri godine, do petka veče", piše „Blik".

Svi su u postupcima „Švajcaraca" s Kosova videli provokaciju i političke poruke. Svi osim FIFA. Za sada.

Pitali smo Jovana Šurbatovića, generalnog sekretara FSS, šta žalba može da promeni:

"Ne mnogo. Ne očekujem, naravno, da izbace Švajcarce sa Mundijala, ali naša obaveza je da reagujemo u ovakvim situacijam", nemoćno je slegao ramenima Šurbatović.

Srbija je utakmicu izgubila, tu se ništa neće promeniti, niti bilo ko to očekuje, ali ovo ludilo sa dronovima, orlovima, mora jednom da se zaustavi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

316 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve