Nova vest
Fudbal

Ponedeljak, 16.07.2018.

12:07

Pamtićemo "petliće", Luku, gol CR, Mesijev očaj, doktora Briha...

Iza nas je još jedan spektakularan Mundijal, perfektno organizovan, pun uzbuđenja, iznenađenja, senzacija, golova, penala, heroja, tragičara, a na kraju je šampion postala Francuska.

Izvor: A. Kovačević

Autor:A. Kovačević

Pamtićemo
Foto: Getty images

Tokom više od 30 dana Rusija je bila fudbalski centar sveta, a posle osam godina opet je deo elite bila i reprezentacija Srbije.

Da li je eliminacija u grupnoj fazi bila razočaranje ili ne je predmet nekih drugih analiza, ali ako ništa ovaj turnir možemo gledati kao početak nove ere srpske fudbalske reprezentacije.

Ovom prilikom ipak bavićemo se drugim stvarima koje su obeležile Mundijal, tačnije najboljim detaljima 21. Svetskog prvenstva.

Najbolji tim

To je bar lako – Francuska. Možda "Trikolori" nisu na kladionicama važili za favorita broj 1, čak ni drugog, ali su bili tim od kog se očekivao plasman u završnicu i tim čiji trijumf nikoga nije iznenadio.

"Galski petlovi" su potvrdili da imaju najtalentovaniji tim na svetu u ovom trenutku i samo nadgradili ono što su počeli pre dve godine na Evropskom prvenstvu na svom terenu.

Ono što im je nedostajalo za evropsku krunu, a to je bilo iskustvo, stekli su u međuvremenu i zahvaljujući tome osvojili trofej "Svetskog kupa".

Pre dve godine isti ovi momci, jednako talentovani, a sigurno mnogo motivisaniji zbog turnira kod kuće, podlegli su pritisku u finalu protiv Portugala, a u ovom finalu protiv Hrvatske su pokazali da su upravo na tom pritisku posebno radili u međuvremenu.

Iako je njihov startni centarfor završio turnir ne samo bez postignutog gola, već i bez ijednog šuta u okvir gola, uspeli su da ponove uspeh iz 1998. i ponovo se popnu na fudbalski Olimp.

Ali to nije najjači utisak, glavni su njihove godine. Francuska je u Rusiji imala drugi najmlađi tim na turniru, kičmu tima čine mahom igrači koji tek treba da uđu u zrele fudbalske godine, mladići od 20 do 25-6 godina, što je najava apsolutne francuske dominacije evropskim i svetskim fudbalom u narednih nekoliko ciklusa, možda čak do SP 2026.

Nije lako izabrati ni idealnu postavu Mundijala. Bilo je tu sigurno 20-25 momaka koji su zaslužili da se nađu u idealnih 11.

Posebno je problem u ofanzivnoj liniji jer tu imamo 5-6 ofanzivnih vezista koji su blistali, poput Azara, De Brujnea, Grizmana...

Mi ćemo probati sa ovom: Kurtoa Varan, Godin, Fertongen Kante, Modrić De Brujne, Azar, Grizman Mbape, Kejn

Najbolji igrač

Kao što se u sportu često kaže – odlučivali su detalji. Luka Modrić je proglašen za najboljih igrača Svetskog prvenstva, i to apsolutno zasluženo.

Posebno zbog žestoke konkurencije koju je imao tokom celog turnira. Niko ne bi pogrešio ni da je za najboljeg proglasio Edena Azara ili možda čak i mladog Kilijana Mbapea, potom Kevina de Brujnea, Ngoloa Kantea, Harija Kejna, ali ipak treba imati na umu da su Hrvati veliko iznenađenje turnira bez obzira na imena koja imaju u timu.

Vezista Real Madrida odigrao je turnir karijere, njegovi mečevi su bili za pamćenje i fudbalske udžbenike, lekcija za svakog igrača koji omane na ovakvom takmičenju i potom se pravda da je bio umoran, iscrpljen ili istrošen zbog naporne klupske sezone.

Modrić je manje od dva meseca treću godinu u nizu postao šampion Evrope sa Realom, iza sebe je imao 43 utakmice tokom napornih devet meseci, a opet je u Rusiji trčao kao maratonac na Olimpijskim igrama.

Ne samo da je bio na svakom delu terena, zatvarao "rupe", otvarao prostor, nepogrešivo povezivao igru svog tima i kreirao napade, već je podizao nivo igre svog tima kada je padao i delovao izgubljeno.

Modrić je ovom nagradom za najboljeg na SP postao glavni kandidat i za nagradu najboljeg igrača sveta u 2018, a punih deset godina niko nije uspeo da nadmaši Lionela Mesija i Kristijana Ronalda.

To dovoljno govori kako je Modrić igrao u Rusiji.

Najbolja utakmica

Videli smo 64 odlična meča, velika pobeda Hrvatske nad Argentinom, za nas bolan preokret Švajcaske nad Srbijom, spektakularan trijumf Francuske nad Argentinom, neverovatan preokret Belgije nad Japanom, "šesticu" Englega, "petardu" Belgijanaca, ali je samo jedan vredan "titule" najbolje utakmice.

Bio je to meč prvog kola, tek četvrti na celom turniru, u kojem su Portugal i Španija remizirali 3:3. Ni prvak Evrope ni ne tako davno moćna "Crvena furija" se nisu proslavili u nastavku, ali će ostati upamćeni.

Kvalitet fudbala, dramatičan ton, neverovatna završnica, sve ono što je potrebno da bez treptanja gledate više od 90 minuta u ekran je bio u ovom meču.

Ronaldo je dva puta dovodio Portugal u vođstvo, Dijego Kosta dva puta poravnavao, a onda je Španija preokrenula na 3:2, pola sata pre kraja.

Delovalo je da šampion Evrope mora da položi oružje, a onda je u 88. minutu opet zablistao Ronaldo. Spektakularan šut iz slobodnog udarca i lopta je treći put zatresla špansku mrežu.

Naravno, ništa manje spektakularna nije bila pobeda Francuske nad Argentinom u osmini finala, 4:3 posle dva preokreta, ali tom meču je nedostajala doza kvaliteta i dramatične završnice.

Najbolji gol

Ukupno 169 pogodaka, 2,64 po utakmici, devet u nadoknadi vremena, šest u finalu, 74 posle prekida, kako izabrati onaj poseban?
Fantastične pogotke dali su Naćo, Benžamen Pavar, Kevina de Brujne, Rikardo Kvarežma, Belgijanci timski protiv Japana, potom Dris Mertens, Džesi Lingard, Toni Kros, Naser Šadli, Leo Mesi, pa i naš Aleksandar Kolarov.

Međutim, "titulu" je opet odneo Kristijano Ronaldo. Nije to bio meč za plasman u narednu fazu, ni za medalju, daleko od utakmice za titulu, ali pomenuti remi Portugala i Španije (3:3) je obeležio SP, a taj meč obeležio je novi igrač Juventusa.

Dva minuta pre kraja, više od 20 metara od gola, Ronaldo zauzima karakterističan stav pred slobodan udarac, dok većina bruji kako on ne zna da izvodi prekide i da bespotrebno forsira to, a pored sebe ima umetnika kao što je Kvarežma.

Međutim, nekoliko sekundi kasnije, lopta se "zakoprcala" u mrežu. David de Hea je bio nemoćan, navijači Španije su zanemeli, portugalska tribina je eksplodirala.

Gol za TV špice i u budućnosti jedan od onih koji će se vrteti u emisijama posvećenim legendarnim momentima sa Mundijala.

Najveće razočaranje

Ovo je bar lako, a imamo dvostrukog "pobednika" – Argentina/Mesi. Jedno bez drugog ne ide.

Opet je jedan od najboljih igrača svih vremena ostao bez svetske titule kojom bi verovatno izborisao iz opisa ovo "jedan od".

Mesi je ponovo bio samo bleda senka igrača koji dominira u dresu Barselone, imao je nekoliko blistavih trenutaka, poput gola protiv Nigerije, ali to je bio samo kratak bljesak i beznačajno u odnosu na ono što se očekivao.

Imali su Argentinci dobar tim, ne može se reći da Mesi nije imao dobru podršku s obzirom da su tu bili Gonsalo Iguain, Anhel di Marija, Serhio Aguero, Paulo Dibala, Havijer Maskerano, Ever Banega, Markos Roho, Nikolas Otamendi...

Međutim nisu bilo ono što je ključno, ono što su bili i Francuska i Hrvatska i Belgija i Engleska i mnogi drugi. Nisu bili TIM.

Nisu bili ekipa u kojoj se zna šta je čiji posao, pa je čovek koji je dva puta bio šampion Južne Amerike sa Čileom, selektor Horhe Sampaoli izgledao kao običan pajac koji pita Mesija da li sme da uvede jednog od najboljih napadača na svetu.

Dalje nije potrebno objašljavati zašto su Argentina i Mesi najveće razočaranje turnira. Podbacili su i Brazil i Nemačka i Španija, ali niko nije u dubljem "kanalu" od Argentine.

Svi imaju budućnost, dok je ona za Argentinu u magli.

VAR

Uvek će biti dve strane medalje, onih koji ga hvale i onih koji ga kritikuju, ali VAR tehnologija je nesumnjivo pokazala da je budućnost fudbala i deo koji će biti integralni deo ove igre.

Rekordan broj penala, golova iz prekida i promenjenih odluka dogodili su se upravo VAR tehnologiji, a iako je bilo nekoliko kontroverznih trenutaka, VAR se pokazao kao ključan za status Mundijala u Rusiji kao jednog od najpoštenijih u istoriji.

Rusiju nećemo pamtiti po trenucima kao što je bio nepriznat gol Engleskoj protiv Nemačke na SP 2010, osim nas u Srbiji niko neće pamtiti neki meč kao nepošten i neki tim da je prošao nezasluženo dalje zbog odluke sudije ili nekog drugog pojedinca, a za to je najzaslužniji VAR.

Ako je i bilo grešaka, a bilo ih je nekoliko, dovoljno je opet podsetiti na Feliksa Briha i njegovu "režiju" meča između Srbije i Švajcarske, opet je krivac čovek, ljudski faktor, a ne tehnologija.

Dodatni pozitivan pogled na VAR je i to što mu je ovo bio debi na SP, tek se poslednje dve sezone konkretnije koristi u najjačim takmičenjima, što znači da je tek u začetku, a ništa nije savršeno tek kad se pojavi.

Možemo samo da zamislimo koliko će VAR biti dobar za pet, a tek za deset godina, a osim razvoja i napretka tehnologije očekuje se i napredak čoveka, odnosno da se vremenom iskoreni sujeta koju imaju pojedini arbitri koji su odbijali da koriste VAR pre svega svesni da bi to moglo da pokaže da su pogrešili, iako ih niko ne bi posle toga krivio.

Još ako čelnici FIFA i svetskog fudbala unesu druge novine, poput sitema "čelendža" kao u NFL, gde treneri timova imaju tokom utakmica pravo da nekoliko puta traže da sudija obavezno pogleda snimak situacije, nema sumnje da će kontroverznih situacija koje utiču na ishod utakmica biti sve manje.

Ispred nas su četiri duge godine...

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

112 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Tenis

Miracolo

Za sve one koji nisu pratili protekle noći okršaj Novaka Đokovića i Luke Nardija u Kalifornijskoj pustinji desilo se – čudo!

Zoran Kecman

12:35

6 d